Nyhed
Læsetid: 4 min.

Forskere skal betale for at arbejde i Danmark

Siden nytår har udenlandske forskere, der skriver jobkontrakt med et dansk universitet, skulle betale gebyr for at få opholdstilladelse. Indtil videre er 429 ramt af ordningen, der møder kritik fra landets universiteter
Indland
11. juli 2011

»Forskere har særligt let adgang til det danske arbejdsmarked«, står der på Udlændingeservices hjemmeside. Men det er en sandhed med modifikationer. Har man som udenlandsk forsker planer om at gøre karriere på de danske universiteter, skal man nemlig gribe dybt i lommen.

Siden årsskiftet har udenlandske forskere med ansættelseskontrakt i hånden fra et af landets universiteter skullet betale 3.025 kroner i gebyr for at søge opholdstilladelse som forskere. Hvis familien skal med, koster det yderligere 1.975 kroner pr. næse. Og ved forlængelse af opholdstilladelsen koster det henholdsvis 2.575 kroner og 1.600 kroner for forskeren og familiemedlemmerne.

Det er en af konsekvenserne af de nye gebyrer, som regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i december vedtog som led i den såkaldte Genopretningsaftale.

Ændringerne af loven betyder også, at en udenlandsk forsker skal betale det fulde gebyr igen, hvis han eller hun tilbydes en ny stilling, fordi opholdstilladelsen, der er bundet op på ansøgerens ansættelseskontrakt, dermed skal søges forfra.

Tosset gebyr

Rektor ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU, Lars Pallesen, kalder gebyrordningen »tosset«.

»Folk hos os undrer sig, når de finder ud af, de skal betale gebyr for at få lov til at arbejde i Danmark,« fortæller Lars Pallesen. Han mener, det er en dårlig idé at lave gebyrer, der signalerer, at det danske samfund gør disse folk en tjeneste.

»Det er det modsatte, der er tilfældet. Vi skal være lykkelige for, at der kommer dygtige, højtuddannede mennesker og løser en vigtige opgaver for det danske samfund. Det signalerer ordningen ikke,« siger han.

Gebyrordningen rammer alle forskere med pas fra lande uden for EU.

På DTU er der cirka 1.200 udenlandske forskningsansatte ud af en medarbejderstab på 5.000. Heraf kommer omkring halvdelen fra lande uden for EU. Kina ligger øverst på DTU's liste over udenlandske forskeransatte.

Tina Messerschmidt Nielsen, der er rekrutteringschef, Koncern HR, DTU, fortæller, at flere af deres udenlandske forskere har givet udtryk for utilfredshed med den nye ordning.

»Det er især de udenlandske forskere, der er ansat hos os i forvejen, og som enten skal have forlænget deres opholdstilladelse eller som skifter job. De skal jo søge forfra om opholdstilladelse og betale gebyr én gang til. Flere fortæller, de føler sig uvelkomne, fordi de føler, de skal betale for at få lov til at yde en ekstra indsats for det danske samfund,« siger Tina Messerschmidt Nielsen.

Også de udenlandske gæste-ph.d.'ere på DTU bliver hårdt ramt, fortæller Tina Messerschmidt. En del af dem er nemlig hverken ansat eller indskrevet som studerende, og dem har Udlændingeservice ikke kunnet placere i den rette ansøgningskategori.

»Deres sager er derfor ikke blevet taget op. I løbet af foråret er der flere, der ikke er kommet til DTU på det aftalte tidspunkt.«

DTU har desuden haft omkring 20 sager i løbet af foråret, hvor udenlandske forskere har måttet udskyde deres ansættelsesdato hos DTU i mindst en måned, fordi Udlændingeservice har haft problemer med at identificere deres betalinger af gebyrerne.

Hæmmende ordning

Universiteterne har ikke mulighed for at betale for de udenlandske forskeres gebyr eller blot lægge ud for de nyansatte forskere eller gæsteforskere. Det har universiteter ikke hjemmel til i lovgivningen, fordi de er offentlige virksomheder.

Men ifølge Jens Oddershede, der er rektor ved Syddansk Universitet og formand for Rektorkollegiet vil ordningen hæmme udenlandske forskeres lyst til at være i Danmark.

»For det første at man overhovedet skal søge om opholdstilladelse for at få lov til at være her, og dernæst så skal betale gebyr. I universitetsverdenen skifter man ofte stillingsbetegnelse, især hvis man er ung forsker på vej frem. Kommer man f.eks. ind som post.doc, forskningsassistent eller adjunkt, kan man risikere at skifte betegnelse en gang om året,« siger Jens Oddershede.

»I lyset af, at man reelt laver det samme arbejde, bare endnu mere kvalificeret, er det ikke rimeligt, at man skal betale for at forny sit arbejdstilladelse,« siger han.

SF enig i kritik

Hos SF erklærer forskningsordfører Jonas Dahl sig helt enig med universiteternes kritik.

»Det er fuldstændig tåbeligt og vanvittigt, når vi gerne vil tiltrække de dygtigste forskere til Danmark, at vi så lægger hindringer i vejen for dem på denne måde. Det her er klart et af de tiltag, vi skal se på at få afskaffet, hvis vi vinder valget,« siger han.

Det samme mener Rasmus Prehn fra Socialdemokraterne .

»Hvis vi gerne vil være med i den internationale konkurrence, så må vi gøre noget for, at det er attraktivt at være her. Denne her ordning er mere udtryk for noget uvelkomment, nidkært noget,« siger han.

Det var ikke muligt at få kommentarer fra nogen af regeringens eller Dansk Folkepartis forskningsordførere.

Ifølge Udlændingeservice har det i løbet af et halvt år været 429 forskere, der måtte have penge op af lommen for at kunne komme til eller blive i Danmark. I en mail understreger man, at det er det præcis samme antal, der søgte i samme periode sidste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Sørensen

i familiesammenførings sager der kalder vi det kærligheds skatten, for danmark landet med skattestop det er blevet landet hvor vi ( kun for os med udenlanske ægtefæller og familie) skal betale skat for den kærlighed der er i mellem os, enten så betaler du ja ellers så må du flytte et andet sted hen og udøve den kærlighed du har til dine "kære" udlændinge, jo jo retfærdigt og fair, helt sikkert for det er vores penge der er med til at finansiere at de "rigtige danskere" har deres skattestop.

Jørgen Schmidt

Ikke nok med gebyret skal betales - som ansøger kan man ikke forvente at få svar inden opholdets start - er det fordi ansøgeren kommer fra Brasilien, Kina eller Indien? Ender ansøgningen i en syltekrukke?

Andreas Prætorius

Suk

Jens Høybye

@ Martin Sørensen

I Danmark kalder man den slags for prostitution, når man køber kærlighed. Og som du nok har erfaret, så vil man også gerne straffe købere af kærlighed.

Andreas Prætorius

Næste skridt er at folk, der betale for familiesamføring bliver anholdt for alfonseri

Peer Aagaard

Oprøret imod "de kloge" stikker så dybt i VKO, at man vælger at lægge hindringer i vejen for det vidensamfund, som er Danmarks eneste vej ud ad den alvorlige krise, VKO selv er stærkt medvirkende årsag til.

Jeg håber inderligt, at den næste regering i samme grad har mod til at indlede et oprør imod "de dumme". Leflen for laveste fællesnævner har alt for længe karakteriseret det officielle Danmark.

"Genopretningspakken" - i daglig tale "Afviklingspakken". At netop disse tider at gøre det mindre attraktivt for kloge og kreative hoveder at komme til Danmark og positivt påvirke vores samfund og økonomi, er så åbenlyst en ulempe for landet, at man bliver stærkt bekymret for hvad den bagvedliggende tanke SÅ kan være.
Ideologi, inkompetence ? Ingen lavere ?

Søren Kristensen

Genopretning fordrer jo at man har væltet eller ødelagt noget. Alene i ordvalget ligger altså en slags selverkendelse. Det må man give VKO.

Torben Pedersen

VKO arbejder konsekvent og ihærdigt på, at Danmark skal gøres dummere - og de er godt på vej til at nå deres mål.

Michael Kristensen

Jeg flyttede til Sverige i sidste måned, så min udenlandske ægtefælle kan komme og bo med mig uden, at nogen blander sig i vores liv.
Så snart jeg var flyttet herover opdagede jeg, at det skulle jeg have gjort for længst, og folk generelt virker gladere og mere tolerante herover. Jeg er faktisk nået så langt som til at overveje om jeg skulle skifte til svensk statsborgerskab. Jeg har i hvert fald ikke lyst til at vende tilbage til Danmark før jeg igen oprigtigt kan sige, at jeg er stolt af at være dansker

Jens Høybye

Man kan vist rolig konkludere, at VKO's udlændingepolitik har fået den eneste virkning, at den gennemsnitlige intiligenskvotient er steget både i udlandet og i Danmark, når udlændige der er så dumme, at de vil betale for at arbejde i Danmark, har forladt deres hjemland.

Det er da en slags plaster på såret, når nu VKO's udlændingepolitik straffer danskere med udenlandske ægtefæller, som forståeligt derfor forlader Danmark.

Det er godt nok synd, at disse regler rammer folk med høj uddannelse og gode job. Men logikken er jo, at udlændinge er nogen nasserøve, der bare er ude på at stikke næsen i statskassen og suge blodet ud af verdens mest skatteplagede nation.
Det er synd, at disse regler skaber så mange problemer. Derfor bør der være undtagelser, således at resursestærke fremmede med kontakter blandt veluddannede danskere, der kan brokke sig så det bliver hørt, at sådanne resursestærke mennesker fritages for gebyrer.
Det kan gøres ved at fordoble gebyrerne for fremmede fattigrøve, og mennesker der er flygtet hertil og står uden netværk.
Disse mennesker kan så i stedet for at bo i Sandholmlejren, hvor de bare belaster skattekisten, blive sendt til grænsen, hvor de kan stå og holde bommene, og på alverdens sprog jage dem væk, der ikke forstår ordentligt dansk.
Når de bliver trætte i armene, kan de let sparkes ud over grænsen.
Dem, der ikke er bomme til, kan servere gode danske hotdogspølser og fadøl i gode danske festivalbægre fra gode danske pølsevogne. Det vil glæde de mange dansksindede danskere, som er kommet til grænsen for at glæde sig over bommene, og de vajende korsfaner ved bolværket mod hunner, frankere, romere og andet pak ved rigets sydgrænse.
Skulle der være et par stykker tilbage, kan de til gengæld for den daglige madpakke gå langs bommene fra Skomagerhusvej i øst til Slusevej i vest og feje ugræs tilbage til hvor det kom fra.
Bliver de holdt i gang med bomme, pølser og koste hører vi ingen klager fra dem.

@ Michael Kristensen: der skriver at "folk generelt virker gladere og mere tolerante.." i Sverige. Tja, i Forbudssverige er stemningen høj i sammenligning med i Danmark.
Jeg kommer netop fra et besøg i den lille dyrehave i fasaneriet i Gross-Gerau ved Frankfurt. Et ægtepar kiggede på vores nummerplade og så på os. "Die Dänen sind kein Europäer - kein Europäer." så gik de hovedrystende videre.
Sidder disse mennesker i bestyrelserne af nogen af de lokale organer, som de næste 10 år skal beslutte om der skal købes ind til vedvarende energi i Danmark eller ej - eller ej - eller ej - ej - ej - ej. Nej.

Michael Kristensen

@ Lars Dahl:
De fleste svenskere ser også ud til at have en stor forståelse for, hvorfor jeg er flyttet til Sverige.

I øvrigt kan jeg personligt berette fra en visumafdeling på et dansk generalkonsulat ude i verden, hvor jeg selv arbejdede, da disse gebyrer blev indført. Efter de blev indført så jeg ikke en eneste, der søgte om familiesammenføring med en dansk statsborger, og de fleste af dem, der søgte om opholdstilladelse og dermed skulle betale gebyrer, søgte vist kun fordi deres arbejdsgiver/universitet betalte gebyret. Desuden fylder en visumformular 3 sider, hvoraf de sidste to sider er lovstof om, hvad der sker, hvis man ikke udrejser af Danmark i tide, bliver anholdt og hvad ved jeg, og det samme gælder en ansøgning om failiesammenføring som er på en 18-20 sider. Der står også en masse sider om, hvad der sker hvis man ikke forlænger sin opholdstilladelse i tide - i Sverige er den til sammenligning kun på en enkelt side.
Samtidig kan jeg også berette om, at jeg har set flere afgørelser fra Udlændingeservice om visum eller opholdstilladelse, der ser ud som om de er truffet som vinden blæser og næppe tåler dagens lys. Udlændingeservice gav endda opholdstilladelse til nogen (faktisk rimelige mange), hvor vi havde advaret om, at der var en stor sandsynlighed for at de ville tage ulovligt ophold efter endt ophold, hvilket de da også gjorde og eftersigende ernærer sig ved prostitution og tyverier og den slags.

Det korte af det lange er, at jeg absolut ikke har nogen tillid til hverken regeringen eller Udlændingeservice, og efter de ting jeg har set og hørt i en visumafdeling, skammer jeg mig over hvordan vi behandler fremmede i Danmark, og jeg kan efterhånden godt hvis udlændinge fravælger Danmark hvis de bliver mistænkeliggjort allerede når de skal søge om visum til Danmark

Jeg skammer mig over at være dansker og er seriøst ved at overveje at søge svensk statsborgerskab