Baggrund
Læsetid: 4 min.

'Det er jeres egen skyld'

Regeringen erkendte i går, at Danmarks omdømme lider under grænsedebatten, og udenlandske iagttagere undrer sig over, at Danmark ikke har lært af lektien fra Muhammedkrisen. Det, der minder om en ny diplomatisk krise, handler nemlig ikke om 98 toldere, men om et land der ikke forstår, at symboler ikke blot er et dansk anliggende
Regeringen kan puste ud i weekenden med et flertal for sine planer om permanent toldkontrol efter en kaotisk fredag. Dagen endte med, at kristendemokraten Per Ørum Jørgensen ved fyraftenstid meldte sig som det afgørende mandat bag et flertal for den omstridte, strammere toldkontrol ved de 
 danske grænser.

Regeringen kan puste ud i weekenden med et flertal for sine planer om permanent toldkontrol efter en kaotisk fredag. Dagen endte med, at kristendemokraten Per Ørum Jørgensen ved fyraftenstid meldte sig som det afgørende mandat bag et flertal for den omstridte, strammere toldkontrol ved de
danske grænser.

Johnny Anthon Wich

Indland
11. juni 2011

De seneste dages emotionelle angreb på Danmark fra en stribe tyske personligheder er kommet fuldstændigt bag på den danske regering.

I et land, hvor tilhængere forsvarer det grænseløse Europa med frihandel og kortere køer til Mallorca-flyet, kan det være svært at fatte, at det at udstyre nogle slidte bygninger ved Sæd og Kruså med lidt frisk maling, 98 toldere og en kaffekande kan sætte den slags følelser i gang.

Jovist, Dansk Folkeparti har givet aftalen om toldkontrol alt, hvad den kan trække af symbolsk værdi med storladne ord om Danmarks genvundne selvstændighed, flag og festligheder, men det er intet imod den reaktion, det har affødt i EU og ikke mindst hos vores nabo mod syd.

»Hvis du slår op i hvilken som helst af vores historiebøger, vil du typisk under afsnittet, der handler om EU og Schengen-samarbejdet, finde et billede af tyske og franske unge, der i fællesskab er i færd med at rive grænsebomme ned. I Tyskland handler EU ikke så meget om økonomi, men noget helt andet og mere idealistisk. Man rører ved noget meget emotionelt, når man begynder at snakke om at lukke grænser. Af historiske årsager, som du nok kan regne ud,« siger Norden-korrespondent Gunnar Herrmann fra en af Tysklands største aviser, Süddeutsche Zeitung, der forleden i en leder beskyldte Danmark for selv at være skyld i den gryende, diplomatiske krise.

»Da jeg i maj diskuterede den her grænseaftale med min chefredaktør, synes jeg ikke, der var noget i den, men i Tyskland havde de meget svært ved at forstå min vurdering, for via de store nyhedsbureauer kunne de læse, at ministre og Dansk Folkeparti blæste det op til at være noget helt andet end toldkontrol. De ville have, det skulle være en stor sag. Men det var som om, de slet ikke havde forstået, hvad det var, de sagde. De her toldere og fire huse ved grænsen er vel ligegyldige. Det handler meget om ånden i det,« siger Gunnar Herrmann.

Den danske finansminister Claus Hjort Frederiksen kaldte i går forløbet omkring grænseaftalen der nu er forlænget og skal til debat i folketingssalen efter noget af en kovending fra S og SF's side noget af det værste, han har været udsat for, og erkendte:

»Meget af den snak, der er, vil da selvfølgelig have et vist skadeligt element for vores omdømme.«

Regeringen har de seneste dage haft direkte ministerkontakt med de tyske kolleger for at bløde situationen op, og i går holdt man ligesom under Muhammed-krisen et særligt pressemøde for de udenlandske journalister, men det er ikke kun i den tyske presse, at man mener, at danskerne er præget af den selvsamme naivitet, der gjorde sig gældende under netop tegningssagen.

»Man får et indtryk af, at danskerne slet ikke har overvejet, at man ikke længere lever isoleret, men overvåges 24 timer i døgnet af medier, der efter karikatursagen, terrorsagerne og de mange udlændingestramninger har sine forestillinger om Danmark. Når så regeringen tilsyneladende bevidst markedsfører sådan en sag som grænsekontrollen, så spørger man sig selv, om danskerne ikke ved, det vil være følsomt, eller om de bare er ligeglade med, hvad andre tænker,« siger korrespondent for det internationale nyhedsbureau AP, Richard Steed, der ikke mener, at det er udtryk for, at Danmark er blevet en særlig 'prügelknabe' i Europa: »Jeg tror også, det ville være en stor historie i Storbritannien. Debatten om nationalisme er følsom i alle lande i Europa for tiden.«

Følsom debat

Ved den europæiske tænketank European Policy Center mener senioranalytiker med speciale i europæisk integration, Yves Pascouau, ligeledes, at det ikke i sig selv er aftalen, der er det største problem.

»Vi har en debat i hele Europa, hvor vi ser tegn på, at grundtanken om fri bevægelighed er under pres, og der er den danske debat meget følsom. Europa er lidt splittet mellem lande med stærke højrefløjspartier som Danmark og Holland, men også med bevægelser i f.eks. Storbritannien og Frankrig, og både for EU og f.eks. Tyskland er det en stor bekymring, og der betyder det meget, at danskerne åbenlyst skilter med, at det handler om en form for beskyttelse af nationalstaten,« siger Yves Pascouau:

»Man kender jo i Europa den danske position som et af de lande, der er mindst åbne når det gælder f.eks. familiesammenføringsregler og følgerne af Metock og andre domme fra EU-domstolen, og det har hele tiden været lidt kompliceret at forstå Danmarks forhold til Schengen, men det ville definitivt havde været et langt mindre problem, hvis ikke den her grænseaftale var omgærdet af den her snak om nationalisme, for der er mange lande, der har skærpet toldkontrollen, uden at det har skabt det samme drama,« mener han.

At debatten vækker følelser ikke mindst mellem danskere og tyskere, kom også til udtryk på Christiansborg i går, hvor en anden tysk korrespondent, Marc-Christoph Wagner, røg ud i lidt af tvekamp med finansminister Claus Hjort Frederiksen:

Hvorfor sender du ikke de 98 betjente til Christiania i stedet eller ringer til den tyske regering og forsøger at løse problemerne sammen?

»Jeg ville da være glad, hvis den tyske regering kunne løse problemerne på Christiania,« sagde Claus Hjort Frederiksen.

Du ved godt, det ikke var det, jeg henviste til. Hvorfor tager i ikke en dialog om et samarbejde?

»Det håber jeg da også, vi kan.«

Hvorfor tror du, den tyske regering regerer, som de gør?

»Fordi der er lidt uklarhed om, hvad aftalen går ud på.«

Vil det sige, at de tyske embedsmænd ikke kan læse?

»Jeg tror, de vil erkende, at vi laver en øget grænsekontrol, og hvis de ville lave det samme, behøvede de heller ikke snakke med Danmark.«

Du svarede ikke, på det jeg spurgte om?

»Jamen vi tager en dialog med alle, der vil,« sagde Claus Hjort Frederiksen, inden de begge mildt dirrende af harme gik hver til sit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Mosbak

Han slap dårligt fra dialogen den gode Claus Hjort Frederiksen - måske nogle år i opposition, vil gøre ham mere lydhør for andres synspunkter, og lære ham ikke at svare næsvist på konkrete spørgsmål.

Michael Kristensen

Hele denne sag og regeringens opførsel er jo gået fra dybt pinlig til dybt idiotisk

Niels, jeg tror du tillægger den gode mand ressourcer som han ikke råder over :-)

PINLIGT!!!!

Marianne Mandoe

Vorherretilhestaltså......

Mit store ønske er efterhånden at den danske regering i bare EN UGE ikke laver et eller andet der gør os til skydeskiver når vi er ude i verden.

I dag var jeg nede i den lokale version af Fona for at få en ny mobiltelefon og et tilhørende abonnement.
Da de blev informeret om at jeg var dansker, men ved at flytte til Belgien (de skulle jo have en adresse at hæfte på abonnementet) fik jeg et smørret grin og bemærkninge "Nå. Du er en af de kloge der smutter inden de lukker jeg helt inde."

Det værste var at jeg faktisk er enig med dem.
Jeg har lyst til at tude.

Søren Limborg John

I en tid hvor vi har hårdt brug for at ekspotere er det en fantastisk måde at brande danske varer på..

Gad vide om tyskerne vil købe vores vindmøller nu?

Jette Abildgaard

Aah Marianne,

Jeg kan desvaerre kun oenske dig hjerteligt velkommen i klubben af Danskere bosiddende i udlandet!!

Irerne er helt holdt op med at sige noget som helst, - de ved efterhaanden hvor jeg kommer fra og, de har mere end en gang fortalt mig, at det er helt ok at kalde Irland for hjem og ellers ryster de blot paa hovedet. Jeg har lige vaeret en tur i midt-Sverige, hvor de siger, at de plejede at se op til vort land, men det var dengang.....et klap paa skulderen til mig og, god tur HJEM til Irland!!

Saa ja.....der var engang hvor man kunne vaere stolt af det land vi kommer fra...nu kreerer det blot et medlidende ryst paa hovedet...

odd bjertnes

Symboler og følelser --- men det er jo netop hvad man kritiserer ekstrem højrefløj for at fremføre argumentativt....
Hvorefter man påkalder sig det ?
ja der er virkelig gået ged i det, det da rigtigt...

Niels Kristensen

Det er der godt nok ikke kun den den danske regering der agerer irrationelt.

Et godt råd til den enkelte ville være ikke at identificerer sig for stærkt med nationalstaten og den gennemsnitlige holdning i dennes befolkning. I/du er ikke en og samme. Hvis individer rundt omkring i Europa ikke forstår dette, er det deres mangel på perspektiv.
Hvorfor fanden er det folk har så travlt med hvad andre skulle tænke? Hvad er det tegn på?

Og elsker at læse om Tysklands idealistiske tilgang til EU. Nej det handler selvfølgelig ikke om økonomi i Tyskland. Må være det eneste tilfælde hvor økonomien ikke er det primære mål i et kapitalistisk styret samfund.

Olav Bo Hessellund

Ja, hvis tyskerne igen begynder at kalde os die dummen Dänen, kan man jo dårligt fortænke dem i det....

Jette Abildgaard

Niels Kristensen,

Er fakta ikke netop, at vort land netop HAR meget brug for andre lande og dermed hvad de taenker, tror og ved om os??

Jeg kan garantere dig at de Svenske og Irske 'individer' jeg kender og taler med udemaerket ved hvad de forstaar og ikke forstaar og INGEN Europaer er paa nuvaerende tidspunkt hvad det lille hoejredrejede land i Skandinavien staar for....maaske vi blot er nogle der er ved at vaere traette af at forsvare landet og, nu i stedet for giver vores mening til kende!!

Og nej Niels, vort lands hoejredrejninger har absolut ikke kun med oekonomi at goere! Hvad det derimod HAR at goere med er bl.a. et vanvittigt fremmedhad og en angst for alt ikke-dansk som tilsyneladende overskygger alt andet i landet! Overkygger i en saadan grad at almindelig vedligeholdelse af landet og mennekene deri, og alle mulige andre ting i den grad bliver glemt, forsoemt og overset fordi alting handler om had og angst!!

Jette Abildgaard

P.S.

Niels...jeg glemte ordet 'KONTROL' og, at minde om, at vort land stadig ER medlem af EU og, naar man er medlem af noget, saa overholder man reglerne - allesammen - indtil man ikke laengere er medlem!!

Niels Kristensen

Sikke et rabalder Jette.

Vi har brug for dem, de har brug for os og vi har alle brug for hinanden. Men måden på det er ikke ligegyldig og må stå til diskussion. På trods af hvad folk føler er pinligt.
Og ja, det betyder noget hvad de andre tænker om os. Men det gør ikke, at jeg er indstillet på at definere mine politiske præferencer ud fra det.

Vi fører symbolpolitik og tyskerne fører symbolpolitik. Er det ikke artiklens pointe? Jeg fremhæver økonomi, fordi jeg er af den personlige overbevisning, at det i sidste ende primært handler om kapitalinteresser.

Finder debatniveauet er lavt, når hvad diverse folk finder pinligt i deres møde med udlandet, er et gangbart argument.

Har ikke skrevet at værdihøjredrejningen i Danmark er funderet i økonomiske interesser. Ser det snarere som dele af befolkningens reaktion på de omvæltninger som kapitalinteresser for tiden udsætter dem for. Og så gør politikere hvad politikere gør, det gælder vel for alle politikere der har et magtønske (læs SSF).

Tror ikke grænsespørgsmålet fører til dansk udmeldelse af Schengensamarbejdet, Det handler om symboler og i sidste ende vil Danmark holde sig nogenlunde indenfor reglerne. Og nej, i EU overholder alle medlemmerne ikke alle reglerne. Danmark er en af de lande der overholder flest.

Niels Mosbak

Niels Kristensen

"Vi har brug for dem, de har brug for os og vi har alle brug for hinanden."

Det kan jo nemt vise sig, at udlandet har mindre brug for Danmark, end hvad visse tror.

Hvis dit udsagn stod til troende, var der jo næppe grund til at udsætte forskellige lande for embargo, ind til de rettede ind.

Helt objektivt er Danmark en lille klat land ved indsejlingen til Østersøen, med en befolkning lidt større end Hamborgs - og tilsyneladende regeret af en flok tosser, hvis åndelig habitus efterhånden minder om den man finder hos typer som Geert Wilders.

Niels Kristensen

Niels Mosbak

Der er selvfølgelig altid en grænse... Mener heller ikke at udsagnet kommunikerer uden undtagelser, i alle ekstremer.

Embargo!? hvilke eksempler tænker du på? Må indrømme, at jeg ganske forudfattet har den mistanke, at de måske ikke er helt proportionelle.

Dks placering er genial.

Marianne Mandoe

Enig Niels Mosbak.

Folk ville måske søge forgæves efter et par Ecco-sko i nogle måneder før de fandt noget andet.
Det samme med Lego og bacon.....
Men opmærksomheden ville hurtigt vendes mod andre varer, og så ville ingen savne os hvis vi lige pludselig forsvandt fra jordens overflade.

Niels Mosbak

Der findes f.eks. et land der fremstiller cigarer i verdensklasse - cigarer det godt nok er vældig forbudt at indføre i USA; et land der har været under embargo lige så længe jeg kan huske, blot fordi de smed et fascistisk styre på porten.
Embargoen strækker sig så vidt at USA endda truer andre nationers firmaer, der handler med denne nation - begynder der at ringe en lille klokke?

Ellers kan jeg hjælpe lidt - Svinebugt affæren, men så får du heller ikke mere hjælp.

Lennart Kampmann

Et besøg i London lærer hurtigt en, at Danmark er en meget lille nation, der ikke fylder i bevidstheden hos mange.

Med venlig hilsen
Lennart

Niels Kristensen

Vil ikke diskutere Cuba, udover at den enkelte cubaner har min sympati. Men tænker at, hvis enhedslisten statskapitaliserede tyske virksomheder i Dk, så ville der være et sammenligningsgrundlag.

Niels Kristensen

Du har så evig ret Lennart. Det kan også læres i Hamburg. Berlinerne derimod er ganske trætte af danskere der læser information.

Niels Mosbak

Niels Kristensen

Vi behøver såmænd ikke diskutere Cuba (tillykke med det rigtige svar) men det er et fremragende eksempel på, at hvis man fører en politik, der ikke passer de store, kan man blive udsat for ubehageligheder.

At "manden med den sjove næse og nissehuen" ved Østersøens indsejling nu begynder at udfordre resten af Europas nationer, oven i købet i en aftale man selv har indgået, du får hjælp igen, (Schengen), i stedet for at stå frem og sige - vi opsiger aftalen er jo helt dybt godnat.
Hvis man ikke vil være med i Schengen, må man jo melde sig ud, og tage konsekvensen heraf, og lade være med at forsøge at fedtspille sig igennem - det bliver nemlig opdaget.

Og det bliver opdaget lang ud over Danmarks grænser - det er derfor vi andre der ofte opholder os i udlandet efterhånden blot siger vi er fra Scandinavien, når nogle spørger - vi gider nemlig ikke blive slået i hartkorn med Pia Kjærsgårds racistiske, højreekstreme parti der efterhånden er det mærke eller "brand" der er på Danmark i udlandet.

Nyd blot de danske stemmer i dette lille indslag:

http://english.aljazeera.net/video/europe/2011/06/2011681501500431.html

Jette Abildgaard

Niels Kristensen,

Saa skulle du proeve at sidde i samme rum som jeg..... http://www.youtube.com/watch?v=NslcCCSUE40 var hvad vi bl.a. lyttede til i 70'erne da jeg voksede op...og mange af os er nok blevet det du vil kalde 'rabalder'...og, vi har det helt fint med det...

Hvad angaar at have brug for hinanden.....temmeligt mange mennesker ude i den store verden fandt foerst ud af hvad og hvor vort land var, da visse tegninger blev offentliggjort for nogle aar siden...saa brug for og brug for er da vist temmeligt positivt taenkt...

Symbolpolitik - tjah, foert af en hjemmehaelper, en elektriker, en ufaglaert og hvad har vi ellers...

Muligt Niels, at du mener debatniveauet er lavt, men det vil til enhver tid vaere mindst paa samme niveau som de mennesker I har valgt til at styre og regere vort land!!

Og, jamen det er jo godt at vort lille vil holde sig nogenlunde indenfor reglerne!!!?? Kan du og jeg goere som vort land Niels...bare holde os nogenlunde indenfor reglerne...??? Nej, vel...og, det kan heller ikke vor regering paa laengere sigt....der er altid konekvenser Niels og, de mennesker der kommer til at betale for denne regerings totalt uansvarlige maade at styre et land paa...det er mennesker som du og jeg...ikke de mennesker som staar for oedelaeggelserne, for da er de for laengst skredet....

Niels Kristensen

"this a country that does not even bother to lockup their bikes" hvorpå de viser billeder af låste cykler. Mener det er 100000 cykler der hvert år stjæles i DK. Det er mildest talt et underlødigt indslag.

Rigtig nok, at det fremstiller DK i et dårligt lys, men det er ikke objektivt. Jeg kan være enig eller uenig med den førte politik, men lader ikke min holdning diktere af, hvad de evt kunne tænke i udlandet.

Og så lige en understregning: Finder dit Cuba eksempel fuldstændig ude af proportioner.

Og så lige til sidst: Artiklen handler om, at Tysklands reaktion ikke handler om konkret politik, men symbolpolitik. Er ganske sikker på, at vi DK indfører en form for grænsekontrol og fortsætter med, at være en del af Schengenområdet.

Niels Kristensen

Jette

"Og, jamen det er jo godt at vort lille vil holde sig nogenlunde indenfor reglerne!!!?? Kan du og jeg goere som vort land Niels…bare holde os nogenlunde indenfor reglerne…???" Det finder jeg, at jeg kan og gør. Der er selvfølgelig en grænse (det er der altid) som jeg gør klogeligt at holde mig indenfor og det gør jeg så. Det samme gælder for DK i forhold til EU. Las os nu se om DK ikke holder sig indenfor dets grænse...

Og lad nu være med at bruge uddannelsesniveau som argument. Det er ikke bare et ikke-argument. Det er hamrende usympatisk.

Niels Mosbak

Hvordan vil du forklare det store udland, at udsendelsen ikke passer med dine opfattelser af objektivitet?

Disse udsendelser bliver set af millioner af mennesker, der ser det de ser, og lytter til denne skønsang - og det er det billede der bliver videregivet, objektivitet eller ej.

Jeg synes ellers du gav udtryk for at vi ikke skulle diskutere Cuba.

"Artiklen handler om, at Tysklands reaktion ikke handler om konkret politik, men symbolpolitik. Er ganske sikker på, at vi DK indfører en form for grænsekontrol og fortsætter med, at være en del af Schengenområdet."

Det gør vi nok ikke - der behøver såmænd bare være et par enkeltpersoner der klager over det de bliver udsat for - så bliver hele Pia Kjærsgårds set-up nøjere studeret.

Jette Abildgaard

Niels Kristensen,

Med 'nogenlunde' menes at man ikke altid overholder reglerne.....vort land bryder helt klart nogle af EU's regler...altsaa nogle af de love man selv har vaeret med til baade at udforme og underskrive...noget saadant kaldes at bryde lovene...og er 100% uacceptabelt!

Muligvis uddannelsesniveau er usympatisk at bruge i en debat...normalt jeg ville vaere enig, men med den maade vort land lige nu styres (eller rettere.....mangler styring) da er jeg noedt til at tage det med.....maaske en EU politiker vil taenke det samme naar han/hun ser hvad lovene i vort land er baserede paa. At 'saelge' ideen med bomme ved graenserne paa denne maade - altsaa en version til danske borgere og en anden til udlandet.....Niels...helt aerligt!!?

Jesper Wendt

Det er meget korrekt analyseret, at de i deres magtarrogance ramte muren til Europa.

Der bliver ensomt i parlamentet, når de faldne soldater skal på pension.

Michael Zehntner

hm... fint vi alle taler om de andres syn på Dk, og det billede der bliver skabt af dansker ude i verden! Men er der nogen der har spurgt tolderne? Hvad synes de om at være politimænd fra nu af ?? Eller skal de ikke bare skiftes ud med hjemmeværnet ???

N.B. jeg er tysker, så hvad ved jeg udover pølser og tirolerhat ??

Niels Mosbak

Michael Zehntner

Man må formode at de danske toldere holder sig inden for eget gebet - toldloven.
Men alt i alt et fuldstændigt usympatisk tiltag fra regeringen, der til gengæld har fået opbakning fra alle de ekstreme højrepartier i Europa.
Man kan høre støvletrampet i det fjerne...

Peter Jensen

Uanset hvor kikset VKO tager sig ud i denne affære og uanset om aftalen ender med at blive udmøntet eller ej - så ER det dog paradoksalt at en kritisk diskussion af Schengen fuldstændigt udelades af denne debat. Istedet spændes Schengen foran et opportunistisk ridt mod VKO, underforstået at Schengen er garant for det fornuftige, for det rimelige.

I en sådan manøvre legitimeres én af de sværeste vektorer i Fort Europa - en bærende pille i processen hen mod en europæisk føderation med et betydeligt demokratisk underskud. En helt generel accept af Schengens vidtgående forandringer på vores retssikkerhed.

Den historiske bevidsthed synes til tider kort. I 1985 vedtog en række centrale EU-lande Schengen-aftalen som dels befæster ydre grænser (dvs. sikrer sølvtæppet) og dels giver vidtgående politimæssige beføjelser til overvågning af befolkningerne i de pågældende lande. I 1997 hastevedtog det danske Folketing den danske tiltræden af Schengen, som siden har fået flere og flere beføjelser. Samtidig med at dén instans som tænkes at skulle føre demokratisk kontrol med EU's politimyndighed (den Fælles Tilsynsmyndighed) til stadighed beklager sine problemer med at fungere uafhængigt - og endda i midten af 00'erne gik så vidt som til at omtale sig selv som et alibi for anvendelsen af diverse vidtgående politiinstrumenter.

Idag er det stadig sådan at 00'ernes terrorpakker kritiseres. Men hvornår forstummer denne kritik? Målt på den forstummede kritik af Schengen, dette totalitært funderede politistatsaggregat, skal vi nok ikke længere end til 2015. Hvorpå vi så er klar til at få savet flere stumper af bordbenene, uanset hvor 'venstreorienterede' og/eller 'progressive', vi bilder os ind at være. Glemslen lever jo i bedste velgående. Vi skal bare vænne os til det.

Må jeg diskret gøre opmærksom på noget selvindlysende, blandt så meget andet, som lissom er blevet overset i denne "debat". Prøv at kik på denne illustration fra det overraskende lidt læste dokument om hvordan, VKO-regeringen vil stoppe alle de kriminelle i at rejse ud med deres tyvekoster. Et lille hint - hvad side af rejseruten vil blive kontrolleret?

Anne Marie Pedersen

Er der konsistens mellem det billede du linker til, og din tekst Tom?

Absolut ikke, og det er det jeg undrer mig over, da Pia Kjærsgaard insisterer på, at "genindførelsen af grænsekontrollen vil være et værn mod kriminelle østeuropæere". Det giver vel kun mening, hvis tolderne kikker efter mistænkelige Lada'er fyldt med alle de der stjålne fladskærme og damecykler, som hun indikerer, at de hugger med alle deres hjemmerøverier. Men den planlagte kontrol sker udelukkende ved INDrejse, mens der ingen dansk kontrol er af de UDrejsende...

Niels Mosbak

Peter Jensen

Du har naturligvis ret i dine betragtninger omkring Schengen, men selv som modstander af hele EU-projektet på grund af det demokratiske underskud, må man jo efterhånden konstatere, at på visse dele af den nuværende regerings politik på fremmedområdet, har EU beskyttet mennesker mod de mest rabiate tiltag fra VOK.

Så hvis EU kan beskytte mennesker mod de mest rabiate højreekstreme partier både i Danmark og i udlandet, er en del jo nået, selv om guderne skal vide at EUprojektet langt fra er perfekt.

Anne Marie Pedersen

Jep Niels

Det samme gør sig gældende med EU's miljøbeskyttelse. Er det ikke noget med beskyttelse af biodiversiteten osv. Engang så var EU's miljøkrav noget møg, fordi de konstant slækkede på miljøbeskyttelsen.

Nu er det efterhånden omvendt og så kan man jo ligeså godt være glad for det - også selv om man i imod EU's topstyring.

Der er mange problematiske ting i Schengenaftalen, men de åbne grænser er da en af de få positive ting ved aftalen. Så det er jo ganske symptomatisk for DF's EU kritik at de ikke forholder sig til de problematiske og udemokratiske forhold i aftalen, men angriber den mellemfolkelige del af den.

jens peter hansen

Hvorfor sender du ikke de 98 betjente til Christiania i stedet eller ringer til den tyske regering og forsøger at løse problemerne sammen?

Siger den tyske korrespondent. Hvis det er journalister på niveau tyskerne sender i vort lille land forstår man jo godt hvorfor det går galt.

men selv som modstander af hele EU-projektet på grund af det demokratiske underskud.. skriver Niels Mosbak .
Jamen er det ikke lige her de røde og de sorte tager hinanden i hånden for guderne må vide hvilken gang. Det demokratiske underskud. Er det ikke lige det Pia Kjærsgaard også spiller på.
Helt ærlig, tyske journaliuster i DK får sjældent noget i bladene. Nu fik de chancen. Tillykke med det.

Peter Jensen

Lom, Mosbak og Pedersen:
EU's åbne indre grænser er jo i nogen grad en narresut; prisen for dem er et særdeles omfattende overvågningssystem som ikke er underlagt demokratisk kontrol. Modsat jer finder jeg på ingen måde en sådan byttehandel fornuftig.

Men naturligvis er det udmærket at EU i sjældne tilfælde kan bidrage til at bremse yderligtgående strømninger - men for mig at se er EU ikke den rette opponent til nationers respektive lovgivningsinitiativer. Det er derimod de nationale befolkninger - samt øvrige berørte samfund og stater.

Hvis vi lader os forføre af at EU iht. f.eks. biodiversitet og individers såkaldt frie bevægelighed tilsyneladende kan fremvise en bedre dømmekraft og større vilje til konstruktiv handling end f.eks. den nuværende danske regering, så bliver vi mere eller mindre dagdrømmende drivtømmer i føderationens flod. Og dermed klakører for afviklingen af de små fællesskaber og det nære demokrati. Historien taler herom med tydelig røst.

Anne Marie Pedersen

Peter Jensen

Hey. Jeg har altså aldrig stemt os ind i EU! Og heller ikke mine forældre. Jeg synes snarere, at det er tragisk, at den danske regering styrer så ringe, at EU overhaler indenom på adskillige punkter.

Så heldigvis finder jeg heller ikke "sådan en byttehandel" i orden :)

@Peter Jensen

Hvor er det lige du finder nedskæringerne i det omfattende overvågningssystem, i den nye lov om fast grænsekontrol?
Tror du virkelig selv på at de åbne grænser var den virkelige forklaring på efterretningsdelen i Schengen.
De nordiske lande har haft åbne grænser uden en sådan overbygning i årevis, det samme har Holland, Luxembourg og Belgien.
Tåbelighederne står i kø i dit indlæg.

Fra den hemmelige del af Schengen-aftalen: “Såfremt den målrettede kontrol ikke er tilladt i henhold til den nationale lovgivning, indhentes på passende måde alle eller dele af oplysningerne uden at personens opmærksomhed henledes herpå.”

Peter Jensen

Anne Marie Pedersen:
I og med at du i dit foregående indlæg skrev således:
"Nu er det efterhånden omvendt og så kan man jo ligeså godt være glad for det - også selv om man i imod EU’s topstyring."

...så understøtter du indirekte EU's retlige styring af interne danske anliggender - blot fordi EU på vilkårlige områder opretholder en anden standard end vores på adskillige områder fatalt lovgivende regering. Pointen er jo at EU vil være bagstræberisk, såfremt vi på vitale områder (klima, social sikring, kriminalitetsforebyggelse, fordelingspolitik, folkesundhed og retspolitik m.m.) virkelig begyndte at føre en progressiv politik.

Peter Jensen

Søren Lom:
Jeg ved ikke hvor du har dine informationer fra, men overvågnings- og registreringssystemet SIS oprettedes som et kompensationsssystem for bl.a. åbningen af de indre grænser i aftale-landene. Schengen blev også direkte markedsført som et kombineret åbenheds- og sikkerhedssystem med indbygget balance. Dette fremgik direkte af bl.a. EU-parlamentets drøftelser anno 2003/2004 af SIS II, som på flere måder brød med den oprindelige kompensationstanke, som formelt lå til grund for SIS.

Som du måske ufrivilligt er inde på, dannede den nordiske pasunion og benelux-landenes toldsamarbejde iøvrigt forbillede for Schengen-samarbejdet, enig. Man supplerede blot sidstnævnte med bl.a. SIS.

Jeg er iøvrigt ikke tilhænger af forslaget om at genindføre grænsekontrol med afsæt i VKO's motiver. Jeg peger blot på hvordan grunden så at sige rykker sig under os, når Schengen pludselig fremstår som et værn mod f.eks. totalitarisme og diskrimination.

Anne Marie Pedersen

Peter Jensen

Du kan tolke alt muligt ned over det, som jeg skriver. Jeg giver dig ikke ret i din udlægning.

Faktum er, at jeg ikke græder, når EU laver god lovgivning engang i mellem (eller når den i det mindste er bedre end den vi laver i DK). Også selv om jeg helst så, at vi opløste EU i morgen.

Niels Mosbak

Peter Jensen

"Jeg peger blot på hvordan grunden så at sige rykker sig under os, når Schengen pludselig fremstår som et værn mod f.eks. totalitarisme og diskrimination."

Det er jo rigtigt set - men det hænger jo alene sammen med VOK regeringens lovgivning - men det er rigtigtm at det er laveste fællesnævner.

Nic Pedersen

Jeg tror ikke, at denne grænsekontrol betyder en skid, men hvis Pia K. var smart (og forstod omvendt psykologi) ville hun foreslå et forbud imod at hoppe i havnen med en ankerkæde om halsen!