Læsetid: 4 min.

Har de narret Per Ørum Jørgensen?

Der er mere politik, end der er indhold i den landbrugsaftale, som Per Ørum Jørgensen fik som betaling for at støtte regeringens grænseaftale, mener fagfolk inden for landbruget. Men vi har fået understreget noget, vi var i gang med i forvejen, siger Venstres landbrugsordfører
Der er mere politik, end der er indhold i den landbrugsaftale, som Per Ørum Jørgensen fik som betaling for at støtte regeringens grænseaftale, mener fagfolk inden for landbruget. Men vi har fået understreget noget, vi var i gang med i forvejen, siger Venstres landbrugsordfører
16. juni 2011

»Jeg tror, de har narret Per Ørum,« siger miljødebattør Kjeld Hansen, når han kigger på den nye landbrugsaftale, som Per Ørum Jørgensen (KD) er blevet betalt med for at få regeringens puslespil om 2020-planen til at gå op.

Normalt er Kjeld Hansen ikke bleg for at kritisere ny støtte til landbruget, men han har svært ved at se, hvilken forskel aftalen skulle gøre.

»Jeg tror ikke, det bliver til noget,« siger Kjeld Hansen blandt andet om en ny låneordning for unge landmænd, som der er lagt op til i aftalen, men ikke truffet endelig beslutning om.

I den anden ende af kritiker-koret står foreningen Bæredygtigt Landbrug, der bestemt ikke plejer at være enige med Kjeld Hansen. Men direktør Vagn Lundsteen betegner den nye aftale som »fugle på taget«.

»Per Ørum er blevet lovet en masse, men jeg ved ikke, hvor meget han har på papir,« siger Vagn Lundsteen, der hellere havde været aftalen foruden.

Selve aftalen, som den kan læses på Finansministeriets hjemmeside, består af ét A4-ark med fire punkter. Og selv om cheføkonom Hans Fink fra LRØ Landbrugsrådgivning generelt er positivt stemt over indholdet, erkender han, at det mest er et håb.

»Når man bare har én side at forholde sig til, så kan man lægge den tolkning i det, som man vil, for der står reelt ikke ret meget. Men i og med at det er en del af en større politisk studehandel, eller forlig, så håber jeg, at der også er noget vilje bag det her,« siger Hans Fink.

Selv fastholder Per Ørum Jørgensen, at han har fået masser af indrømmelser som betaling for sit 'ja' til regeringens omstridte grænseaftale.

»Man skal nok være københavner for at mene det modsatte. De her forslag kommer direkte fra landbruget,« siger han

En understregning

Ét af elementerne i aftalen, som Per Ørum Jørgensen har fremhævet, er en ny ordning om statsgaranti for lån til unge landmænd. Den nuværende ordning udløber ved årsskiftet, som det allerede er vedtaget, og nu lægger den nye aftale op til en ny ordning:

»Samtidig er der igangsat en undersøgelse af mulighederne for fortsat at hjælpe yngre jordbrugere med at etablere sig via en selvfinansierende ordning,« står der i aftaleteksten.

Der er ikke sat dato på, hvornår en eventuel ny ordning skal træde i kraft, men Per Ørum Jørgensen tolker teksten som et klokkeklart tilsagn:

»Den forpligtelse, der ligger i aftalen, er, at der inden årets udgang skal være en ny ordning til erstatning for den gamle. Det er der slået søm i nu,« siger han.

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen er ikke helt så skråsikker, for man er endnu i analyse-fasen af en ny ordning, og det var man allerede inden den nye aftale, siger han.

»Det er, skal vi kalde det, en understregning af det arbejde, som Per Ørum har fået med. Man er jo i gang med det, for vi er stort set alle sammen enige om det,« siger Erling Bonnesen.

Et andet element i aftalen er, at de nye vandplaner ikke skal medtage kunstige vandløb, der »ved en fejl er blevet klassificeret som et naturligt vandløb«.

»Den er næsten gratis at fyre af,« siger cheføkonom Hans Fink med henvisning til, at der næppe var nogen fortalere for at medtage fejl i vandplanerne.

'Ring til landbruget'

Det fjerde og sidste punkt, som også er aftalens hovedpunkt, har han imidlertid sværere ved at forklare. Her står der, at landbruget har adgang til de op mod 10 milliarder kroner risikovillig kapital, som der blev indgået aftale om i finansloven i januar. Planen fra finansloven er at oprette en række fonde under Dansk Vækstkapital, der skal investere pengene i nye og mindre virksomheder.

»Fondene kan investere i alle brancher,« står der på Dansk Vækstkapitals hjemmeside.

I den nye aftale står der:

»Parterne noterer sig, at fondene vil kunne foretage investeringer i landbruget og fødevareerhverv ud fra samme kriterier, som vil gælde for andre dele af erhvervslivet.«

I den statslige Vækstfonden, der er sekretariat for Dansk Vækstkapital, kan de ikke forklare, hvad det nye i aftalen er, og henviser til Økonomi- og Erhvervsministeriet. Det samme gør Finansministeriet. Efter to dages kontakt med Økonomi- og Erhvervsministeriet lyder mail-svaret: »Vi har ikke kommentarer til aftalen.«

Ifølge Per Ørum Jørgensen var landbruget imidlertid udelukket fra den risikovillige kapital før den nye aftale.

»Hvis du ringer og spørger Landbrug & Fødevarer, kan de forklare dig, hvordan det hænger sammen,« siger Per Ørum Jørgensen med henvisning til landbrugets interesseorganisation.

Hos Landbrug & Fødevarer mener direktør Claus Søgaard-Richter heller ikke, at landbruget har haft adgang indtil nu.

»Det var uafklaret, om man kunne gøre det her på landbrugsområdet, og det har man så fundet ud af nu,« siger han.

Erling Bonnesen (V) kan ikke på stående fod forklare, hvad der var uafklaret, og om der er noget nyt i Per Ørum Jørgensens aftale.

»Det er jo lidt som øjnene ser det. Vi er meget enige i at give adgang til risikovillig kapital i landbruget. Det er nok lige så meget den politisk markering, at han med det 90. mandat siger, at det vil han også have. Så tak til Per Ørum for opbakning til, at vi nu med sikkerhed får arbejdet videre med det,« siger Erling Bonnesen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Tak til Information for at gå ned i aftalen. Men resultatet virker som selve indskrivningen med grænsekontrollen, at den skal overholde de regler som Schengen aftalen indeholder.
Derudover kan tilføjes at bruge gamle penge og gamle aftaler er OVK blevet supper gode til og er nærmest blevet en rutineøvelse i de fleste af Finanslovaftaler og i andre aftaler som OVK har indgået..

Heinrich R. Jørgensen

Det er lidt hånligt at omtale den åbenbart gloriøse aftale Per Ørum Jørgensen indgik, som et "A4 ark med fire punkter". En så epokegørende aftale må have et navn?

Som udtryk for taknemmelighed for Per Ørum Jørgensens indsats for, og arv til, folkestyret, foreslås "Lex Blodsmark".

Heinrich R. Jørgensen

Man ser det for sig...

Den euforiske vestjyske landbo-ungdom flokkes ved rutebilstationen ved rygterne om frelserens indtog. Døren går op, og Kristendemokratiske samlede folketingsgruppe går et trin ned. "Vi har her i vores hånd", proklamerer manden med A4 i næven, "er aftale, der sikrer velstand og lykke i Vestjylland. Vel har Herr Hjorth ikke underskrevet, men han er en hædersmand der altid taler sandt og ikke kender til svig".

Jubelen vil ingen ende tage...

Et andet element i aftalen er, at de nye vandplaner ikke skal medtage kunstige vandløb, der »ved en fejl er blevet klassificeret som et naturligt vandløb«.

Det er ikke nogen fejlregistrering, miljømæssigt er det fuldstændigt ligegyldigt om et vandløb er skabt af naturen eller af mennesker.

Jonatan Moldrup

Det mærkeligste ved det her er, at Per Ørum, efter min opfattelse, ikke er decideret dum, og hvorfor han så ikke har kunnet se at det han knoklede for og sikrede VKO deres flertal ved, blot var et nyttesløst A4-ark med 4 punkter der ikke rigtig betød noget.

Det undrer mig at en politiker, der trods alt har en del erfaring med blå stue kan lade sig narre så nemt

Heinrich R. Jørgensen

Torben,

du har ret -- det var den begivenhed jeg havde i tankerne.

Ikke at jeg dog synes sammenligningen er retfærdig. Neville Chamberlains smædelige nederlag på udebane skyldtes primær andres uforberedthed, og mindre sin egen. Eftertidens ensidige og defamerende vurdering af ham synes jeg ikke er fortjent.

Men fjoget og bedragerisk må det have været, at stå på trappen og erklære: "Peace in our time". Eller som politikere: siger nu om dage: "Pis mig i øret".

Heinrich R. Jørgensen

Jonatan,

farisæerkleptokraten og dennes bagland havde jo brændt fingrene før, hvor ukristelige tiltag som pointsystem og andet havde fået KD's samlede folketingsgruppes opbakning i bytte for håndører.

At gentage fadæsen, endnu billigere, endnu ringere forberedt, med færre garantier, kan ikke undskyldes med uerfarenhed alene. Det er meget naiv og ubegavet.

Fool me once, shame on you.
Fool me twice, shame on me.

Gorm Petersen

Der er noget forfriskende over den totale mangel på idealisme (naivitet ?) i forhold til selve demokratiet den fhv. K-politiker udviser.

Ligesom små børn: "Er politik ikke bare at dele rovet ? - vi tror da vel ikke for alvor på alt det der med parlamentarisme".

Er det en slags "kejserens nye klæder" - hvor Ørum er barnet, der ser hvordan de øvrige politikere faktisk agerer - uden at tage hensyn til de formelle idealistiske begrundelser ?

Bortset fra det bekræfter landbrugsavisen.dk, at punkterne enten allerede var imødekommet før aftalens indgåelse - eller uforpligtende hensigtserklæringer.

Han har været lige så dårlig til at få indrømmelser ud af regeringen som DF.

DF har jo accepteret passusen "inden for rammerne af Schengen reglerne" - derfor i realiteten ingenting.

Bjarne Bisgaard Jensen

Naturligvis har de narret ham - det var nok heller ikke så svært. Det kritisable her er jo ikke at manden forsøger at få en smule indflydelse, men at regeringen atter baserer en politik, med så vidtrækkended konsekvenser på et enkelt mandat, som sikkert ikke klarer næste valg.
Mantraet om at det gælder om at kunne tælle til 90 er jo i virkeligheden gift for at aktivt og inkluderende folkestyre, som jo prises i høje toner til grundlovsfester o.lign. men i dagligdagen lever en hensygnende tilværelse.

Ørum er ikke blevet narret af regeringen og DF. Det var slet ikke nødvendigt. Kristendemokraten har - som det jo også fremgår af kommentarerner herover - narret sig selv.

Heinrich R. Jørgensen

Søren Lom:
"Jeg troede faktisk at han havde fået 30 sølvpenge."

Han fik muligvis den gængse tarif da han blev betalt for at give lip service til VKO's pointsystem og andre ukristeligheder der ikke burde have haft noget med Finansloven at gøre.

Det virker som om, at Hjorten mente at den tidligere betaling også omfattede denne ombæring. At han havde købt og betalt PØJ med hud, hår og sjæl.

Nu plejer man jo at få betalingen up front når man sælger sin sjæl. Hvis det eneste han har fået er fire måneder mere på taburetten, så er han da godt nok blevet snydt. Men selvfølgelig er sjælekøberen jo heller ikke den mest ærlige person at handle med.