Læsetid: 4 min.

Århus-politiker: Byrådet tager ikke politisk vold alvorligt

Århus Kommune har gennem mange år fejlet i bekæmpelsen af politisk vold og radikalisering, mener Radikale Venstre, der anklager byrådet for at være skyld i, at byen er blevet omdrejningspunkt for voldelig højreekstremisme. Der foregår ellers en omfattende indsats, lyder det uforstående fra borgmesterkontoret
Århus Kommune har gennem mange år fejlet i bekæmpelsen af politisk vold og radikalisering, mener Radikale Venstre, der anklager byrådet for at være skyld i, at byen er blevet omdrejningspunkt for voldelig højreekstremisme. Der foregår ellers en omfattende indsats, lyder det uforstående fra borgmesterkontoret
16. august 2011

De færreste begriber, hvordan den smilende, socialdemokratiske by, Århus, kan være tilholdssted for landets mest ekstreme højrefløj. Men ifølge Sander Jensen, formanden for Radikale Venstre i Århus, er det slet ikke så mærkeligt.

»Det er fordi, de får lov til at være her. Der er ingen, som siger fra. Politikerne fokuserer ikke nok på det, og så får den politiske vold lov til at trives,« siger Sander Jensen, som sammen med sine kolleger i byrådsgruppen uden held har forsøgt at overtale resten af politikerne på Århus Rådhus til at indføre en samlet handleplan imod politisk vold.

»Århus Kommune sover i timen, og sådan har det været i årevis. Man vender det blinde øje til truslen, som så lige så stille vokser sig større,« siger Sander Jensen.

I sidste uge endte Århus endnu engang med at fremstå som den voldelige højrefløjs danske epicenter. Politiken bragte en række artikler om, hvordan et hidtil ukendt netværk af højreekstremister, kaldet ORG, også tager sit udspring i den østjyske by. Langt de fleste af netværkets medlemmer er fra Århus, hvor der angiveligt også drives en højrenational privatskole, og ifølge researchgruppen Redox har politiet ved et arrangement fundet flere våben.

Lang historie

Oplysningerne om ORG skriver sig ind i en langt fra ny historie, som handler om, hvordan Århus fungerer som højrefløjens højborg, og medierne har de seneste år afsløret adskillige eksempler på politisk motiverede overfald og hærværkshændelser.

»Mit indtryk er, at et flertal af de politiske partier i Århus byråd ikke vil sætte fokus på emnet, fordi de er bange for, at det vil skade byens image. Men problemet er, at det kommer op igen og igen. Nu med afsløringerne af ORG. Det ender med at udstille, hvordan Århus by ikke har udvist rettidig omhu ved at lave en målrettet indsats mod politisk vold,« siger Sander Jensen.

Sidste år udkom bogen 'Forklædt som Nazist', og i kølvandet på afsløringer af blandt andet unge drenges færden i højreradikale miljøer, rykkede både daværende borgmester Nicolai Wammen (S) og Venstre-rådmand Laura Hay ud med krav om styrket indsats mod højreekstremisme.

I dag har borgmesteren sagt sit job op, hvorfor han ikke ønsker at kommentere sagen, og Laura Hay har ikke svaret på Informations henvendelser.

Men Århus Kommunes SSP-afdeling oplyser, at de ikke er bekendt med decideret nye initiativer, som skulle være iværksat det seneste år.

Den samlede indsats er godt nok først kommet i drift fra januar 2011, men har været under opsejling siden 2007.

Det betyder dog langt fra, at byen vender det blinde øje til radikalisering og vold, understreger Toke Agerschou, der er leder af indsatsen.

Han forklarer, hvordan der både arbejdes med de enkelte unge, deres lærere og gademiljøet. Desuden har byen fået et såkaldt 'Infohus', hvor bekymrede borgere kan henvende sig.

»Fra november sidste år afdækkede vi også systematisk, hvem de unge var. Hvor mange de var, hvordan de havde det og så videre. Vi følger området meget meget nøje, men det har ikke været nødvendigt med yderligere initiativer,« siger Toke Agerschou, som dog efterlyser bedre rammer for forebyggelse af voksnes radikalisering.

»Vores indsats er kun for dem under 18 år, og der er intet lovgrundlag for, at kommunen påtager sig ansvaret for forebyggende aktiviteter for personer over 18 år. Det ville ellers give god mening, og her kunne man enten som signal fra regeringen eller som lovgrundlag godt pege på opgaven for de over 18-årige,« siger han.

Stoltenbergs strategi

Socialdemokraten Jacob Bundsgaard Johansen har for nylig overtaget byens borgmesterstol. Derfra kan han ikke genkende billedet af, at Århus Kommune skulle have sovet i timen. Han henviser til de mange SSP-initiativer, som også skal ses i sammenhæng med den løbende indsats hos Østjyllands Politi og PET.

Det være sagt, så står byen over for en opgave, som handler om at igangsætte en demokratidebat, påpeger Jacob Bundsgaard Johansen og refererer blandt andet til, hvordan den norske statsminister, Jens Stoltenberg, har mødt had og tragedie med krav om åbenhed og demokrati.

»De fleste almindelige danskere synes ikke, at vi skal have hemmelige netværk og registrere folk. Det hører ikke hjemme i et demokratisk samfund, og derfor vækker det foragt. Men så må vi ærligt diskutere det og gå i dialog med unge mennesker om, hvad et demokratisk samfund er. Vi skal have mere åbenhed, tolerance og imødekommenhed,« siger Jacob Bundsgaard Johansen og henviser til, at der også findes et exit-program for over 18-årige, som har brug for hjælp til at forlade radikale miljøer, hvad enten det er højrefløjen, venstrefløjen eller en religiøs gruppering, de vil ud af.

- Men problemet har eksisteret i 20 år. Skulle I ikke have iværksat indsatsen noget før så?

»Vi gør i hvert fald alt, hvad der står i vores magt for at bekæmpe problemet her og nu, og der er al mulig grund til at gøre det og fortsætte den indsats, vi har sat i værk,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jette Abildgaard

Tusind tak til Information og Sander Jensen for at tage dette emne op...

At forsoege at faa de unge ud af det ekstreme hoejre miljoe er jo meget godt, men Sander Jensen og Jacob Bundsgaard Johansen burde i stedet - i foerste omgang - kigge indenfor hos hele den offentlige sektor i byen....naar I har fundet - og udryddet alle de offentligt ansatte i Aarhus, som er medlemmer af ORG, da skal I se, da vil de unge heller ikke laengere vaere hoejreekstremister! Absolut INGEN tvivl om, hvor dette kommer fra og, jeg tror Sander Jensen ved det, men enten ikke toer sige det, eller er blevet bedt om ikke at sige det!!

Os, der engang boede i og, elskede byen har absolut ingen problemer med at se - og foele paa vor egen krop - hvor det Aarhusianske fremmedhad starter...IKKE hos den amindelige Aarhus-borger, men indefra byens system!

At 'opdrage' de unge menneker i byen vil intet aendre...I skal have nogen uvildige udefra til at rydde op - og ikke mindst ud! Foer dette er gjort, vil intet aendre sig!!

Jeg forstaar fint hvorfor Wammen ikke oensker at udtale sig!! Naar man intet siger, saa lyver man ikke, vel Wammen!?

Forlade venstrefløjen ved hjælp af et exit-program? Lol, jeg griner min røv i laser. Der er sgu mig bekendt aldrig nogen der har forbudt andre at forlade venstrefløjsmiljøet! Så skulle det da lige være fordi du er medlem af en eller anden obskur, lyssky celle a la Blekingegadebanden. Men disse findes jo som bekendt ikke længere efter Murens fald.

Søren Furbo Skov

Jeg vil starte med at antage, at Jette Abildgaard mener "fyre" når hun skriver "udrydde".

Når det er overstået, hvor sætter vi så grænsen? Skal alle folk uden for den politiske mainstream have berufsverbot i det offentlige? Kun i byer, der har problemer med radikaliserede unge? Eller er det kun folk, der har deres ekstreme holdninger til fælles med de radikaliserede unge i den pågældende by?

Inden vi bliver nødt til at fyre alle venstreorienterede fra Københavns Kommune, kan vi så ikke blive enige om at Danmark bør være en retsstat? Hvor man er uskyldig indtil det modsatte er bevist. Hvor ens medlemskab af diverse klubber ikke har indflydelse på ens karrieremuligheder inden for det offentlige. Og hvor vi først fyrer folk når vi har rettens ord for, at de har begået ulovligheder i forbindelse med deres job, eller beviser for, at de har forsømt deres det. Eller gælder lighed for loven kun for folk, I er enige med?

Jette Abildgaard

Søren Furbo Skov,

Du kan hermed antage, at hun mener "JA" - 100% sikkert!!

Hvis du vil have et job hos det offentlige, boer du ALDRIG have retten til at indvolvere dine egne politiske holdninger, i dit job! Og, du boer da slet, slet ikke kunne bruge dette til at oedelaegge andre menneskers liv, job, indkomst, hjem etc., som desvaerre er lige det der sker i Aarhus i dag...og de sidste mange aar!

Hvordan bliver unge mennesker radikaliserede Soeren? Hvem radikaliserer dem? Kommer det ikke et sted fra??

Er det ikke netop saadan, at holdninger er personlige, du har et til at tro og mene som du har lyst, ingen kan/vil tage dette fra dig, MEN hvis du misbruger din stilling til netop at bruge disse ekstreme holdninger i dit job, saa det skader andre mennesker.....da ER det UD......ja Soeren...100% sikkert!!

HVIS man kan holde sine private holdninger UDENFOR sin karriere, saa kan man selvfoelgelig have den karriere man har lyst at have, men hvis man har sit job for at misbruge og dermed oedelaegge noget for andre mennesker, som ikke har den samme holdning, da boer man IKKE/ALDRIG have - retten til et saadant job...korrekt!?

Hvis du har et job i en bank, er det jo helt fint at mene at mennesker der er rigere end du, ikke burde vaere det, men det er IKKE i orden at stjale deres penge fordi du har den holdning, vel?

Vi er 100% sikkert enige om, at Danmark boer vaere en retsstat Soeren! Hvor mange aar tror du det vil tage at faa landet lavet om til netop at vaere det?? Saa laenge advokater/politiet kan trues/bestikkes af offentlige og statslige instanser, til at naegte at tage klienter/ofre for forbrydelser, da har landet jo desvaerre ikke et gran retsstat i sig, vel!? Saa ...der er desvaerre LAAANG vej igen i lille DK!

Som Danmark ser ud i dag, er lighed for loven kun for de mennesker, som har maft eller penge nok til at kunne true og bestikke advokater/politi o.lign. instancer! Mig bekendt...(beviseligt)...er beviserne ligegyldige i landet som det er i dag, hvis man ikke er et af disse mennesker med magt eller penge i landet .....:(

Ordet 'retsstat' er derfor desvaerre en joke i dagens Danmark!