Læsetid: 2 min.

Socialministeriet har mistet 94 mia. på finansloven

Socialministeriet har gennem de seneste 10 år mistet en række vigtige politikområder. Ministeren afviser, at ministeriet skulle være drænet for politisk potens
23. juli 2011

Det seneste årti har alvorligt svækket Socialministeriets politiske magt og prestige, mens pengekassen er skrumpet med 94 milliarder. I 2001 modtog Socialministeriet 101,4 milliarder på finansloven, mens tallet i dag er nede på syv milliarder. Samtidig er områder som beskæftigelse, velfærdsydelser, familie- og børnepolitik samt ligestilling drypvist hevet over i andre ministerier.

Socialministeriet er i dag blevet et »almisseministerium«, mener socialordfører Özlem Cekic (SF).

»Et par gange om året sætter vi os og deler penge ud til et par frivillige organisationer. Men der er næsten ingen ressourcer til socialpolitikken, mens fattigdommen stiger og flere familier sættes på gaden. I stedet lapper man lidt her og der,« siger hun.

Amputeret ministerium

Hun anklager regeringen for at føre en socialpolitik, hvor den enkelte selv har ansvaret for at hive sig ud af fattigdommen ved at komme ind på arbejdsmarkedet.

»Når man har den tilgang, kræver det jo heller ikke et ministerium, der laver noget. Man vil hellere ud og give 12-årige elektroniske fodlænker på end se på forældrenes problemer,« siger hun.

Også René Skau Björnsson (S), der sidder i Socialudvalget, angriber ministeriet og kalder det »amputeret«:

»Fokus er forsvundet fra den sociale indsats og drejer sig nu om, at alle sociale problemer kan løses ved, at man har et arbejde.«

Socialordfører Line Barfod (EL) påpeger, at socialpolitikken desuden er enormt præget af signalpolitik:

»Foruden beskæftigelse handler socialpolitikken mest om at klappe folk på skulderen og sige 'hvor er det synd for dig, at du er hjemløs' frem for at forhindre, at nogle ender i fattigdom og ikke kan betale deres husleje.«

Selv om ministeriet på 10 år har mistet 94 milliarder, afviser socialminister Benedikte Kiær (K), at ministeriets slankekur har ført til en svækket politik, for ministerierne samarbejder på tværs om eksempelvis beskæftigelse.

»Jeg synes helt klart, der er en god positiv udvikling på socialområdet. Og selv om ydelserne er flyttet over i Beskæftigelsesministeriet, har det ikke haft indflydelse på, om vi har en god socialpolitik eller ej,« siger Benedikte Kiær.

Hvilket ministerium har det overordnede ansvar for at hjælpe de fattige?

»Det har vi alle sammen, og alle ministerier skal dele dette ansvar.«

 

'Årtiet, der udsultede Socialministeriet' SoMMERTIDER side 6-8

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Inger Sundsvald

Selvfølgelig synes Benedikte Kiær ikke at ministeriets slankekur har ført til en svækket socialpolitik. Hun mener formentlig at man aldrig før har fået så meget mere for færre penge.

Søren Kristensen

Man kan narre nogle klienter hele tiden og man kan narre alle klienter noglen tid. Men man kan ikke narre alle klienter hele tiden.