Læsetid: 2 min.

Konger og bønder på Mors

Folk fra Mors bruger Morsø Bank. Folk med penge bruger Morsø Sparekasse. Sådan sagde man på Mors, inden Sparekassen købte Banken
Indland
2. juli 2011

Det var Morsøs såkaldte solkonge, Ansgar Mathiassen, der blev ved med at presse på. Han var stifter og ejer af Consul Helsesol, der drev mere end halvdelen af landets solcentre, og som storaktionær og bestyrelsesmedlem i Morsø Sparekasse havde han til hver eneste møde i årevis talt for helt at opkøbe øens andet pengeinstitut, Morsø Bank. Men efter Sparekassen i 1997 havde købt aktiemajoriteten i Banken, havde de to pengeinstitutter besluttet sig for at lade det blive ved det og give hinanden luft til at drive forretning for de 90 procent af øen, der havde deres penge hos dem.

00'ernes optur

Historisk set havde Banken altid været de små landmænds og de privates bank. Flere hundrede morsingboer var aktionærer i banken, og hvert år lagde Nykøbing Hallen håndboldbane til en folkefest for aktionærer og ægtefæller med levende dansktop, suppe, steg, is og fadøl fra Hancock. Men op gennem 00'erne kom banken ikke med på opturen i samme grad som Sparekassen, der med sin succesfulde direktør, Jørgen Balch, havde vundet øens største virksomheder og landmænd. Balch havde været en dygtig sælger, en eminent investor og ekspanderede med filialer i hele landet, og på det tidspunkt var han landets næstbedst betalte bankdirektør kun overgået af Peter Straarup i Danske Bank.

Begyndelsen til enden

Bankens afmatning og Sparekassens succes gav fornyet håb for Ansgar Mathiassens drøm om en storbank på Mors og på et repræsentantskabsmøde i december 2009 gik tingene endelig hans vej. Presset af finanskrisen lod Banken sig overtage af Sparekassen og i løbet af 2010 fusionerede de to og blev til Fjordbank Mors. Men inden det nåede så vidt, blev Jørgen Balch, der netop var gået på pension, imidlertid sigtet af bagmandspolitiet for kursmanipulation og insiderhandel. Nu mistede øens store kunder tilliden, og da nye tal fra analysebureauerne og Finanstilsynet blev ved med at tale om bankkrak og røde pengeinstitutter, trak de fleste af dem deres penge ud. Tilbage sad dybt forgældede og insolvente landmænd, der havde belånt deres jord i en tid, hvor jordpriserne steg til himlen, og lavede fejlslagne investeringer på markeder, der intet havde med landbrug at gøre. Ingen andre banker ønskede at røre dem, og Fjordbank Mors turde ikke lukke dem af frygt for at selv at ryge med i faldet og lånte dem i stedet penge til favorable renter.

Men den store vending i recessionen lod vente på sig, og da banken i forrige uge måtte erklære tre landbrug med trecifrede millionunderskud konkurs, måtte de selv gå samme vej.

Annoncen

Et par dage efter havde den 40-årige landmand Thomas Øllgaards forældre sat en lidt utraditionel annonce i det lokale folkeblad: »Til salg STRAKS,« efterfulgt af et »grundet meget dramatiske omstændigheder«. Annoncen var kort og salgsmaterialet en pærevælling af landbrugsmaskiner, biler, agerbrug, en gylletank, værdipapirer, avl og vindmølleanparter. Det hele sat til salg til højestbydende, og som NB fremgik det, at gården Dyrehavegård også ville blive sat til salg på et senere tidspunkt. Det var familiegården. Men det mest mærkværdige ved annoncen var det PS, der fulgte efter: »Thomas er flyttet fra adressen Skolevej 23 i Tæbring til en ukendt arbejdsplads i ??«

Aase og Otto Øllgaard stod for salget, men de anede tilsyneladende ikke, hvor deres konkursramte søn var blevet af.

Det er det, det hele drejer sig om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kort og præcis artikel. Svinebønderne er efter min opfattelse Morsøs svøbe. Det almindelige landbrug er væk og væk er landbrugets sundt lokalt forankrede økonomi. Svinebaronerne bidrager minimalt til den lokale økonomi - bortset fra deres fatale engagementer med Fjordbank Mors.
Dertil kommer miljøgenerne. Lugt. slid på småvejene og forarmningen af naturen. Mors er blevet en grøn ørken med endeløse kornmarker.