Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forskning i medicinafhængighed efterlyses

Det er vanskeligt og dyrt at opgøre befolkningens medicinmisbrug, siger tilsynschef Anne Mette Dons, der hilser mere forskning i problemet velkommen
Indland
15. juli 2011

 

Ingen har overblik over, hvor mange danskere der er ude i et medicinmisbrug. Og det er heller ikke nødvendigt, lyder det fra myndighederne.

I Tyskland viser undersøgelser ellers, at antallet af medicinafhængige har overhalet antallet af alkoholikere, men tilsynschef Anne Mette Dons mener ikke, at det er nødvendigt med en tilsvarende opgørelse over omfanget i Danmark:

»Vi har et rigtig godt billede af forbruget, og det kan give os et estimat for, at der er en del af langtidsbrugerne, som formentlig ikke burde få ordineret afhængighedsskabende medicin. Vi behøver ikke det eksakte tal for at gøre en forebyggende indsats på det her område,« siger hun.

For Sundhedsstyrelsen er medicinmisbrug primært et spørgsmål om, hvorvidt folk får medicin uden nogen lægefaglig begrundelse, og det er krævende at finde ud af.

»Hvis folk har invaliderende panikangst, kan det være relevant at ordinere afhængighedsskabende medicin, hvis det hjælper patienten til et tåleligt liv. At patienten så bliver afhængig af den, er en bivirkning ved medicinen, som ikke kan undgås,« forklarer Anne Mette Dons.

De tyske undersøgelser viser, at to tredjedele af de mellem 1,5 og 1,9 mio. tyskere, der er medicinafhængige, tager sove- og nervemedicin indeholdende benzodiazepiner. Anne Mette Dons forklarer, at netop tilsynet med forbruget af den type medicin har betydet, at retningslinjerne for at udskrive medicinen er blevet skærpet i 2008.

»Vi havde dengang et rigtig godt grundlag for at antage, at der blev udskrevet alt for meget sove- og nervemedicin. Siden har vi gjort en stor indsats sammen med Lægemiddelstyrelsen for at nedbringe forbruget,« siger Dons med henvisning til, at forbruget af den afhængighedsskabende sove- og nervemedicin er faldet med 17 procent fra 2008 til 2009.

Tæt kontrol med lægerne

Faldet i sove- og nervemedicin er blandt sket ved at skærpe reglerne for, hvorvidt patienter på medicinen kan beholde eller få kørekort og med skrappere regler for lægers udskrivning. Desuden fører Sundhedsstyrelsen via embedslægerne tæt kontrol med læger, der udskriver meget afhængighedsskabende medicin.

»Vi fanger de læger, der har mange patienter, der får afhængighedsskabende medicin, og som måske har et lemfældigt ordinationsmønster, og så beder vi lægerne om at begrunde, hvorfor de ordinerer, som de gør,« forklarer Anne Marie Dons.

Men tror du ikke, der ville komme mere fokus på problemet med medicinafhængighed, hvis der var tal på ligesom med alkoholikere eller narkomaner?

»Det er meget vanskeligt at opgøre misbrug, fordi du skal til at gå ned i hver enkelt journal og vurdere om indikationen for ordination er tilstrækkelig, og spørgsmålet er, om de brugte ressourcer står mål med resultatet, men hvis der er nogen, der vil undersøge det som et forskningsprojekt, ville jeg synes, det var en god idé,« siger Anne Mette Dons og tilføjer, at det er lægerne, der skal holdes øje med.

»Vores indsats går på at få lægerne til at gøre det rigtige her. Vi fører ikke tilsyn med patienterne, for det er lægerne, der har receptblokken og dermed magten, og det er deres adfærd, vi skal påvirke.«

Serie

Pilleland

Vi tager medicin som aldrig før – og ikke kun når vi er syge eller har ondt, men fordi det er blevet en del af vores kultur og en måde at forbedre vores liv på. Men hvilke er vores yndlingspiller, og hvad siger de om os?

Information kigger dybt i medicinskabene og portrætte- rer den medicin, der holder Danmark kørende til hverdag og fest, i sygdom og sundhed og medgang og modgang.

Seneste artikler

 • Pilleland

  2. august 2011
  Så selv om det er svært at klandre sundhedsministeren for folks personlige pilleforbrug, kan man godt kræve, at han tager ansvar for befolkningens sundhed. Han kunne f.eks. starte med at finde ud af, hvor stort problemet er
 • Læger kan skubbe medicinmisbrugere ud i alkoholisme

  25. juli 2011
  En intensiv indsats har kraftigt reduceret danskernes årelange overforbrug af sove- og angstmedicin. Men der er ingen afvænningstilbud til den procentdel, der er blevet afhængige, og det er et problem, påpeger Sundhedsstyrelsen. Misbruget kan blive erstattet med alkohol
 • Myten om en god nats søvn

  23. juli 2011
  Otte timer lang, regelmæssig og uafbrudt. Der er i dag konsensus om, hvad der er den ideelle søvn, men måske er den blot en moderne social konstruktion, der faktisk strider imod 1000 års praksis. Historikere og antropologer advarer mod, at den stigende sygeliggørelse af søvnen kan ende med, at vi helt mister evnen til den naturlige søvn
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Hansen

Selvfølgelig vil Medicinal industrien ikke prioritere og bruge penge på forskning som vil reducere salget af deres egne produkter.

Jeg så et sjovt citat i en Krimi på TV i går som sætter Medicinal-forskning lidt i relief.

Støtte til forskning handler ofte om hvad der er "sexet" at forske i, ikke om hvad der er mest behov for.

Citatet lyder sådan: " Ved du at der bliver brugt mange flere penge på at forske i Spedalskhed end i Epilepsi?" Og så fortsætter han:" Har du nogensinde mødt en Spedalsk?".