Læsetid: 3 min.

Holmsgaard: SF skal turde vise mod

Partiet står i en uvant position, som skaber usikkerhed, mener SF's Anne Grete Holmsgaard. Hun er dog ikke i tvivl om, hvordan vælgernes gunst skal tilbageerobres: 'Vi skal markere en mere selvstændig profil,' siger den afgående politiker
Ifølge SF-profilen Anne Grete Holmsgaard skal partiet i højere grad profilere egne mærkesager frem mod det kommende valg.

Ifølge SF-profilen Anne Grete Holmsgaard skal partiet i højere grad profilere egne mærkesager frem mod det kommende valg.

Rune Johansen

15. juni 2011

Sidste sommer kunne SF nærmest gå på vandet. Meningsmålingerne spåede Villy Søvndal og hans partifæller en markant fremgang med op mod 20 procents vælgertilslutning, men siden er det gået støt ned ad bakke. Ifølge den seneste Gallupmåling står partiet til at miste hele tre pladser i Folketinget. Det får partiets markante klima- og energiordfører, Anne Grete Holmsgaard, til at reagere:

»Det seneste halve år har vi ligget omkring valgresultatet, men vi skulle gerne højere op. Hovedårsagen er, at vi har brugt enormt mange kræfter på at vise et troværdigt alternativt til den nuværende regering. Den proces er SF en central del af, og det er rigtig flot,« siger hun.

Men de lunke meningsmålinger bør give anledning til selvransagelse:

»Det maner til eftertanke. Nogle har nok svært ved at se, hvad vi indgår af kompromisser, og hvad der er vores selvstændige holdninger. Hvad er SF-profilen? Der er indgået en række aftaler med Socialdemokraterne, og folk savner nok at se, hvad det var, SF sloges for i den sammenhæng?«

Er der kompromiser, hvor du mener, I er druknet?

»Jeg vil fremhæve et godt kompromis, nemlig det om 24-årsreglen. Vi slog fast, at det stadig ikke er vores politik, og det kom klart igennem. Det skal vi lære af.«

Hvad skal I gøre frem mod et valg?

»Være mere tydelige med, hvad der er vores politik. Være mere modige med det. Set i historisk perspektiv er det en helt ny situation for SF, at vi er kommet så langt. Det er en situation, vi er utrænede i og lidt usikre i. Vi skal markere tydeligere, hvad hjertet kernen i SF er. Så kan folk godt forstå nødvendigheden af kompromiser.«

På hvilke områder skal profilen skærpes?

»De fleste vil nok sige retspolitikken. Men vores grønne profil er også blevet lidt klemt i de mange diskussioner om økonomiske planer.«

Du nævner også retspolitikken?

»Ja, så man kan se, at der også er forskelle på Socialdemokraterne og SF uagtet kompromiserne. Det er vigtigt at have med. En solid retspolitik er vigtigt i SF,« siger Anne Grete Holmsgaard, som ikke har lyst til at fremhæve konkrete uenigheder med Socialdemokraterne.

»Opgaven er, at vi skal finde de steder, hvor vi skal markere stærkere, hvad vi står for. Og så folk kan se det forud for en valgkamp, der er i hvert fald ikke er nuancernes tid,« siger ordføreren, som ikke selv genopstiller og dermed for første gang i mange år ikke selv skal gøre sine hoser grønne.

Afgørende glæde

Så der skal udvises mere mod?

»Ja nu, hvor det ikke går helt godt, må man tage bestik af, at nogle mener, vi er for uklare. På områder som større social retfærdighed tror jeg ikke, folk er i tvivl«

Ud over at markere sig mere klart på udvalgte poli-tikområder, opfordrer Anne Grete Holmsgaard til, at SF'erne taler klart til vælgerne: »Vi skal tale op til folk. For de fleste fremstår politik i dag som noget, hvor man kaster tal i hovedet på hinanden. Mange føler sig afkoblede.«

Eksempelvis skal forslag om afbureaukratisering rettes klart til de offentligt ansatte: »Det handler ikke om teknokrati, men om, at den enkelte offentligt ansatte skal have større indflydelse og mulighed for at bruge sine kompetencer, sin viden og sine ideer at genskabe lysten til at arbejde i den offentlige sektor. At det ikke bare handler om økonomi, men også om arbejdsglæde.«

Og netop entusiasme og glæde er kodeord for såvel de vælgere, som SF gerne skulle tilbageerobre, som for deres politikere:

»Det er jo den glæde og tro på, at man kan lave et andet Danmark, der er afgørende for, at man ikke bare kan vinde et valg, men også komme godt i gang efter det valg,« slutter Holmsgaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Kjeldgaard

Sshhh Anne Grete Holmsgaard, Nu må du ikke ødelægge det hele! Magthundene med über-teknokraten Thor Möger Pedersen i spidsen har tilrettelagt hele mediestrategien, og den politiske taktik, og det hele, det der med først at overtage DFs politik og dernæst deres vælgere. Det hele er planlagt og timet og tilrettelagt... Og det drejer sig forresten osse om at blive fri for gamle overvintrede flippere og og romantikere og idealister som dig. Den næste der ryger bliver Villy... han ved det bare ikke endnu.

Tankevækkende, iøvrigt, at denne selvransagelse kun kommer fra en SF'er der ikke stiller op til næste valg, og som man altså ikke kan stemme på.

Efter SF gav den højredrejede Thor M Pedersen mulighed for at lægge strategien har SF overhalet Socialdemokratiet højre om.
Deres bundplacering hos vælgerne er velfortjent.

Brian Jensen

"Eksempelvis skal forslag om afbureaukratisering rettes klart til de offentligt ansatte: »Det handler ikke om teknokrati, men om, at den enkelte offentligt ansatte skal have større indflydelse og mulighed for at bruge sine kompetencer, sin viden og sine ideer at genskabe lysten til at arbejde i den offentlige sektor. At det ikke bare handler om økonomi, men også om arbejdsglæde.«

Nu begynder SF at tale fornuft.

Se nu at komme af med TMP eller få ham kureret for fokusgruppefikseringen. Ellers fortsætter det velfortjent nedad.

Robert Kroll

Som følge af de radikales helt uforudsete manøvrer med efterløn o s v,, så er SF vel i den uhyggelige situation, at en S-SF eller en af SF støttet S regering vil blive tvunget til at føre en borgerlig økonomisk politik - hvis altså de radikale er "tungen på vægtskålen"..

( De radikale har ikke lovet at kræve en S-SF regering men de vil blot pege på HTS som statsminister??)

Faktisk er SF vel i en krop umulig politisk situation efter de radikales erobring af det politiske initiativ ??

Brian Jensen

@Robert Kroll
SF har selv sat sig i den situation de er i. De radikale har bare fulgt deres politik.

SF går tilbage fordi ingen ved hvilken politik de har. Holmsgaard har ret i at det er på tide at SF melder ud med noget politik i stedet for bare at at være medløbere.

Rød bloks vælgere kan sagtens forstå at der skal laves kompromis efter et valg. men hvorfor skulle man stemme på SF hvis de ikke fortæller hvad de vil gå efter?

Smid TMP på porten, der kun melder ud hvad han tror vælgerne vil have. Lad os nu få noget politik på banen i stedet for alt det fortænkte p..!

Hanne Christensen

Jeg oplever, det hult og som en gratis omgang, når Anne Grete Holmsgaard kritiserer SF. Indirekte cementerer hun blot SFs højredrejning. Som eksempel på et større fokusområde nævner hun klimaområdet. Hvor ufarligt. Hele oppositionen ønsker jo det. Totalt ufarligt.

Så nævner hun afbureaukratisering. Også totalt ufarligt. Det ønsker alle andre også. Ja, selv en fru Støjberg ville kunne tage ordet i sin mund. Ja, der kan vel ligefrem blive kamp om dette ord, da det giver en masse gode offentligt ansattes stemmer.

24-års reglen er også ganske ufarligt at nævne, da det der officiel SF-politik og stemmer overens med, hvad SFs konkurrerende partier kunne ønske sig, nemlig Enhedslisten og De Radikale. Det samme gælder retspolitikken. Det rykker bare ikke.

Derimod nævner Anne Grete Holmsgaard ikke socialpolitikken. Ikke med et ord. Men det er præcis det, der skulle afgøre, om SF fik min stemme. På SFs hjemmeside skal man 4 klik ind før essensen af SFs socialpolitik fremgår. Link: http://www.sf.dk/uploads/media_items/opg%C3%B8r-med-fattigdom.original.pdf

Konklusionen er:
1) SF vil anvende 560 millioner kr. på afskaffelse af kontanthjælpsloft.
2) SF vil fjerne varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. Pris: 200 millioner.
3) SF vil skaffe boligløse børnefamilier en varig bolig. Pris: Finansieres via satspuljen.
4) SF vil give akut hjælp til fattige børn, så de kan søge hjælp til aktiviteter, der fremmer børns deltagelse i aktiviteter. Pris: Finansieres via satspuljen.
5) SF vil rulle besparelserne på børnechecken tilbage. Pris: Ikke oplyst.
6) SF vil forhøje pensionisttillægget med 5.000 kr. årligt. Pris: Ikke oplyst. Men dog oplyst at det vil forbedre ca. 900.000 pensionisters tilværelse, så prisen må være ca. 4,5 milliarder.
7) SF vil have flere langtidsledige kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Det skal ske ved, at der ”sættes ind med en fremskudt beskæftigelsesindsats i form af jobpatruljer”. Derudover ”bør jobcentrene gives bedre mulighed for at yde en helhedsorienteret indsats”. Ligesom ”der skal ske en målrettet indsats over for kvinder med etnisk minoritetsbaggrund der i dag ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet”. Pris: 0 kr. Finansiering sker gennem omprioritering af eksisterende aktivering.
8) SF vil have flere socialøkonomiske virksomheder. SF mener, at ”social virksomheder bidrager til at inkludere udsatte borgere på kanten af arbejdsmarkedet, og de sociale virksomheder har således stort potentiale som et tilbud, der kan hjælpe udsatte mennesker til at tjene egne penge og deltage i arbejdsfællesskaber”. Pris: 0 kr. (Kommentar: Mon ikke det giver en besparelse for det offentlige, når de kan få udført arbejder af en sådan nok – særdeles billig – arbejdskraft?)
9) SF vil indføre en officiel fattigdomsgrænse. Det skal i første omgang ske gennem nedsættelse af et ekspertudvalg. Pris: 0 kr. (Kommentar: En syltekrukke koster vel nogle millioner til ekspertdeltagernes gode frokoster og årgangsvine?)
10) SF vil fra kontanthjælp til kontantjob. Altså, SF vil have oprettet nye ”dag-til-dagvirksomheder, hvor man møder frem og laver et stykke arbejde. Lønnen udbetales på stedet og udgør fx 30 kroner i timen. Målgruppen er de mest udsatte og marginaliserede i Danmark, for eksempel personer i længerevarende misbrug og hjemløse, og som modtager indkomsterstattende ydelser. Det vurderes at målgruppens størrelse er ca. 10.000 personer, og tilbuddet er frivilligt.” Pris: 0 kr.

Interessant. SF vil altså indføre en officiel mindsteløn på 30 kr. til C-holdet.

Til gengæld vil de ofre 560 millioner kroner på at hæve kontanthjælpen. Ifølge Danmarks Statistik blev der i marts 2011 udbetalt 851,3 mio. kr. i kontanthjælp. På årsplan ca. 10,2 milliarder kroner. SF vil altså øge hjælpen med ca. 5 %. Gennemsnitligt får en kontanthjælpsmodtager ca. 10.000 kr. om måneden før skat. Nu skal de have 10.500 kr. Spørgsmålet er, om det hindrer fattigdommen i at blomstre. Måske derfor, at dette problem i første omgang placeres i en syltekrukke.

SF har et forslag, som jeg bifalder. Nemlig fjernelse af tidsbegrænsningen på 1 år på sygedagpenge. Det er et ganske vigtigt tiltag for mange.

Bortset fra det, er der også nogle af SFs forslag, der for mig virker skræmmende. Jeg oplever, at deres indsats over for at få folk på ”kanten af samfundet” i arbejde, er en linje der er svær at adskille fra Claus Hjorts. Læser man SFs oplæg detaljeret, ja, så oplever jeg også, at SF mener, at fattigdom og udstødelse er en voksen persons eget ansvar. Det er alene børnene SF bekymrer sig om. Det er jeg uenig i. Mange voksne havner helt uforskyldt i fattigdom pga sygdom og ofte tilfældigheder i deres liv. Jeg mener ikke, disse hjælpes ved at ”inkluderede” dem i produktionssteder til 30 kroner i timen. Om end det er frivilligt.

Halløj, er der nogen derude, der vil slå mit græs for 30 kroner i timen, er I velkomne. I kan også få lov at støvsuge, male, fjerne ukrudt osv. Det er selvfølgelig friviiligt om I vil eller ej, og dermed er mit forslag vel helt ok?

Jeg har overvejet om jeg ved næste valg skal stemme, DRV, SF eller Enhedslisten. Jeg hældte meget til SF. Men nu står valget mellem DRV og Enhedslisten. Jeg hælder til DRV. Det vil nemlig give mig skattelettelser, lige som jeg ikke tror Enhedslistens gode sociale profil får nogle ben at gå på.

Jeg er fuldstændig ligeglad med, om en offentlig ansat skal have færre skemaer at krydse af. Jeg synes nemlig den slags sagsbehandlere helt skal afskaffes. Jeg mener ikke vi har brug for dem. Vi har ikke brug for de kontrolfreaks, hvis man indfører en human socialpolitik. Og det mener jeg ikke, SFs socialpolitik er udtryk for. Det er en fortsættelse af Claus Hjorts populistiske og mistænkeliggørende politik over for personer, der ender på kontanthjælp. Disse mennesker er ofte syge personer. Syge personer skal ikke møde med mistænkeliggørende blikke og socialrådgiverens omklamring og overformynderi. Nej, personen har brug for sundhedspersonale, omsorg og simpel restitution. Så socialarbejderen skal fx i stedet ansættes i sundhedsplejen.

Fattigdomsgrænser behøver jeg ikke syltetøjskrukker til at fastsætte. Faktum er, at 10.000 kroner om måneden eller 10.500 kroner om måneden fører til fattigdom. Det kræver ikke en eksperts vurdering at fastslå.

SF vil til gengæld forkælet 900.000 pensionister. Der ligger sjovt nok også en masse gode stemmer heri. Jeg synes forslaget er godt. En folkepensionist, der er berettiget til førtidspensionisttillæg får som alle 66.600 kr. i alm. folkepension + 69.200 kr./33.400 i folkepensionisttillæg som enlig/samlevende + en ældrecheck på 10.900 kr. Alt i alt vil en enlig/samlevende folkepensionist minimum have 146.700/110.900 kr. Eller 12.200/9.200 kr. pr. mdr. Nu står disse tal ikke alene! For hovedparten af denne gruppe har også supplerende arbejdspensionsordninger og ATP. Hertil kommer boligsikring, indfrysning af ejendomsskatter, mimrekort, varmehjælp, helbredstillæg. Omregnes alt dette til, hvad man skulle have af indkomst for i selv at finansiere denne hjælp, ja, så taler vi om mange tusinde kroner. Man kommer altså hurtigt op på, at denne gruppe har langt større rådighedsbeløb end de fattige kontanthjælpsmodtagere, herunder børnefamilier. Min vurdering er, at der meget vel kan være tale om et 50-100 % større rådighedsbeløb. Altså beløb efter husleje og varme er betalt. Det er altså virkelig noget der betyder noget. Det skal her tilføjes, at kommunerne opererer med rådighedsbeløb på 2.500-3.000 kr. til en kontanthjælpsmodtager, før de overhovedet vurderer at der er behov for at fylde op til kontanthjælpsloftet. Kontanthjælpsloftet er derfor et sekundært problem og kan ikke stå alene i forhold til rådighedsbeløbsloftet.

Men jeg synes, det er en god ide at hjælpe de dårligst stillede pensionister, blot finder jeg, at kontanthjælpsmodtagerne har endnu mere brug for et løft. Desværre prioriterer SF omvendt. Måske fordi der er langt flere stemmer i dette forslag i end et socialt mere balanceret forslag.

Henning Jørgensen

Ole Sohns kommentar om, at der kun var et mål: at få 90 mandater ! bekræfter vist til fulde, at alle hensyn til rødder og oprindeligt politisk ståsted er helt ligegyldige, blot man får en ministerbil ---selvom det ikke kan blive en Lada, som Sohns tidligere bonkammerater kørte rundt i :o)

Opportunismen hos SF er skræmmende --- men måske ikke så overraskende....

Hanne Christensen

Henning Jørgensen.

Hvis jeg var partiformand, ville jeg også tælle til 90. Jeg synes egentlig, det er fornuftigt nok. Jeg tror, Ole Sohn tænker, hellere lidt men godt, end meget skidt. Altså hellere lidt indflydelse i en S-SF regering end en fortsættelse med VKO.

Så langt er jeg helt enig.

Men jeg tror, Ole Sohn fejlvurderer situation, og netop det er skandaløst. For jeg tror, befolkningen er SÅ trætte af VKO. Man er SÅ træt af den fanatisk liderlige beskæftigelsespolitik, at nok er nok.

Folket vil noget andet. Og så er det en fatal fejltagelse, at S-SF kun tilbyder en lille fjer og så i øvrigt fortsætter i samme spor som VKO.

SFs tilbagegang synes at støtte op om min tolkning. Folk tørster efter en ny og anstændig og visionær politik. Det er så helt fatalt at vi sidder med politikere, der burer sig inde i Christiansborgs gange og ikke ser og fanger dette. SF fortaber sine muligheder.

Jesper Wendt

Jeg synes man kan sige det samme om resten af partierne, de har ingen kant. De er væbnere for DI.

Det ville være rart med et alternativ, men mon ikke SF har taget temperaturen, og vurderet hvad der var stemning for, i befolkningen.

Pressehåndtering, er nok der, man har kunne se, SF vakler lidt på de nye gulve. Det er vel en notorisk akilleshæl, men noget rigtigt har de gjort, de har nærmet sig indflydelse. Når man har indflydelsen, kan man præge tendensen, indtil da, er man statist.

Hanne Christensen

Jesper Wendt,

Så langt er jeg enig med dig. Det handler om indflydelse. Men er det nødvendigvis nødvendigt, at dumpe lønnen til 30 kr. for udsatte grupper? Er det nødvendigt at sende fattigdomsgrænser til en syltekrukke, og er det nødvendigt at fastholde de meget lave ydelser - med kun 5 % gnst. stigning - imens?

Magnus Falko

Hvis SF både vil vise mod og skille sig ud, kan partiet passende starte med at give en gigantisk undskyldning for at snyde befolkningen for en folkeafstemning om den sminkede EU-forfatning fra Lissabon. Dernæst kunne partitoppen begynde at føre en EU-politik der er i tråd med hvad den i øvrigt påstår at kæmpe for på de forskellige politikområder.

Seneste eksempel på at Socialistisk Folkeparti ikke længere gør som så, er den dybt udemokratiske accept af Europagten:

http://www.folkebevaegelsen.dk/spip.php?article3707

http://www.folkebevaegelsen.dk/spip.php?article3713

http://www.folkebevaegelsen.dk/spip.php?article3711

http://www.folkebevaegelsen.dk/spip.php?article3651

http://www.folkebevaegelsen.dk/spip.php?article3771 (Fra og med "Derfor var det også en absurd garanti...")

Gennemførelsen af såvel Lissabontraktaten som Europagten er demokratisk set to gigantiske skandaler, og vi er nogle der agter at blive ved med at råbe op om dette.

Der er også andre områder hvor SF meget, meget, meget gerne må skille sig ud fra S og de borgerlige:

http://www.information.dk/140402

http://www.information.dk/153487

Allerede 22. januar 2002 skrev en radikal at Holger K.'s oplæg »Fremtiden ligger til venstre« på næsten alle områder er identisk med Det Radikale Venstres politik: http://www.information.dk/63060

SF er også alt for naive med hensyn til gensplejsede afgrøder, et område hvor partiet flere gange har stemt for en åbning over for disse farlige monsterafgrøder; http://www.information.dk/50729 ... Gå dog klart imod denne på talrige måder skadelige teknologi, kære SF!

Har nogen nogensinde hørt en MF'er fra SF tale om at der må gøres noget i forhold til dette: http://www.democracynow.org/2011/5/11/every_30_minutes_crushed_by_debt – ? Eller dette: http://www.noah.dk/miljosk/wwf_mod.html (en kolossal menneskelig og miljømæssig tragedie som Danmark er en indiskutabel del af eftersom vi importerer en del af gmo-sojaen), osv., osv.

Der er noget at gå i gang med.

Venligst Magnus Falko, medlem af Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU

Henning S. Sørensen

Hørt ! Jeg er 100 % enig med Magnus Falko.

Og det er set før - "Holger og konen siger nej til unionen".

Skal vi skrive DRSF (det radikale sf)

Måske man skulle stemme på DF.