Læsetid: 2 min.

Unge søger mod Aalborg og Odense for at læse

Rekordmange får i dag besked om, at de er optaget på universitetet. Aalborg Universitet er topscorer, når det kommer til at tiltrække unge fra andre dele af landet
Rekordmange får i dag besked om, at de er optaget på universitetet. Aalborg Universitet er topscorer, når det kommer til at tiltrække unge fra andre dele af landet
30. juli 2011

Ikke alene er de unge blevet mere fleksible, når det kommer til valg af uddannelse, de er også blevet mere villige til at flytte til den anden ende af landet for at studere.

I dag får 25.548 unge brev om, at de er blevet optaget på universitet, og dermed slår antallet af unge endnu en gang rekord. Aalborg og Syddansk Universitet står for de største stigninger med henholdsvis 31 pct. og 24 pct. flere studerende i år.

Udsigt til SU midt i en krisetid er utvivlsomt en del af forklaringen, men der er også en særlig grund til, at de unge søger mod Aalborg, mener rektor Finn Kjærsdam, Aalborg Universitet.

»Først og fremmest må det skyldes vores uddannelsesform med projektarbejde, hvor folk holder hinanden i ørerne. Det er med til at sikre, at man bliver færdig til tiden, uanset om man kommer fra en akademisk familie eller ej,« siger han og bryster sig af, at Aalborg Universitet er danmarksmester i mønsterbrydning.

Ud fra antallet af ansøgere kan han se, at omkring 55 pct. kommer fra andre dele af landet, hvor det for de øvrige universitetsbyer kun gælder 30 pct.

»Det tror jeg, netop har at gøre med undervisningsformen. For hvorfor skulle det ellers være? Det er ikke fordi, vi har mere strålende forskningsmiljøer end Aarhus og København,« siger Finn Kjærsdam.

Men generelt er de unge blevet bedre til at søge uden for København, og videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen (K) er svært begejstret.

»De skal i den grad roses for at søge bredere. De søger ikke kun ind på én enkelt uddannelse, og i øget omfang søger de også ind på flere forskellige universiteter, og det øger jo muligheden for at komme ind,« siger hun.

Plads til flere

Også på Syddansk Universitet kommer ansøgerne fra hele landet, og ikke mindst fra hovedstadsområdet. Men indtil videre er der jo kun tale om et tilbud, bemærker rektor Jens Oddershede.

»Jeg er glad for, at vi kan tilbyde så mange unge en uddannelsesplads, og jeg håber, at også de, der skal rejse langt for at komme i gang med deres studier, tager imod vores tilbud,« siger Jens Oddershede.

Også sidste år var der rekordstore optag, men der er stadig plads til flere studerende. Aalborg Universitet har et princip om at optage alle, der kan og vil, og derfor har universitetet de sidste måneder arbejdet hårdt for at finde lokaler og undervisere til det store antal ansøgere.

»Vi har i modsætning til andre år vidst det her siden midten af marts, hvor kvote 2-ansøgningerne kom. De andre år har det store antal ansøgere først vist sig i løbet af sommerferien, da kvote 1-ansøgninger kom. Så der fik vi gevaldigt travlt i august med at finde plads til dem,« siger rektor Finn Kjærsdam, Aalborg Universitet.

Sidste år optog Aalborg Universitet 20 pct. flere end året før, og måtte i starten af undervisningsåret afholde forelæsninger i et stort telt, der var blevet brugt til dimensionsfesten. Det førte til flere forespørgsler i Folketinget. Men i år er man forberedt.

»Vi har været ude at leje 18.000 kvadratmeter nye lokaler og foretaget omkring 80 nyansættelser. Så der bliver ikke pladsmangel eller færre videnskabelige medarbejdere pr studerende,« siger Finn Kjærsdam.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu