Læsetid: 4 min.

’Vi gider ikke betale for uduelige bankledelsers fejl’

Det er ikke statens forpligtelse at hjælpe, når bankkrak sætter hele den danske banksektor i dårligt lys internationalt og forlænger krisen, lyder det fra erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K). Spørgsmålet er, om regeringens bankpakker har givet bankerne kunstigt åndedræt i for kort tid?
Det er ikke statens forpligtelse at hjælpe, når bankkrak sætter hele den danske banksektor i dårligt lys internationalt og forlænger krisen, lyder det fra erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K). Spørgsmålet er, om regeringens bankpakker har givet bankerne kunstigt åndedræt i for kort tid?
28. juni 2011

I forgange weekend krakkede den lille bank Fjordbank Mors, da ingen i den øvrige bankverden kom den til undsætning, som det ellers lægges op til i Bankpakke 3, der blev vedtaget sidste år. Og på trods af, at allerede fem danske pengeinstitutter er blevet nedvurderet af internationale kreditvurderingsinstitutter, mener økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ikke, at politikerne bør agere sikkerhedsnet for bankerne:

»Vi har en bankpakke 3, der virker, som den skal. Ud over de relativt få kunder, omtrent 450 mennesker, der ikke får den resterende del af deres formuer til- bage, har kunderne en bank endnu,« siger Brian Mikkelsen.

Allerede nu er fem danske pengeinstitutter blevet nedvurderet af internationale kreditvurderingsinstitutter (der vurderer firmaers kreditværdighed, red.). Hvilken effekt har et krak på den danske sektors ry?

»Det er ikke positivt – det er negativt. Men man skal huske på, at vi generelt har langt flere banker end resten af de europæiske lande derfor har vi også langt flere skrøbelige banker.«

Når vi allerede ser nedvurderinger, der kan forlænge den økonomiske krise i Danmark, har bankpakke 3 så ikke slået fejl?

»Nej, det har den ikke. Man skal huske på, at det ville være langt værre, hvis bankerne havde en forventning om, at staten ville træde til. Så ville man i langt højere grad kunne drive en risikabel forretning. Det, der skal til, er, at sektoren tager et ansvar, som vi også havde håbet, de havde gjort i denne omgang. For det er bankerne, der har brugt for mange penge og ikke skatteborgerne. Men derfor tager jeg også et møde med Finanstilsynet i den kommende uge for at se nærmere på, hvad vi kan gøre anderledes fremadrettet.«

Bankpakken fungerer

Med bankpakke 1 gav I bedre lånemuligheder til bankerne for netop borgernes skattekroner. Har borgerne betalt forgæves til bankerne, når staten nu alligevel vælger at lade banker krakke?

»Staten har tjent mange penge på bankpakke 1. Det er alene bankerne, der har betalt for bankpakkerne.«

Men hvis den danske banksektor taber anseelse og troværdighed internationalt set, mister Danmarks som helhed ikke også status?

»Jo, det gør vi. Men det vil ikke hjælpe, hvis staten gik aktivt ind med penge til banksektoren. Der ville blive foretaget alt for mange risikoinvesteringer, og vi ville for alvor kunne risikere, at banker ville kollapse,« siger Brian Mikkelsen.

Men det lader til, at bankerne kollapser alligevel eksperter har i dag spået, at flere banker følger i Fjordbank Mors' fodspor. I regeringen efterlyser man, at banksektoren selv løser problemerne, men hvis det ikke kunne lade sig gøre med en så relativt lille bank som denne, er det så overhovedet realistisk?

»Vores vurdering er, at vi har en sund, velpolstret finanssektor i Danmark, og det skal siges, at jeg har ingen efterretninger om, at flere banker skulle vælte. Ingen. Eksperter sidder jo ikke med hovederne i bankernes regnskaber. Men hvis der skulle komme en bank yderligere i krise, må jeg tale nærmere med Finanstilsynet for at finde en løsning.«

Kan der være endnu en redningspakke på vej til bankerne en bankpakke 4?

»Nej. Jeg mener, bankpakke 3 fungerer fuldkommen efter hensigten.«

Virker den også, når internationale kreditvurderingsinstitutter mister tillid til den danske sektor?

»Du har ret så langt, at det er et samfundsanliggende, når danske banker taber anseelse i forhold til de såkaldte internationale ratings. Og derfor vil jeg gerne tale med finanssektoren om, hvilken en konstruktion vi skal arbejde med. Jeg håber, at EU-Kommissionen kommer frem til en løsning, som også Danmark kan tilslutte sig, når den kommer med sit udspil til efteråret.«

Flere banker falder

Til trods for Brian Mikkelsens forvisning om, at der ikke er nogen banker, der er i farezonen for øjeblikket, forudser han samtidig, at mange banker vil falde over det næste stykke tid:

»Min klare prognose er, at der er færre banker om nogle år, end der er i dag, men derfor skal de ikke nødvendigvis krakke. Men det er et problem, som banksektoren selv skal løse,« siger han.

Hvad vil I som regering gøre for at overtale banksektoren til at tage et samfundsmæssigt ansvar for de nødlidende banker og bankkunder?

»Det vil jeg tage en snak med banksektoren om i den kommende uge, for det er hovedsageligt banksektorens ansvar at komme det her problem til livs,« siger ministeren.

Hvor mange banker skal krakke, og hvor upopulær skal den danske banksektor blive i udlandet, før det bliver regeringens ansvar at gribe ind?

»Vores mål er, at der ikke er nogen, der kommer til at krakke, men i en moderne verden kan det ske. Men vi vil stadig ikke bruge borgernes skattepenge på, at der har hersket elendige bankledelser rundtomkring i Danmark. Dog er vi med på, at der er store problemer i forhold til udlandet og ratingsystemet, og der skal vi have fundet en løsning, så det ikke i sidste ende går ud over de danske borgere,« siger erhvervs- og økonomiministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

At staten har tjent penge på bankpakkerne er endnu en latterlig og udokumenteret påstand, i lighed med Løkkes absurde mantra om at den økonomiske krise er forbi og regningen nu er betalt...

"uduelige bankledelser" ?

Brian beskytter overklassevennerne.

Udtrykket skal lede tankerne hen på: 'Forretningsmæssig udygtighed' som ikke er ansvars- eller strafpådragende.

Næste graduering er 'groft uforsvarlig forretningsførelse' som er langt nærmere de faktiske sagsforhold og som er strafpådragende ...

... men Staten har jo, via sine utilstrækkelige revisionskrav og Finanstilsynets lemfældighed, et medansvar - så den ene hånd vasker den anden.

Michael Kongstad Nielsen

Faktisk kan man for en gang skyld være enig med
Brian her. Bankerne skal ikke have flere bankpakker. De har allerede fået tre, og så klynker de alligevel og vil have flere af skatteydernes penge til sikkerhed for, at ingen - absolut ingen - kommer til at mærke noget, når den næste bank krakker.

Johannes Nielsen

Hvor kan man blive træt af Informations journalister (og debatører som Michael Skaarup) som efter at have råbt og skreget om hvor uretfærdigt det er at staten har givet bankerne krisepakker nu kaster sig i flæsket på Brian Mikkelsen fordi han lader galskaben stoppe.

johan clausen

bankpakkernes påståede overskud gælder kun såfremt man ikke medregner det gigantiske skattefradrag bankerne har fået på deres statslån. medregner man fradraget er der kæmpe underskud i forretningen. skatteborgerne betaler gildet.

'Hvad vil I som regering gøre for at overtale banksektoren til at tage et samfundsmæssigt ansvar for de nødlidende banker og bankkunder?

»Det vil jeg tage en snak med banksektoren om i den kommende uge, for det er hovedsageligt banksektorens ansvar at komme det her problem til livs,« siger ministeren.

Ja, hvor svært kan det være? Ta' en snak med banksektorn... og wupti så er alle problem løst.. NOT..

Har Hr Minister glemt at det er risikovillig udlåning fra bankerne som har holdt VK-regeringens politik under armerne.?

Peder Pedersen

Der er ikke behov for mere direkte hjælp til bankerne. Det, bankerne og vi andre har brug for, er en regering, der vil skabe arbejdspladser, indkomster og efterspørgsel, så skal bankerne nok også klare sig. Det er nedskæringspolitikken, som tager livet af de danske virksomheder; herunder bankerne.

Claus Madsen

Endelig siger Brian noget rigtigt. synd og skam er det i midlertid at han indtil nu og sammen med regeringen har handlet i direkte modstrid med sine synspunkter.

Er det en sand Liberal vi ser spire frem af denne så forfulgte og forsmåede konservative prins ?