Læsetid: 8 min.

De måske uegnede

Socialminister Benedikte Kiær vil ikke give drengene fra børnehjemmet Godhavn en undskyldning. Men det var ikke kun på drengehjemmet Godhavn og ikke kun i 1940'erne og '50'erne, at anbragte drenge blev udsat for voksnes svigt. I starten af 1970'erne blev den 12-årige NN sendt til Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk
NN var anbragt på børnehjemmet Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk i 1970'erne. Socialrådgiveren på stedet var pædofil og forgreb sig i en årrække på flere drenge. 'Han havde en evne til at suge de drenge til sig, der aldrig havde haft en far, og som savnede tryghed. Han kunne udnytte de allersvageste, der havde det ekstra dårligt,' fortæller NN til Information.

NN var anbragt på børnehjemmet Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk i 1970'erne. Socialrådgiveren på stedet var pædofil og forgreb sig i en årrække på flere drenge. 'Han havde en evne til at suge de drenge til sig, der aldrig havde haft en far, og som savnede tryghed. Han kunne udnytte de allersvageste, der havde det ekstra dårligt,' fortæller NN til Information.

Sigrid Nygaard

15. juni 2011

Ved frokosttid lørdag den 23. december 1978 skred en rød Datsun ud på den isglatte Nordre Strandvej i det sving, der ligger godt en kilometer fra Helsingør.

Bilens fører, en 45-årig socialrådgiver, var kendt for at køre stærkt og aldrig med sikkerhedssele. Da bilen kørte gennem et autoværn og væltede, blev han slynget ud gennem forruden og var dræbt på stedet. En kvindelig passager slap med lettere kvæstelser.

Ulykken blev kort omtalt i landsavisen Aktuelt dagen efter, og efter jul kom den også på forsiden af såvel Helsingør Dagblad som Frederiksborg Amtsavis. Socialrådgiveren var ansat ved Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk Skorpeskolen, som institutionen blev kaldt.

Da eleverne modtog budskabet om trafikulykken, var der flere, der følte lettelse. Socialrådgiveren var nemlig blandt flere elever berygtet for seksuelle overgreb mod skolens mindreårige drenge. 33 år efter ulykken beretter tre tidligere elever om, hvordan de blev udsat for seksuelle overgreb på skolen.

Enkelte vidste lidt mere om trafikuheldet end andre, nemlig at bremsekablet på socialrådgiverens røde Datsun var 'fikset', så ulykken måske ikke kun var et beklageligt uheld.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Aaen

En lille rettelse:

Det Kgl. Opfostringshus i Hellebæk blev ikke oprettet i 1753 af Struense, men af Frederik den Femte.

http://da.wikipedia.org/wiki/Det_Kongelige_Opfostringshus

"Det Kongelige Opfostringshus er en dansk kostskole oprettet 1. oktober 1753 af Frederik 5. på Christianshavn i det senere Søkvæsthus (der nu rummer Orlogsmuseet)"

Struensee huserede som bekendt i 1770'erne...

---

Og kan socialministeren så se at undskylde - og det helst lidt hurtigt...

---

Leif Højgaard

Min salige farmor blev i 1942 af en domsmandsret ledet af en dommer Lucas i København idømt 3 måneder i Vester Fængsel. Hun havde fra 1926 været formand for en forening ved navn ‘Den Personlige Hæderligs Værn’, som i 1935 havde været medvirkende til at få fjernet dommer Eide.

Hun har berettet om tusinder af overgreb, som vi læser i denne artikel, begået af myndighedspersoner, som i de fleste tilfælde gik fri og fortsat kunne udnytte forsorgsanbragte. Hendes erindringer omkring udvalgte eksempler kan downloades her:

http://www.jawico.net/Lucas.pdf

Ved at beskæftige sig med øvrighedspersoners anliggender pådrager man sig en vis risiko for at møde modstand fra ‘systemet’ af personlige netværker.

Ole Brockdorff

Jeg har den største forståelse og medfølelse for den usle menneskelige behandling, som Godhavn-drengene blev udsat for, men hvis socialminister Benedikte Kiær anno 2011 skal fremkomme med en officiel undskyldning over for specielt dem, ja, så må hun i lighedens og retfærdighedens navn også gøre det med alle de andre ulykkelige knægte, der har opholdt sig på landets statskontrollerede observationshjem, børnehjem, drengehjem og skolehjem etc. siden anden verdenskrig.

”Hostruphøj” udenfor Hobro.
”Terrasserne” i Fredensborg.
Bare for at nævne et par stykker …

På disse hjem var der også pædofile og sadistiske lærerkræfter, der misbrugte små drenges mangel på kærlighed, ømhed, nærhed, varme og berøring fra biologiske forældre, som af forskellige grunde ikke var i stand til at tage vare på deres børns opvækst, og som i samarbejde med de lokale sociale myndigheder eller politiet havde fået dem anbragt på en statsejet institution med diagnosen ”adfærdsvanskelig”.

Imidlertid var der heldigvis også kompetente og ansvarlige lærere blandt medarbejderstabene, som omgående slog alarm til Børneværnet i Stormgade i København, hvis drengene blev krænket af deres kollegaer eller hjemmets forstander. Hvorefter der omgående blev sendt et ”udrykningshold” af sted, som prompte fik overført en psykisk mishandlet dreng til et andet hjem, og de ansvarlige blev ofte straffet med afskedigelse til følge.

”Nemesis rammer i den sidste ende altid de ondskabsfulde møgmennesker”, siger en af mine gode venner gennem 41 år, der selv var dreng på Godhavn i 1940`erne, og denne sætning kommer jeg naturligvis til at tænke på, når jeg læser dagens artikel om den pædofile socialrådgiver fra Godhavn, der blev slået ihjel ved en bilulykke på grund af ”defekte” bremser, også selvom jeg fordømmer drab og vold imod andre mennesker.

Historien om den menneskelige udnyttelse og mishandling af Godhavn-drengene er på alle måder et tragisk kapitel i Danmarks moderne socialpædagogiske historie efter anden verdenskrig. Men det tjener ikke noget som helst formål, at den nuværende regering skal give en officiel undskyldning for tiden dengang, medmindre det bunder i ønsket om en økonomisk erstatning for de lidelser den enkelte blev udsat for.

Ikke desto mindre er jeg psykisk og sjæleligt berørt over denne beretning om NN samt de andre Godhavn-drenge, ja, faktisk græder jeg lidt under skrivningen af denne kommentar, fordi jeg får revet op i minderne fra min egen fortid i årene 1958-63, hvor begreber som kærlighed, ømhed, nærhed, varme og simpel opmærksomhed ikke eksisterede i en kold socialpædagogisk verden på landets observationshjem, børnehjem, drengehjem og skolehjem.

Jeg ønsker NN alt muligt godt i fremtiden.

Nic Pedersen

Det ville nok være mere på sin plads at opspore evt. overlevende ansvarlige for overgreb end at få undskyldninger fra en i sammenhængen aldeles uskyldig minister!

Jesper Wendt

Ole Brockdorff, det handler i samme grad om at staten erkender den har begået fejl, indtil nu har man ikke erkendt fejl.

Undskyldningen, er af mindre substans.

Jonas Ørting

At problemerne ikke var isoleret til en enkelt institution, gør det vel bare endnu mere oplagt at erkende statens ansvar og give en undskyldning.
Der er ikke tale om gammel historie, men om overgreb på nulevende mennesker. Og selvom det ville være absurd at betragte ministeren som personligt ansvarlig, så er er det hende der repræsenterer det ansvarlige embedde og hende der må rette op på tidligere ministres fejl.

Den dag i dag ser vi med jævne mellemrum sager, hvor mennesker, som det offentlige drager omsorg for, bliver svigtet eller ofre for omsorgspersoners overgreb. Dette ville være en oplagt anledning til at se på hvad der er blevet bedre og hvad der kan/bør forbedres yderligere.

Det giver mindelser om diverse kolonistaters (inklusive Danmark) vægring ved at undskylde overgreb mod koloniernes folk (med den forskel at en del af disse overgreb skete med eksplicit støtte fra lovgiverne). Statsmagtens fuldkommenhed og ubetvivlelighed må for alt i verden bibeholdes - kunne den fejle i 1970 kan den vel fejle i dag, og hvilken minister i dagens Danmark vil have den indrømmelse på sin kappe?

Jette Abildgaard

Jonas Ørting,

Efter at have fulgt hele denne triste artikel serie og, efter selv at have arbejdet med, og besoegt lige netop nogle af de gamle kolonier, set skolerne hvor noge af disse misbrug fandt (finder) sted......og samtidig taenke paa den behandling Groenlaenderne stadig (2011) faar af vort land, da kniber det mig nogle gange, at se en forandring i den maade vort land bliver administreret og styret paa...1711 eller 2011 er egentlig ligegyldigt ikke?

Menneskene og den industrielle ujdvikling har forandret sig lidt ja, men maaden at behandle sine ''undersaatter'' paa, den er vist ikke aendret overhovedet, vel? Og ordet ''undskyld'' eksisterer ikke hos den danske regering - nu eller dengang!

Jette Abildgaard

Leif Mønniche,

Blot et lille spoergsmaal her...den artikel skreevet af din farmor....er den en del af en bog og, hvis ja...hvad hedder bogen og, kan man koebe den?

Ok...det var vist mere end et spoergsmaal.....o)

Vi skorper skal give hinanden det vi ikke fik af systemet. For mange er misrøgtet. Vor moder 'system' er et fiktivt plot, men med realistiske svigt 'scener' og døde brødre. Jeg er med dig bro