Nyhed
Læsetid: 4 min.

'Det er et helt forkert signal at sende'

Debatten om permanent grænsekontrol er ikke kun ved at udvikle sig til en diplomatisk krise mellem Danmark og Tyskland. Den har også skadet Danmarks image. Og det koster
Debatten om permanent grænsekontrol er ikke kun ved at udvikle sig til en diplomatisk krise mellem Danmark og Tyskland. Den har også skadet Danmarks image. Og det koster
Indland
9. juni 2011

I tirsdags langede Tysklands viceudenrigsminister ud efter Danmark, da han sagde, at de lande, der ønsker at indføre permanent grænsekontrol, »benægter Europas centrale resultater frihed og velstand og leger med nationalismens ild«.

I går fulgte den tyske ambassadør i Danmark, Dr. Johann Christoph Jessen, trop, da han kritiserede den danske skatteminister, Peter Christensen (V), for at blande sig i, hvor mange toldere, Tyskland har eller ikke har i Nordtyskland.

Men ikke alene er sagen om indførelsen af permanent grænsekontrol på den tysk-danske grænse ved at udvikle sig til en diplomatisk krise mellem de to lande. Den viser også, hvilket billede man har af Danmark i udlandet og det billede skader Danmarks omdømme og dermed formentlig også dansk økonomi, mener man både i erhvervslivet, i expat-miljøet og blandt brandingeksperter.

»Når man i Tyskland udtrykker, at det her er politik, der udtrykker nationalistiske tendenser, så er det, fordi det virkelig er det billede af Danmark, der slår igennem i udlandet,« siger Frederik Preisler, partner og direktør i reklamebureauet Mensch. Kritikken viser, at diskussionen om permanent grænsekontrol kun er sidste skud på stammen.

Aggressiv stat

»Det, jeg hæfter mig ved i forhold til Tysklands kritik, er, at den virkelig viser, at hvor vi før var et land, der var respekteret for sit diplomati og for sin åbenhed, bliver vi nu set som en aggressiv stat, der vil slås med hvem som helst. Og det bliver bemærket,« siger Frederik Preisler, der mener, at det kan skade danske virksomheder i udlandet. De værdier, der knyttes til Danmark, knyttes også til danske virksomheder her har de ikke anden position end den nationale.

Det er et helt forkert signal at sende, mener man også i Dansk Industri.

»Vi har sagt det før og det er lang tid siden. Danmark har brug for et internationalt erhvervsliv, og det får vi givetvis ikke, hvis vi murer os inde,« siger Karsten Dybvad, administrerende direktør i Dansk Industri.

»Det her er et signal til omverdenen om, at Danmark ønsker at gå enegang, og det ønsker vi i Dansk Industri ikke. Vi ønsker at være en del af fællesskabet og en del af international økonomi og den frie bevægelighed, som vi har aftalt, at der skal være. Det i sig selv er et helt forkert signal,« siger Karsten Dybvad, der ikke vil spå om, hvad det får af betydning for dansk erhvervsliv.

Markant signal

»Vi er bekymrede for, om det kan skade vores image i udlandet, og vi kan se på reaktionen i udlandet, at det opfattes som et markant signal. Det i sig selv gavner hverken dansk erhvervsliv og dansk økonomi,« siger Dybvad

Også Liv Thøger, der er brandingdirektør i Open Copenhagen, en organisation, der har til formål at brande København for at tiltrække turister og international forretning, mener, at sagen om grænsekontrol går ud over det danske ry.

»Det kan ikke gøres op i penge,« siger Liv Thøger og påpeger, at man historisk igen og igen har set, at de lande, der lukker sig for omverdenen, bliver fattigere, mens de, der åbner sig, derimod bliver rigere både kulturelt og økonomisk.

»Det er en kæmpe udfordring for os i Open Copenhagen lige nu at fortælle de gode historier. For godt nok siger vi i Danmark, at vi er åbne, men når man i udlandet hører sådan en historie, så spørger de: Hvordan hænger det sammen med åbenhed? Lukkede grænser virker jo som det stik modsatte,« siger Liv Thøger.

Ringere tiltrækning

Jesper Nymark, der er administrerende direktør for Copenhagen Post, en engelsksproget avis i Danmark, der især bliver læst af udlændinge, mener, at den danske selvforståelse ikke længere hænger sammen med det billede, man har af Danmark og danskerne i udlandet. Det er det seneste tiltag med en permanent grænsekontrol kun et yderligere signal på.

»Det er som en kælk, der er på vej ned ad bakke. Signalpolitisk har forslaget et nationalt sigte, men internationalt bliver det opfattet som endnu et tiltag, der skal gøre det sværere at komme til Danmark. Og det er jo ikke ligefrem positivt,« siger han og understreger, at en stort expat-rundspørge, som avisen lavede i 2010 viste, at selv om åbenhed og evnen til at tiltrække internationale vidensarbejdere er en stor del af den danske selvforståelse, så har andre lande, som Danmark normalt sammenligner sig med, nemmere ved netop at fastholde og tiltrække international arbejdskraft.

Men når det gælder turisme, mener Monica Hansen, pressechef i Visit Denmark ikke, at en debat som permanent kontrol af grænser eller flygtninge indvandrere har den store betydning.

»Denne type debatter er turismen ikke så følsom over for. Vi kan i hvert fald ikke se det i vores statistikker, når der har været en debat som f.eks. tegningssagen, så hvis du spørger mig, om jeg er nervøs for, om der kommer færre turister til Danmark i sommer, så er mit svar nej.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Esben Maaløe

VKO(R) gik ind i et rum og talte sammen. De da kom ud igen forrådte DF sine vælgere (efterlønnen)
og V-K gjorde erhvervslivet en kraftig bjørnetjeneste

Dette mine damer og herrer, er landets topledelse!

Niels Mosbak

Det har allerede skadet Danmarks anseelse i udlandet og kommer naturligvis til at påvirke turismen på længere sigt - hvem gider blive mistænkeliggjort?

http://english.aljazeera.net/video/europe/2011/06/2011681501500431.html

Nic Pedersen

Ja, og hvis anseelsen ikke var ringe i forvejen, så skal den nok blive det, når de ser vores prisskilte!

Morten Kjeldgaard

Det bliver interessant at konstatere, hvad VK0's uansvarlige destruktion af Danmarks internationale anseelse kommer til at koste os i kroner og øre.

Henrik Jensen

Jamen, Jamen - en gang imellem kunne man ønske sig lidt faktuelt niveau i diskussionen. I forrige weekend var jeg til en rund fødselsdag i Oderbruch - mellem Berlin og den polske grænse, i delstaten Brandenburg.

(Nogle vil måske huske, at jeg er tysk gift).

Anyway - det vrimlede med politibiler op til grænsen. Faktisk havde jeg efterladt mit pas på hotellet inde i Berlin, så jeg var lidt utryg ved situationen.

Og enhver, der kender til tysk fjernsyn vil kende til de programmer, hvor et hold toldere eller betjente bliver fulgt en hel dag. De er især populære i privatsenderne - RTL, Vox og Sat1 har dem tit. De er dejligt billige.

Eller - hvad med aviserne?

En hurtig søgning på ordet "Zoll" afslører artikler som denne:

http://www.freiepresse.de/NACHRICHTEN/SACHSEN/Deutsche-und-polnische-Zoe...

Denne:

http://www.derwesten.de/staedte/essen/Zollfahnder-stellen-Wasserpfeifent...

Eller denne:

http://www.tagesspiegel.de/berlin/polizei-justiz/zoll-entdeckt-kofferrau...

Faktum er: Tyskerne gør det hele tiden. Og Faktum er også: Kriminaliteten i Brandenburg er vokset.

Her er, hvad politiet selv skriver:

"Die Kfz-Kriminalität steht im Grenzraum seit dem Wegfall der Grenzkontrollen besonders im Fokus, sowohl in der Öffentlichkeit als auch in unseren Bemühungen, dem spürbar entgegenzuwirken.
Die Zahl der Angriffe auf Kfz (Komplettentwendungen, Diebstahl aus/an Pkw und Sachbeschädigungen) ist auf 3.018 Fälle gestiegen und hat damit um 212 zugenommen. Im gesamten Schutzbereich sind 2010 594 Kfz gestohlen worden. Das sind 130 mehr als 2009."

Og den stigning er, vel at mærke, kun i byen Fürstenwalde.

Når det er sagt - så må det vel være op til den danske regering at gøre, hvad den mener, beskytter danskerne bedst.

Det tyske FDP - som viceudenrigsministeren er medlem af - har ALDRIG været Danmark venligt stemt. (Husk lige, at Werner Best var blandt grundlæggerne og at det var deres formand, Westerwelle, der for nogle år siden under et EU-møde i København, tændte helt af på nogle fuldkommen sagesløse danske restaurantgæster. Jeg tror, den sag blev dysset ned.).

At den tyske ambassadør Jessen så endnu en gang har så travlt med at give ordrer til Danmark er heller ikke nyt. I de seneste år har han bl.a. haft travlt med at bruge bydemåden i sine skriverier.

Min ældste søn - halvt-halvt - har læst hans, Jessens, skriverier og har mødt ham. Faktisk var det sgu ambassadørens facon, som gjorde junior helt sikker på, at han ville frasige sig sit tyske statsorgerskab, når han blev 18.

Og så lige til grænsekontrollen. Jeg har ikke rigtigt nogen mening om den. Men hvis det er et enormt problem, at man skal åbne bagsmækken til Volvoen på en eller anden rasteplads.....så skulle man få sig et liv.

Vagn Buch-Pedersen

Når nu den DF-ledede regering har så travlt med gøre op, hvad alle mulige og alt muligt koster Danmark, så kunne det jo være interessant at vide, hvad DF's mange besynderlige regeringsstøttede (desværre) landsskadelige initiativer har kostet landet.
Og så kunne man ønske, at S om nogen ville holde sig for gode til at hoppe på vognen med grænsekontrol og i stedet være med til at slå fast, at skal grænseoverskridende kriminalitet bekæmpes, så eer vejen udvikling og ikke afvikling af internationalt samarbejde.

Kirsten Hofset

Danmarks omdømme er forlængst spoleret.
Jeg er opvokset i Sønderjylland og mine fætre fra Slesvig forstår ikke hvad der sker i Danmark. De har begge lært dansk og deres børn går i dansk skole.

Hvad så Danmark ???? Skal vi bygge en BerlinMur - også mod Norge og Sverige ????

Det er BARE SÅ LANGT UDE !!!!!

Kirsten Hofset

Hjælp os Danmark - en eller anden ;(

Noa Scheibel

Mon det skader integrationen at det bliver et større større tabu at være dansker? Jeg støtter mig i hvert fald selv mere og mere til de aner af eksotiske rødder jeg har.

Thomas Knudsen

Kære Henning Jensen

Det er fint med nogle links, de har bare ikke så meget med sagen at gøre.

DF vil spilde en masse penge på en symbolsk grænsekontrol i stedet for effektiv målrettet politiarbejde, smuglere og kriminelle skal selvfølgelig fanges og straffes, men det gør du bare ikke ved at se passet på 1000 lovlydige mennesker fra forskellige lande. Det skal være en målrettet indsats imod de kriminelle.

Du skal passe på at din søn ikke bliver statsløs. Hvis man har en tysk mor så er det lige før det ikke rækker til at have tilstrækkeligt tilknytning til Danmark til at få dansk statsborgerskab, eller hvis kan kommer til at lave en mindre forseelse kan man tage det fra ham igen, så er det måske bedre at holde fast i det tyske.

Lars R. Hansen

At Danmark øger toldkontrollen - hvilket umiddelbart forekommer mig helt fornuftigt - i den grad mødes af hysteriske skrig og skrål fra tyske politikere - vække mistanke om at de personligt står bag en større smuglerring ;o)

Det ville i hvert fald give mere mening end talen om lukkede grænser og traktatbrud.

Måske ville det hjælpe en anelse på Danmarks omdømme, hvis medierne holdt op med at tale DF efter munden. Fx handler artiklen her om "permanent grænsekontrol", hvilket jo lyder som noget med grænsebomme og fremvisning af pas. Dette er imidlertid kun noget blålys, som DF har beordret regeringen til at postulere ved en hver offentlig lejlighed.

På papiret ser det hele lidt fredeligere ud. I stedet for "permanent grænsekontrol" hedder aftalen officielt "Permanent toldkontrol i Danmark (styrket grænsekontrol)". Parallelt med vejen over grænsen etableres nogle kontrolbåse, hvor tolderne kan hygge sig ved at vifte biler ind. Det er alt - pas er ikke nævnt i aftalen.

Disse nye toldkontorer ser derfor ikke umiddelbart ud til at give problemer med Schengen-aftalen, da tolderne ikke skal udføre paskontrol. Regeringen er pisket til at adlyde DF og blæse tolderne op som var de en befæstet ringmur om Danmark, samtidig med at den nede i EU prøver at dysse idiotien ned. Atter er det dygtigt lykkedes DF at bilde verden ind, at Danmark står sammen om fremmedfrygten - med god hjælp fra danske medier.

Henrik Jensen.

Fra dit første link:
"Seit Polens EU-Beitritt im Jahr 2004 gibt es an der Grenze keine regulären Zollkontrollen mehr."

Henrik Jensen

Torben - det er jo det, jeg siger: Det er semantik for jurister. Når de skriver "regulären Zollkontrollen" betyder det jo ikke, at der ikke finder kontroller sted. De er bare ikke regulære.....altså kører patruljerne rundt i Oderbruch eller Hohenschönhausen og tager "stikprøver".

Derfor er hele diskussionen om DKs grænsekontroller også så besynderlig.

Kristian Rikard

Det undrer mig ikke synderligt hvad Fredetrik Preisler og andre branding- og reklameeksperter siger, men det undrer mig godt nok en del, at Karsten Dybvad føle sig kaldet til også at sige ingenting.
Vi kan selvfølgelig ansætte nogle flere brandingeksperter og så sige, at de er løsenet på hele 2020 ulykken.
Personligt tror jeg dog, at det ville hjælpe mangefold mere, hvis vi prøvede at se på, hvorfor vi dog sidder i så fantastisk mange internationale råd, kommissioner og rådgivende forsamlinger. Ikke mindst EU lægger vi jo et ikke helt lille arbejde (og penge) i.
På mig virker det en smule besyndeligt først at betale til nogle mennesker som harmoniserer told og vejret og hastighedsgrænser og
toldtariffer og alt muligt og så i næste øjeblik betale nogle andre for at male grænsebomme og lave restriktioner.
Hvorfor skulle vi overhovedet have de der åndsvage rødbedefarvede EU-pas, hvis vi alligevel skal stoppes ved alle grænserne.
Italienerne har lavet en særlovgivning, franskmændene ligeså og nu kommer vi, så det er nærmest en WIN-WIN-WIN situation.

Mihail Larsen

Toldkontrol-grænsekontrol-paskontrol?

Indførslen af "Permanent toldkontrol i Danmark (styrket grænsekontrol)', som regeringen nu er blevet enig med Dansk Folkeparti om, har skabt stort røre både nationalt og internationalt. To af årsagerne er, 1) at hele ideen tydeligvis stammer fra DF, som skulle have noget til gengæld for at acceptere forringelser i efterlønnen, og 2) at aftalen er uklart formuleret (hvilket gør det muligt for alle at lægge hver deres tolkning ind i den).

Der er ingen som helst uklarhed om DF's motiver. Det ønsker, at EU skal gå op i limningen. Så ethvert initiativ, der kan bidrage til denne udvikling, er - undskyld udtrykket - gefundenes Freßen. Det så vi sidst i Deadline d. 8. juni, hvor partiets retspolitiske gallionsfigur (Skaarup) havde svært ved at skjule sin glæde over dette aspekt, selv om han professionelt forsøgte at pakke det ind i teknikalitet.

Det står nu klart, at aftalen ikke indeholder en paskontrol - i al fald ikke direkte og umiddelbart. Derimod er der tydeligvis en toldkontrol, der også fungerer som grænsekontrol. Men her skrider den juridiske logik. For toldkontrol er en opgave for toldere, medens grænsekontrol er en opgave for politiet.

Normalt er toldere beskæftiget med at forhindre ulovlig indførsel af personer og varer, men blandt de mest populære begrundelser for nødvendigheden af disse nye foranstaltninger er, at de skal forhindre sommerhustyverier og hjemmerøverier af skumle personer fra østeuropa, Mellemøsten og det sorte Afrika. De vil, i sagens natur, først være belastet (med tyvekoster), når de forlader landet. Ikke når de rejser ind. Forslaget er ikke formuleret som en åleruse for den slags udrejsende kriminelle (hvilket ville være en politiopgave), men éntydigt formuleret som et værn mod tilrejsende. Det er denne forbistring, der er med til at skabe forvirring og uklarhed om formålet med ordningen.

Men dertil kommer så, at der også i selve forslaget slås et slag for EUs opløsning. Det er meget mere alvorligt, at borgerlige partier som Venstre og Konservative synger med på den sang, og at socialistiske partier som Socialdemokraterne og SF ikke kritiserer regeringen for det (men tværtimod fromt siger, at de skam selv har foreslået noget lignende). Lad mig citere afslutningen på aftalen, der direkte forholder sig til Schengen-aftalen, der udgør en hjørnesten i EUs integrationsbestræbelser:

"Ændring af Schengen-reglerne
Den ovenfor beskrevne indsats i forhold til at styrke grænsekontrollen i Danmark vil kunne
gennemføres inden for rammerne af det nuværende Schengen-samarbejde.
Medlemsstaterne har i dag mulighed for undtagelsesvist at genindføre grænsekontrollen ved
de indre grænser i en begrænset periode, såfremt der foreligger en alvorlig trussel mod den
offentlige orden eller den indre sikkerhed.
Som følge af situationen i Nordafrika og ulovlig indvandring til EU har Frankrig og Italien foreslået,
at de gældende Schengen-regler vedrørende indførelse af midlertidig grænsekontrol
ændres til også at omfatte tilfælde, hvor gennemførelse af grænsekontrollen på de ydre
grænser til EU er særdeles vanskelig.
Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne deler den bekymring, som er rejst af
Frankrig og Italien. Regeringen vil derfor arbejde for en ændring af Schengen-regelsættet,
således at der fremover også kan genindføres midlertidig grænsekontrol ved de indre grænser
ved en massiv tilstrømning af migranter til medlemslandene, og hvis et Schengen-land ikke
overholder sine forpligtelser til at udføre kontrol ved EU’s ydre grænser."

Det er - med den nuværende Schengen-aftale - muligt 1) undtagelsesvist at genindføre grænsekontrollen ved
de indre grænser
2) i en begrænset periode,
3) såfremt der foreligger en alvorlig trussel mod den
offentlige orden eller den indre sikkerhed.

Aftalen taler ikke om noget 'undtagelsesvist' og 'periodisk begrænset', men om noget 'permanent'.

Den taler endvidere om 'en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed'.

Altså fra først til sidst lagt op i et hysterisk leje. Endvidere oser aftalen af mistillid til EUs evne til i forening at sikre de ydre grænser (uden at tilbyde forslag til, hvordan en sådan sikring kunne styrkes). Man skal være meget svagt begavet for ikke at kunne se Dansk Folkepartis tydelige, nationalistiske stempel på aftalen – og regeringspartiernes principløse faneflugt fra deres egen EU-politik af hensyn til en kortfristet, indenrigspolitisk gevinst.

Mihail Larsen

"Som følge af situationen..."

Jeg glemte at skrive, at regeringspartierne ikke blot er løbet tør for ideer til, hvordan EUs ydre grænser kan sikres, men direkte og utallige gange har meldt pas, når trykket på EUs sydlige flanke er steget. Som om det drejede sig om "Her Master's Voice", siger regeringspartierne unisont, fromt og i kor med DF's leder, at 'det må være de sydeuropæiske landes egen sag'.

Jeg undrer mig. Hvor lang tid kan det borgerlige Danmark holde til dette plattenslageri? Det er lige før, jeg længes efter Uffe.

Kristian Rikard

Nok var UEJ glad for USA, men han var jo ikke monoman. Han havde også et godt øje til Baltikum og iøvrigt Grønland, hvor han tog sine fiskestænger med. Men generelt så han tingene lidt mere fra øvran, end man kan sige om den små fr. Espersen og P. Skårup. Det var dengang vi endnu gav U-landshjælp!

Per Erik Rønne

@Thomas Knudsen,
Du taler om pas der skal vises, men der skal netop ikke vises pas. Derimod skal tolderne undersøge dem der virker "mistænkelige" og så selv om der ikke er noget at fortolde, som alle andre borgere i dette land tilkalde politiet, når alvorlige ulovligheder opdages, om nødvendigt under brug af civil arrest.

I Skåne skal svenskerne føre en tilsvarende politik, og herunder opfange mange narkotransporter fra Christiania.

Og så lægger jeg mærke til at nok er den politiske kaste af politikere og lederskribenter i Tyskland voldsomt forargede, men samtidig skal læserbrevsspalterne være fyldt af støtte til Danmark.

Dorte Sørensen

PS: Hørte i P1 s radioaviser, at de 8 lande som skatteminister Peter Christensen har oplyst Folketinget om at have døgn grænsekontrol meddel, at det har de ikke. Så her må Peter Christensen være endnu en minister m der har vildledt Folketinget.

Lars R. Hansen

Jeg er sikker på 'døgn grænsekontrol' er et vidt begreb - men mon ikke alle EU-lande har et toldvæsen, der er virksomt 24-7 - også ved en eller flere af deres grænseovergange?

Søren Kristensen

Min lokale døgn-netto lukker fx. klokken 22 (og det skal være dem vel undt).

Per Erik Rønne

@Dorte Sørensen,

Et af de syv lande er Sverige, og i hvert fald for os københavnere burde det være let at kontrollere.

I weekenden 18./19., altså næste weekend igen, skal jeg besøge den største danske middelalderborg: Glimmingehus. I denne weekend holdes nemlig her »De 10.000 ridderes dage«, og Glimmingehus ligger nordøst for Ystad, Skåne.

Som ikke-bilist tager jeg toget fra København til Ystad, tager cyklen med i toget - og cykler resten af vejen. Det er noget usikkert med busdriften i Skåne...

Og så kan jeg jo se hvilken toldkontrol der er.

Jeg skal dog ikke udelukke at de svenske toldere koncenterer sig om bilisterne, men da jeg hverken ejer bil eller kørekort er den mulighed udelukket for mig ...

Peter Nygaard

@ Mihail Larsen

"Normalt er toldere beskæftiget med at forhindre ulovlig indførsel af personer og varer,..."

Toldere må ikke gå direkte efter personer, det er varer de skal tjekke. Ulovlige personer er en opgave for politiet. Vi har jo ikke told på personer ;)

@ Henrik Jensen

Dit indlæg kan jeg ikke forstå.
Du bruger meget tid på at skrive, at tyske toldere/politi periodevis tjekker ved den polske grænse sammen med polske myndigheder. Det samme gør de med danske myndigheder, ved den danske grænse, hvad nyt er der i det?

Derefter bruger du meget tid på at skrive at ambassadøren og vice udenrigsministeren hader DK, hvilket lyder lidt paranoid. Hvad med DI, turistchefen og redaktøren, er det også dansker hadere? Det kan være du eller din søn også har mødt dem og dermed ved, at de helt igennem bare hader DK og ville ønske at de var tyskere eller svenskere?

Liliane Morriello

Den danske regering lider af megolomani!

Lars R. Hansen

Skal vi da vende tilbage til tyskerkursen, Morriello?

DF - er givetvis ganske tilfredse med de tyske/europæiske forsøg på udskamning - det er jo vand på deres mølle.

Liliane Morriello

Øh, hvad har min kommentar med tyskerkurs at gøre?

Lars R. Hansen

Jeg troede din kommentar var afledt af den danske afvisning af den tyske viceudenrigsminister og ambassadørs kritik af Danmark fordobler toldindsatsen ved grænsen - og dette således var et udslag af storhedsvanvid - men jeg kan forstå det ikke var tilfældet?

Marianne Mandoe

Jeg tror at VKO, med sagen om grænsekontrol, får sig en ganske stor overraskelse. De har været vandt til i 10 år at kunne afvise, latterliggøre og angribe enhver kritik. De er nu igang med at gøre det samme overfor EU og andre EU-lande. Og andre regeringer vil højst sandsynligt ikke finde sig i det der er blevet hverdag for os andre.

Det siger noget ret væsentligt om både danske mediers evne til selvstændig tænkning, og følgagtigheden over for DFs dagsordener, at en google-søgning efter det korrekte begreb Permanent toldkontrol i Danmark (styrket grænsekontrol) fortsat i dag kun giver omkring 30 hits. Selv regeringen er her til morgen gået i panik, og forsøger at bremse sagen med den korrekte forklaring - helt andre toner, end da aftalen blev præsenteret. Men det skal nok stoppe igen, når Pia vågner!

@Tom Paamand

Man kan jo ikke skille tingene ad. Aftalen er udelukkende indgået for, at DF kunne få lov at profilere sig på, at nu havde de sikret genindførelse af grænsekontrollen.

Og så er det da klart, at det er det, man forholder sig til i udlandet, og ikke til toldkontrol. Man kan naturligvis ikke slippe afsted med at kalde det en ting i Danmark og noget andet i udlandet.

Informationer og debat flyder over landegrænser i dag. Det var jo grundlæggende også det, der gik galt i Muhammedsagen. Tegningerne var tænkt som et indslag i den danske indenrigspolitiske debat. Men de blev også læst i andre lande og medførte derfor den største diplomatiske krise, som Danmark har befundet sig i i årtier.

Hvis noget ikke tåler at blive hørt uden for Danmarks grænser, skal man derfor heller ikke sige det som et led i den danske indenrigspolitiske debat. Så enkelt er det.

Man kan ikke til indvortes brug anvende en ultra-nationalistisk retorik, hvor man påstår, at alt dårligt er noget, der kommer til os udenfra. Og på samme tid fastholde et billede i udlandet af, at Danmark skam er et vældigt åbent og tolerant samfund.

Så derfor koster det Danmark dyrt at have en regering, der baserer hele sin magt på et nationalistisk parti og konstant gør dybe knæfald for dette parti. Sådan er det bare, og den eneste løsning på problemet er at holde op med at give alle disse indrømmelser til Dansk Folkeparti

Lars R. Hansen

Mandoe,

hvad er det lige du tror EU og EU-landen vil og kan gøre ved sagen?

Jo mere de råber op - og det er sådan set alt de kan gøre - des bedre er det for DF og den danske EU-skeptisk.

Lars Hansen,

du har ret så langt - som at det givetvis i mindre grad er dansk lov og praksis, der skader Danmarks anseelse - men mere den politiske retorik.

Man brude dog kunne forvente - at EU og europæiske politikere magtede at se på det faktiske forslag - ikke DF's salg af samme som en tilbagevenden til grænsekontrollen anno 2001.

Marianne Mandoe

@ Lars.

De kunne starte med at få det indtryk at Danmark som land er et land hvor kæden er hoppet af.

Det har meget stor betydning for hvordan de vil behandle både danske politikere og danske forretningsfolk.

No man is an island, og det gælder også for lande.
Vi lever af at have et rimeligt godt omdømme i omverdenen. Hvis det ryger, så ryger finanserne også.

Det behøver ikke at være sanktioner. Alene det at en udenlandsk virksomhed får negative associationer når Danmark bliver nævnt er rigeligt til at volde ganske stor skade.

@Lars Hansen - skulle jeg være uenig i dit "svar"?

Lars R. Hansen

At Danmark fordobler toldindsatsen ved grænsen - vil ikke få nogen betydning for Danmarks anseelse - det er en døgnflue blæst ude af proportioner.

Sådanne døgnfluer vil hurtigt vil forsvinde fra den europæiske dagsorden - og slet ikke sætte sig i befolkningernes bevidsthed - et lands omdømme er noget ret stabilt.

Marianne Mandoe

@ Lars Hansen

Hvor ofte kommer du egentlig uden for landets grænser og blander dig med, og taler med, alle de farlige mennesker der bor i resten af verden?

Jesper Frimann Ljungberg

Well det her er jo en rigtig L*rtesag for V og K.

1) Det her er noget de ikke har checket af med deres sponsorer og som disse er klart imod. Så den normale 'det er godt for erhvervslivet' 'get out of jail card' virker ikke.
2) En hjemlig 'blå' presse hjælper dem jo ikke når det er i medierne i Udlandet at de får hug, især i den udenlandske blå presse.
3) De veldresserede Embedsmænd's normale pynten på sandheden virker jo ikke, når de er oppe mod udenlandske embedsmænd, der ikke forstår hvordan de tal som de oplyser Danmark om kan misforstås. Dette jo blevet udstillet godt og grundigt i skatteministeriet, hvor embedsmændenes måde at spørge tyskland om toldere og fremlægge disse tal jo klart viser at tallene er blevet præsenteret og bearbejdet så det passer til hvad skatteministeren gerne vil have tallene til at vise..

Hvis det her viser noget, så er det hvor godt VK har styr på propaganda maskinen her i Danmark.

// Jesper

Lars R. Hansen

Ganske ofte, hvorfor?

Marianne Mandoe

@ Lars. Hører du efter hvad der bliver sagt og skrevet?

Der er, specielt i BeNeLux-landene en udpræget tendens til at nedtone aktiviteter målrettet mod Danmark.
De gider os ikke.

@Tom Paamand

Nej mit indlæg var vel mere en uddybning af dit end et udtryk for, at vi er uenige.

@Lars R. Hansen

Jeg er langt fra overbevist om, at aftalen mellem regeringen og DF holder sig inden for rammerne af Schengenaftalen. Kommissionens jurister har naturligvis læst selve aftalen og ikke kun, hvad der skrives i danske medier - og de er meget kritiske over for den.

Problemet er dels, at kontrollen skal være permanent, hvilket ikke er tilladt, dels at man tilsyneladende forsøger at smyge sig uden om reglerne ved en meget kreativ definition af, hvad "toldkontrol" er.

Den danske regerings taktik er tilsyneladende, at hvis man nu bare kalder politiarbejde for "toldkontrol", så har man overholdt reglerne. Men den går naturligvis ikke. Man kan ikke lovliggøre noget bare ved at kalde det for noget andet.

Lars R. Hansen

Mandoe,

det har jeg nu ikke oplevet - men du kan måske underbygge din påstand - fx. handlen mellem Danmark og Benelux - den har mig bekendt ikke været faldende under VKO-flertallet.

I de kredse jeg færdes - er Danmarks anseelse over de seneste år snarere øget - hvilket dog ikke har det mindste med dansk udlændingepolitik eller EU-politik at skaffe.

Men der er naturligvis i det hele taget begrænset interesse for Danmark - vi fylder jo ikke så meget endda - og det er vist kun i hoveder på nogle få danske tosser at resten af verden går og bekymringer sig voldsomt over udviklingen i Danmark. De gider os lige så meget som de altid har gjort - eneste undtagelse er tyske turister - og det de ikke gider er sandsynligvis vores sindssyge priser og serviceniveau.

Lars R. Hansen

"...inden for rammerne af Schengenaftalen"

Det vil vel vise sig - selv tror jeg nu ikke regeringen vil bryde den - men ellers kan vi jo blot træde ud - UK beskyldes ikke for lege med nationalismens ild...

Marianne Mandoe

Nå. Men så må meget store dele af de mennesker jeg kommer i kontakt med hernede jo være undtagelsen der bekræfter reglen.

Selv dem jeg kender som er stærke tilhængere af Vlaams Belang mener at kæden er hoppet af for Danmark og der bliver mumlet lidt om "fascistisk tendenser og rendyrket idioti" når de tror jeg er uden for hørevidde.
Og det er stærke ord kommende fra mennesker der støtter et parti der er Belgiens modstykke til DF.

Lars R. Hansen

Du omgås så åbenbart folk, der er ringe orienteret - men det kan delvist skyldes den danske DF-retorik overdøver den faktiske politik - de fleste danskere tror jo også, at den danske udlændingepolitik har ført til mindre indvandring.

Henrik Jensen

Peter - Jeg skriver ikke at FDP "hader" Danmark. Jeg skriver, at de ikke er os venligt stemt.

Det er noget andet.

Men det er da morsomt, at en del kommentatorer herhjemme lige pludselig kan falde i svime over en FDP-politikers kommentarer. Især fordi FDP nu engang, på en række områder, står langt, langt til højre for DF.

Marianne Mandoe

@ Lars

DF bliver ikke refereret hernede. Det gør regeringsbeslutninger til gengæld.

Lars R. Hansen

Det kan vist ikke blive til mere end en notits - men kan du ikke linke til en artikel der omhandler den danske beslutning - og fik du iøvrigt fat i det med eksporttallene?

Mihail Larsen

Politisk håndværk

Det er muligt, at S og SF har gode argumenter for en opgradering af toldindsatsen ved Danmarks grænser, og at de to partier derfor vil stemme for en øget bevilling til samme. Men det virker mildt sagt ikke kløgtigt at gøre det på nuværende tidspunkt og på den nuværende baggrund.

Her er faktisk en enestående mulighed for at skabe splittelse mellem V/K og O ved at presse regeringen til at tage den politiske morgengave fra DF. Næsten alle andre i ind- og udland kritiserer forslaget, regeringen er virkelig på hælene, sammenholdet mellem V-K-O er i tovene. Så ligner det en dumhed at stemme på den bevilling, DF så brændende ønsker sig – og uden hvilken deres faneflugt på efterlønsområdet bliver utåleligt for partiets egne vælgere. Slå til, og stem nej.

Om ikke andet, så for ikke at bidrage til den negative spiral, Danmarks anseelse i udlandet i øjeblikket befinder sig i. DF har stjålet dagsordenen, og udlandet vil ikke gide sætte sig ind i S og SFs forsøg på at give 'en anden begrundelse' for bevillingen. Alle ved, at det, der har ført til, at forslaget overhovedet er kommet på bordet, er DFs had til EU-projektet i almindelighed. Læs blot den passus, som jeg allerede har citeret i et tidligere indlæg: Det er hel klart intentionen at rulle Schengen-aftalen tilbage.

Nu må S og SF ikke blive lige så påståelige som vores skatteminister, der mener, at hele verden har misforstået, hvad forslaget går ud på. Hvad enten man kan lide det eller ej, er forslaget nu i de flestes opfattelse et højre-nationalistisk projekt. Kravl ned af taburetten og se virkeligheden i øjnene!

Marianne Mandoe

@ Lars

At tro at et land kan agere som det passer dem uden at det bliver lagt mærke til og påvirker både økonomi og omdømme er mere end almindeligt naivt.

Selv arbejder jeg primært med oversættelser, og kan se at antalle falder.
Der er færre og færre firmaer der er interesserede i at få oversat deres produkter og produktkataloger til dansk.

Lars R. Hansen

Nu du er ikke seriøs - du påstod Danmark har fået et dårlig omdømme - samt at hvis det ryger, så ryger finanserne også - uden du ulejliger dig med at slå eksporttallene op.

Hvis Danmark har fået et dårligt omdømme i Benelux - og dine økonomiske teorier for samhandel holder stik - bør det jo kunne ses tydeligt på tallene.

Sider