Læsetid: 3 min.

Folkeligt for de få

Det kan undre, hvorfor man arrangerer folkemøde på et tidspunkt, hvor der ikke er turister, og den kritiske masse af almindelige mennesker blev da heller ikke nået på Bornholm
18. juni 2011

Den første udgave af det moderne, danske Folkemøde afsluttes i dag, og på to punkter matcher det allerede det svenske forbillede Almedalsveckan.

Hver evigt eneste år bliver den svenske politikfestival kritiseret for at være en fest for magteliten.

Det er heller ikke til at løbe fra, at koncentrationen af politikere, medier, meningsdannere, kommentatorer og lobbyister med 1.400 debatter og seminarer i Visby sidste år var massiv. Som førstegangsbesøgende forstod jeg bare ikke, hvordan det kunne være anderledes. Folk var der jo for at se girafferne på tæt hold, høre, hvad de havde at sige og stille spørgsmål og diskutere med dem, og så er det jo en forudsætning, at magteliten er til stede.

Den anden forudsætning er så, at folket indfinder sig.

I Almedalen såvel som på Bornholm ligger der en naturlig begrænsning i, at folk bortset fra de lokale er nødt til at begive sig med færge eller fly for overhovedet kunne deltage, men man mente trods alt, at omkring 30.000 mennesker deltog i det svenske i fjor. Rigtig mange af disse var lokale og endnu flere ferierende.

Nogle nøjedes med at lytte, fnise over at sidde side om side med tv-kendisserne på cafeerne, andre heppede, buhede og blandede sig.

Desuden argumenterede mange af dem, der måske nok er magtelite på eksempelvis det lokale plan, for, at de på sin vis også var folket i mødet med regering, erhvervstop og andre fra det mere utilgængelige lag.

Skånske borgmestre fortalte blandt andet undertegnede, hvordan sidste års møde var et decideret gennembrud for Øresundsregionen, da man for første gang lykkedes med at få opmærksomhed fra centrale danske og svenske ministre.

Og det er det andet punkt, hvor Folkemødet matcher Almedalsveckan.

Journalister, lobbyister, spindoktorer og kommentatorer har i de sene aftentimer siddet og grinet af, hvor meget fætterkusinefest, der er over Folkemødet, men der er ikke en eneste af de mange 'almindelige borgere', som vi har forstyrret for at få en kommentar i disse dage, der ikke har været stærkt begejstret.

For hvis skyld?

Også blandt de aktivt deltagende synes det at være som i Almedalen jo længere ned i magthierarkiet man bevæger sig, jo mere begejstrede var folk for arrangementet.

Problemet i Allinge har været, at den kritiske masse af almindelige mennesker ikke er nået. Man har savnet den masseenergi, der opstår, når tusinder samles om hovedtaler i Almedalen, og der har været for mange arrangementer med tyndt besatte bænke.

Her er vi mange, der har undret os over, at man har lagt et 'folkemøde' på en tu-ristø i en uge, hvor der ikke er turister. Almedalsveckan ligger i juli, hvor Gotland er stuvende fuld.

For det andet har langt de fleste arrangementer ligget onsdag til fredag i dagtimerne. Ikke underligt, at der blandt de besøgende har været en overvægt af pensionister.

Det har ligesom ligget i luften, at det udelukkende er planlagt efter, at Folketingspolitikerne ville have deres ferie i fred, og at Bornholm gerne ville have gang i øen i en sædvanligvis død uge, og på samme måde har visse partiledere heller ikke taget konceptet helhjertet til sig.

Mangeårige deltagere i Almedalsveckan beskrev det som helt afgørende for Almedalens 'magi', at man var på afstand mentalt og fysisk fra de daglige møder og svinkeærinder og afskåret fra at stikke af, men når de danske partiledere kun aflægger kortere besøg, udhuler den pointe.

Folkemødet kan ikke erstatte ordentlige høringsfrister, åbenhed i forvaltningen eller kompensere for andre, demokratiske mangler, og debuten var på visse områder kikset, men ideen bliver vel ikke ufolkelig af den grund.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og hvis man så kunne få lov til at se, i det mindste partiledernes hele taler, men nej ingen Tv optagelser er til at finde, hverken pa aviser,partisider, Altinget og Youtube, med undtagelse af Bertels åbningstale som ligger på Inderigsministerens hjemmeside.

De menige folketingsmedlemmer har holdt et hav af taler for hinanden, men budskabet kom ikke overover klippekanten Tv2news "massive dækning" var meget svær at få øje og kun meget få taler blev transmitteret

Ren ferie over hele linien og kun til glæde for for dem selv må man konkludere nu det hele er overstået.

. Man må forarges over at Folket igen skal skal lægge navn til politisk sammenspisthed som vi ingen andel har i.

Simon Nielsen

Nu er idémanden også skyggemanden Bertel Haarder der, på trods af han sidder i et folkevalgt statsligt embede, helst ikke vil udtale sig om noget som helst og især ikke omkring kritik. Næ, de har hygget sig dernede med sild og rygklapperi.

Anne Albinus

Tak til Information for at sende en reporter!
Folkemødet kan sagtens ligge i skoleferien. Der er plads, så vidt jeg kan bedømme ud fra mine ophold på Bornholm gennem de sidste tyve år.

Inger Sundsvald

Peter Mogensen skriver i Politiken under overskriften: ”Demokratiet blev en sjælden vinder i Allinge” (!?!) om en happening af Bjørn Nørgaard:

”… så ved de samme økonomer, som i 2000 ikke kunne forudsige krisen i 2008, pludselig en hel masse om, hvordan det hele ser ud i 2020”. Synd at ingen politikere var til stede.”

Det var måske meget godt, for så undgik tilhørerne at høre på politikerne, men vi andre ville da gerne have hørt/set det i tv. I stedet fik vi Pind og Haarder der stod og sang :-(

Efter at have deltaget i Folkemødet med Flygtningeskibet MS Anton er jagten på artikler mm fra den sidste uge indledt, - her er den første jeg fandt, som jeg synes er meget sigende, da jeg netop undrede mig over at ingen af politikerne rigtigt havde "tid" til at besøge Levende Hav's og Jens Galshiøts fællesprojekt, der forsøger at skabe debat om FN's mål for 2015 "STOP SULTEN":
http://www.youtube.com/watch?v=gQ_ovIqh740

Det er nedslående at se at trods flygtningenes tilstedeværelse både på skibet, men også rundt om til de forskellige debatmøder, var der ikke megen interesse fra politikernes side vedrørende vores budskaber om klima mm. Bortset fra et par gange hvor flygtningene blev udvist og afvist..
Til gengæld var der en overvældende opmærksomhed fra alle andre!