Nyhed
Læsetid: 3 min.

Borgerlige: Pind misforstår civil ulydighed

Flere borgerlige samfundsdebattører kalder det grotesk, at Søren Pind (V) kan fordømme civil ulydighed som en trussel mod retsstaten. Tværtimod kan det være til gavn for demokratiet, lyder kritikken
Indland
27. juli 2011

Integrations- og udviklingsminister Søren Pind (V) får ikke alene hård kritik for sin Facebook-kommentar om terrorangrebet i Norge og eksempler på civil ulydighed som klimaaktivisterne i Østerild. Han har også gjort sig politisk uvenner med flere borgerlige samfunds-debattører på grund af selve det politiske indhold i kommentaren.

Ud over at det er en grotesk sammenligning, er det også absurd at påstå, at ethvert politisk motiveret lovbrud er en trussel mod retsstaten, mener den borgerlige debattør og statskundskabsprofessor Peter Kurrild-Klitgaard.

»Vi kan alle sammen komme i tanke om situationer, hvor folk har gjort ting, der var ulovlige, men hvor eftertiden eller i nogle tilfælde også samtiden har sagt, at her var der tilstrækkelig gode grunde til det,« siger Peter Kurrild-Klitgaard og nævner modstandsbevægelsen under besættelsen, den sorte borgerretsbevægelse og Ghandi som eksempler, hvor lovbrud kunne forsvares moralsk.

»Søren Pind har en pointe i, at vi skal respektere lovene, for det skal vi selvfølgelig. Men der er nogle væsentlige nuanceforskelle, der først og fremmest går på, hvorvidt folk anvender vold eller truslen om vold. Men jeg må tilstå, at jeg kan ikke bliver særlig harm over, at der er nogle gamle hippier, der sætter sig ned foran nogle maskiner i Nordjylland. Det er altså rimeligt uskadeligt,« siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Pind fastholder

I går undskyldte Søren Pind til jp.dk, at hans kommentar var blevet »misforstået«. Men samtidig fastholdt han, at man må tage retsstaten og demokratiet i forsvar mod et eskalerende had, selv om »det ene eksempel er langt værre end det andet«.

»Men man er bare nødt til at sige, at vi kan ikke vælge, hvilke love vi vil overholde og hvilke vi ikke vil. For det giver ekstremistiske folk mulighed for at sige: Nå, men så kan vi også gøre, som det passer os,« siger Søren Pind.

Men også den holdning tager flere borgerlige debattører afstand fra på netavisen 180grader.dk. Civil ulydighed er ikke en trussel mod retsstaten, skriver lektor Kasper Planeta Kepp i et indlæg.

»Denne form for ikke-voldelig aktivisme er, så længe den ikke krænker andre borgeres rettigheder, en styrke for demokratiet, fordi det er en af meget få måder at kommunikere til staten, at borgere er utilfredse med en beslutning,« skriver Kasper Planeta Kepp med henvisning til konflikten i Østerild og besættelsen af Brorsons Kirke i 2009.

Samme skelnen fremhæver redaktør på 180grader.dk, Ole Birk Olesen, der også er folketingskandidat for Liberal Alliance. Han mener, det afgørende er, om man lader sin protest gå ud over uskyldige mennesker.

»Søren Pind laver så en parallel til nogen, som protesterer over for myndigheder, når de føler, at myndighederne begår overgreb mod dem. Den parallel har jeg meget svært ved at se. Der må man se med større largeness på folks nødværgeforanstaltninger over for myndighederne,« siger Ole Birk Olesen.

Skudt sig i foden

Flere Venstre-topfolk tog i går skarp afstand fra, at noget kunne sammenlignes med den tragedie, der har ramt Norge.

Politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) understregede, at situationen ikke er til »upassende politiske meldinger«. Selv siger Søren Pind til politiken.dk, at hans »politiske budskaber bliver udlagt i den mest ekstremistiske negative form« af »den danske medieverden« med slet skjult hentydning til Informations artikel om Facebook-kommentaren.

Men selv om ministeren i flere medier har præciseret, at han ikke ville sammenligne terrorangrebet med Østerild-aktionen, har han nævnt dem i sammenhæng, siger Ole Birk Olesen. Og det gavner ikke en ellers vigtig debat om retsstaten, mener han.

»Han har skudt sig selv i foden, og det ved han sikkert godt selv. Det er derfor, han nu forsøger at krabbe sig selv ud af den dagsorden igen,« siger Ole Birk Olesen.

Det lykkedes ikke Information i går at få en kommentar fra Søren Pind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er, som om Søren Pind simpelthen ikke kan lade være. Det nyeste er et blogindlæg på Berlingskes website, hvor han bl.a. skriver: " Der bor en KZ-vagt i os alle. Ondskaben er ikke noget helt særligt, der tilhører særlige udskud. Ondskaben er i os alle. Og hver for sig må vi, hver dag, søge at holde den i ave. Det gør langt de fleste, heldigvis. Men for andre sker det ikke."

Dette åbenbarer jo hele hans forvrængede menneskesyn, for der findes tusindvis af eksempler for, at mennesker -- særdeles under nazitiden -- har bragt sig selv i livsfare eller ofret sig, for at rede andre mennesker; helt frivilligt, uden tvang, bare pga. medmenneskelighed.

Men værre er jo, at han bruger denne påstand som "forklaring" på en massemord, såsom det er noget, enhver kunne have begået og hvad var så det særlige ved den. Dette er en forfærdelig harmløsgørelse af denne massemord. Og ved at stille ofrene på samme trin som gerningsmanden (motto: de var bare heldige, at de ikke selv var blevet til mordere), forhåner og fornærmer han dem også.

Søren Pind er simpelthen så indkapslet i sit eget parallel-univers, at han ikke kan se, at han har været for langt ude i sin banalisering af ekstremismen.

I sin Berlingske-blog fastholder han, at han ikke har sammenlignet usammenlignelige ting med sin Facebook-kommentar:

"Vi er NØDT til, i efterlyset af hvad der er sket i Norge, at gentænke den politiske debat - tonen, som det også er skrevet om her på Berlingskes blogfora. Vi er nødt til, hver enkelt af os, at gentænke, om vi bidrager til en forråelse og en fremme af ekstremismen. Eller om vi er med til at mindske den. I stort og småt. Det gælder også mig selv…

Det kan føre til upassende sammenligninger. Det skete for mig, sådan som jeg blev udlagt i Information:"

http://sorenpind.blogs.berlingske.dk/2011/07/26/ondskaben-findes/

Pind, du er ikke blevet udlagt, du er blevet citeret.

Dybest set er Pind vel fascist i den opfattelse at fascisme er en situation hvor staten har forrang for borgerne, og borgerne ingen rettigheder har i forhold til staten.
Derfor kan han selvfølgelig ikke tåle at nogen protesterer mod statens beslutninger, for statens interesser har jo forrang i forhold til de protesterende.

Når uret bliver til ret, bliver modstand til pligt!

Det nyeste er, at Søren Pind på sin Facebook-profil annoncerer en "mediepause" til den 15. aug. Så tror han (eller de partifæller, der har idømt ham til tre ugers stilhed) åbenbart, at de sidste episoder er gået i glemmebogen.

Det er nok fordi han har opdaget at hans 4000 venner, ikke er rigtige venner. :-)

Niels-Holger Nielsen

Desværre har Søren Pind vundet endnu en ven. I går havde han 4013 venner på Facebook, i dag har han 4014. Så, han kan jo være ret godt tilfreds med sin satsning.

Niels-Holger Nielsen

Jeg kan kun opfordre enhver borger til at komme med sin mening om hvordan dette kan tolkes.

Peter Hansen

Hvorfor vælger man de politikere med det værste menneskesyn fremfor dem, der ønsker en bedre verden og vil gå i spidsen for en sådan? Man er, hvad man gør sig til, og de politikere, vi har i disse år, er altså nogen, der ser på mennesker med mistænksomhed og afsky.

Henrik Darlie

Der er vist andet end civil ulydighed minister Søren Pind misforstår - se bare hans blog på berlingske, under overskriften "hvad nu hvis jønke har ret":

Det er tid at tage skeen i den anden hånd. Jeg vil f…. ikke leve i en verden, hvor jeg, når mine drenge når skelsår og alder, og skal holde fester med ligesindede, skal ringe efter Jønke. Hell no. Ikke i hundrede år. Så jeg insisterer: Kom nu - hvis mine tanker om hvad der skal til ikke virker, jamen så kom med noget andet - personligt tror jeg dog ikke, der er anden vej. Retsordenen må genetableres. Og angsten for at det er nødvendigt at gribe til selvtægt og bevæbning må fjernes. Punktum.

http://sorenpind.blogs.berlingske.dk/2009/07/05/hvad-nu-hvis-j%C3%B8nke-...

Egon Jensen:

"Det nyeste er, at Søren Pind på sin Facebook-profil annoncerer en “mediepause” til den 15. aug. Så tror han (eller de partifæller, der har idømt ham til tre ugers stilhed) åbenbart, at de sidste episoder er gået i glemmebogen."

Hvad skal der så ske med regeringens mediestrategi om at tæske liberale værdier ind i vælgerne op til valget, hvis den fratager "tæskeholdet" sin baseball-kølle?

Vile Werneby

Pind på leve i et Wolffenstein univers, hvor angst og skyd før du bliver skudt forlængst er blevet til hverdag.

Sikke da en forvrænget eksistens i Danmark anno 2011 og selvsforskyldt gennem 10års repeat the spin !

Morten Thomassen

På Sørens ene skulder, sidder der en lille hvid engel og hvisker; Lad være Søren, det går galt, stop nu inden det er for sent. Men på den anden skulder......

inge Christoffersen

Jeg er rystet Søren Pind, rystet og nervøs over hvordan du dog er havnet i folketinget. Er verden kun for dem der kan indordne sig på din smalle vej?

Morten Kjeldgaard

Søren Lom skrev:

Når uret bliver til ret, bliver modstand til pligt!

Det er jo fristende at klikke "Anbefal" til dette usagn. Vi ved jo alle hvad det betyder. Civil ulydighed og sådan. Men.

Var det ikke lige præcis dét, Anders Behring Breivik sagde til sig selv for at retfærdiggøre sin handling?

Hvis der er én ting, vi nu har lært, er det at ord har konsekvenser.

Jens Høybye

»Men man er bare nødt til at sige, at vi kan ikke vælge, hvilke love vi vil overholde og hvilke vi ikke vil. For det giver ekstremistiske folk mulighed for at sige: Nå, men så kan vi også gøre, som det passer os,« siger Søren Pind.

Man må jo udover Informations citering af Søren Pind,s Face Book udtaleleser, så også konstatere at han og Integrationsministeriet til fulde udfylder kriterierne for ekstremisme.

Det ekstreme i Pind,s ageren består i, at han vedblivende forsøger at fastholde og overbevise andre om, at han (integrationsminister Søren Pind) er i et neutralt fornuftigt meningscentrum, ved sin beskrivelse af andres lastefulde og forkastelige yderpunkter af politiskt begrundede handlinger og meninger.

Ud over mine selvfølgelige dybe følelser over for nordmændenes situation, ser jeg med skræk i mit sind frem til, hvad Pinds demokratiske ret til at lade sine politiske holdninger underbygge af Dansk Folkepartis politiske holdninger og retoriske magtfulde symbolpolitik, vil medføre for Danmarks politiske fremtid og udvikling.

Steen Erik Blumensaat

Men folkesjælen, danskernes natur, den er domineret af slavesindet. Herren og fogeden er statsapparatet, som har bemægtiet sig herredømmet over alle områder af menneskesindet. Anders Fogh Rasmussen.

I 6 mdr har Anders Fogh Rasmussen bombet regerings bygninger i Tripoli, før det Iraq, Afghanistan.
400 millioner kr bombelagere i Danmark tømt og bragt til udløsning i Libyen, skræk og rædsel er hans bidrag til verden.

Paul Andersen

Håber Pinds seneste ven er en FET agent, der skal gennemtrawle hans netværk og disses økonomiske forhold.

Jeg ser frem til snarlige meldinger om tidl. tilbagetrækninger i ledelsen på grund af sygdom/private årsager ect. Jeg må så bare håbe de kommer til bunds i det ... eller hedder det top nu?

henrik bentsen

Mht. til antallet af Pind's venner, så får han flere i denne tid, fordi de ønsker at blive opdateret om hans dumheder. Det er ikke et udtryk for sympati i hans holdninger.
Essensen i hans udtalelse, er at manden er farlig for demokratiet, som vi danskere kender det. Den liberale regering har i alle disse år begrænset fællesskabet og den demokratiske ret til at demonstrere. Når ytringsfriheden bliver begrænset med et ja eller nej, så skal der opstå konfrontationer. Hvis regeringen ikke er villige til at lytte og på diktatorisk vis, gennemfører lovforslag for minoriteter og svage grupper, som i frustration kun at mulighed for at vise sin håbløshed ved aktioner som østerild, kirkebesættelsen og besættelse af diverse bygninger. Hvis ikke alle retter sig efter normerne og rigtigheden, så bliver der slået hårdt ned.
Nogle besætter kirker, andre tager imod ure, for at opnå det de ønsker.
Pind er en skændsel for demokratiet og en undskyldning fra en mand i hans position, er totalt modstridende med hans embede. Enten er han mindre begavet og så er han ikke egnet til sit embede eller også er det et cover for hans forvrængede virkelighed.

Niels Engelsted

Man kan kalde ham et alternativt univers, eller en alterntiv intelligens, men det er måske mest præcist at sige, at Søren Pind med sine endeløse provokationer, tankeløse udtalelser, sit Reaganslips og orkester og til salg for en habit er som et umodent og grænseafsøgende barn, nogle gange teenager, nogle gange yngre. Derfor føler man heller ikke rigtigt at han kan drages til ansvar. Pind forekommer simpelthen ikke voksen nok til at have ansvar. De, der kan drages til ansvar, er de voksne omkring ham, der skulle sætte grænser for barnet. Men de er tilsyneladende ikke hjemme. Det er det, der kaster skam over os alle sammen.

Niels Engelsted

Man kan kalde ham et alternativt univers, eller en alterntiv intelligens, men det er måske mest præcist at sige, at Søren Pind med sine endeløse provokationer, tankeløse udtalelser, sit Reaganslips og orkester og til salg for en habit er som et umodent og grænseafsøgende barn, nogle gange teenager, nogle gange yngre. Derfor føler man heller ikke rigtigt at han kan drages til ansvar. Pind forekommer simpelthen ikke voksen nok til at have ansvar. De, der kan drages til ansvar, er de voksne omkring ham, der skulle sætte grænser for barnet. Men de er tilsyneladende ikke hjemme. Det er det, der kaster skam over os alle sammen.

Niels Engelsted

Undskyld gentagelsen.

Robert N Gjeertsen

Når antallet af åbenlyse højre-ekstremister tilsyneladende vokser og vokser burde Pinden tænke lidt over hvad det er for en jord de vokser af ..
Mit bud er at det er den selvsamme jord som Pinden,Hjemmehjælperen og NATO-Transvestitten
har gødet SÅ RIGELIGT de seneste mange år .

Per Jongberg

Nej hør nu her altså : Hvem er NATO-Transvestitten ?

Det er en person, som jeg aldrig har læst eller hørt om.

Det er vel bare gået op for hr. Pind, at alle dem der kritiserer magthaverne er ekstremister. Det samme mener Iran, Kina, Rusland, USA (George Bush), Israel og Nordkorea. Klassisk fascisme.

Thorsten Lind

Pind har ikke misforstået noget her.
Han ønsker blot mere magt til sig selv og ligesindede politikere, på bekostning af borgernes rettigheder. Typisk antiliberal Vænstrepolitik!

Robert N Gjeertsen

@ Per Jongberg :
1 : Han har været Skatte-dobbeltbogføringsminister .
2 : Han havde en Polsk lægeven som han skaffede til Danmark så de kunne spise pizza på gulvet.
3 : Han har været Statsmedister .
4 : Han er kendt for et kreativt forhold til sandhed og
Statens bogførings-regler .

http://www.google.dk/search?num=100&hl=da&safe=off&as_qdr=all&q=Fogh+dam...

Tom W. Petersen

Ud over bare at anbefale Niels Engelsteds kommentar, vil jeg eksplicit tilslutte mig Engelsteds karakteristik af Pind. Den er meget præcis og dækkende.
Men det helt gale er, at statsministeren vælger folk af Pinds standard til at være minister i Danmark.

Tom W. Petersen

Henrik Bentsen:
"Den liberale regering har i alle disse år begrænset fællesskabet og den demokratiske ret til at demonstrere."
Det viser præcist, at regeringen netop ikke er liberal, men det modsatte.
Den er liberalistisk, og det er noget ganske andet.

John Hartfelt

Jeg har det godt når man har en fornemmelse af at politikere siger hvad de mener. Det betyder nemlig man måske kan få en vis indsigt i hvilke værdier de har og i sidste ende måske bedre kan danne sig et billede af hvordan de tænker.

Jeg mener egentlig Søren Pind gør os en tjeneste ved at skrive, som han gør - uden filter. Alternativt kan man antage den holdning at han skriver som han gør ud fra en nøje planlagt mediestrategi, hvor han først forarger og så modererer sine udtalelser, men konstant holder sig i medierne. Det tror jeg nu ikke, omend han på grund af sin åbenmundethed og facon er en af de mest interessante politikere at følge.

Stod det til mig, ville jeg ønske Søren Pinds måde at kommunikere på blev standarden for alle politikerne på Christiansborg, det er nemlig ikke indholdet jeg hylder, men formen.