Læsetid: 1 min.

Nye notater gennemhuller VKO's forsvar for grænseaftale

To redegørelser fra henholdsvis Dansk Institut for Internationale Studier og Syddansk Universitet gennemhuller nu regeringens budskab om, at EU-kritik af grænseaftalen bygger på misforståelser. VKO's aftale kan ikke gennemføres, som den står, uden at stride mod Schengen-reglerne, lyder det
To redegørelser fra henholdsvis Dansk Institut for Internationale Studier og Syddansk Universitet gennemhuller nu regeringens budskab om, at EU-kritik af grænseaftalen bygger på misforståelser. VKO's aftale kan ikke gennemføres, som den står, uden at stride mod Schengen-reglerne, lyder det
18. juni 2011

Mens udenrigsminister Lene Espersen (K) i går i Stockholm fortsatte sin mission om at overbevise vores EU-naboer om, at VKO's aftale om øget toldkontrol ved grænserne ikke strider mod EU-reglerne, gennemhuller to nye ekspertnotater fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og Syddansk Universitet (SDU) nu regeringens væsentligste argumenter.

»Det er svært at se, at man kan implementere den aftale, man præsenterede den 12. maj, som den står, uden at komme i konflikt med EU-reglerne. Det tror jeg, at man må sande,« siger DIIS-forsker Thomas Gammeltoft-Hansen, der er medforfatter til DIIS' udredning. Heri konkluderes det, at regeringen reelt kun har to valgmuligheder: Enten at udløse et juridisk og politisk slagsmål med resten af EU ved at gennemføre aftalen, som den står. Eller at bøje af og herefter forklare den danske befolkning, hvorfor den famøse øgede grænsekontrol endte med at være langt mindre end aftalt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Heinrich R. Jørgensen

Søren Lom:
"Når du står på bunden af en hul, så stop med at grave."

Et godt råd til regeringen, men DF's vælgersucces er baseret på stædig og højlydt vildumhed.

Heinrich R. Jørgensen

Man må håbe for eksperterne, at de ikke har anvendte ord og udtryk de politiske herrer ikke bryder sig om. I så fald har deres udsagn jo ingen gyldighed.

Peer Aagaard

For fanden da! Denne sag har jo INTET med jura at gøre. Det har alle vidst fra starten. Nej, den handler om, at regeringen gerne lyver sin røv i laser for at klynge sig til magten et par måneder til, og især handler den om, at V og K er gået med til at forære DF et figenblad, som de kan hænge deres enorme vælgerbedrag om efterlønnen op på.

Fakta er i den sammenhæng i bedste fald kun en biting.

@Peer

Det er jo netop derfor man skal klynge dem op på juraen, for den kan de ikke lyve sig fra.
Tamilsagen handlede jo heller ikke om jura men om indvandrepolitik, alligevel var det jura regeringen røg på.

Peer Aagaard

Søren L:

Enig, men skal der flyttes vælgerstemmer, må budskabet bøjes i neon for landets mest naive vælgerskare:

"Jeres kære lille Pia er ligeså falsk som Morten Messerschmidt og Dot under deres fælles aflivning af den danske julesangskat. Og ikke blot har hun forrådt jer, men I kommer til at mærke hendes forrædderi på en mærke direkte måde på jeres egne nedslidte kroppe".

Mihail Larsen

Den nuværende regering har ikke lagt skjul på, at det kan være fordelagtigt for forskere at skrive venligt om dens politik – og særdeles ubehageligt at gøre det modsatte. Er der ikke snart et dansk universitet, der mander sig op til at finansiere bare et enkelt lille ph.d.-stipendium til en ung forsker, der gider samle og analysere alle de ulovligheder, regeringen har forsøgt sig med. Titlen på afhandlingen kunne være: "Når målet helliger midlet". Er det for meget forlangt?

Anne Albinus

Mihail L.: Her er råmaterialet til en ph.d. om "Når etikken forsvinder". Men hvem tør søge et sådant ph.d.- stipendium? Det vil ikke være karrierefremmende i et lille land.

Problemet er, at skandaler skaber generel politikerlede. Den enkelte sag glemmer man hurtigt, når den næste toner frem. Hvem husker, da "Claus Hjort og hans ministerium brød loven", som DR skrev, "bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og vildledte Folketinget"?

Dorte Sørensen

Anne Albinus
Tak for linket . Mon ikke der er mange, der husker Orienterings mange gode gennem gange af VK-regeringens bedrifter. PS: Astrid Fisher er også lige blevet hædret for hendes kritiske gennemgang af sundhedsområdet.

VKO har åbenbart fejlet stort i grænsesagen, og har via angrebet på Wind - berettiget eller ej - flyttet fokus.

Når kritikken chunkes op, fx generel kritik af VKO, bliver den mere diffus og nemmere for VKO at smyge sig udenom.

Det sker også her, når man blander sundhedsområdet eller generel kritik af DF ind i billedet.

Den eneste måde, tror jeg, hvorpå presset og fokus holdes er ved en benhård og saglig kritik af sagen.

Morten Kjeldgaard

Medarbejderne ved DIIS må hellere forberede sig på en gang personlig tilsvining fra Søren Pind, ridderen af Facebook.

Anne Albinus

Mihail Larsen:
Det var faktisk fordi du engang i en kommentar efterlyste en sådan oversigt, at jeg lavede den.:-)
Det tog kun et par timer, fordi pressen har dækket skandalerne godt. Men som borger mister man jo efterhånden overblikket.

meldingerne om øget vælgeropbakninger til df, på grund af den sag, kan undre lidt, for hvis nogle er utilfredse med eu, burde de jo i stedet støtte politik, og politikere, som vil ud fra eu, og i folketinget er det vel kun enhedslisten.

Bjarke Hansen

Har Information haft en artikel online om, at Socialdemokraternes politik for i hvert fald to år siden var at få permanent grænsekontrol ved vores grænser og øget toldindsats?

At partiets stemmesluger, Dan Jørgensen, faktisk gik til EU-parlamentsvalg på netop dette emne?

V og K har lavet en kovending, ja, men det har S så sandelig også.

Bjarke Hansen

Ja, søg på "Dan Jørgensen grænsekontrol" og se, at det er korrekt.

Jep, populismen spænder fra DF til SF.

@anne albinus

ja, det var især det der mentes: at mange af de meget eu-skeptiske df vælgere, lige kunne overse, det du nævnte; men nogle, blandt de s.k. politisk korrekte, kan også forløbe sig til, som afstandtagen, fra df'ere,
så at blive mindre kritiske overfor eu.