Læsetid: 2 min.

Hyr med gebyr

Afgift på veluddannede udlændinges arbejde i Danmark sætter deres interesse over styr. Prisen er for dyr
Venstres tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech kom til at blamere sig — også i sin egenskab af spåkone.

Venstres tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech kom til at blamere sig — også i sin egenskab af spåkone.

Jens Nørgaard Larsen

Indland
29. juli 2011

Spåkone egner Birthe Rønn Hornbech (V) sig heller ikke til at være. Da VKO-partierne pr. 1. januar i år indførte et gebyr på 6.100 kr. for højtuddannede udlændinges tilladelse til at arbejde i Danmark, spåede Rønn i sin sidenhen ophørte egenskab af integrationsminister:

»Jeg har ikke noget ønske om, at gebyrerne skal betyde, at der gives færre opholdstilladelser. Og det, tror jeg heller ikke, vil ske.«

Bøh, mutter! Gebyrer er det, man kalder adfærds- regulerende: Store gebyrer holder mange fra at søge. I den danske udlændinge- udgave opkræves de 6.100 kr. både ved ankomst og skift af stillingsbetegnelse.

Allerede for to uger siden kunne denne avis citere universitetsrektorer for bekymring over, at gebyret sinker ansættelse af kvalificerede forskere og ligefrem får dem til »at føle sig uvelkomne« i Danmark.

I går kunne Jyllands- Posten fortælle, at der er sket et dyk i ansøgningerne, så antallet af arbejdstilladelser de såkaldte 'green cards' ender med at falde med 28 procent i forhold til sidste år. Avisen kan også citere Dansk Industris Lasse Bank for: »Det virker ikke særligt klogt at indføre gebyr på noget, som man faktisk gerne vil have nemlig højtuddannede udlændinge.«

Hvad tænkte de?

Sandelig, sandelig. Hvad havde partikredsen bag gebyret forestillet sig?

Se, den egentlige mening var nok at skrabe i alt 82 millioner ekstra gebyrkroner til 'Udlændingeservice', så 'Udlændingeservice' blev 'selvfinansieret': Sådan at forstå, at udlændinge selv betaler for den 'service', som Danmark udsætter dem for.

Og så har man nok forestillet sig, at de dér højtuddannede æggehoveder kunne fylde ekstra op i gryden.

Til Jyllands-Posten pludrer Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen:

»I en tid, hvor statskassen er tom, må vi finde andre indtægtskilder. Og det er et anerkendt princip, at der er brugerbetaling, når man skal have bygget en carport eller visum til et land.«

Lande, der pålægger forskere et visumgebyr på 6.100 pr. entré og efterfølgende stillingsskift, nævner Lauritzen dog ikke eksempler på.

Han får til gengæld mumlet:

»Jeg er enig med Dansk Industri i, at det skal være så let som muligt for højtuddannet arbejdskraft at komme til Danmark. Derfor vil vi overveje at lave en omfordeling af gebyrerne.«

En omfordeling. Javel så. Hvis de højtuddannede udlændinge skal slippe billigere, så må de lavere uddannede udlændinge jo betale så meget desto mere. Social balance, model VKO.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Igen sker det som oppositionen advarede om da forslaget var til behandling i Folketinget. Hvor mange gange har OVKs løfter egentlig holdt.
Fx blev Strukturreformen lovet udgift neutralt og kassetænkningen blev lagt i graven af Løkke Rasmussen. Ligeledes skulle borgeren kun have en indgang til det offentlige samt at Strukturreformen ville også skabe bedre mulighed for specialbehandling og undervisning, når denne opgave blev flyttet fra de 14 amter til den enkelte kommune. Bare for at nævne et par brudte løfter.

PS: Det virker også provokerende , når Lauritzen siger, at når kassen er tom så må der findes andre indtægtskilder – men hvem tømte kassen med fx underfinansierede skattelettelser og nu skattefradragsordninger til private køkner osv. Hvorfor skal skatteyderne betale for naboens køkken og ikke for renovering af de offentlige anlæg og bygninger - der nok havde sat flere håndværker i beskæftigelse og givet et større løft til de lokale håndværksmestrer end den tåbelige .fradragsordning til håndværkerlønninger som i meget ringe grad vil komme lejerne til gode, da OVK ikke ville lave ordningen så lejere også kunne få glæde af skattefradraget.