Nyhed
Læsetid: 2 min.

DF undrer sig over Løkkes vækstplaner

Lars Løkke Rasmussens invitation til forhandlinger om vækstpakken kom bag på DF, der på forhånd erklærer sig som stærk modstander af gaveregnen til boligkøbere. Også R er imod. Hverken rød eller blå pakke vil batte det store, siger økonom
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde i går regeringens vækstpakke i Statsministeriet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde i går regeringens vækstpakke i Statsministeriet.

Jakob Dall

Indland
24. august 2011

Det kom i går som en overraskelse på Christiansborg, at regeringen nu vil invitere »de ansvarlige partier« til forhandlinger om den vækstpakke, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Lars Barfoed (K) offentliggjorde i går. Også for støttepartiet Dansk Folkeparti.

Ifølge Informations oplysninger var DF-toppen overrasket over meldingen, der får de hidtidige forventninger om en valgudskrivelse allerede onsdag eller torsdag i denne uge til at blegne en smule.

Hos støttepartiet var forventningen, at gårsdagens vækstpakke efterfulgt af regeringens finanslovsforslag i dag skulle være det grundlag, som V og K ville gå til valg på vel vidende, DF ville være uenig i dele af pakkens indhold.

Så når forhandlingerne om pakken forventes indledt hurtigt efter, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i dag i Eigtved Pakhus har fremlagt finanslovsforslaget, vil DF møde op med krav om at få skrevet »gaveregnen til boligejerne«, som en DF-kilde formulerer det, ud af pakken.

I stedet vil man foreslå at udvide det fradrag, såvel ejere som lejere kan opnå på boligforbedringer, fra 15.000 til 20.000 kroner.

Nej, nej og atter nej

Også Radikales Venstre, der sammen med VKO aftalte tilbagetrækningsreformen før sommerferien, kan forvente en invitation. Og her siger finansordfører, Morten Østergaard, »nej, nej og atter nej« til både regeringens og S-SF's forslag om gaver til boligkøbere, som han ser som en midlertidig skattelettelse.

»Effekterne af det er yderst tvivlsomme og kan samtidig have en uhensigtsmæssig virkning på boligmarkedet, der ellers er ved at finde et mere normalt leje. Det er lidt af en chancesejlads, som både regeringen og S-SF begiver sig ud på,« siger han og gentager de Radikales ønske om et bredt forlig om en vækstpakke, der bl.a. skal indeholde penge til energirenoveringer.

Netop såvel regeringens som S-SF's ønsker om at belønne boligkøbere i håb om at tø et fastfrosset boligmarked op mødes med udbredt skepsis blandt økonomer.

Ifølge professor Michael Svarer fra Aarhus Universitet er dét et »meget usikkert instrument«.

»Hvis der virkelig er så meget usikkerhed om det fremtidige boligmarked, at køberne holder sig tilbage så er det ikke sikkert, at det vil batte særlig meget med en kontant belønning på 30.000 kroner. Og det andet er, at man godt kan forestille sig, at sælgerne reagerer. Hvis de ved, at køberne får et afslag af prisen foræret af staten, så kunne det tænkes, at de gerne vil have del i det,« siger han.

Kun beskeden effekt

Helt overordnet skal vælgerne ikke forvente de helt store positive effekter af hverken regeringens eller oppositionens vækstpakker, vurderer Michael Svarer.

»Det er relativt beskedne pakker, der højst kan siges at holde en hånd under økonomien. De vil have en beskeden effekt på beskæftigelsen, men det er ikke noget, der vil betyde det store,« siger han.

Det udløste brede smil flere steder i pressekorpset, da Lars Løkke Rasmussen på sit pressemøde i går endnu en gang bedyrede, at han »ikke er optaget af valg«.

Men at valgdatoen er udskudt i hvert fald en smule efter hans åbning for vækstforhandlinger, står i hvert fald klart. Blot skal valget udskrives senest i næste uge, hvis det skal nås at godkendes, og hvis det nye Folketing skal sammensættes inden tingets grundlovspåbudte åbning den 4. oktober.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Måske skulle folk lige tænke sig lidt om, inden de farer til at købe/sælge hus. Hverken Løkke eller Thorning kan love noget som helst, med mindre Løkke pludselig sætter sig til at forhandle med Thorning. Hvem tror på dén?

DF, DRV og Enhedslisten er enige om at det er noget makværk og dybt uansvarligt at poste penge ud til boligejere.

Men Løkke har jo god tid til at komme til en forståelse med et eller andet parti. Han skal bare nå det inden en uges tid.

Er der noget der hedder tvangsudskrivning af valg, i tilfælde af at statsministeren ikke kan bestemme sig og lette måsen?

Inger Sundsvald

Skal han mon jages ud – ligesom andre diktatorer?