Læsetid: 4 min.

Strengere kontrol med forskningsmidler dræner forskningskontoen

Universiteterne skærper kontrollen med eksterne forskningsmidler for at sikre, at pengene bliver brugt efter bogen. Men det forhindrer hverken fejl eller fusk og dræner forskningskontoen, påpeger fagfolk
Private forskningsdonationer strømmer ind til de danske universiteter. 
 Arkiv

Private forskningsdonationer strømmer ind til de danske universiteter.
Arkiv

Sigrid Nygaard

6. juni 2011

De private forskningsdonationer strømmer ind til landets universiteter, som til gengæld har skærpet kontrollen med pengene.

Men strengere krav til forskerregnskaberne har lille eller slet ingen effekt på antallet af fejl og dræner forskningskassen, lyder kritikken fra fagfolk og regnskabsekspert.

Lektor i offentlig regnskabsføring ved CBS Jens Kristian Elkjær-Larsen vurderer, at kontrolkravene til eksterne forskningsbevillinger har taget overhånd.

»Universiteterne drukner ganske enkelt i kontrol for at fange enkeltsager. Og det bliver et endnu mere giftigt miljø for forskere at navigere i, når vi medregner den opfølgende kontrol, der kræves i dag,« siger han.

Slut med samlekonti

Siden 2005 har Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og Aalborg Universitet forbudt deres forskere at benytte de såkaldte samlekonti, der gør det muligt for forskere at samle flere forskningsbevillinger under samme projektnavn på samme konto.

I dag kræver universiteterne, at der oprettes en konto for hver bevilling, så det bliver nemmere at holde øje med, hvad pengene bruges på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu