Læsetid: 3 min.

Danske politikere: Kina-kritik skal være international

De lækkede dokumenter fra det kinesiske styre bør få udenrigsministeren til at samle opbakning til en kritik af Kina, mener Mogens Lykketoft. DF's Søren Espersen anklager dansk udenrigspolitik for at være dobbeltmoralsk
Indland
30. juni 2011

Det internationale samfund bør samles om en kritik af det kinesiske styre. Sådan lyder det fra udenrigsordfører Mogens Lykketoft (S) på baggrund af Informations afdækning af, at mens Kina udadtil taler om åbenhed, så stramme styret indadtil grebet og slår hårdt ned på kritikere:

»At tvinge kineserne til noget, er ikke særlig muligt, men der bør komme reaktioner, og de bør komme i et fællesskab så bredt som muligt,« siger Lykketoft og tilføjer: »Kina vil være bekymret for at få et dårligt omdømme internationalt.«

De lækkede dokumenters vidnesbyrd om det kinesiske dobbeltspil, får næppe konsekvenser for Danmarks samarbejde med Kina dertil er vi for ubetydelige, påpeger både Lykketoft og Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen:

»Men vi skal forsøge at eksportere vores ideer om demokrati og ytringsfrihed. Vi kan være med til at så små frø,« siger han og erkender samtidig, at der er lang vej igen: »Nogle vil sågar sige, at det går den forkerte vej. Vi må fastholde presset på Kina fra det internationale samfund, men en lang række lande tænker mere på handelsinteresser. Herunder både USA og EU,« siger Venstres ordfører.

Spar på kærligheden

DF's Søren Espersen, kalder den danske udenrigspolitik for 'dobbeltmoralsk':

»På den ene side er vi meget optagede af menneskerettigheder i lande, hvor vi kan håndtere det, og samtidig er vi helt ligeglade med Kina. Det skyldes nok hensynet til handelsinteresser og landets størrelse,« siger han og pointerer, at Kina henretter omkring 5.000 mennesker hvert år.

»Det er et folkemord, der blegner får Assad og Gadaffis bedrifter til at blegne. Men til Kina sender vi Den Lille Havfrue, og i Tibetsagen fedter vi for dem, fordi vi vil have ro,« siger Espersen, som klandrer hele Vesten.

Han er ikke overrasket over, at Kina udadtil taler om åbenhed og indadtil strammer grebet og slår hårdt ned på kritikere og hvad konsekvensen bør være, har Espersen heller ikke et klart svar på:

»Det kræver en indsats fra store lande som USA. Fra dansk hold kan vi demonstrere vores holdning ved f.eks. at lade statsministeren tage imod Dalai Lama. Det var heller ikke nødvendigt, at kulturministeren tog til OL. Vi skal lade være at overdrive vores kærlighedserklæringer til Kina,« siger DF-ordføreren.

Af dokumenterne fremgår det ligeledes, at den kinesiske centralkomite vil styrke kontrollen med udenlandske journalister. Venstres ordfører står klar med et råd til Lene Espersen:

»Ministeren bør henvende sig til den danske ambassadør, og få ham til at sige fra. Vi skal gøre det klart over for det kinesiske styre, at vi ikke accepterer et pres på journalisterne.«

Det bakkes op af Mogens Lykketoft, som dog opfordrer udenrigsministeren til at tage sagen op i EU.

»Så presset kan blive størst muligt.«

Ingen kommentar til læk

Det har ikke været muligt at få Lene Espersens reaktion på opfordringen. Men i et skriftligt svar til Information skriver ministeren:

»Som bekendt ønsker jeg ikke at kommentere på lækkede dokumenter.«

Lene Espersen påpeger, at spørgsmål om ytrings- og pressefrihed blev rejst ved EU's seneste menneskerettighedsdialog med Kina 16. juni. Ministeren skriver desuden, at man er opmærksom på ikke blot, hvad der bliver sagt, men også på hvad vores samarbejdspartnere faktisk gør:

»Og her er det ikke nogen hemmelighed, at vi fra europæisk side nøje følger og er bekymret over menneskerettighedssituationen i Kina. Og at vi grundlæggende mener, at det også er i Kinas egen interesse at tillade kritiske røster herunder fra både nationale og internationale journalister og at sikre, at den enkeltes rettigheder beskyttes, som det sig hør og bør i et retssamfund.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her