Analyse
Læsetid: 3 min.

Domprovsten hørte heller aldrig fra Helle

I modsætning til den radikale formand valgte Thorning-Schmidt at ignorere invitationen til sidste uges højtidelighed for de norske ofre. S-formanden må glæde sig over gode målinger trods politiske fejltrin
Indland
2. august 2011

Størstedelen af Danmarks politiske elite sad sidste onsdag samlet i Københavns domkirke til mindegudstjeneste for ofrene for terrorangrebet i Norge.

Men Socialdemokraternes statsministerhåb, Helle Thorning-Schmidt, sad i Frankrig.

Også R-formanden Margrethe Vestager prioriterede sin ferie i det franske. Til forskel fra Helle Thorning-Schmidt svarede Vestager dog venligt på invitationen per mail, at hun desværre ikke kunne komme.

»Helle Thorning hørte vi aldrig fra,« fortæller Københavns domprovst, Anders Gadegaard.

Mens de færreste vil tage notits af Vestagers fravær, risikerer S-formandens ditto at tage sig skidt ud i offentligheden.

Når kalenderbladene varsler snarligt folketingsvalg, og mediernes sommerspalter ligger klar til at blive fyldt ud med selv de mindste fejltrin, må det betragtes som et sats at holde ferie, når et søsterparti i Norge angribes af antidemokratiske kræfter.

24 timers flyvetur

Helle Thorning-Schmidt modtog ligesom alle andre folketingsmedlemmer en invitation fra Københavns domprovst omkring kl. 14.30 tirsdag.

Da mailen tikkede ind, var der omtrent et døgn, til gudstjenesten skulle finde sted, onsdag kl. 14.00.

En begivenhed, hvor alle fra dronning Margrethe til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ville være at finde.

Men selv om det kan synes oplagt for en socialdemokratisk statsministerkandidat at skynde sig hjem, kom invitationen ifølge Socialdemokraterne med så kort varsel, at det ikke var muligt for Thorning-Schmidt at nå hjem til Danmark.

At det ikke skulle være muligt at komme med fly til København i løbet af 24 timer, når der pendulerer rutefly fra adskilige destinationer i Frankrig til Danmark døgnet rundt, kan forekomme mærkværdigt. Det ligner mest af alt en fejlprioritering fra Thorning og hendes stab af rådgivere.

Og når det ikke er endt som skandalesag, er det mere held end forstand. Thornings feriesag havnede aldrig på formiddagsavisernes forsider.

Sommeren begyndte da også til oppositionens fordel: Grænsesagen gik Europa rundt og bragte regeringen ud i et flere uger langt uføre.

Ikke styr på økonomien

Rød blok kunne tilsyneladende læne sig tilbage og lade regeringen padle sig selv længere ind i sivene.

Alligevel lykkedes det ikke S-formanden at holde sig helt skadesløs i pressen.

B.T. afslørede i sidste uge, at den kommende statsminister ikke har styr på grundlæggende økonomiske udtryk, eftersom hun på et fynsk vælgermøde udbredte sig om betalingsbalancens underskud og den store udlandsgæld, selv om ingen af delene findes.

Socialdemokraterne kan fortsat glæde sig over solidt rødt flertal i meningsmålingerne, men opbakningen til deres formand er til at overskue.

Mens et flertal af vælgerne vil tilgive Lars Løkke Rasmussen et valgnederlag, vil de ifølge en meningsmåling i weekenden afsætte Thorning som formand, hvis ikke hun formår at indtage Statsministeriet efter valget.

Det efterlader ikke plads til ret mange fejltrin.

Først på sommeren gjorde Thorning-Schmidt ligeledes en mindre heldig figur ved at lægge stemmer til stramninger af udlændingeloven, selv om hun i efteråret lovede ordret, at »nok er nok.«

Det blev forklaret med teknikaliteter, som under alle omstændigheder slørede den streg i sandet, som S-formanden havde søgt at tegne i udlændingedebatten.

En stille sommer

Sommeren over har vælgerne hørt omtrent lige så lidt til Helle Thorning-Schmidt, som den københavnske domprovst har. Naturligt nok, når valget nærmer sig, og risikoen for overeksponering må tages i betragtning.

Omvendt kan det bidrage til billedet af en lidet offensiv statsministerkandidat, der i forvejen ofte klandres for at være en tand for anonym.

Men det siges, at man kan lære meget af sine fejl. For Helle Thorning-Schmidt gælder det nu om at tage lynhurtigt ved lære, for i Statsministeriet bliver der næppe rum til hverken faktafejl eller Frankrigsture i utide.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvorfor nu denne kritik . Thorning var i Norge og deltog i mindehøjtideligheder der. Hvorfor er deltagelse i Norge ikke en bedre måde at vise sin deltagelse på. Ligeledes er det jo så moderne at der skal være plads og rum til familien g her valgt Thorning altså ikke at tjeke sine mail. hver dag på ferien .
Mht. de undersøgelser om hvem vælgerne ønsker som formand for socialdemokratiet, så må det huskes, at Thorning er valgt til formand via. en urafstemning i socialdemokratiet som den første formand. Med andre ord hvis vælgerne vil bestemme hvem der skal være scialdemokraternes formand så må de melde sig ind i socialdemokratiet.
Mht. BT s historie om Betalingsbalanceunderskuddet, som medierne og nu også Information bringer videre, så må det huskes, at statens overskud er på meget kort tid blevet til et ligeså stort underskud . Så underskud har Danmark desværre. Den kringlede måde med Betalingsbalancespørgsmålet er der mange der falder i. Men svaret er at med vore største handels parteres bedre håndtering af krisen så de kan købe vore produkter i større stil end danskerne køber deres produkter fortæller da ikke at vor egen økonomi er i orden eller på vej op.
Var det ikke bedre at spørge Thorning hvad hun vil gøre med fx Strukturreformen ( i øvrigt tak for at Information er begyndt på at vise nogle af de uheldige ting som Strukturreformen medførte over for de sindslidende , netop en af de områder hvor høringssvarene og oppositionen advarede i mod under Folketingsbehandlingerne ) ,Terrorlovene osv. i stedet for disse hetzhistorier.

Dorte Sørensen

Mikael Petersen
Strukturreformen har nu indvirkning på mange danskers levevilkår, så hel ligegyldig er den ikke og uforståeligt ,at medierne ikke interesserede sig mere for de kritiske høringssvar og oppositionens bekymringer før DF og regeringen vedtog
Thorning deltog i Norge og har hele tiden udtrykt forfærdelse over den kristne terrorhandling i Norge. Mht. Betalingsbalance spørgsmålet så er det vist mere de mange journalister o l. der ikke kender til økonomiske begreber og nøgletal. Da betalingsbalancen kun fortæller, at udlandet køber flere vare og tjenester i Danmark end danskerne køber i udlandet. Det fortæller da ikke ret meget om hvordan det går økonomisk i Danmark. Det er positive, at der sælges flere vare og tjenester til udlandet , da det er godt for de danske eksportvirksomheder og kan give eksportarbejdspladser i Danmark – så langt så godt , men det siger ikke noget om landets overskud i almindelighed. Fx er den private gæld steget meget i Danmark osv.

Tom W. Petersen

Et valg af den med et tåbeligt udtryk såkaldte rød blok vil ikke være et tilvalg af nogen, vi har særlig tillid til, men blot et fravalg af nogen, som gennem cirka ti år har vist sig ikke at fortjene vor tillid.
Desværre.

Dorte Sørensen

Tom W. Petersen
Ja desværre. Men derfor er det også vigtigt, at vi vælgere får mulighed at vide hvordan Thorning vil forholde sigt til Strukturreformen , Terrorlovene osv. Vil miljø og specialbehandling og undervisning blive en regionalopgave eller skal staten overtage opgaverne og dermed en nedlæggelse af regionerne, der i forvejen er en vingeskudt organisation.
Ligeledes skal lømmelpakken afskaffes så faglige blokadevagter ikke længere skal frygte 40 dages fængsel og folk ikke længere skal frygte at deltage i en demonstration uden at frygte for forebyggende eller skønsmæssige tilbageholdelser., osv.
Derudover med et andet flertal i Folketinget , har DF ikke længere overbestemmelsen . Alene det vil være et gode . Håber at Thorning får chancen så hun kan vise hvad hun står for – PS. det kan umuligt blive værre end de sidste 10 år.

Helle Thorning-Schmidt kan med fuld rette bebrejdes, at hun ikke kan de simpleste økonomiske fakta om dansk økonomi - hun er endda medlem af Nationalbankens bestyrelse.

Hun kan derimod på ingen måde bebrejdes, at hun bliver væk fra Københavns Domkirke.

En domprovst kan ikke forvente, at alle fluks skal smide alt blot fordi kirken vil holde en gudstjeneste - og han kan heller ikke kræve svar på sine invitationer med så kort varsel.

Iøvrigt plejer men ved den slags pludseligt indkaldte begivenheder at følge op fra arrangørernes side for at høre, om folk rent faktisk kommer.

Søren Kristensen

På den ene side undrede mig at Helle Thorning ikke straks afbrød sin ferie og for til Norge, men ventede til hun fik en invitation fra Stoltenberg. Omvendt ville en alt for hurtig reaktion kunne udlægges som et kalkuleret forsøg på at udnytte situtationen politisk.Det er ikke nemt at være statsministerkandidat, nu om stunder.

Men når alt kommer til alt, er det sandsynligvis ikke tragedien i Norge, der kommer til at afgøre udfaldet af det forestående, og for Helle Thornings karriere så skæbnesvangre, valg. Trods alt.

Jeg troede præstemænd m/k havde tavshedspligt?

Jeppe Hemdorff Nissen

Det kan vel ikke være problematisk at en seriøs politikker ikke gider beskæftige sig med et gammelt løgnagtigt sludrechartol.

Martin Kristensen

Til gengaeld bidrager hendes manglende oekonomiske evner til billedet af en 'blank' person der ikke kan losrive sig fra sine talepunkter.

Hvis (naar) S / SF vinder naeste valg er det bestemt ikke paa grund af egne evner, men udelukkende vks metaltraethed og almindelig inkompetence.

Jens Thorning

Men hele Danmark så og hørte hende jo i Folkets Hus i Oslo, så artiklens indhold er noget søgt.

Nu skal hun jo på ingen måde selv regne på budgettet i den forstand, så jeg er fortrøstningsfuld, hun kan dårligt slå 45 milliarder i fejlskøn.

Niels P Sønderskov

Hvad fanden bilder sådan en domprovst sig ind? Og en sladderjournalist der får spalteplads til ævlet?

Slettet Bruger

Der findes sikkert rimelige grunde til at provsten ikke fik besked inden arrangementet, som blev TV transmitteret direkte på ikke mindre end fire statsejede kanaler ovenikøbet med forudgående tomgangssnak a la barnedåb. Muligvis dækket så intensivt fordi pressen var lammet over tragedien eller bare gået på ferie, hvilket måske også lidt præger denne artikel.

Uanset om man er ekstremistisk kristen med korsridderfantasier, fanatisk muslim med lignende eller bare tilhører eliten og skal pleje nogle interesser, så bør religion være en privat sag. Mon ikke også provsten klarer den under alle omstændigheder?

Jeg får nærmest krampetrækninger, når jeg læser om emeritusser på Folketingets talerstol ...

@ Niels P Sønderskov

Nu er det jo ikke sikkert, at domprovsten var klar over den sammenhæng, han skulle bruges i.
Nemlig i journalistens personlige proces med at lægge afstand til sin politiske fortid.
Hun har efterhånden skrevet en del artikler, der skal få repræsentanter fra rød stue til at fremtræde i et dårligt lys.

Niels P Sønderskov

Ok Steen, lad os håbe for Gadegaard at han bare bliver misbrugt!-)

John Reynolds

skuffende, at Information bedriver stort set enslydende spin og kampagnejournalistik som BT, meget skuffende...

Jesper Frimann Ljungberg

Domprovsten trænger vist til at læse lidt Emma Gad om hvordan og hvornår man sender indbydelser ud. Helt ærligt.. 24 timer før og folk befinder sig i Frankrig ?

// Jesper

Henning Pedersen

Dorte Sørensen, hvem er Mikael Petersen?

Per Holm Knudsen

Hvor er der dog i den grad ligegyldigt om HTS deltager i det ene eller andet - eller andre politikere for den sags skyld!

Var det ikke på sin plads at bebrejde Information for at de her - på meget tynd is - bevæger sig ind på Billed Bladets område (kendte går i kirke)?
Hvordan er den artikel sluppet igennem redaktionen på Information?
At "man" så har valgt at forbedre bruttonationalproduktet ved at lade multiple statsmedier dække "begivenheden" må henstå til en anden gang... men sygeligt dumt er det da også

Mange mennesker falder i, også økonomer, når de skal beskrive stats eller national-økonomi; der er noget som hedder betalings-balancens løbende poster. Dem er der overskud på af forskellige grunde,. bl.a. på grund af en god eksport. Gælden til udlandet, dvs. det DK skylder til udlandet er også væk; det skyldes sikkert den økonomiske afmatning i samfundet, da virksomheder jo så ikke skal bruge penge (eller låne penge) til at anskaffe sig f.eks. olie, eller købe komponenter ind til f.eks. fjernsyn mm.

Det ændrer ikke ved, at DK har underskud på stats-budgettet; det er noget helt andet.

Dorte Sørensen

Svar til Henning Pedersen , der spørger – ”Dorte Sørensen, hvem er Mikael Petersen?”
Det var en der var kritisk over for mit første indlæg som jeg forsøgte at svare på hans kritik. Men hans indlæg er blevet slettet.

Jeg tager denne besynderlige og artikel som tegn paa at Informations redaktion kører paa feriebemanding!

Og så vil jeg ellers holde udkig efter denne useriøse "journalist".

Jesper Jakobsen

Det er til tider belastende så meget medierne bestemmer hvad der er sager og ikke sager.

Jeg orker ikke de sædvanlige konspirationsudlægninger af medierne, men det er da heldigt at Helle Thorning slipper for det hysteri der opstod da en anden kvindelig leder holdt ferie i stedet for deltagelse i et møde.

Det der irriterer mig mest er den lemmingeeffekt der er hos medierne. Hvis eet medie synes noget er en sag, så hopper alle andre med og bliver nogen gange ved indtil de har fået afsat en politiker.

Fordi en domprovst i samarbejde med Løkke udsteder et "edikt" har de vist ikke mandat til at kræve, at folk smider hvad de har i hænderne for at deltage i slige VKO-mediestunts.

Fruen tog istedet på egen hånd til Norge og vist uden at ringe til pressen først. Så al ære for det.

Det er fint at BT nu dokumenterer, at Helle Thorning ikke har et begreb skabt om helt simple nationaløkonomiske nøgletal, men bare bevidstløst afspiller den af medierådgivernes skrevne sang om at det er "regeringens" skyld alt sammen. Hun går mere om i priserne på Gucci tasker end i dansk økonomis ve og vel.

"...Hun går mere om i priserne på Gucci tasker end i dansk økonomis ve og vel."

Mmm - helt sikkert Peter Lassen.

Per Holm Knudsen

Jeg har heller ikke meget fidus til HTS - men hvad angår økonomi, så har den nuværende regering i hvert tilfælde ikke vist, at den har forstand på økonomi.

Marchen Neel Gjertsen er nu headhuntet til BT.
God jagt.