Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kurdere vil omregistreres fra syrere til statsløse

De første af de statsløse kurdere fra Syrien, som udlændingemyndighederne konsekvent har registreret som syriske statsborgere, beder nu Udlændingeservice om omregistrering, så deres børn født her i landet kan blive danske statsborgere
Information skrev om den kurdisk syriske familie den 28. maj. De tre brødre, deres koner og børn er alle blevet registreret som værende syriske statsborgere, til trods for at de er statsløse kurdere dog fra Syrien. Børnene, der er født i Danmark, har krav på dansk statsborgerskab ifølge FN-konventionen.

Information skrev om den kurdisk syriske familie den 28. maj. De tre brødre, deres koner og børn er alle blevet registreret som værende syriske statsborgere, til trods for at de er statsløse kurdere dog fra Syrien. Børnene, der er født i Danmark, har krav på dansk statsborgerskab ifølge FN-konventionen.

Sofie Amalie Klougart

Indland
27. juni 2011

Det statsløse kurdiske ægtepar Mustafa og Badreyah fra Helsinge vil ikke længere være registreret som syriske statsborgere hos de danske myndigheder. I et brev dateret 22. juni i år anmoder ægteparret Udlændingeservice om, at deres nationalitet berigtiges, så de registreres som statsløse.

Ægteparret, som Information tidligere har skrevet om, har boet i Danmark, siden de i november 2000 flygtede fra Syrien.

Selv om de gang på gang i asylcenteret i Sandholm forklarede myndighederne, at de ikke var syriske statsborgere, men tværtimod statsløse kurdere, så blev de alligevel registreret med koden 32, som bruges til syrere. Som statsløse burde de i stedet have fået koden 44.

»Som statsløse havde vi stort set ingen rettigheder og kunne derfor heller ikke få rejsedokumenter eller andre dokumenter, som anerkendte syriske statsborgere kunne få,« forklarer Mustafa i brevet til Udlændingeservice.

Fejlregistreringen »får konsekvenser for vores børn,« fortsætter brevet med henvisning til børnene Helene og Alland, som begge er født og opvokset i Danmark. Som børn af statsløse har Helene og Alland et konventionsbeskyttet krav på dansk statsborgerskab.

»Vi står naturligvis til rådighed for omregistrering af en udlændings nationalitet,« hedder det i en kommentar fra kontorchef Jakob Dam Glynstrup i asylkontoret hos Udlændingeservice. Han fortsætter:

»De pågældende skal blot henvende sig, og så ser vi nærmere på det. Hvis der opstår tvivl om en persons identitet f.eks. på grund af nye oplysninger så kan det betyde, at Udlændingeservice vil se på den pågældendes identitet og opholdstilladelse på ny. Det hører med i billedet, at en registrering eller omregistrering af en udlændings nationalitet i Udlændingeservice er en journaloptegnelse, der selvsagt ikke afgør spørgsmål om asyl eller andre sager om udlændinges ophold her i landet.«

Systematisk fejl

Det er ikke kun Mustafa og Badreyah, som danske udlændingemyndigheder har fejlregistreret. Også andre statsløse kurdere fra Syrien har fået koden 32 og er dermed registreret som syriske statsborgere i stedet for statsløse.

Information kunne således vise, at også Mustafas brødre flygtet til Danmark i henholdsvis 2001 og 2010 er blevet registreret som syriske statsborgere, selv om også de gjorde opmærksom på, at de var statsløse kurdere. Det fremgår tydeligt af akterne fra de tre brødres asylsager, som Information har fået aktindsigt i. Fejlregistreringen er sket, selv om Udlændingeservice er helt på det rene med, at der findes omkring 300.000 statsløse kurdere i det nordlige Syrien.

Det har Udlændingeservice erfaret bl.a. fra flere fact finding-missioner til Syrien. Hvor mange kurdere fra Syrien, der på denne måde er fejlregistreret, har det dog ikke været muligt at få Udlændingeservice til at redegøre for.

»Statistikkontoret oplyser, at de ikke p.t. har ressourcer til at foretage særtræk,« lyder forklaringen fra Udlændingeservices pressekonsulent.

Som følge af Informations artikler er integrationsminister Søren Pind (V) blevet stillet flere spørgsmål i Folketinget, bl.a. om hvorfor de statsløse kurdere er registreret som syriske statsborgere, og hvad ministeren vil gøre for at sikre, at de i Danmark fødte børn ikke snydes for deres konventionssikrede ret til statsborgerskab.

Integrationsudvalget ønsker også at få oplyst, hvor mange statsløse kurdere fra Syrien, som myndighederne har registreret som asylansøgere siden 2001.

Desuden vil Johanne Schmidt-Nielsen (EL) bede Søren Pind redegøre for, hvordan han vil sikre, at statsløse rent faktisk registreres som statsløse, og endelig beder hun ministeren redegøre for de retningslinjer, som Udlændingeservice og politiet arbejder efter, når de skal registrere statsløse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sikke en skam og skændsel at uskyldige asylberettigede mennesker er blevet sendt til Syrien og udsat for både fængsling og tortur p.gr.a. den slags, - spørgsmålet er nu om det er med fuldt overlæg at denne fejl er begået?

Jeg er tilbøjelig til at mene at det må det være, da jeg allerede fra start da de syriske kurdere sultestrejkede gav åbent udtryk for at det var underligt at de kunne sendes til Syrien!

PS: underforstået at når jeg kunne regne det ud så ser det underligt ud at myndighederne ikke vidste det!

Leif Højgaard

Iøvrigt satte EU i 2005 satte PKK på sin «terrorliste», hvor organisationen fortsat befinder sig trods en dom fra EF domstolen i 2008, der dømte EU til at fjerne PKK fra listen.

Anne Marie Pedersen

God kamp til familen herfra!

Fakta er at de er allerede statsløse, det er ikke noget "man gør dem til". De har ikke rettigheder som statsborgere og intet pas..

og spørgsmålet er om ikke dette svar: "Flygtningenævnet har herudover oplyst, at nævnet i år har behandlet sager vedrørende 77 syriske statsborgere. Nævnet har i 34,5 % af sagerne omgjort Udlændingeservices afslag og meddelt ansøgerne asyl. Hovedparten af tilladelserne er meddelt til etniske kurdere."
Kilde:
http://www.nyidanmark.dk/da-dk/ministeren/svar_paa_ft-spg/svar_paa_udv-s...
i virkeligheden ikke er helt korrekt formuleret..
Man kan gå på "ny i Danmark"s side og studere de fact findings rapporter der ligger der nærmere hvis man vil vide om de faktiske forhold. Desværre er den nyeste fra maj 2010 og jeg kan ikke finde den på dansk længere..
men jeg kan anbefale f.eks. denne note:
http://www.kurder.dk/info/?q=node/11

Henrik L Nielsen

Hvis syrien har givet dem statsborgerskab, så er de vel Syrere? Ikke at jeg ikke sympatiserer med familien og håber de kan blive i DK, men hvis man har et statsborgerskab som man har fået ved fødslen eller ved ansøgning, så er det vel ikke rimeligt at man kan droppe det for at blive statsløs og ad den vej opnå opholdstilladelse. Som nævnt ovenfor er der jo en grund til at statsløshed skal undgåes. I stedet burde danske myndigheder have et mere sympatisk syn på personer i sådanne situationer.

Det ville give et uoverkommetligt rod hvis man kunne blive statsløs efter forgodtbefindende. Ikke at denne familie ikke har sine grunde. Men hvis de kunne ville det omvendt blive for let for stater som Syrien at komme af med de grupper som de ikke ønsker ved blot at tvinge dem til statsløshed med alt hvad deraf følger. Se blot palæstinenserne.

Anne Marie Pedersen

I den foregående artikel stod der, at de havde papirer fra Syrien, der dokumenterede, at de var statsløse.

Anne Marie Pedersen

Alternativet er jo, at vi i Danmark - og EU for den sags skyld - lægger massivt diplomatisk pres på for at Syrien skal uddele statsborgerskab til deres kurdiske mindretal.

Det vil naturligvis ikke ændre noget for statsløse børn født i DK, men det vil ændre noget for fremtidige flygtninge - og det vil give de statsløse rettigheder i Syrien.

Utroligt, - læs dog artiklen, der står de er fejlagtigt registrerede af den danske stat; de er IKKE syriske statsborgere og som nogen måske erindrer blev en tvangsudvist syrisk kurder forhørt og tortureret hvor efter han blev sendt tilbage til Danmark da de syriske myndigheder ikke ville modtage ham..

Henrik L Nielsen

Hvis de er fejlagtigt registrerede i danmark og det ikke rettes burde nogen i dk starte en indsamling til at hyre en advokat til hele gruppen. Blot et forslag.

En ret forvirrende artikel. Mustafa får lov til at forklare, at "som statsløse havde vi stort set ingen rettigheder", mens alting er meget nemmere for "anerkendte syriske statsborgere". Og da familien er registreret som syrere, beder han om at få ændret status til "statsløs"...

Dansk praksis er vel lige omvendt, at som flygtet syrer er det svært at få ophold i Danmark, mens børn af statsløse netop har krav på dansk statsborgerskab. Hvilket jo så igen strider mod Udlændingeservice affejning af, at dette blot er en ret betydningsløs journaloptegnelse, der ikke har betydning for ophold i landet.

Logikken kunne være, at Udlændingeservice har ret, og familien allerede betragtes som statsløs trods det fejlagtige nummer - men artiklen gør mig mere forvirret end oplyst.

Jeg kan ikke rigtig se, hvordan det at give statsløse flygtninge i Danmark den behandling, som de har krav på, på nogen måde står i vejen for at "løse problemerne der, hvor de opstår".

Det sidste er jo desuden lettere sagt end gjort. Pt. forsøger en del af den syriske befolkning faktisk at komme af med det regime, som bla. ikke behandler det kurdiske mindretal i landet ordentligt. Men den vestlige Verdens lyst til at engagere sig i nok et militært eventyr i den del af Verden er - forståeligt nok - til at overse.

Og hvad er det så liiiige, at vi kan og skal gøre for at "løse problemerne der, hvor de opstår". Det udsagn fremstår i høj grad som en gratis omgang og som en dårlig undskyldning for ikke at behandle de flygtninge, som nu engang er i Danmark, som de har krav på at blive behandlet.

Anne Marie Pedersen

Tom:

http://www.information.dk/269504

Her er den første del af sagen.

Tak @Anne, men det stopper nu ikke helt hullerne i denne nye artikel...

Einar Carstensen

Tillad mig et naivt spørgsmål:
Hvis man fødes i Danmark, er man så indfødt ?

lillian simonsen

”Der findes ikke noget land, der hedder Kurdistan”, affyrede den tyrkiske kvinde sit svar af en geværsalve til min veninde, efter hun havde forsøgt at forklare kvinden, der ellers til daglig var bosat i London og blot var på besøg i Istanbul for at fejre sin fars fødselsdag på den hyggelige fiskerestaurant med levende romamusik hvor min veninde og jeg sad ved nabobordet, hvor i verden min kurdiske mand var født.
Og det er sådan det er, kurdere er ikke anerkendt som folk nogen steder i denne verden. Kun i Sydkurdistan, Irak, har kurderne deres føderale Region Kurdistan, hvor det er tilladt at være den, man nu er, og med de basale rettigheder, der hører med til det. Og den er også for arabere og turkmenere og andre ….
Så når Danmark registrerer en kurdisk familie fra Syrien som syrere, respekterer de heller ikke mennesker.

@Einar Carstensen

Ja men man har ikke automatisk indfødsret dvs. ret til dansk statsborgerskab. Danmark er nemlig et blandt mange lande, som i lang tid (klogere mennesker må kunne oplyse præcis hvor længe men cirka 50 år) har tildelt statsborgerskab efter "blod" og ikke efter "jord".

Dvs. for at et barn skal have dansk indfødsret, så skal mindst en af dets forældre være dansk statsborger. Og er det faderen, som er dansk statsborger, er det desuden en betingelse, at barnet er født i Danmark ELLER at forældrene gifter sig, inden barnet fylder 18 år.

Der er derfor mange mennesker, som er født i Danmark, men som først kan få dansk statsborgerskab, når de fylder 18 år og dermed bliver myndige. Og de skal sågar søge om det, og der er desuden en del krav, som skal være opfyldt, så nogen dansk-fødte kan ikke engang blive danske statsborgere, når de fylder 18 år.

Dette er faktisk meget vigtigt at have i baghovedet, når man forholder sig til den løbende diskussion om udvisning af "kriminelle udlændinge" og herunder til den stramning af loven, som et bredt flertal i Folketinget netop har vedtaget.

Der findes også stadig lande, f.eks. USA og Brasilien, der tildeler statsborgerskab ude fra "jord". Alle børn, der bliver født i USA, erhverver sig således amerikansk statsborgerskab ved fødslen.