Nyhed
Læsetid: 3 min.

Dansk Folkeparti truer konservative mærkesager

DF tror ikke, at Konservatives opsigtsvækkende aftale med Radikale Venstre om at bryde blokpolitikken er andet end valgflæsk, men skulle K begynde at bryde forlig, er man klar til at trække støtten til aftalte topskattelettelser, og det der er værre
Formand for Radikale Venstre Margrethe Vestager og formand for Konservative Lars Barfoed har givet hinanden håndslag på, at de vil samarbejde efter valget — uanset om det bliver blåt eller rødt flertal.

Formand for Radikale Venstre Margrethe Vestager og formand for Konservative Lars Barfoed har givet hinanden håndslag på, at de vil samarbejde efter valget — uanset om det bliver blåt eller rødt flertal.

Linda Henriksen

Indland
29. august 2011

Det så lidt halvhjertet ud, da Konservatives Lars Barfoed i går gav Radikale Venstres Margrethe Vestager håndslag på, at man vil bryde med blokpolitikken efter et kommende valg, men mener Barfoed det seriøst, er DF klar til at trække tæppet væk under konservative mærkesager, lyder det nu.

I Berlingske erklærede Barfoed og Vestager, der peger på hver deres statsminister, at man uanset valgets udfald vil insistere på, at modparten skal med i store aftaler om bl.a. økonomi og udlændinge. Men rokker K det mindste ved forligsstof uden DF's godkendelse, får det konsekvenser, siger DF's magtfulde finansordfører, Kristian Thulesen Dahl.

»Vi står ved de forlig, vi har indgået, men vi kan ikke have en situation, hvor K begynder at vælge og vrage mellem de aftaler, vi har lavet. Jeg ser mest den her aftale mellem K og R som en valgtaktisk aktion, men bryder de så meget som ét forlig, så vil vi lade det få konsekvenser,« siger han og uddyber:

»Der er områder, hvor vi har accepteret kompromiser i forhold til vores politiske udgangspunkt for at få økonomien til at hænge sammen. Der er f.eks. en udmøntning af topskattelettelser, der ikke er aflyst, men udsat til 2014. Begynder de at sige, at de står frit, hvorfor skulle vi så føle os bundet af det?«

Konservativt løfte

Ifølge Konservatives politiske ordfører, Carina Christensen, vil partiet dog heller ikke rokke ved én eneste af de forlig og aftaler, der de seneste 10 år er indgået med DF. Det er ifølge hende 'primært på den økonomiske politik', at der er enighed med Margrethe Vestager.

»Udgangspunktet er, at vi står ved de seneste 10 års udlændingepolitik, og vi ønsker ikke at opsige nogle forlig. Der er vi selvfølgelig uenige med de radikale, som vil rulle tilbage. Det vil vi ikke. Men når vi ser ind i en ny valgperiode, er der flere steder, hvor vi godt kunne samarbejde. Det kan handle om integration på arbejdsmarkedet og spørgsmålet om, hvordan vi tiltrækker mere veluddannet arbejdskraft fra udlandet.«

Andre profiler i DF har da også svært ved at se de konservatives flirt med de radikale som andet end panik.

»Hvert eneste valg siden 2001 har det været samme dagsorden. I 2001 gjalt det om at lave en firkløverregering med CD og KD for at holde DF ude. I 2005 flirtede de helt vildt med Marianne Jelved. Det var dengang hun var cool. I 2007 var det Ny Alliance. Nok er nok, og det hele var vidunderligt. Nu siger de fandengaleme det samme igen. Vi ved jo, at kommer der et borgerligt flertal, så er det business as usual,« siger Søren Espersen fra DF's gruppeledelse.

Andre DF'ere er dog nærmere rasende over Lars Barfoeds flirt med Margrethe Vestager, som en af partiets chefideologer, Jesper Langballe kalder for »dybt, dybt afslørende.«

»Det kommer ikke helt bag på mig. Siden 2001 har vi oplevet en illoyalitet, og de har været misundelige på, at vi har taget deres konservatisme. Når jeg tænker tilbage, har jeg også altid oplevet, at de konservative aldrig har gået helhjertet ind for den stramme udlændingepolitik,« siger Jesper Langballe.

Også hans fætter og afgående medlem af Folketingsgruppen, Søren Krarup, er mildt sagt irriteret.

»Det er faneflugt, og jeg betragter det med ren foragt. Det er dybt illoyalt, men de skal som nok være der igen, hvis der skulle blive et borgerligt flertal.«

Helt konkret er det også svært at få de konservative til at fortælle, hvordan aftalen skulle kunne materialisere sig i konkret politik, hvis de borgerlige skulle gå hen og genvinde magten.

»Jeg vil sige det sådan, at den økonomiske politik er et sted, hvor vi er meget enige med de radikale, og finansloven kunne man også se, om man kunne samarbejde om, selv om der ikke har været tradition for det. Vores budskab er, at ingen får monopol på aftaler,« siger Carina Christensen.

Skulle de Konservative gå længere, end DF accepterer, vil den store efterlønsreform sandsynligvis blive bragt på banen, men ifølge Kristian Thulesen Dahl er den største fare for de borgerlige, at folk får indtryk af, at K allerede har opgivet at vinde valget.

»Det ser jo ud til, at de forbereder sig på at komme i opposition,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En ikke helt ilde byttehandel; K følger R ind i et folketingsflertal som tilbageruller f.eks. regeringens pointsystem. Hvorefter DF trækker sig ud af forligene om topskattelettelser og tilbagetrækning.

Når nu forholdene er som de tilsyneladende er.

Barfoeds frieri til de Radikale på udlændingepolitikken, er en gave til Dansk Folkeparti. Pia Kærsgaard må virkelig takke Barfoed for håndsrækningen.