Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bent Jensen: S påvirket af Sovjet

Historiker Bent Jensen skriver i udkast til rapport, at Sovjetunionen påvirkede socialdemokratisk politik. En påstand, som blandt andre tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann afviser blankt
Historiker Bent Jensen skriver i udkast til rapport, at Sovjetunionen påvirkede socialdemokratisk politik. En påstand, som blandt andre tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann afviser blankt
Indland
27. juni 2011

Socialdemokratiet var faretruende tæt på Sovjetunionen under Den Kolde Krig, og deres fodnotepolitik, der skabte irritation i NATO, blev til i kølvandet af 'frokoster med kaviar og vodka'.

Sådan lyder en af hovedkonklusionerne i et kommende værk om Den Kolde Krig, som regeringen og Dansk Folkeparti har betalt historiker Bent Jensen og Center for Koldkrigsforskning 10,5 millioner kroner for. Det skriver Berlingske.

Ifølge historiker Bent Jensen, værkets hovedforfatter, vil den nye forskning dokumentere, at Socialdemokratiets sikkerhedspolitiske kursskifte fra begyndelsen af 1980erne skete parallelt med en målrettet kampagne fra Sovjets ambassade på Østerbro i København.

»Hvad i alverden får de professionelle efterretningsofficerer til at bruge alle de penge, spise alle de frokoster og drikke alle de flasker, hvis de ikke fik noget ud af det? Hvorfor opsøgte disse professionelle påvirkningsofficerer kun politikere fra Socialdemokratiet, SF og De Radikale?«

»Fordi de med rette eller urette gik ud fra, at det var dem, som de kunne påvirke. Informationerne gik ikke fra KGB-agenterne til de danske politikere de gik den anden vej,« siger koldkrigsforskeren Bent Jensen til Berlingske.

Den tidligere socialdemokratiske udenrigsminister – og en af de hovedanklagede i Jensens værk – Kjeld Olesen har ikke meget til overs for koldkrigsforskerens udlægning: »Når min første forbavselse har lagt sig, føler jeg ikke andet end medlidenhed med Bent Jensen,« siger han til Berlingske.

Nonsens

En anden central politiker i perioden, Venstres udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, slår fast, at Socialdemokratiet foretog et gevaldigt kursskifte i 1980'erne, men han afviser Bent Jensens påstand. Han mener ikke, at kursskiftet skyldtes påvirkning fra Sovjetunionen, men snarere et ønske om at genere den borgerlige regering.

»Jeg tror altså ikke, at ledende socialdemokrater lod sig købe eller besnakke,« siger han til Berlingske og tilføjer, at det var ganske normalt at spise den slags frokoster.

Ifølge samme avis mener Mogens Lykketoft, at Bent Jensen åbenbart er helt besat af at tilsmudse Socialdemokratern: »Det er fuldstændig lodret nonsens, når Bent Jensen bruger frokostkontakter som bevis for, at Socialdemokraterne lå under for påvirkningsagenter. Der var intet unormalt i at spise frokost med de her mennesker, og jeg synes, det er ganske fint af Uffe Ellemann-Jensen at sige, at sådanne frokoster ikke kan bruges som bevis for noget som helst,« siger Lykketoft.

Uffe Thorndahl (K) var i 80'erne gruppeformand for Fremskridtspartiet. Han fik dengang også invitationer fra den sovjetiske ambassade.

»I min formandsperiode blev jeg regelmæssigt kontaktet af en medarbejder for Sovjetunionens ambassade, hvor vi drøftede almindelige, generelle politiske emner. Drøftelser som jeg overordnet fandt nyttige med den funktion, jeg havde,« siger han til Berlingske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stakkels Bent Jensen der ikke kan skelne interesse for verdensfreden fra femtekolonnearbejde. Men det er han absolut ikke alene om. Det er en udbredt begrebsforvirring i de selvsuggestibiliterede højreorienterede kredse.
…lad blot citater fra denne Jensens skriblerier blive mødt med overbærende smil. Jeg gætter på at de eneste der griber til citat vil være politikere af den lette kaliber, så som Karsten Lauritzen og Søren Pind.

Brian Jensen

Eftersom Bent Jensen har fået offentlige forskningsmidler, så må UVVU på banen.

Regningen burde betales af VKO egne kasser. Det her er jo bare et eksempel på målrettet smudsgravning, denne gang for offentlige midler. Det burde ikke være lovligt.

s påvirket af sovjet,

---------

gid det var så vel, men det er vel for optimistisk at håbe.

Ole Falstoft

'Hvad i alverden får de professionelle efterretningsofficerer til at bruge alle de penge, spise alle de frokoster og drikke alle de flasker, hvis de ikke fik noget ud af det?'
Man mærkes den forskningsmæssige tyngde ved argumentet: Har man drukket og spist med efterretningsofficerer er man blevet påvirket. Er det mon promiller han tænker på?

Tom W. Petersen

Rolig nu!
Vent, og se de uafviselige indicier for Jensens påstande, når de er fremlagt - hvis de bliver det.

Mette Hansen

"Det er et usselt samfund/regering, der ikke vil anerkende en officiel og grundig bearbejdet rapport fra PET og fra DIIS, der fuldstændigt frikendte S-folk m fl for absurde påstande, men VK-O bevilger 10 Mill til en navngiven forsker til en ekstra undersøgelse af ovennævnte undersøgelser. Det er nærmest absurd teater med dette læk af en delrapport!! Men så går der tid med det......" Citat slut

Mette Hansen

"Det er et usselt samfund/regering, der ikke vil anerkende en officiel og grundig bearbejdet rapport fra PET og fra DIIS, der fuldstændigt frikendte S-folk m fl for absurde påstande, men VK-O bevilger 10 Mill til en navngiven forsker til en ekstra undersøgelse af ovennævnte undersøgelser. Det er nærmest absurd teater med dette læk af en delrapport!! Men så går der tid med det......" Citat slut

Søren Kristensen

Socialdemokratiet forsøgt påvirket af Sovjet med både Vodka og kaviar? Ja, og ...

Martin Mørch

Det er da noget fantastisk vrøl, når man med bare lidt historisk indsigt, som man skulle formode at Bent Jensen har, ved at SD siden 2. verdenskrig har lagt sig tæt op ad USAs interesser i udenrigspolitikken. Tænk på hele spillet om det nordiske forsvarssamarbejde, om baserne på Grønland, og Per Hækkerups karakteristik af dem der ikke støttede USAs krig i Vietnam.Selv i dag er DS lige så følgagtige som de borgerlige partier, når det gælder krigseventyr ude i verden.

Lars R. Hansen

Mette Hansen,

hvilken rapport fra PET?

Martin Mørch,

bemærk - sagen drejer sig om socialdemokratiets politik mellem de perioder du omtaler - altså politikskiftet fra den situation du beskriver.

Anne Albinus

Enig med Mette Hansen.

"Den østlige påvirknings- og efterretningsindsats i Danmark var omfattende, men førte kun til meget begrænsede resultater", står der i Udredningens hovedpunkter, fra DIIS' hvidbog fra 2005, "Danmark under den kolde krig, Den sikkerhedspolitiske situation, 1945-1991". DIIS's rapport var lang og grundig: se evt. kapitlet om DKP og venskabsforeningerne. DIIS's svar på kritik

...................................

Mht. socialdemokraterne og anti-kommunismen:

PET FET og den hemmelige tjeneste Information, 30.10.1998

Heksejagt og selvopgør, Ole Lange, Information, 25.11.1998

Brandtale fremfor bekendelse, Information, 30.11.1998

Anne Albinus

Lars R.H.
Måske denne Mette H. henviser til:
http://www.petkommissionen.dk/

Lars Hansen, du bør hvis du er så retskaffen, som du lader som om, nu kvittere for Albinus' henvisning.
Men nu hvor hard facts hitter er det måske ikke så sjovt.

Tom W. Petersen

Mette Hansen og Anne Albinus
Det nytter ikke, at en videnskabelig historisk undersøgelse frikender dem, der skulle have været kendt skyldige, når det ikke er den ønskede konklusion.
Så må man lave en ny undersøgelse, der giver den ønskede konklusion - ellers er bevillingerne jo spildt og formålet tabt på gulvet.
Husk: Det er ikke nok at have de rigtige argumenter. Det, der betyder noget, er at have magten til at bestemme, hvilke argumenter, der er de rette.
Lad os nu se, hvad Jensen kommer med. Hvis det ikke er mere holdbart, end det, der foreløbig er udsivet, så er det jo ret sølle.

Lars R. Hansen

Anne Albinus,

det var det givet - men det var ikke hvad jeg efterlyste.

Lars Dahl,

sjovt nok - efterlyste jeg Mette Hansens 'rapport fra PET' - ikke Nyrupregeringens PET-kommission.

I 70'erne var de sovjetiske påvirkningsagenter en stående vittighed på venstrefløjen, at de sad på Laurits Betjens og spildte deres penge på at overvåge fordrukne trotskister.

Sjovt nok har PET officielt aldrig afsløret spioner fra hverken KGB, CIA, Mosad eller SAPO...

...har PET et problem?

...har PET et problem?

Offentligheden får jo sjældent noget at vide her i landet, så ?????

Vi kan takke sovjetunionen for vi har vores frihed i dag!

endnu!?