Nyhed
Læsetid: 2 min.

Parlamentarikere ønsker dansk europaminister i ny rød regering

Danmark burde ligesom en række andre EU-lande udpege en permanent europaminister, mener EU-parlamentsmedlemmer fra både S og SF. Men på Christiansborg ser man kun behov for en EU-minister under det danske EU-formandskab
Indland
22. juli 2011

Den igangværende debat om grænsekontrollen tydeliggør behovet for en dansk EU-minister. Sådan lyder det EU-parlamentsmedlemmer fra både Socialdemokraterne og SF, som opfordrer en ny regering til at udvide ministerrækken med en EU-minister.

»Debatten om grænsekontrollen ville næppe være kørt så meget af sporet, hvis vi havde haft en minister på området. En EU-minister ville have sikre, at sagen var blevet håndteret noget mere fikst,« siger SF's medlem af Europaparlamentet, Margrete Auken.

I den ideelle verden ville en samlet dansk regering med statsministeren i spidsen have fokus på EU, mener Margrete Auken, men:

»Virkeligheden viser, at der ikke er et øje, der interesserer sig for EU. Med en fast, stærk og dynamisk minister ville man tvinge EU på dagsordenen,« siger SF'eren, som peger på sin partifælle Annegrete Holmsgaard som et oplagt bud.

Sandsynligt er det, at Danmark i forbindelse med næste forårs EU-formandskab uanset regeringens farve vil udpege en midlertidig minister. En rolle, som Bertel Haarder havde under det forrige danske formandskab i 2002. Men set fra EU-parlamentarikernes side, er det ikke tilstrækkeligt.

Ingen løfter fra Borgen

Ifølge den tværpolitiske Europabevægelsen har 10 ud af EU's 27 lande i dag en form for europaminister.

Også Socialdemokraternes EU-parlamentsmedlem Britta Thomsen taler for en permanent dansk europaminister.

»EU skal ikke bare dækkes under formandskabet, men på fuld tid,« siger hun og tilføjer:

»Europa fylder mere og mere, og derfor ville det være godt med en minister for området. Også for at udenrigsministeren ikke både skal tage sig af hele verden og EU,« siger Britta Thomsen.

Men hendes partifælle på Christiansborg, politisk ordfører Henrik Sass Larsen er ikke umiddelbart begejstret.

»Vi takker for gode råd og inspiration, men det bliver Helle og partilederne, der skal beslutte sig for indretningen af ministeriet og porteføljer,« siger han og tilføjer:

»Der foreligger erfaringer fra Bertel Haarders tid som europaminister, som vi skal studere. Hvis vi er så heldige at vinde valget, vil vi tage stilling til den tid.«

Heller ikke SF's europaordfører, Pia Olsen Dyhr, ser umiddelbart en permanent europaminister for sig. Hun forstår med egne ord godt Margrete Aukens ønske om at hæve europapolitikken op på dagsordenen, men:

»Det er lige så vigtigt, at EU-politikken bliver integreret i alle ministerier. I forhold til grænsekontrollen er det tydeligt, at Udenrigsministeriet ikke har været involveret. De ville have gjort det diplomatiske arbejde, som de er dygtige til,« siger hun.

Ifølge Pia Olsen Dyhr er det S og SF's planer, hvis valget vindes, at udpege en europaminister, som skal fungere under forårets formandskab.

»Til daglig vil arbejdet kunne varetages af udenrigsministeren, men under formandskabet er arbejdsbyrden for stor,« siger ordføreren.

Margrete Auken henviser dog til, at der var samme skepsis forud for oprettelsen af Folketingets Europaudvalg. Også her var argumentationen, at EU skulle varetages af de forskellige fagordførere:

»Men det udvalg har vist sig at fungere rigtig godt,« siger SF'eren i Bruxelles.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Det er da en meget god idé, når du er medlem af EU, at du også har en Europaminister, er det ikke?

JOW

Kristian Rikard

Jeg synes principielt det er en god ide. Argumentet med at EU er/skal integreres i alle ministerier etc. holder jo
aldrig en meter. For de to ting har ikke noget med hinanden at gøre. Og mange, f.eks i det tidl. landbrugsministerium
har jo i mange år været "EU embedsmænd" af den logiske årsag, at EU og EUmidler udgør en så stor del af deres hverdag.
På trods af sin latterlighed (dyrket til perfektion af den siddende regering) har grænsebommene endnu engang vist,
at Danmark aldrig er blevet "rigtigt" medlem af EU. Men som så ofte vil vi blæse og have mel i munden samtidigt,
hvilket især V i min optik kommer til at fortryde bitterligt denne gang.
Vores udenrigspolitik og EU politk er i mine øjne noget af det mest beskæmmende, der er sket de sidste 8-10 år.

Robert Kroll

P t er der i Udenrigsministeriet 1 udenrigsminister ( Espersen ) og 1 udviklingsminister (Pind).

Hvis man så laver en EU-minister, så får Udenrigsministeriet 3 ministre, som skal deles om samme embedsapparat - med mindre man evt udskiller EU-arbejdet fra Udenrigsministeriet og lægger det på en ny adresse . ( Så skal der ansættes flere embedsmænd,).

Kristian Rikard

Robert Kroll,
Det er jo ikke rigtigt. Du kan have 25 delressortministre under UM, eller flere, det betyder ikke en dyt. Det er indholdet og den politiske vilje du lægger i et projekt, der er afgørende.

odd bjertnes

Man kunne jo godt forestille sig den effekt deraf, at de nationale ministre lidt bedre fattede deres jobbeskrivelse og ansvarsområde hvis de blev frataget EU-koordinationen. Måske der blev lidt højere til loftet - lokalt.

Minusset er selvfølgelig, hvis denne EU-minister skal være sådan en blåstempler, der skal overtage Dronningens lov-ratificerings-rolle - altså en lusket bagdørs-diktator.

Og det skal han. Før eller siden kommer der en EU-positiv regering der ikke vil gå af. Det kunne fint være en kommende S-regering, og tricket med at slæbe analfabeter til huse og stikke dem en check og stemmeret ved ankomsten kan ikke bare gentages.
Det virkede vist heller ikke helt efter hensigten. Ikke på kort sigt da.

Dert var så den vinkling til emnet, som kan kaldes :
sund paranoia.
;-D

Der er vel kun en god forklaring på hvorfor vi ikke har en Europaminister i dag : Dansk Folkeparti !
Naturligvis bør en kommende Thorning-regering 1 udpege en sådan, hvis området skal tages alvorligt.