Læsetid: 3 min.

Per Ørums forhandlingsgevinst kræver EU-godkendelse

Det centrale krav, som Per Ørum Jørgensen (KD) fik igennem som betaling for på fredag at stemme for toldkontrollen ved grænserne, kan ikke opfyldes uden EU-Kommissionens godkendelse, bekræfter økonomiministeren. Alligevel er Ørum godt tilfreds med aftalen
Per Ørum Jørgensen afviser blankt, at han har 'solgt sig for billigt' i forbindelse med grænsekontrolaftalen.

Per Ørum Jørgensen afviser blankt, at han har 'solgt sig for billigt' i forbindelse med grænsekontrolaftalen.

Jeppe Michael Jensen

Indland
30. juni 2011

Uanset kristendemokraten Per Ørum Jørgensens aftale med regeringen i juni om at sikre 'risikovillige milliarder' til dansk landbrug, så er der dags dato ikke ændret meget i det kriseramte landbrugs adgang til at få kapital fra fondene under det såkaldte Dansk Vækstkapital.

Landbruget havde allerede inden aftalen på lige fod med resten af erhvervslivet ret til at søge om risikovillig kapital via fondene. Og landbrugets adgang til to ud af tre statslige låne- og kautionsordninger, som regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne desuden aftalte at sikre, kan ikke gennemføres, uden at EU-Kommissionen har godkendt det.

Det bekræftede økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen på et samråd i Folketinget i går.

»Der gælder særlige statsstøtteregler for landbruget, hvorfor der, hvis kommissionen er positivt stemt, må forventes en vis begrænsning i landbrugets muligheder for at anvende ordningerne,« sagde Brian Mikkelsen, der forventer, at der kan gå flere måneder, før Kommissionen giver sit svar til den danske regering.

»Men det er noget nyt og det er til gavn for landbruget.«

Katten i sækken

Efter samrådet ville ministeren ikke forholde sig til, hvad der sker, hvis Kommissionen siger nej.

»Vi går ud fra, at de svarer ja. Men det ligger ikke i aftalen, at det her automatisk vil blive gennemført. Det, der ligger i aftalen, er, at vi har sagt, at det her vil vi arbejde for.«

Diskussionen om, hvad nyt landbrugsaftalen mellem regeringen, DF og Kristendemokraterne egentlig indebærer for landbruget, er højaktuel. Aftalen er nemlig den pris, Per Ørum Jørgensen krævede for som det afgørende mandat at stemme for den aftale om toldkontrol ved de danske grænser, som Folketinget skal stemme om i morgen.

Og efter samrådet føler Socialdemokraternes Benny Engelbrecht sig bekræftet i, at kristendemokraten har solgt sig alt for billigt.

»Jeg kan konstatere, at regeringen har været nogle rigtigt gode købmænd,« siger han.

Radikale Venstres Morten Østergaard mener, at Per Ørum Jørgensen har købt »katten i sækken«.

»Han ved ikke, om grænseaftalen overholder EU-reglerne, og han ved ikke, om det, han har fået for at stemme for den, overholder EU-reglerne«.

Per Ørum Jørgensen afviser kritikken som »useriøs«.

»Selvfølgelig skal adgangen til de nye kautionsordninger ligge inden for EU-reglerne. Og gør den ikke det, så må vi i forligskredsen sætte os sammen og finde ud af dét. Jeg synes i stedet, at Morten Østergaard og de radikale skulle glæde sig over, at vi har strammet op i grænseaftalen og fået regeringens tilsagn om, at man vil følge Schengen-reglerne i alle faser af den,« siger han.

Vil stadig ikke love et ja

Per Ørum Jørgensen afviser blankt, at han har »solgt sig for billigt«.

Foruden aftalens »præcisering« af, at landbruget også har adgang til fondene under Dansk Vækstkapital, fremhæver han to andre ting.

Dels at regeringen har lovet, at landmænd med kunstige vandløb, der ved en fejl er blevet pålagt at rette ind efter vandmiljøplanens regler for naturlige vandløb, nu kan være sikre på at blive undtaget fra dette krav. Og dels at han også har skaffet dansk landbrug plads i det udvalg af erhvervslivsrepræsentanter, som Brian Mikkelsen har nedsat for at finde penge til en nedsat selskabsskat gennem en udlugning i statslige støtteordninger.

»Det synes jeg er ret godt gået for at stemme for en grænseaftale, hvor jeg i forvejen var enig med regeringen.«

Så du stemmer for grænseaftalen på fredag?

»Det kommer an på, hvordan debatten er. Jeg er tilfreds med aftaleteksten men Dansk Folkeparti har præget debatten med en forkert udlægning af, hvad den indebærer. Men Pia Kjærs-gaard har stukket piben ind og forholdt sig i ro siden i fredags og det vil jeg rose hende for« siger Per Ørum Jørgensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mona Blenstrup

Da landbrug over 75 Hekater udgør mindre end 10.000 finder jeg det dybt forkert, at disse få skal sidde i et erhvervsudvalg, der skal finde penge til en nedsat selskabsskat.

lanbruget har i forvejen opnået fritagelse for jordskat og har en ekstrem lav boligskat.

Anne Albinus

Og det "vil" som Per Ørum fik erstattet med "skal" i grænseaftalen fjerner ikke problemer. I Notat fra Institut for Grænseforskning offentliggjort af Information står bl.a.:

“Uanset den ændrede formulering om, at implementeringen af forliget i alle faser skal gennemføres indenfor rammerne af Schengen-samarbejdet, vil en gennemførelse af forliget efter dets ordlyd rejse væsentlige problemer i forhold til de forpligtelser, der påhviler Danmark efter Schengen konventionen og Europaparlamentets og Rådets forordning nr. 562/2006 om indførelse af en fællesskabskodeks for personers grænsepassage (Schengen-grænsekodeks), som Danmark har tilsluttet sig ved parallelaftale, og som oprindeligt blev implementeret i dansk ret ved lov nr. 301 af 19. april 2006 om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning.”

I notatet står, at en retlig konflikt mellem Danmark og Kommissionen derfor i en sag om brud på Schengen-reglerne i udgangspunktet skal løses efter bestemmelserne i Wienerkonventionen om traktatretten.

Børsen 17.6 :

”Konflikter, der omhandler hvorvidt Danmark overholder reglerne eller ej, skal ikke igennem hele domstolssystemet. Kommissionen kan simpelthen bare suspendere Danmark.”