Nyhed
Læsetid: 3 min.

SF: DF overdriver effekt af strafforhøjelser

Fordoblingen af straffen for hjemmerøverier, som VKO har aftalt, vil kun komme til at omfatte små 30 sager om året. Alligevel taler DF's retsordfører, Peter Skaarup, om hundredvis af tilfælde. DF vildleder danskerne, siger SF
DF'erne Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup var svært tilfredse med den tryghedspakke, de forhandlede på plads med bl.a. Lars Barfoed (K) den 22. maj. Nu beskylder SF folkepartisterne for at overdrive effekten af strafforhøjelsen for hjemmerøverier.

DF'erne Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup var svært tilfredse med den tryghedspakke, de forhandlede på plads med bl.a. Lars Barfoed (K) den 22. maj. Nu beskylder SF folkepartisterne for at overdrive effekten af strafforhøjelsen for hjemmerøverier.

Christain Als

Indland
4. juni 2011

Dansk Folkeparti beskyldes nu for at overdrive effekten af de stramninger af straffen på hjemmerøverier, som VKO forhandlede på plads i forbindelse med den såkaldte 'tryghedspakke'.

Den type sager, som strafskærpelserne kommer til at omfatte, er der højest 30 af om året, viser det lovforslag, som justitsminister Lars Barfoed (K) nu har fremsat. Alligevel har Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, både før og efter, at aftalen blev indgået, henvist til hundredvis af sager, som der nu bliver sat ind over for.

»Det er dybt problematisk og bevidst vildledning af danskerne. Jeg tror, at formålet er at skabe et billede af, at Dansk Folkeparti har fået rigtig meget til gengæld for at forringe efterløn og pension når virkeligheden er, at de har taget sig enormt billigt betalt,« siger SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhart.

Tre dage inden aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti blev indgået den 22. maj, omtalte Peter Skaarup i sin blog på Politikens hjemmeside tal fra Rigspolitiet.

»90 hjemmerøverier i første kvartal i år. Hjemmerøveri antaster noget af det vigtigste, vi har, vores tryghed. Både derfor og for at dæmme op for stigningen i antallet af hjemmerøverier, skal straffen fordobles,« skrev han dengang.

K: Heldigvis kun få sager

Og i et læserbrev i Vejle Amts Folkeblad den 30. maj en uge efter, at aftalen blev indgået går DF-ordføreren i rette med en anden læserbrevsskribent, der har anført, at antallet af hjemmerøverier i 2009 ifølge Rigspolitiet kun var 29.

Peter Skaarup henviser til tal fra Justitsministeriets Forskningsenhed, der opgør antallet af hjemmerøverier sidste år til 359 fordi man her også medtager bl.a. indbrud eller tricktyverier, der udvikler sig til røveri.

»Jeg er nu enig med Justitsministeriets Forskningsenhed i denne sag,« skriver Peter Skaarup.

»Jeg synes bestemt ikke, at der er tale om få hjemmerøverier, og jeg er glad for og stolt over, at Dansk Folkeparti har fået fordoblet strafferammen for disse uhyrlige forbrydelser.«

Men af bemærkningerne til regeringens lovforslag fremgår det tydeligt, at det netop kun er de meget få, ekstra grove typer sager, som stramningerne retter sig imod de såkaldte »egentlige hjemmerøverier«.

Det er hjemmerøverier, hvor offer og gerningsmand ikke kendte hinanden i forvejen og dem var der ifølge Rigspolitiet kun 22 af sidste år et fald fra netop 29 i 2009.

Der findes også andre røverier begået i private hjem for eksempel som følge af hævntørst eller andre uoverensstemmelser mellem folk, der kender hinanden i forvejen. Men de er ikke omfattet af lovforslaget, bekræfter den konservative retsordfører Tom Behnke.

»Uanset antallet, så er det vores opfattelse, at den straf, man opnår for egentlige hjemmerøverier i dag hvor sagesløse ofre bliver overfaldet og røvet af ukendte gerningsmænd i deres private hjem skal være markant hårdere i fremtiden. Men heldigvis er der ikke ret mange af de egentlige hjemmerøverier og antallet er også faldet,« siger han.

Den konservative ordfører har ingen kommentarer til DF's udlægning.

»At Peter Skaarup går galt i byen med hensyn til antal og definitioner ændrer ikke på, at vi Konservative alene ønsker at skærpe straffen for egentlige hjemmerøverier. Hvis to narkomaner kommer op at skændes om 100 kroner, og den ene banker den anden og går med hans pladespiller, er det også et hjemmerøveri. Men den type sager er vi ikke lige så hårde i filten over for,« siger Tom Behnke.

Afsmittende effekt

Over for Information erkender Peter Skaarup, at det kun er de omkring 30 årlige sager om »egentligt hjemmerøveri«, der direkte er omfattet af lovforslaget.

»Men i samme øjeblik, at vi sætter straffen op for disse sager, så vil det også have en afsmittende effekt på sager, der ikke er omfattet af definitionen, men som ligner. For eksempel, hvis en indbrudstyv bliver overrasket af, at familien kommer hjem og det så udvikler sig til et hjemmerøveri,« siger Peter Skaarup.

Der står ellers i lovens bemærkninger, at der ikke tilsigtes en skærpelse af straffen på røveri i øvrigt?

»Ja, men det er ikke anderledes, end når vi sætter straffen op for overfaldsvoldtægter. Det vil også have en afsmittende virkning på andre sager, der udvikler sig til voldtægt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Esben Maaløe

Jeg forstår ikke hvorfor man nøjes med at fordoble straffen.

Hvis 30 sager om året kan have signifikant afsmitning på alle de sager som lovforslaget ikke får direkte konsekvens for, jamen hillemænd, hvorfor så ikke straffe med 10x eller simpelthen livstid?

Problemet ville helt forsvinde, det er jeg sikker på!

Man kunne også simpelthen genindføre dødsstraffen specifikt for 'ægte' hjemmerøverier - hvis man gjorde det ville AL kriminalitet forsvinde helt!

Jeg synes DF svigter her, det må jeg indrømme!

--
http://images2.dailykos.com/i/user/6/jpg-2.png

http://www.dailykos.com/story/2011/05/13/865501/-Open-thread-for-night-o...

Bjarne Bisgaard Jensen

what´s new pussycat? helt ærligt er alt ikke som det plejer fra den kant?

Esben Maaløe

At deres idioti er monotont og forudsigeligt gør naturligvis opgaven mindre underholdende, ikke desto mindre: holdes øje med dem det skal der!

Peter Jensen

Skønt foto, hvor justitsministerens tågede talentløshed pryder det spidsborgerlige Danmarks fremmeste falangister

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Hvor småt kan det blive?

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Det er i sådanne øjeblik at man spørger sig selv... hvad skal vi med Folketinget?... det sker faretruende ofte

Bjarke Hansen

" ... fordi man her også medtager bl.a. indbrud eller tricktyverier, der udvikler sig til røveri."

Og hvorfor er dette ikke 'egentlige hjemmerøverier'? Det troede jeg da. Om forbryderne ved man er hjemme eller ej, før de baldrer ruden, er da af minimal betydning, hvis de fortsætter med at udføre et røveri og ikke flygter. Det kunne være en interessant vinkel at få belyst, hvorfor disse sager ikke defineres som hjemmerøverier og hvorfor forbryderne derved kommer til at slippe billigere. Det virker da som et hul i lovgivningen.

Men for en journalist som skriver om "den såkaldte 'tryghedspakke' (som endda sættes i en art citationstegn)", der er den slags selvfølgelig ikke nær så interessant, som at fodre klakørerne med endnu en historie om det slemme DF.

Niels Mosbak

Bjarke Hansen

Når tyven baldrer ruden - er det hans efterfølgende handlinger der afgør om det er røveri eller tyveri.
Du kan læse i straffelovens § 288 om betingelserne for at der er tale om røveri.