Læsetid: 9 min.

Det begyndte, da Kim skulle overnatte hos læreren

Nu er der sat punktum for den uværdige behandling af anbragte børn i fortiden, mener socialminister Benedikte Kiær. Den 54-årige skuespiller Kim Jansson er langt fra enig. Som dreng blev han udsat for seksuelle overgreb, da han gik på Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk
Kim Jansson blev som dreng udsat for seksuelle overgreb fra en lærer, da han gik på Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk. Det har taget mange år for Kim Jansson at tilgive læreren: 'Jeg har arbejdet meget med mig selv psykisk, og langsomt er jeg begyndt at forstå, at læreren har været i lommen på et ekstremt voldsomt begær'

Kim Jansson blev som dreng udsat for seksuelle overgreb fra en lærer, da han gik på Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk. Det har taget mange år for Kim Jansson at tilgive læreren: 'Jeg har arbejdet meget med mig selv psykisk, og langsomt er jeg begyndt at forstå, at læreren har været i lommen på et ekstremt voldsomt begær'

Sofie Amalie Klougart

27. juni 2011

Kim Jansson kunne tjene ti kroner hver gang, han slog lærer NH's græsplæne. Og da han som elev på Skorpeskolen Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk i Nordsjælland ugentligt fik tre kroner i lommepenge, var det en mindre formue. Så Kim var villig til at komme på besøg hjemme hos den enlige lærer og tjene sine ti kroner.

Samtidig var NH's hjem et attraktivt sted at hænge ud for Skorpeskolens store elever: I stuen var hele gulvet dækket af madrasser med et tæppe af grønt fløjl, og her kunne drengene ligge og høre musik. De måtte også ryge, og navnlig havde de evigt sultne drenge også lov til at gå i lærerens køleskab efter en mellemmad.

Så da Kim Jansson fik chancen for at komme hjemme hos læreren, allerede mens han gik i syvende klasse, følte han sig meget privilegeret. Han var stolt, som var han optaget i en eksklusiv klub. Stoltheden varede ved, lige indtil den fysisk spinkle Kim skulle overnatte hos læreren, fordi hans mor blev for syg til, at han kunne komme hjem på friweekend. Om natten skete der noget, som har mærket Kim for livstid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Inger Sundsvald

Det er altså ikke til at bære.
Hvor mange sager er endnu ikke kommet frem?
Socialministeren mener at nu er der sat punktum for sagen om drengene på ”Skorpeskolen”.
I går så jeg udsendelsen ”Isolation, straf og ydmygelse” på DR1.
Hvad i alverden er det for en verden?

Kurt Starlit

Det er godt, at Kim Jansson står frem med sine oplevelser fra årene på Skorpeskolen, for dels har han en væsentlig historie at fortælle, dels er der mange

lignende tilfælde af seksuelt misbrug på Skorpeskolen - også før Kim Jansson's tid. Værst af alt er måske, at emnet er håbløst fortiet gennem utallige år.

Jeg gik selv på Skorpeskolen i årene 1959-65, hvor der var adskillige tilfælde af seksuelt misbrug. De fik bare ingen konsekvenser, alt blev diskret og behændigt fejet ind under gulvtæppet af forstanderen og dele af hans stab.

På samme måde er voldsmentaliteten på skolen, som bl.a. er beskrevet af Peter Høeg i "De måske egnede", forsøgt negligeret ved at antyde, at hans beskrivelser af forholdene er ren fiktion. Det afgørende i den sag er, mener jeg, at Høeg påpeger en mentalitet som levede i bedste velgående på Skorpeskolen. Om de beskrevne begivenheder stemmer nøjagtig overens med faktiske hændelser, spiller i denne forbindelse ingen rolle.

Desværre er lysten til at diskutere kritisable forhold på Skorpeskolen minimal i skolens egen støtteforening OHF - Opfostringshusforeningen. Tværtimod er

foreningen af gamle elever direkte berøringsangst overfor fænomenet. Foreningen har tilsyneladende lullet sig ind i et glansbillede af en uskyldig og

lykkelig barndom på Skorpeskolen, som ikke skal ødelægges af sexmisbrug, ensomhed og afsavn.

Personligt har jeg ikke været udsat for noget kriminelt på det seksuelle område, men oplevede ensomhed og afsavn så meget desto mere. Derfor kan man jo godt mene, at opgøret med kritisable sider af kostskolelivet er relevant.

http://www.cykelkurt.com/hist/dko.html

Jette Abildgaard

Hvor er dette bare direkte ulaekkert!

I 2009 kom der en rapport ud her i Irland, om netop omhandlede seksuelle og fysiske angreb paa de Irske katolske skoler gennem naesten hele landets historie. Udviklingen af rapporten tog 20 aar!!

Heller ikke de Irske myndigheder ville i foerste omgang goere noget, eller starte nogen retsforfoelgelse af de implicerede, men i sidste ende blev det saadan fordi ofrene blev ved at kaempe for det (retssagerne her i landet er endnu ikke faerdige), og jeg mener helt klart at ogsaa danskere som har vaeret ude for de overgreb, boer blive ved at kaempe og, jeg haaber de faar hjaelp fra den danske befolkning!! Kunne have vaeret Jeres egne boern...bliver maaske hvis I ikke stopper det nu!!

Man skal regne med en masse modstand og, desvaerre er dem I/de er oppe imod, specialister i at daekke over hindanden, men det er kampen vaerd, er det ikke?? I hvert fald ifoelge min opfattelse......

Inger Sundsvald

@Kurt Starlit
Jeg har læst dit link.
Godt at nogen, som Kim, står frem. Jeg kan godt forstå at gamle elever har berøringsangst. Det kræver virkelig mod at stå frem og fortælle om noget man helst vil glemme.

Kurt Starlit

@Inger Sundsvald
Jo, det er måske nok forståeligt, at man ikke ønsker at ribbe alt for meget op i fortiden, men løser fortielse noget? Nu er vi efterhånden kommet på så mange års afstand af begivenhederne, at mange (de fleste?) nøglepersoner der kunne drages til ansvar, er døde og borte. Kim Jansson holder med sit indlæg liv i en debat, som socialministeren åbenbart vil have lagt låg på. Misbruget af børn på kostskole var udbredt langt flere steder end på Skorpeskolen, eksempelvis var Asserbohus Kostskole på enhver måde langt værre. Jeg har talt med flere elever fra denne skole, og det er ikke småting der kommer på bordet. En psykolog forklarede mig fornylig, at en kostskole er et sted, man sender børn hen, når der ingen andre muligheder er. Som et egentligt pædagogisk middel er den håbløs.

Inger Sundsvald

Min far gik på ”Skorpeskolen”, han ville være blevet 88 år i år. Han lærte at holde armene ind til kroppen når han spiste, med bøger klemt fast i armhulerne. Det pædagogiske var vist slet ikke opfundet dengang, og hvis der har været andre overgreb end fysisk afstraffelse, så talte ingen om det. Det gør man heldigvis i dag.

Dengang skulle man foruden gode karakterer og fine anbefalinger også være af ”nobel” familie. Min farmor var tobaksfabrikant, enke med 3 sønner, som alle talte om og hvor glade de var for deres gode uddannelse, men sagde ikke meget andet end dét. Men de sigende blikke mellem dem, når talen var på den strenge ”opdragelse”, talte sit tydelige sprog. De vidste hvad det drejede sig om…

Tak Kurt for dit indlæg,som måske kan få revisionisterne fra DKO til at vågne lidt op:)
Det der i bund og grund har fået mig til for alvor at involvere mig i det her igen skyldes ikke så meget fortiden-men at fortiden er nutid.At vi i vore sociale system ikke har haft større vågenhed i disse sager(Brønderslev og Tøndersagen) på trods af indberetninger etc. Det vil jeg gerne være med til at prøve at ændre, så børn kan få lov at udfolde deres liv mere fuldt.For det er en tung sten at slæbe rundt med og mange kommer sig aldrig over det der er sket.

Karsten Aaen

Først vil jeg gerne sige, at det er uhyggeligt, det som er sket på Godhavn og på Skorpeskolen; det er endnu mere uhyggeligt at Socialministeren ikke vil indse eller erkende, at staten (som tilsynsmyndighed) svigtede sit ansvar og siger undskyld og giver mulighed for økonomisk kompensation til ofrene.

---

"lussinger blev forbudt i 1968, står der" i artiklen. Dette er både rigtigt og forkert. Rigtigt fordi det at slå børn so led i skolens undervisning og opdragelse blev forbudt i 1967 eller 1968. Forkert, fordi lussinger faktisk altid var forbudt at bruge.

Tilladte revselses-midler var ferlen, spanskrøret og en ting mere, som jeg har glemt. At lærere har givet lussinger til elever :( er en anden sag :( - og da specielt når ingen greb ind overfor lussinger eller overgreb på børn.

Desværre tror jeg meget af alt det her, også det som skete på Skorpeskolen, bunder i et barnesyn, som er kristent og som er tids-typisk. Kristens skal forstås på den måde, at barnet skal lære, at det er ondt af natur, og derfor skal ondskaben bankes ud af det :( - i bogstaveligste forstand. Tids-typisk skal forstås på den måde, at barnet skal lære (i skolen mm) at verden er hård, ond og uretfærdig. Og borgerlig måske også, da barnet ud fra dette syn på opdragelsen skal lære, at det nok skal ses, men ikke høres.

Inger Sundsvald

I 1951 blev retten til legemlig afstraffelse ophævet i de københavnske kommuneskoler. I 1967 blev lærernes ret til at slå elever afskaffet. Først i 1997 blev det forbudt at slå sine egne børn, og det blev der en farlig ballade over fra præstefætrene og DF især.

Kurt Starlit

@ Kim Jansson
Jeg forstår godt dit motiv til at bringe din egen sag til diskussion - den skal bane vej for en større åbenhed omkring emnet, og allerhelst en ændring af tingenes tilstand som de er i dag.

Personlig har jeg som tidligere nævnt ikke noget at klage over rent seksuelt, men observerede da hvad der foregik omkring mig, f.eks. forstanderens nærgående interesse for små drenge når vi om morgenen skulle i brusebad, hans natlige besøg af udvalgte elever samt afstraffelse i skolens kælder med spanskrør, der helt klart havde seksuelle undertoner. Og så videre, frem og tilbage, eksemplerne er mange, men er ikke det vigtigste i denne sammenhæng.

Det er derimod, som du så fint formulerer det, at fortiden er nutid - at det stadig foregår, at det stadig er aktuelt.

Måske synes du, at min side om kostskolelivet ("Dagbog fra DKO") virker for sødladen i en sammenhæng, hvor vi taler om sexmisbrugte børn. Derfor skal jeg måske også forklare, at selv om siden hist og her indeholder kritik, er den ikke skrevet for at kritisere nogen eller noget, men simpelthen som en gammel drengs minder om en fjern fortid. Når jeg går ind i debatten her er det for at bringe sider af kostskolelivet frem, som alt for længe har været alt for undertrykt. Det er glansbilledmentaliteten jeg ikke bryder mig om, hvor kostskolelivet på samme måde som soldaterlivet forherliges i en grad det slet ikke kan bære.

Konkluderende vil jeg sige, at jeg har været glad for at komme et sted hen, hvor horisonten var højere end den næste bajer. Alligevel må det være på sin plads at tegne et komplet billede af kostskolelivet, hvor der også gøres plads til kritik.

Jette Abildgaard

Bob Jensen,

I det oejeblik man offentliggoer disse navne, da er staten tvunget til at staa til ansvar....maaske det er derfor de ikke er blevet det endnu.....

Jan Nørager Laursen

Modigt Kim!

Bedst som man tror man er kommet igennem det, så kommer det fejende bagfra og slår en omkuld..

Ville gerne sidde en stund hos dig, bare sidde uden at sige noget og vise dig du ikke er alene og at det ikke var din skyld.

Fra en bror.

Håber ikke han stadig er fri, og håber ikke det er den lærer jeg kender der bor i Ålsgårde, som mindes have grønne tæpper. Er det ham lad mig endelig vide, for han var da for skummel, og havde elever på besøg hver evig eneste aften, også til overnatninger. Mange andre alvorlige fejltrin begået af personalet på DKO... Viceforstanderen OH sagde til min syge mor, jeg ikke var egnet til gymmnasium da vi skulle søge videre fra skolen, og pressede mig til at tage tilbudt læreplads hos prominente 'venner' af huset/ landet, familien Røntved... 3 uger efter fik jeg et af skolens højeste snit, til samtliges overraskelse undtagen min egen da jeg havde læst mine ting, og udemærket vidste hvad jeg ville. er lige kommet på uni som 36 årig efter 3 erhvervsuddannelser... Hvorfor vil ingen være der for os? Vi er jo lost. Uni er lavet til unge uden nogen form for hverken livserfaring eller faglige forhåndskundskaber- med denne sag er det intet under jeg aldrig har fået mine unger passet, de er 9 og 10. Har forresten også været anbragt på fængseløen for børn, Torø, den er nu slemmere, hvis man ser bort fra enkelte tilfælde som dette overgreb på børn uden familie. Samlet var DKO godt for mig, og havde jeg kendt dig Kim havde vi klaret den sammen. Vores sammenhold var langt stærkere end det 'se'x'kt-goggerne' nogensinde vil få, idet vi har hjerte, og blot haft dårlige kår fra start. -dog nægter jeg tro på at sexgalningene har været kendte af de andre fede pædagoger som Ankerstrøm , Lolle, Politiper, Anette, m.fl. eller lærerne for den sags skyld, på mine årgange ihvertfald. Vil som sagt ikke udelukke netop én person, og kan huske hvem der kom mest hos ham, ellers kan jeg finde ud af det!