Nyhed
Læsetid: 2 min.

DF kræver stramninger af SU-regler

Efter hollandsk forbillede kræver DF nu SU'en ændret, så støtten på kandidatuddannelser bliver lånefinansieret, og udenlandske studerende får sværere adgang til SU. Forslaget kommer som en af flere udlændingestramninger, som partiet præsenterer i dag. Konservative spænder ben
Indland
29. august 2011

Udlændinge skal ikke kunne malke det danske SU-system, mener DF, som nu foreslår strammere SU-regler for kandidatstuderende og udenlandske studerende. Forslaget kommer som led i en række udlændingestramninger, som partiet præsenterer i dag.

»Vi ser det som en vindersag og tror, at der vil være bred forståelse for, at vi i et globaliseret samfund er nødt til at beskytte velfærdssamfundet mod det pres, vi oplever udefra. Det er urimeligt, hvis man kan tage SU med til udlandet efter kort ophold i Danmark,« siger DF's integrationsordfører, Peter Skaarup.

Reglerne for børnechecken er allerede blevet ændret, men SU'en er der aldrig blevet enighed om. Frem mod et valg er det dog naturligt at nytænke området, mener DF, der i Holland har fundet et SU-system, som de mener er ideelt. Her skal udlændinge have boet i landet tre år ud af de seneste seks, før de er berettiget til SU, og desuden er det svært for udlændinge i Holland at hente SU'en med til studier i deres hjemland.

Lån pengene

Men fordi EU-Kommissionen spænder ben for at indføre stramme bopælskrav for EU-borgere, vil DF først og fremmest revidere SU'en på kandidatuddannelserne.

Her foreslår partiet, at al støtte tildeles som lån til de studerende. Lånet kan så afdrages efter uddannelsesforløbet, og vil kunne trækkes fra i skat. Men flytter man fra Danmark skal det ikke være muligt at fratrække afdraget, og SU'en skal dermed tilbagebetales.

»Det er vigtigt, at vi ikke får et system, hvor udenlandske studerende bare kan komme til Danmark og tage deres SU med til udlandet, eller at vi ikke får gavn af deres uddannelse,« siger Peter Skaarup. DF-forslaget ligner noget, som S-SF også har lagt frem, men intet er endnu afklaret med resten af forligskredsen på SU-området. Forslaget skaber dermed fornyet uro om SU'en.

DF skal dog ikke regne med opbakning fra Konservative, siger deres uddannelsesordfører, Charlotte Dyremose:

» Vi risikerer at gå glip af uundværlig viden og erfaring ved at stavnsbinde unge mennesker, som kunne have rigtig godt af at komme ud i verden og få nogle internationale erfaringer. Erfaringer, som de tager med hjem til Danmark, hvilket gør os alle sammen rigere.«

Optjening

DF ser forslaget i forlængelse af de optjeningsprincipper, som regeringen og DF omkring 2020-aftalen i foråret blev enige om at indføre.

Principperne betyder blandt andet, at der skal stilles større krav til, hvor længe udlændinge skal have boet i Danmark for at opnå medicintilskud, førtidspension og folkepension. Dog har regeringen endnu ikke fremlagt det lovede udspil til lovforslag på området, og i Beskæftigelsesministeriet, som sidder med området, lyder meldingen, at der intet fremlægges i valgkampen, selvom forslagene egentlig er færdige.

Det skuffer Peter Skaarup, som dog understreger, at der ikke er nogen vej uden om stramningerne, hvis 2020-aftalen skal bestå. Peter Skaarup advarer dog Venstre imod at forfølge samme slingrekurs som Konservative.

»Jeg er bekymret for, om det her er udtryk for, at man bliver bange for sin egenskygge, som vi har set det med K, der indbyder Radikale til tæt samarbejde på udlændingeområdet,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her