Læsetid: 2 min.

Fra terroristens tanke til handling

Det kan være svært at sætte fingeren præcist på, hvad der fik Anders Behring Breivik til at tage det afgørende skridt, der fredag slog 76 mennesker ihjel. Ifølge terrorforskere skal der både ydre faktorer og indre kampe til
Indland
26. juli 2011

Når terroreksperter definerer terroristers radikaliseringsproces, taler de ofte om fire faser. Igennem disse fire faser, har forskere forsøgt at afdække, hvordan et menneske bliver terrorist.

Hvordan han eller hun langsomt bevæger sig igennem den identitetssøgende fase, lader sit tøj eller hår tilpasse deres nye identitet, opsøger nye miljøer, lægger afstand til deres gamle tilværelse for til slut at udøve terrorisme.

Kigger man på Anders Behring Breivik, der fredag slog 76 mennesker ihjel, har han identificeret sig højreekstremt i årevis, men særligt inden for de seneste tre år, radikaliserede hans holdninger sig, har det lydt fra hans venner. Det eneste, man endnu ved om Anders Behring Breivik baggrund for terror, er nordmandens egne udlægninger fra det 1.500 sider lange manifest, han lagde på internettet inden terroraktionen fredag. Det er derfor svært at afgøre, hvornår og hvad, der fik Breivik til at gå så vidt.

Men den norske terrorekspert Tore Bjørgo understreger, at der udover indre kampe også var særlige ydre omstændigheder, der drev ham:

»Han beskriver selv en udvikling, der begyndte for ni år siden, og det peger på, at han allerede var i den sidste fase af sin radikalisering dengang. Der er intet i hans baggrund, der taler for, at han skulle være endt, hvor han er. Han har en normal familie og venner, men han har i løbet af årene langsomt opbygget et had til muslimer. Men der findes ingen enkel forklaring på, hvorfor han blev terrorist,« siger Tore

Bjørgo, der koordinerer al terrorforskning på Politihøgskolan i Oslo.

Da Norge i 1999 støttede NATO-angrebet på Serbien, blev det for meget for Anders Behring Breivik, der mente, at serberne gjorde det eneste rigtige ved at fordrive de kosovoalbanske muslimer, nævner Tore Bjørgo som en af de ydre faktorer, der bidrog til Breiviks radikalisering.

Sociopat

Han var en del af bloggermiljøet, hvor han udbredte sine holdninger imod multikulturalismen og indvandringen til Europa, men ifølge Tore Bjørgo er der ikke noget af indholdet i disse indlæg, der indikerer, at Anders Behring Breivik skulle ende som terrorist.

I denne gruppe af mennesker, der ytrer deres antiislamiske holdninger, er det svært at definere, hvem de potentielle terrorister er, påpeger Raffaello Pantucci, der forsker i terrorisme ved International Center for the Study of Radicalisation ved Kings College i London.

Han betegner gruppen som værende i den anden fase af radikaliseringen, og ifølge ham er det først i mellem den anden og tredje fase, at omverdenen har en chance for at spotte de mennesker, der potentielt kan ende som terrorister.

»Det kræver naturligvis en sag, men det hænger også sammen en personlighedsforstyrrelse, og Breivik lignede mest af alt en sociopat med narcissistiske træk,« siger han og understreger, at det endnu er for tidligt at sige noget endeligt om Breivik, da det vil kræve en minutiøs gennemgang af hans manifest.

Ifølge Pantucci kan Breiviks manglende offentlige ørenlyd oven i hans sociopatiske tendenser også have medvirket til en øget radikalisering.

»Hvis man ikke bliver hørt, kan man føle sig nødsaget til at tage andre midler i brug,« siger Raffaello Pantucci.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Halvorsen

"Det kan være svært at sætte fingeren præcist på, hvad der fik Anders Behring Breivik til at tage det afgørende skridt, der fredag slog 76 mennesker ihjel. Ifølge terrorforskere skal der både ydre faktorer og indre kampe til."

Jeg har kommenteret den grusomme handling andetsteds her i Information. Men jævnfør ovestående tekst, syntes jeg, at en handling, som den jeg sender et link til her, i hvert fald ikke er med til at forhindre, at folk som Anders Behring Breivik gør, hvad de gør.

Caught on tape: Police beat and taser 'gentle' mentally-ill homeless man to death
By Rachel Quigley
Last updated at 9:12 AM on 29th July 2011
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2019225/Kelly-Thomas-Police-beat...

Ole Halvorsen

"Det kan være svært at sætte fingeren præcist på, hvad der fik Anders Behring Breivik til at tage det afgørende skridt, der fredag slog 76 mennesker ihjel. Ifølge terrorforskere skal der både ydre faktorer og indre kampe til."

Jeg har kommenteret den grusomme handling andetsteds her i Information. Men jævnfør ovestående tekst, syntes jeg, at en handling, som den jeg sender et link til her, i hvert fald ikke er med til at forhindre, at folk som Anders Behring Breivik gør, hvad de gør.

Caught on tape: Police beat and taser 'gentle' mentally-ill homeless man to death
By Rachel Quigley
Last updated at 9:12 AM on 29th July 2011
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2019225/Kelly-Thomas-Police-beat...