Læsetid: 3 min.

'Sådan ville jeg ikke udtale mig i dag'

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt er ikke upåvirket af blæsten om den terrorsigtede Anders Breiviks manifest. For i dag er der ting, Messerschmidt ikke ville sige og gøre i debatten i modsætning til partifællen Søren Espersen
Indland
29. juli 2011
'Når man er folkevalgt, må man være mindre konfrontations-søgende. I dag udtrykker jeg mig mere raffineret end førhen og er mere imødekommende,' siger Morten Messerschmidt.

'Når man er folkevalgt, må man være mindre konfrontations-søgende. I dag udtrykker jeg mig mere raffineret end førhen og er mere imødekommende,' siger Morten Messerschmidt.

Jens Nørgaard Larsen

»Vi er stolte af vores retorik, og jeg agter at fortsætte,« lød det i denne uge fra DF's ledelse i skikkelse af Søren Espersen i kølvandet på den debat om tonen, som opstod efter terrorangrebet i Norge.

Men hans partifælle Morten Messerschmidt har en lidt anden tilgang til sagen.

Selv om europaparlamentarikeren holder ferie og ikke har villet udtale sig til pressen om Anders Breiviks manifest, hvor Messerschmidt selv bliver nævnt et par gange, lagde han vejen forbi Testrup Højskole nær Århus denne uge. Her holder det politiske magasin, forlag og debatselskab Ræson sit sommermøde, hvor omkring 90 mennesker er mødt frem for at drøfte politiske udfordringer. Mest opmærksomhed er samlet om Messerschmidts optræden ikke mindst i lyset af begivenhederne i Norge.

En spørger i foredrags- salen konfronterer ham med, hvorvidt den retorik, han og andre i DF har anvendt, skaber et klima, hvor »den hårde tone i udlændingedebatten kan bane vej for det, som skete i Oslo og på Utøya«.

Undervejs i sit svar udtaler Messerschmidt:

»Jeg har netop gennemgået mine tidligere skriverier, og sådan ville jeg ikke udtale mig i dag.«

Pointer går tabt

Men hvad er det, Messerschmidt måske har fået moralske kvababbelser over at læse i dag, og hvilken rolle spiller tragedien i Norge i den sammenhæng?

»Hvis man kommer til at udtrykke sig for voldsomt, kommer det til at afspore debatten og pointerne går tabt. Men alle mennesker lærer i løbet af livet og bliver forhåbentligt mere favnende og forstående,« siger Messerschmidt efterfølgende til Information.

Og det føler han også gælder ham personligt:

»Inden for de seneste år vil du faktisk konstatere, at jeg ikke har været så offensiv i udlændingedebatten. Hvilket er udtryk for den udvikling, jeg har gennemgået de sidste 3-4 år, hvor jeg også har fået øjnene op for andre emner.«

For 10 år siden indrykkede Dansk Folkepartis Ungdom en annonce i ungdomsbladet Studiemagasinet med teksten:

»Massevoldtægter, grov vold, utryghed, tvangsægteskaber, kvindeundertrykkelse, bandekriminalitet - det er, hvad et multietnisk samfund tilbyder os«.

Annoncen var forsynet med et billede af tre unge lyshårede piger med underteksten: »Danmark i dag«. Ved siden af var et billede af tre hætteklædte, blodplettede mænd, som fremviste Koranen, med underteksten: »Danmark om 10 år«. Messerschmidt og tre andre DFU'ere idømtes 14 dages betinget fængsel for overtrædelse af racismeparagraffens skærpede bestemmelse om propagandavirksomhed. I dag er tonen en anden:

»Det æstetiske udtryk i den annonce var ikke helt i top endsige godt. Det hørte ungdommen til at udtrykke sig så fandenivoldsk. Det handlede dengang om at få opmærksomhed på den politiske scene. Men vi er heldigvis kommet videre i udlændingedebatten siden da. Også på den anden side i debatten med daværende statsminister Poul Nyrups snak om stuerenhed. Men i dag ville det være mærkværdigt at indrykke sådan en annonce.«

Chokeret

Hvad var din umiddelbare reaktion på, at en nordmand motiveret af anti-muslimsk tankegang af den art begik denne historiske forbrydelse i kampen mod det multikulturelle samfund?

»Man bliver chokeret, hver gang man oplever politisk vold. Og det bliver ekstra nærværende, når det udspiller sig i et skandinavisk land frem for eksempelvis skoleskyderier i USA eller Tyskland.«

Blev du forskrækket over den retorik, Anders Breivik brugte i sit manifest og øvrige blogindlæg, som jo spiller på nogle af de samme skarpe modsætninger, metaforer, historiske paralleller og prognoser, som du og andre DF'ere har dyrket gennem årene?

»Ja, det blev jeg. Men når man modnes i voksenlivet, ændrer man sig også. Alle har i 20'erne nogle horn, de skal have løbet af sig. Uanset om det handler om byture eller i mit tilfælde, hvor jeg har svinget krabasken hver gang ved tastaturet. Men når man er folkevalgt, må man være mindre konfrontationssøgende. I dag udtrykker jeg mig mere raffineret end førhen og er mere imødekommende og ikke brovtende og konfrontationsskabende.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Frimann Ljungberg

Tja. Det er da det mest fornuftige, vi har hørt fra en DF'er i lange tider.

Et lille tip med hatten til Messerschmidt.

// Jesper

Hurra for en sludder. Hvad mener manden? Mener han det samme som tidligere nu med andre ord. Det er meningerne bag ordene, der er væsentlige. Bliver de nu skjult bedre end før? Har det noget som helst med øget indsigt at gøre?

Svaret er kort, Hans Hansen:
Et stort og rungende: Njet!

Jesper Hostrup Hansen

Der bør altid være plads til fortrydelser. Ingen debat vil flytte noget, hvis man ikke anerkender i hvert fald dele af modstanderens argumentation.

"Men når man er folkevalgt, må man være mindre konfrontationssøgende."

Tak for det udsagn Morten Messerschmidt. Det er der mange andre politikere over hele det politiske spektrum, som burde skrive sig bag øret.

Per Jongberg

En skal vist være mere glad for én omvendt synder end for ti gode ... eller sådan noget lignende.

Men, men, men ti lange års erfaring med disse mennesker, valget der stunder til, deres evne til at nemme bevægelser i vælgermassen ...

Jeg tror jeg overlader til Ham deroppe, at glæde sig over den "omvendte".

Karsten Jachs

Manden viser et strejf af en menneskelighed, som jeg aldrig tidligere troede at han rummede. I glimt endda forståelse for at egen retorik kan have været medvirkende til at forpeste klimaet. Respekt.

I disse dage er højrefløjspolitikernes udtalelser ekstra interessante, og man kan tydeligt fornemme at ord bliver vejet på guldvægte. Messerschmidt overrasker mig positivt. Bevares, politisk ligger han nu som før æoner fra hvad jeg gør, men politisk debat handler jo om respekten for forskellighed og andres holdninger.

Messerschmidt viser ansatser til selvransagelse, mens eksempelvis Søren Espersen er komplet håbløs...

Første gang der kommer noget fornuftigt fra den unge mand.. spind eller ej...

Kirsten Grube

Jeg blev oprigtigt glad, da jeg så denne artikel. Selvom han jo nok ikke har skiftet grundholdning og menneskesyn, oplever jeg det reelt som et lysglimt. Har sendt et venligt brev til Morten, hvor jeg udtrykker min respekt.

Bjarne Hansen

Det er så frustrerende, at Indvandrere altid bliver brugt som et politisk våben af Højrefløjen.

Hvordan er det dog lykkedes dem at bilde størstedelen af vælgerne ind at under 5% af befolkningen kan udgøre så stort et problem, at de konstant skal være til debat.

Man behøver jo ikke være Matematikker for at kunne regne ud, at så få ikke er i stand til at være nogen overvældende belastning, for så stærkt et samfund som vores.

Desuagtet bliver de kontant fremhævet som et af de største problemer for vort samfund, for visse som det allerstørste.

Så de stirrede sig blinde, og så ikke at den værste trussel kom ind ad bagdøren fra deres eget bagland.

---------------------------------------------------------------------

Jeg synes at det er for letkøbt, at Morten Messerschmidt kommer med det nu.
Han og hans ligesindede har i årtier slået deres holdninger helt fast, og nu er det bare blevet et spørgsmål om hvordan varen er pakket ind, indholdet er uændret.

Jeg giverærlig talt ikke meget for Morten Messerschmidts bondeanger. Den fremstår som et forsøg på politisk skadesbegrænsning og intet andet.

Til gengæld kan jeg faktisk godt forestille mig, at mange folketingsmedlemmer fra Venstre og Konservative ovenpå massakren på Utøya har en dybfølt og meget dårlig samvittighed over at have deltaget i VKO-cirkusset, og på den måde har medvirket til at gøre højrepopulisterne stuerene.

Lisa Rasmussen

"I dag udtrykker jeg mig mere raffineret end førhen..."

Siger dette meget andet, end at Messerschmidt Inc. har fået pænere indpakningspapir til samme varesortiment?

Og viser denne artikel ikke blot, at den unge DF'er er bedre til damage control end hans ældre mentor?

Jeg falder ikke for det stunt!

Stig Winther Petersen

Jeg synes, ikke at det virker letkøbt, det M. M. siger. Det kræver altid meget at kritisere sig selv offentligt, især når man plejer at udtale sig så skråsikkert som MM.

MM sætter forhåbentlig en bevægelse i gang i DF-kredse. Tonen er omtrendt lige så vigtig som indholdet. Hadet er i høj grad båret af tonen.

I øvrigt så burde DF selv igangsætte en offensiv imod hadetale, racisme og løgnehistorier i udlændingedebatten. Partiet bør kritisere hadefulde højrenationalister inden for og uden for partiet. Det er partiets moralske pligt.

Gid mandens tilstand må være kronisk, men jeg vil se det først.

Jeg bliver sikkert aldrig nogensinde enig med Hr Messerschmidt om ret meget.. frem til i dag har han kun fremstået som en selvhøjtidelig og umoden lystløgner i den politiske debat. MEN.. hvis han kan følge op på sine udtalelser i dag og bidrage til at debatten bliver mere sober hvor man går efter bolden og ikke manden, fortjener han en smule respekt.

Bjarne Hansen

Stig Winther Petersen
I øvrigt så burde DF selv igangsætte en offensiv imod hadetale, racisme og løgnehistorier i udlændingedebatten(SWP)

Så fjerne de jo deres eget parlamentariske grundlag på ca. 12-14% i Folketinget.

Selvcensur eller hvad ?
Vejrhaner har vi nok af, ærlighed mangler vi.
Så hellere en Espersen, der siger hvad han mener.
De tragiske begivenheder skal ikke "binde os på mund og hånd" (PH).

Gorm Petersen

Jeg har længe haft en mistanke om, at Morten Messerschmidt slet ikke er psykopat.

Han mangler det flakkende blik - og synes at ignorere partiets hårde ekskluderings praksis - tør i høj grad buse ud med, hvad der lige falder ham ind - og alligevel undgået de helt store katastrofer..

Enten vil han på sigt skifte parti, eller også vil DF gradvist ændre sig fra et raceorienteret parti, til i stedet at samle de udkantsdanskere op, som storbyens kultur-elite dyrkende "hvis folket ikke kan få brød kan det vel spise kage" venstrefløj glemmer.

De der ikke bryder sig om Margrethe Vestagers hattedamer.

Bjarne Hansen

Lad os forestille os at DF vender på en tallerken, og holder helt op med at være kritiske over for indvandrere.

Hvor går deres kernevælgere så hen?

Gorm Petersen

Ethvert andet parti end Enhedslisten - desværre.

@ Bjarne,

Hvis DF vender på tallerken og holder op med at være kritiske overfor indvandrere, og kun kritiske overfor problemen relateret til indvandring (gå efter bolden og ikke manden) så ville langt flere vælgere strømme til partiet. Sandsynligvis også indvandrer..

Martin Stoltze

Tak til Morten Messesmidt for disse overvejelser, som faktisk fremstår ærlige. Særligt at det rart at se, at han i dag tager afstand fra den famøse plakat.

Ang. Søren Espersen vil jeg bare tilføje, at jeg fulgte med i debatten på hans blog forleden dag, da han lukkede butikken. Vi var nogle stykker, som stillede direkte spørgsmål til ham omkring forestillingen om, at islam og Europa befinder sig i en eskalerende krig. Vi bad om at få ham på banen til en debat om inholdet og konsekvenserne af denne påstand. To timer efter lukkede han bloggen for altid. Jeg konkluderer at han ikke er upåvirket, men at han bare ikke ved hvad han skal stille op.

Mogens Kristensen

Han og hans ligesindede har i årtier slået på deres holdninger. Nu læser Morten Messerschmidt skriften på vægen. Havde han og hans moster lyttet, var han moske sluppet for den udtagelse der kom fra Poul Nyrup.

Jesper Frimann Ljungberg

Chris Green siger:
"Jeg bliver sikkert aldrig nogensinde enig med Hr Messerschmidt om ret meget."

Sådan sagde jeg også engang, men jeg finder mig gang på gang på samme side, som ham når der snakkes overvågning af internettet og IT politik med hensyn til brug af åbne standarder med mere.

// jesper

Lars R. Hansen

Bjarne Hansen:"under 5% af befolkningen"

Officielt er der nu 562.517 indvandrere og efterkommere - hertil kommer et ukendt antal herboende udenlandske statsborgere, der ikke medregnes i dette tal samt virkningen af DST forvandlingsmetode - så dit procenttal holder ikke.

Dertil er den danske andel af befolkningen i minusvækst - mens den fremmede andel er i vækst - så der går ikke mange generationer førend den danske andel er mindst.

Hvilket jeg ikke mener vi bør skjule eller fornægte - men indgå i samfundsdebatten - det vil trods alt ændre Danmark radikalt.

Bjarne Hansen

Dem DF konstant er ude med riven efter, Muslimske Indvandrere, udgør under 5%.

Lars R. Hansen

Hvor ved du det fra?

Bjarne Hansen

Fra statistikken, Lars.
Prøv Indenrigsministeriets hjemmeside.

Og husk der skelnes imellem Statsborgere og Indvandrere.

@ Lars R. Hansen,

Dine tal er sikket riktige.. men hvor relevant er det hvor mange % indvandrer her er i DK? Er det ikke mere relevant at tale om hvor mange % av alle indvandrer der udgør et problem i form af kriminalitet mv ? Så er tallet sandsynligvis langt under 5% af den samlede befolkning.

Jeg vælger at være large i dag og anerkende messersmiths 'tilståelse' - men i mig baghovedet lurer ordet damage controll.

johnny bravo

Messerschmidt er nok blevet lidt klogere. Det kan være at turen ud i Europa gør ham godt.

Uanset hvad må Messerschmidt være topkandidat til at overtage når Pia bliver for skinger. Ja tiden er nær.

Søren Espersen er ekstremist. Han er på guds side. Man skal ikke forvente mirakler fra den mand.

.. i mit baghoved ...

Bjarne Hansen

Du kan også prøve her Lars, det er en meget let overskuelig hjemmeside.
http://da.wikipedia.org/wiki/Danmark#Demografi

Anni Løndal de Lichtenberg

Breivik var intelligent nok til at vide, at han var nødt til at udtrykke sig moderat på Internettet, hvis han skulle have flere til at følge sig.

Det samme er Morten, så i modsætning til nogle af jer, så blev jeg ikke glad under læsningen af ovennævnte artikel - i stedet rejste mine nakkehår sig.

Citat:

- "I dag udtrykker jeg mig mere raffineret end førhen og er mere imødekommende og ikke brovtende og konfrontationsskabende."

Intet tyder på, at Morten har skiftet holdninger, og da vi samtidig ved, at han i EU omgås de mest ekstreme, så er sandsynligheden for, at Morten faktisk er blevet mere ekstrem med årene større end det modsatte.

Bjarne Hansen

er islam blevet Danmarks næststørste religion med omkring 3,8-4,0 % muslimer (2004) (Wikipedia)

Sådan Lars, så har du været på skolebænken igen.

Bjarne Hansen

Lars R. H.: Hvorfor bidrager du ikke til debatten med dine gene holdninger, i stedet for hele tiden at afkræve dokumentationer for andres holdninger.

Hvad synes du f.eks. om Morten Messerschmit?

Jesper Frimann Ljungberg

@Lars R. Hansen.

Ja selvfølgelig skal vi tage folks forskelligheder med i vores behandling af dem. Se mit indlæg her:

http://www.information.dk/node/274168#comment-394045

Og det er jo ikke noget vi ikke har set før. Jeg er selv af indvandrer afstamning, og det er du formodentlig også. Ligesom de fleste andre Danskere.

Men der er ligesom forskellige måder at løse problemer med 'grupper af danske borgere'.

// Jesper

Ellen Chakir

@ Bjarne. Og nogle af os er ikke indvandrere... ;-)

Lars R. Hansen

Bjarne Hansen,

der er ingen Officielle registre eller tal for folks religiøs observans - og Tim Jensens bud fra 2003 på 200.000 giver jeg ikke så meget for. Men hvis du har et behov for at tror på et utroværdigt lavt tal - så fred med.

BH:"Hvad synes du f.eks. om Morten Messerschmit?"

Jeg har ikke nogen særlig holdning til MM's person - jeg regner ham vel blandt de mindst ringe politikere i EP - og DF.

Chris Green,

selvfølgelig.

Jesper Frimann,

det er der rigtig nok.

Ellen Chakir

eller ihvertfald ikke mere, end andre pæredanskere...

Mette Hansen

Tankevækkende, at der skal en så fatal begivenhed til for at Messerschmidt og Co. forsøger sig med reflektion
. Desværre finder jeg det helt og aldeles populistisk og beregnende
. Vi har et valg om få måneder og Messerschmidt er ambitiøs.

Hvad skal det hedde: "I dag udtrykker jeg mig mere raffineret end førhen"? At MM overholder de almindelige omgangsformer, EU-parlamentets forretingsorden kræver?

I hvert fald skal man lige notere sig, at manden spilder sin tid på forslag og indlæg om at genoprette grænserne og grænsekontrol indenfor EU.
http://www.europarl.europa.eu/members/expert/committees/view.do?language...

-- helt håbløs, "raffineret" som en frikadelle og gennemskuelig som en glasdør.

Bjarne Hansen

der er ingen Officielle registre eller tal for folks religiøs observans(LRH)

Jamen det er jo løgn lille Lars, du er jo lige blevet præsenteret for dem.

Og nu er det anden gang at du mener at vide hvilke behov jeg har...........?

Du er spild af tid Lars, ka´do hyg dig.

Lars R. Hansen

Åh gud....

Mogens Kristensen

En fisker sagde engang, " kun en torsk gyder"

Lars R. Hansen

Kære Bjarne Hansen

Som jeg måske burde have forsøgt at gøre dig bedre opmærksom på at din henvisning til den danske wikiside med tal om den danske demografi - i dette tilfælde religion - ikke er en henvisning til officielle tal for befolkningens religiøse observans.

Men blot en henvisning til gammel artikel i kristeligt dagblad - hvori islamolog Tim Jensen vurdere antallet af muslimere i landet til ca. 200.000 - dette er ikke et officielt tal, men Tim Jensens.

Et officielt tal for antal og andel af indbyggere med muslimsk observans findes ikke.

Ellen Chakir

"Hvor mange muslimer er der i Danmark?
Der er ikke nogen der ved hvor mange muslimer, der er i Danmark. De mest velunderbyggede skøn peger på, at der er i 2009 var omkring 230.000 personer med muslimsk baggrund i Danmark (Se fx Brian Jacobsen ”Denmark”, Yearbook of Muslims in Europe 2010). De fleste muslimer i Danmark kan findes blandt de indvandrere fra bl.a. Pakistan, Marokko og Tyrkiet som kom til Danmark som gæstearbejdere i 1960erne og 1970erne og de flygtninge, der kom til landet bl.a. fra Iran, Irak, Palæstina, Bosnien og Somalia. De godkendte muslimske trossamfund repræsenterer et relativt bredt udsnit af muslimske trossamfund i Danmark. Muslimerne i Danmark er primært organiseret langs etniske linjer. Især de pakistanske moskeer er stærkt repræsenteret, men også muslimer med tyrkisk baggrund er stærkt repræsenteret på listen gennem de 29 menigheder tilknyttet Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse, den største muslimske organisation i Danmark. Omvendt er der ingen af de moskeer, der primært tiltrækker muslimer med somalisk eller afghansk baggrund, som er blevet godkendt som trossamfund. Med 22 godkendte islamiske og islam-inspirerede trossamfund med i alt 66 menigheder under sig, er formodentlig knap halvdelen af moskeforeningerne i Danmark godkendte trossamfund." Citat teologisk fakultets FAQ side http://teo.au.dk/csr/rel-aarbog11/faq/
Det passer meget godt med gennemsnittet i Europa og i de andre nordiske lande, der også ligger på omkring 3,8 %.
Læg mærke til at der står med muslimsk baggrund. Det betyder altså ikke nødvendigvis at man er praktiserende muslim, for at komme med i de 3,8 %.

Lulu Nielsen

Hvofor ikke tage imod MMs udmelding med kyshånd. Vi kommer ingen vegne med mistro. Vi har mere, end nogensinde, brug tor lidt tillid.

Som ateist vil jeg bare fremme et lille ønske: Venligst lad ikke denne tragedie føre til religionsplikt.

Anne Albinus

»Inden for de seneste år vil du faktisk konstatere, at jeg ikke har været så offensiv i udlændingedebatten. Hvilket er udtryk for den udvikling, jeg har gennemgået de sidste 3-4 år, hvor jeg også har fået øjnene op for andre emner.«

Ja, mødet med Bruxelles, hvor Morten Messerschmidt er medlem af Europa Parlamentet, er en øjenåbner. Her lever mere end 90 nationaliteter, og her har de lokale levet i mange år side om side med immigrantbefolkninger. Jeg har haft kolleger, naboer, sportskammerater, korvenner fra utallige nationer, og ingen spekulerede over eller talte om hinandens trosretninger. I Bruxelles er man ikke så bange som i f.eks. Danmark, hvor der er lavere koncentration af fremmede, og frygten og fantasien kan udvikle sig. Desuden er EU's politik mangfoldighed, solidaritet, tolerance og gensidig respekt mellem lande og mennesker.

Nationalt har DF kontinuerligt krævet voldsomme stramninger af udlændingereglerne gennem ti år, og der er ikke noget, der tyder på, at partiet holder op og en dag siger, nu har vi nået, hvad vi ønsker på det område.

Det væsentlige spørgsmål er om partiets politik er usympatisk eller sympatisk. Er der f.eks. en vilje til ikke-diskrimination? Er der en vilje til ikke at stigmatisere udvalgte grupper i samfundet? Man skal ind under den markedsførte overflade af velklædthed og veltalenhed. Den valgte retorik er jo et led i en markedsstrategi og teknikker for at nå nye vælgertyper og overbevise dem, f.eks overlægen og direktøren.

For øvrigt har franske Marine Le Pen fra Le Front National og det flamske parti Vlaams Belang også ændret deres måde at tale på. Til evt. interesserede: en engelsk doktordisputats : "Interpreting discourse: a critical discourse analysis of the marketing of an extreme right party: the Vlaams Blok/Vlaams Belang".

Sider