Nyhed
Læsetid: 1 min.

400.000 danskere får stærkt vanedannende smertemedicin

De seneste 10 år er forbruget af morfinlignende medicin steget med 25 pct. Danmark har nu verdens fjerdehøjeste forbrug pr. indbygger. Sundhedsstyrelsen ved, at nogle patienter er kommet ud i et misbrug, men man har intet overblik over omfanget
Indland
21. juli 2011

Næsten 400.000 danskere fik sidste år stærk smertestillende medicin som morfin og ketogan. Det er over 100.000 flere end i 2001, og i samme periode er forbruget da også steget med 25 pct., viser de seneste tal fra Lægemiddelstyrelsen.

Det eksplosive forbrug er stærkt bekymrende, mener Per Sjøgren, der er professor i smertebehandling på Rigshospitalet. Blandt andet fordi de stærke smertestillende midler er stærkt vanedannende.

»Vi mener, at en meget stor del af brugerne er blevet legitime narkomaner. De er blevet afhængige af stoffet, de kan ikke komme ud af det, og der er ingen længere, der spørger, om det er rimeligt, at de tager det,« siger Per Sjøgren.

Danmark har nu verdens fjerdehøjeste forbrug pr. indbygger, og det er især blandt de kroniske smertepatienter, at forbruget er vokset betænkeligt meget, mener han. Den opfattelse bliver bakket op af misbrugsekspert Henrik Rindom, der er overlæge i psykiatri på Hvidovre Hospital.

»Der er ikke nogen tvivl om, at der er en vis procentdel af de kroniske smertepatienter, som rent faktisk er afhængige,« siger Henrik Rindom, der selv har mødt flere narkoafhængige, som startede med at blive morfinafhængige i det offentlige sundhedsvæsen.

Bare ikke godt nok

Sundhedsstyrelsen overvåger i forvejen lægernes ordination af stærk afhængighedsskabende medicin. Ifølge tilsynschef Anne Mette Dons får nogle patienter stærke smertestillende medikamenter, selv om de ville have mere gavn af anden behandling, men hun har ikke noget skøn over, hvor mange der er tale om.

»Det er allerede indskærpet over for lægerne, at de skal være varsomme med at udskrive den her type medicin, men det er vanskeligt for de praktiserende læger at håndtere nogle af disse kroniske smertepatienter, som reelt burde sendes videre til specialister i smertebehandling,« siger Anne Mette Dons.

Men det er ikke godt nok, mener sundhedsordførere på tværs af de politiske blokke.

»Hvis ikke Sundhedsstyrelsen selv kan få styr på området, så må vi få sundhedsministeren til at agere,« siger Birgitte Josefsen, sundhedsordfører for Venstre.

Serie

Pilleland

Vi tager medicin som aldrig før – og ikke kun når vi er syge eller har ondt, men fordi det er blevet en del af vores kultur og en måde at forbedre vores liv på. Men hvilke er vores yndlingspiller, og hvad siger de om os?

Information kigger dybt i medicinskabene og portrætte- rer den medicin, der holder Danmark kørende til hverdag og fest, i sygdom og sundhed og medgang og modgang.

Seneste artikler

 • Pilleland

  2. august 2011
  Så selv om det er svært at klandre sundhedsministeren for folks personlige pilleforbrug, kan man godt kræve, at han tager ansvar for befolkningens sundhed. Han kunne f.eks. starte med at finde ud af, hvor stort problemet er
 • Læger kan skubbe medicinmisbrugere ud i alkoholisme

  25. juli 2011
  En intensiv indsats har kraftigt reduceret danskernes årelange overforbrug af sove- og angstmedicin. Men der er ingen afvænningstilbud til den procentdel, der er blevet afhængige, og det er et problem, påpeger Sundhedsstyrelsen. Misbruget kan blive erstattet med alkohol
 • Myten om en god nats søvn

  23. juli 2011
  Otte timer lang, regelmæssig og uafbrudt. Der er i dag konsensus om, hvad der er den ideelle søvn, men måske er den blot en moderne social konstruktion, der faktisk strider imod 1000 års praksis. Historikere og antropologer advarer mod, at den stigende sygeliggørelse af søvnen kan ende med, at vi helt mister evnen til den naturlige søvn
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lennart Kampmann

Hvis folk har ondt, tager de smertestillende medicin.
Måske ville det virke at lade dem ryge hash??

Det er lidt som om der er en PISA undersøgelse for smertelidende. Vi skal være på en eller anden arbitrær plads for at alt er godt.

Men lad endelig politikerne løse problemet: Forbud.

Skønt med et højt niveau i vores aviser.

Med venlig hilsen
Lennart

Så 8% af befolkningen er på statsnarko, hvad er problemet med Pusherstreet?

Jacob Sparre Andersen

400.000 svarer rundt regnet til den del af befolkningen der er fyldt 75 år. Jeg er ikke sikker på at jeg kender nogen over 75 år, der ikke med en vis rimelighed kan bruge smertestillende medicin til daglig.

Så er det virkelige problem ikke blot at vores sundhedssystem er blevet godt? (Men desværre ikke godt nok til helt at undgå kroniske smerter.)