Nyhed
Læsetid: 3 min.

Eksperter: VKO's grænseforslag strider mod Schengen-aftalen

Danmark vil få tørre tæsk af EU-Kommissionen for forsøg på at forklæde politikontrol som toldarbejde. Det vurderer ekspert, der grundigt har gennemgået VKO's grænseaftale
Danmark vil få tørre tæsk af EU-Kommissionen for forsøg på at forklæde politikontrol som toldarbejde. Det vurderer ekspert, der grundigt har gennemgået VKO's grænseaftale
Indland
10. juni 2011

I dag forventes Folketingets finansudvalg at bevilge midler til at føre regeringen og Dansk Folkepartis planer om styrket grænsekontrol ud i livet. Men efter at have nærstuderet VKO's aftale slår jurist ved Institut for Grænseregionsforskning ved SDU Gerd Battrup nu fast, at planerne strider klart mod Schengen-reglerne.

»Det, der lægges op til i forliget, er politimæssige opgaver, som ligger langt ud over, hvad EU-Kommissionen vil godkende som told-arbejde,« siger hun.

Gerd Battrup henviser til, at toldere har bemyndigelse til at foretage stikprøvekontrol af rejsende for at undersøge, om de medbringer varer, der ikke må indføres, eller om de forsøger at undgå at betale moms eller afgifter af varer. Desuden har de visse opgaver i forbindelse med bekæmpelse af narkokriminalitet.

»Men det betyder ikke, at kriminalitetsbekæmpelse generelt er en opgave for toldkontrollen. Og en række af de opgaver, der oplistes i VKO-forliget, er klart politimæssige,« siger hun med henvisning til, at toldkontrollen blandt andet skal modvirke socialt bedrageri og kriminalitet begået af udenlandske bander.

»Det nytter ikke noget at forklæde politiefterforskning som toldarbejde. Danmark vil få tørre tæsk ved EU-Kommissionen for det her,« siger Gerd Battrup, der særligt hæfter sig ved, at regeringen og DF planlægger at indføre videoovervågning af de rejsende, der krydser grænsen, og at sænke trafikkens hastighed for at fordele den ud på seks vejbaner med kontrolposter: »Det må man ganske enkelt ikke ifølge Schengen-reglerne. Pointen er, at der skal sikres uhindret, fri bevægelighed over grænserne. Og derfor må man på ingen måde indføre noget, der bare kunne minde om fast grænsekontrol.«

Også andre eksperter sætter spørgsmålstegn ved, om VKO's aftale er lovlig.

Regeringen: Den holder

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Lars Barfoed (K). Men på en pressebriefing i Luxembourg i går sagde ministeren, at aftalen ikke er i strid med Schengen-reglerne.

»Der er under de drøftelser, vi har haft omkring aftalen, foretaget en juridisk vurdering af, hvad man kan og ikke kan gøre. Og der er det den samlede vurdering i regeringen, at det her er helt indenfor Schengen-konventionens rammer,« sagde Lars Barfoed, der dog erkender at vurderingen udelukkende er mundtlig.

»Der er ikke nogen skriftlig redegørelse omkring juraen i det her,« sagde justitsministeren. Det er heller ikke lykkedes at få en kommentar fra skatteminister Peter Christensen (V).

Professor i statskundskab og EU-ekspert ved Københavns Universitet Marlene Wind er overbevist om, at regeringen og Dansk Folkepartis planer ikke kan gå igennem hos EU-Kommissionen, sådan som aftalen ser ud nu.

»Det er ulovligt og ikke i overensstemmelse med Schengen-reglerne, hvis man sætter toldere til at lave politiarbejde som at tjekke kriminelle bander. Hvis der er tale om, at tolderne skal foretage personvisitation og i det hele taget forholde sig til bander og kriminelle elementer, der kommer over grænsen, så er der tale om, at man blander politiarbejde sammen med toldarbejde,« siger hun og tilføjer:

»Ifølge Schengen-reglerne og EU's regler for det indre marked, skal der være proportionalitet i det. Det vil sige, at der skal være en eller anden form for grund til at stoppe folk. Men det virker ikke, som om der er særlig meget proportionalitet i det, når man vil stille sig op og generelt tjekke folk på den måde, man har lagt op til i den her aftale.«

Også ekspert i EU-ret og professor i jura ved Københavns Universitet Peter Pagh er skeptisk over for de danske planer. Han påpeger, at ikke kun Schengen-reglerne er i spil. Der kan ligeledes opstå problemer, hvis den planlagte indsats langs de danske grænser rent faktisk ville komme til at fungere som toldkontrol.

»Det følger af traktaten, at EU er ét stort toldområde, hvor toldkontrollen ved grænsepassage mellem to medlemsstater som udgangspunkt ikke adskiller sig fra den toldkontrol, der kan og skal finde sted alle andre steder i landet,« siger Peter Pagh.

Når det alligevel kan lade sig gøre for Sverige at have fast toldkontrol ved broen til Danmark, er det ifølge professoren, fordi svenskerne har betalingsanlæg:

»Det vil sige, at bilerne stopper i forvejen, så det er et naturligt sted at gennemføre en kontrol. Men der er jo ikke noget betalingsanlæg ved den dansk-tyske grænse, og derfor kan man få et forklaringsproblem, hvis man vil lave en særlig udbygget kontrol netop dér,« siger professoren, der dog ikke tør sige, om en sådan toldkontrol i praksis vil være traktatstridig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Jensen

Akja, det ser ud som om at aftaleparterne må drøfte sagen igen, nogle gange. Papiret var ikke så hvidt, det skidt.

Har nogle af disse ... partier (VKO) mon en ansvarsforsikring? Vi må efterhånden kunne bede om erstatning for pine og plage mens det meste går tilbage.

Det ser ud til, at regeringen har scoret et gevaldigt selvmål i denne sag. Hvis man ønsker en ny regering i Danmark, så har man virkelig grund til at slå sig på lårene af grin og/eller lade champagnepropperne springe.

Jesper Wendt

Gad vide om de bevidst forsøger at sabotere EU, så de kan køre deres regime videre.

Torben K L Jensen

Bevillingen bliver flyttet fra Finansudvalget til
folketingssalen og der er er der ikke et flertal,hvis
Lille-polle stemmer imod sammen med S,RV,SF og
LA,der siger de stemmer imod og de har jo fået
Åmunds plads i salen efter d 5/6.

Det fa'me nogle søgte begrundelser.

•Indsmuglingen af narkotika, dopingmidler mv.
• Indsmuglingen af vå̊ben, sprængstoffer mv.
•Socialt bedrageri

Når man ser hvilke mærkværdige gamle modificerede bøsser politiet konfiskerer. Antallet af bombesprængninger i Dk er ikke significant heller.

Nu har man jo valgt at folk der ikke har udsigt til arbejde skaql nakkes. Detter er én af måderne.

Narko kom også ind i landet før Schengen. Så pjat!!

Alt i alt kan man jo tvivle på om de er rigtig kloge?

Jens Jørn Pedersen

Danmark har det lille problem, at Peter Christensen ikke forstår eller magter den opgave han er sat på af Lars Løkke.
Det viser desværre endnu engang, at Lars Løkke heller ikke er sin opgave voksen.

Det bliver vanskeligere og vanskeligere at rette op på!

Laeg maerke til at Lykke helt holder sig uden for!

Godt observeret, Bo.

Marianne Mandoe

Jeg gætter på at VKO er flintrende ligeglade med hvad er lovligt og hvad ikke er lovligt.

Hvad de vil, gør de. Uanset lov og ret.

Rigtigt, Marianne, men ikke ret længe....

Tja, hvis det skulle komme, så vil jeg foreslå den Tyske regering følgende:

- Fuld grænse-, pas- og told-kontrol ved den Dansk-Tyske grænse.
- Alle køretøjer stoppes. Ligegyldig hvor travlt de har.
- Alt skal pakkes ud og bevises som værende ikke-smuggler- og ikke-tyvegods. Ellers afvises passage af grænsen
- Værktøj bliver automatisk klassificeret som tænkt til indbrug. Passage af grænsen afvises.

I andre ord: quid pro quo...

For at gøre dette lovligt under Schengen gøres det kun i en uge ad gangen, med gode tidsrum imellem. Jeg ville sige til starten af sommerferien, til starten af efterårsferien, til starten af skiferien og lignede tidspunkter.

Mon ikke der kommer ramaskrig nok når køen går fra Flensborg helt op til Århus.

Ole Falstoft

Resultatet kan blive at vi bliver smidt ud af Schengen og blive betragtet som et andenrangs medlemsland - det er VK nok ikke helt ligeglade med når det kommer til stykket for det kommer til at gøre ondt på erhvervslivet

peter fonnesbech

Så er der igen dømt Molbo.

Gert Lünekilde

Man skal vel ikke kommentere hvis man ikke kan bidrage med yderligere, men en gang imellem kan politik blive hylende morsomt. måske nærmest tragikomisk og jeg må sende en varm anbefaling til alle kommentarer
Det er bare morsomt! og det er sjældent at vko er særlig morsomme!

Torben Skov.Nej de er ikke rigtig kloge!

Jens Jørn Pedersen

Hvis Pia Kjærsgaard og kompaner opnår, at Tyskland afbryder alle handelsaftaler, så er det scoop for DF.
DF ønsker at ødelægge Danmarks muligheder i relation til omverdenen.
Problemet er, at de intet har at sætte i stedet. Der kommer intet positivt fra den kant, kun kritik og nedgørelse.

Anne Marie Pedersen

Selvfølgelig er regeringen ligeglade med propertionalitetsprincippet i denne sag. Det har de jo også lige erklæret sig ligeglade med i forhold til udsmidning af kriminelle indvandrere uden dansk pas.

Lars Poulsen

Danmark har atter engang bevist at det er et latterligt lille racistisk og xenofobisk bonderøvsland.

København er et glorificeret provinshul.

Politikerne laver symbolpolitik. Toldkontrol! (alle ved det ikke vil afhjælpe kriminalitet). Forbyd Prostitution! (alle ved det ikke vil afhjælpe det). Spær PirateBay! (alle ved at den 'spæring' med lethed kan omgås af enhver). Osv. osv...

Åbenlys korruption og svindel og løgn. Troels 'Trolex' med sit Rolex givet til ham af en Arabish sheik. Henriette Kjær med sin svindler mand. Brud på grundloven og ingen gør så meget som at lægge sag an. To krige på beviseligt forkert løgnagtigt grundlag...og ingen står til ansvar. Tinglysningssagen... åh gud det er sådan noget der normalt kun foregår i bananstater (ja jeg har boet i en bananstat).

Demonstrationer omkring vigtige emner, trækker højst et par tusinde (når det går godt). Det er den samme hårde kerne af måske 100 personer der står for de fleste demoer i København. Medierne er stumme eller bringer højst et enkelt billede og er vægtet imod demonstranterne.

Vi Danskere skulle tage at komme lidt ud i verden og se hvor ubetydelige og ynkelige vi i virkeligheden er. Og jeg mener ikke en charterferie til Thailand. Så megen energi der kan spildes på diskussion af latterlige forslag fra politikerne..
Nårh nej, jeg glemte at nu vil de presse de unge til at går hurtigere gennem uddannelserne så de bliver nødt til at opgive det år mellem ungdomsuddannelse og universitet hvor de normalt rejser ud i verden. Så udsigten til en mere oplyst befolkning ser ikke for gode ud...

Beklager negativiteten. Men det går sgu ikke for godt..

Bevares, der er da også gode ting i Danmark men nogen gange er her sgu lidt for småt.

Kurt Loftkjær

Dannevirke tilbage ved grænsen?

Den danske regerings angst for de fremmede kan ikke holdes skjult længere. Den fremmedangst (-had?), uvidenhed og selvstrækkelighed som har præget regeringen og dets støtteparti Dansk Folkeparti i snart 10 år søges nu endelig synliggjort ved genindførsel af grænsekontrol ved den tyske grænse.

Hvis regering mod forventning skulle fortsætte efter det snarlige Folketingsvalg, så må man formode at næste skridt bliver et nyt Dannevirke f.eks. modificeret efter konceptet for muren mellem det tidligere Østtyskland og Vesttyskland. Så får tyskerne på ny en mur, som de heller ikke ønsker. Ønsker vi danskere muren - hvad enten den er synlig eller usynlig?