Læsetid: 1 min.

Amnesty bekymret over fangeoverdragelser

Danske soldater har overladt syv fanger til de afghanske myndigheder, der er kendt for udbredt brug af tortur
Indland
28. juni 2011

Syv personer, som er blevet taget til fange af danske soldater i Afghanistan, er endt i afghansk varetægt.

Tallet har ikke været fremme før, men blev i går erkendt af Forsvarskommandoen, efter det kom frem, at Forsvarsministeriet har fejlinformeret Folketinget om antallet af danske tilfangetagelser i Af-ghanistan.

De danske fangeoverdragelser til de afghanske myndigheder vækker bekymring i Amnesty International, der er blandt de mange menneskerettighedsorganisationer, som løbende har advaret om de afghanske myndigheders metoder.

»Grundlæggende er det problematisk at overlade personer i afghansk varetægt, fordi vi ved, at der er udbredt tortur i afghanske fængsler,« siger juridisk konsulent i organisationens danske afdeling, Claus Juul.

Ifølge Forsvarskommandoen blev de syv personer indsat i en britisk fængselsfacilitet og derefter overført til de afghanske myndigheder.

Tør ikke tale

To af de syv er siden blevet dømt, har afsonet dommen og er nu på fri fod. To er blevet løsladt uden dom på grund af manglende beviser. En er blevet dømt, men senere frifundet ved en ankesag. En er blevet dømt og afsoner nu sin dom i et afghansk fængsel, mens den sidste fortsat er varetægtsfængslet.

Forsvarskommandoen oplyser desuden, at den danske styrke fører tilsyn med de to personer, som nu sidder fængslet. Men ifølge Claus Juul fra Amnesty kan fangetilsyn ikke effektivt forhindre tortur:

»Vi har spurgt forsvarsministeren om, hvordan tilsynene i Afghanistan foregår, men vi har aldrig fået noget klart svar,« siger han og fortsætter:

»Et af problemerne er selvfølgelig, at man ikke kan regne med, at fangerne under et tilsyn fortæller om afghanske myndigheders eventuelle tortur, fordi danskerne kort efter lader dem alene tilbage hos de samme myndigheder.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her