Kommentar
Læsetid: 1 min.

Bagsiden: Ak, Kraka krakelerer

Politikens nye tænketank slår revner. Årsag: Vrede over kommentatordirektør Peter Mogensens enerådige valg af formand og Mogensens 'markedskonforme' løn
Politikens tidligere kommentator Peter Mogensen forsvarer sin direktørgage for bladets velfærdstænketank Kraka med, at lønnen er 'markedskonform' for 'et risikobetonet projekt'.

Politikens tidligere kommentator Peter Mogensen forsvarer sin direktørgage for bladets velfærdstænketank Kraka med, at lønnen er 'markedskonform' for 'et risikobetonet projekt'.

Michael Daugaard

Indland
24. august 2011

Oh vé! De gode græder, og de onde ler. For kun to uger siden lancerede dagbladet Politiken sin tænketank 'Kraka' med bladets politiske kommentator Peter Mogensen som direktør. Og allerede nu har tænketanken slået revner som følge af selvsamme Mogensen.

Krakas formål er »at udtænke brede politiske løsninger af nødvendige reformer for udviklingen af det danske velfærdssamfund.«

Den tekst udlagde kommentatordirektør Peter Mogensen over for Information således: »Vi vil forsøge at sige: 'Her ligger udfaldsrummet politisk.'«

Beklageligvis er Kraka snublet i sit eget udfaldsrum. Kraka er blevet forladt af to af sine bestyrelsesmedlemmer. Nemlig den indtil for nyligt siddende formand, professor Peder Nedergaard, og Rigsarkivets dr. phil. Birgitte Possing.

Til Ritzau erklærer de to, at de er »beskæmmede« over, hvordan tænketanken er blevet sat i søen. De er vrede over, at Peter Mogensen har valgt managementkonsulent Henrik Mulvad til at afløse Peder Nedergaard som formand uden overhovedet at indkalde bestyrelsen.

Ingen bestyrelse

Over for Politiken.dk forsvarer Mogensen sig med, at Kraka slet ikke har nogen bestyrelse før det stiftende møde i slutningen af denne måned.

Politiken.dk konstaterer imidlertid med undren, at Krakas hjemmeside faktisk navngiver en »bestyrelse«. Nu ikke længere med Nedergaard og Possings navne, men med Mulvad omtalt som »kommende formand«. Enhver kan dele denne undren ved at klikke ind på Kraka.org.

Som årsag til deres undsigelse af Kraka angiver de to afgåede bestyrelsesmedlemmer også den aflønning, der er udset til Peter Mogensen. Den finder de to »langt over det rimelige«.

Sin kommende indtægt forsvarer Peter Mogensen imidlertid med ordvalget:

»Det her er et risikobetonet projekt. Og de lønninger, der ligger, er markedskonforme i forhold til den risiko, der er forbundet med projektet.«

Jamen, se nu bare! Mogensen viser personligt vejen til Krakas noble mål:

»At udtænke nødvendige reformer for udviklingen af det danske velfærdssamfund.«

Vi skal bare allesammen gøre som Mogensen: Understrege, hvor 'risikobetonet' det er at arbejde for det danske velfærdssamfund. Og følgeligt skal vi forlange 'markedskonforme' lønninger. Det er ren Kraka.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I følge BT bliver Peter Mogensens tænketanks-løn på mellem 1,3 og 1,4 millioner.
Det forslår jo ikke meget i Østsjælland, så han har betinget sig, at han kan fortsætte i polit-showet "Mogensen og Kristiansen" på TV2 News, lige som han også skal skrive klummer for dagbladet Politiken.

http://www.bt.dk/danmark/skal-have-13-mio.-kr.-for-at-taenke

Kristian Rikard

Steen Sohn,
Michael Kristiansen er vist kun journalistuddannet og har tidligere smykket sig med titler, som han ikke havde :-(
David Rehling kan helt klart ikke lide Peter Mogensen. Jeg synes bare han er en charlatan - og desværre ligger vores humoristiske sans også et stykke fra hinanden, så ham gider jeg ikke læse eller høre på. Hvad angår selve KRAKA tillod jeg mig
at anføre i denne avis, at jeg synes, at man burde give den en chance. Men hvis det med Peder Nedergård står til troende, så vil jeg nok sige, de er kommet meget uheldigt fra start. Meget kan man sige om Nedergård, men dum er han ikke, og han er en ret så habil nationaløkonom.
Det der med lønnen er jo ren idioti - hvordan er den nogensinde kommet ud - offentligjort? Og størrelsen, tjah der er masser i den branche, der får lønninger, så man må sig korse.
Men hvis man jokker så solidt i spinaten allerede fra starten - og allerede nu taler i kommunikative tunger, så ser jeg heller ikke megen hverken tænke eller tank i det foretagene.

Niels-Holger Nielsen

Søde ord

Såfremt det skulle være 'risikobetonet' at lancere en tænketorsk, kunne man jo få den 'tanke', at offentligheden er en større modstander end Mogensen bryder sig om. Men ssh!, det har jeg aldrig sagt - eller tænkt...

Med venlig hilsen

Henrik Bjerre

Jeg synes da det er forfriskende at Amalie har faaet en mandligt konkurrent - og endda her indenfor det kulturradikale spektrum!

Kristian Rikard

Henrik Brøndum,

Overser du ikke Henrik Dahl? Ok måske ikke decideret kulturradikal-men besynderlig er han da :-)

Henrik Bjerre

@Kristian Rikard,

tak for en udfordrende bemaerkning. Jeg vil nu bruge resten at aftenen og natten til at filosofere over hvilken af de to skoenaander, der udover deres betydning for udbredelsen af den livstraette selvforstaaelse har betydet mest for det danske samfund i dette aartusind!

Er det mon en fordel at starte op på en skandale? Det giver da umidelbart gratis annonceplads i aviserne, selv før tænke-tanken har tænkt en tanke. Det må da siges at være en hurtig start ....

Vi har ikke brug for amerikanske tænketanke, der spreder utopiske løsningsmodeller. Vi har brug for ideologier, vilje, legitimitet og klassekamp!

Mon den tænketank overhovedet kommer i gang?

Niels-Holger Nielsen

Er der noget, der hedder tænketanktankegang?