Læsetid: 3 min.

Eksperter: Svært at se argumenterne for at nedlægge regioner

To professorer med indgående kendskab til sundhedssystemet og til strukturreformen har svært ved at se, hvad grunden skulle være til at nedlægge regionerne. Det danske sundhedsvæsen rangeres i top i Europa. Både når det kommer til effektivitet, produktivitet og økonomistyring går det særdeles godt
To professorer med indgående kendskab til sundhedssystemet og til strukturreformen har svært ved at se, hvad grunden skulle være til at nedlægge regionerne. Det danske sundhedsvæsen rangeres i top i Europa. Både når det kommer til effektivitet, produktivitet og økonomistyring går det særdeles godt
10. august 2011

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) virkelig har til hensigt at nedlægge regionerne, så skulle det kun være, fordi han har været imod dem, lige siden de blev oprettet.

I hvert fald har to professorer med indgående kendskab til såvel den danske sygehussektor som strukturreformen i 2007 meget svært ved at se, hvad de praktiske, økonomiske og sundhedsfaglige argumenter skulle være for, at regionerne skulle nedlægges nu.

»Man kunne godt efterlyse en lidt bedre problemdiagnose, inden man kaster sig ud i at ville afskaffe regionerne for hvad er det for problemer, vi skal løse?« spørger professor Peter Munk Christiansen fra Aarhus Universitet, der har forsket i den danske strukturreform og følgerne af den.

Efter at Berlingske i går på sin forside kunne erfare, at Lars Løkke Rasmussen på fredag i forbindelse med Venstres sommergruppemøde på Bornholm agter at præsentere en plan for hurtig afskaffelse af Danmarks fem regioner, har Information bedt Munk Christiansen om at opstille de alternativer, der tegner sig, hvis politikerne beslutter sig for at lade nogle andre end regionerne drive Danmarks sygehussektor.

Ifølge professoren er der fem hovedmuligheder. Men kun to af dem vurderer han som realistiske alternativer. Og ingen af dem rummer så indlysende fordele, at de i sig selv giver svar på spørgsmålet om, hvorfor regionerne skal afskaffes, siger han.

»Er det at holde budgetterne? Nej. Det er regionerne ganske gode til. Er det at styre økonomien i øvrigt? Nej. Under regionerne er effektiviteten i sygehussektoren steget ganske markant. Er det at undgå den ekstra administration? Muligvis. Men så skal vi være helt sikre på, at det, vi får i stedet, er mere effektivt i administrationen samtidighed at det er lige så effektivt og økonomisk som regionerne. Det ser jeg ingen sikkerhed for i nogen af de alternativer, der tegner sig,« siger Peter Munk Christiansen.

Notorisk gode

Professor Jes Søgaard, der er direktør for Dansk Sundhedsinstitut og har et indgående kendskab til sundhedssystemer i andre lande, er enig.

»Ud fra alle andre synsvinkler end den rent politiske, så har man med regionerne valgt en ganske fornuftig model, der ud fra en teknisk betragtning er god nok,« siger han.

Jes Søgaard henviser til, at de danske sygehuse er »notorisk gode til at holde budgetterne«. Kun i 2009 så man en overskridelse og den er nu indhentet igen. Samtidig har sygehussektoren kun øget produktiviteten under regionerne og i 2009 opnåede det danske sundhedssystem på den europæiske rankingliste Euro Health Consumer Index en fornem andenplads kun overgået af Holland.

»Det betyder ikke, at vi ikke har udfordringer med f.eks. kræftbehandlingen eller middellevetiden. Men spørgsmålet er, om en ny struktur er svaret på dem. Heller ikke når man ser de erfaringer, man har gjort i andre lande med andre modeller, tegner sig åbenlyse fordele,« påpeger Jes Søgaard.

Dyre centraliseringer

I Norge centraliserede man sygehusdriften til fire store enheder med professionelle bestyrelser. Her er udgifter kun gået i vejret. I England og Frankrig er driften af sygehuse også centraliseret men især i Frankrig er sundhedssektoren, trods høj kvalitet, ekstremt dyr. Og i England er den konservative regering nu i gang med endnu en omstrukturering af sygehusdriften.

I den modsatte ende findes Finland, hvor sygehusene drives af kommunale fællesskaber. Men erfaringerne herfra kan ikke overføres til Danmark, da lønningerne på sygehusene er ganske lave i forhold til de andre nordiske lande.

Så tilbage står, at problemerne med regionerne først og fremmest er et politisk problem og til en vis grad selvskabte. I modsætning til kommunerne har regionsrådene ingen kommunalfuldmagt. De må ikke tage selvstændige initiativer, men alene udføre de opgaver, de får stukket ud af sundhedsministeren. Samtidig er landspolitikernes villighed til at blande sig i deres regionskollegers beslutninger kun blevet større. Det gælder ikke kun enkeltsager men også da regeringens såkaldte Erik Juhl-udvalg fremsatte forslag om nu sygehusstruktur. Her overtrumfede man ifølge Jes Søgaard i flere tilfælde regionernes beslutninger for eksempel Region Syddanmarks beslutning om at bibeholde en akutfunktion i Svendborg.

»Det er blevet lidt diffust at finde ud af, hvem der egentlig bestemmer og dermed kommer spørgsmålet umiddelbart, at hvad skal vi så bruge det her niveau til,« siger Jes Søgaard.

»Kynikere vil sige, at nu har regionspolitikere gjort det beskidte arbejde med at tage slåskampene om den ny sygehusstruktur og så kan staten tage over,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Behold regionerne og udvid antallet til 10-12 stykker. Giv dem ret til at inddrive skatter - og giv dem mere kompetence. Udvid deres ressorter til at omfatte regional udvikling, uddannelse, miljø, trafik og specialhandicap - foruden sundhedsvæsenet.

Dette handler jo ikke blot om sygehusenes omkostningseffektivitet; det handler også om demokratisering af Danmark. Om bevarelse/udvikling af lokal fællesskabstænkning samt nærhed mellem borger og stat.

John Rasmussen

Hvis VK vinder valget og regionerne bliver nedlagte, står det frit for VK at privatisere hele hospitalssektoren i et hug ! De vil bare indsætte en bestyrelse fra det private og så bliver sygehusene ledet som DONG, TV2 og Post Danmark, regeringsejet men selvstyrende. Og det bliver vel Venstremanden Fritz Schur der bliver direktør.
Hospitalerne kan så senere sælges, ligesom man ville sælge DONG. TV2 og Post Danmark, det blev dog forhindret midlertidigt af finanskrisen.

Jens Thorning

"Har jeg konstateret en midlertidig funktions- eller konstruktionsfejl på mig selv, er det uhyre vigtigt, at jeg ved, hvor jeg skal henvende mig for at opnå den hurtigste og mest effektive behandling, så jeg kan blive sparket ud i arbejdslivet igen - så er det sgu ligegyldigt, om det er offentligt eller privat, ikk'?" (Den Perfekte Dansker).

Er Løkkes forslag ikke kun ment til at komme på avisernes forsider?

Da hverken Carl Holst eller Elle Trane Nørby er enige med statsministeren, tror jeg, at Lars Løkke er på vælgerfangst blandt de mange tidl. venstre-vestjyder, der er utilfredse med det nye storsygehus' placering.

http://www.tv2fyn.dk/article/312638:Carl-Holst-gaar-imod-Lars-Loekke

http://www.bt.dk/politik/thorning-slaar-loekke-i-udkantsdanmark-0

Glemte at skrive at forslaget er i tråd med:

"Anders Fogh Rasmussens såkaldt liberale projekt i Danmark - stik imod al liberalisme - bestod af skattetænkning og klamme fiduser, af omsiggribende kontrol og fordummelse, af voksende afstand mellem styrere og styrede".

Citat fra "Havet Byen Bjergene" af Per Nyholm, JP's forlag, 2011. Kan anbefales.

Jeg mener, at sygehussektoren og sygehuspolitikken har være under kraftig kritik i den politiske debat ( - om det er berettiget eller ej - det ved jeg ikke.).

Nu er der så nogle uafhængige eksperter, der siger at tingene og regionerne kører godt ?

Havde forslaget været at udvide regionernes antal og beføjelser, så ville man vel have fundet nogle uafhængige eksperter, der ville have kritiseret regionerne sønder og sammen ??

Ligner det her i nogen grad SF's nye populistiske jagt på DJØF'erne som værende det nye Danmarks syndebukke?? ( I gamle dage brændte man nogle hekse , når noget gik galt - idag fyrer man nogle DJØF'ere eller nedlægger nogle regioner ???

Mogens Kristensen

Lars Løkke vil nedlægge regionerne. Hans problem er at regionsrådene styres af socialdemokraterne og skal derfor spøre dem. Det hele løses når lille Lars udskriver valget og nedlægger sejselv.

Jens Thorning

Mna kan med andre ord næsten ikke fatte omfanget af kultur- og meningsløs, næsten satanisk ødelæggelsestrang med spare- og nytteargumenter tilsat pisk-gulerod metoden, der som så meget andet VKO.ideologi er hentet direkte fra Sovjetunionen, i dette tilfælde hos den store filosof og menneskekender Pavlov - og naturligvis er det reelt iscenesat af Den Store Nedbryder - A. Fogh.

Martin Kaarup

Nu har journalisterne danset om den varme grød siden Lars Løkke i al hemmelighed overbetalte sine næste arbejdsgivere mod kickbacks og fede chefstillinger.

Er det ikke på tide at skrive om Lars Løkkes rigtige hensigter, vi kender dem jo godt. Han er en neoliberal egoist som vil privatisere hele sygehussektoren punktum.sOg så kan vi måske få lidt indsigt i, hvordan han har tænkt sig at frasælge danmarkshistoriens største offentlige investering? Kom nu journalister, I er vel ikke så godttroende efter han snød jer sidste gang?

Michael Larsen

En idé udtænkt af en mere og mere rådvild statsminister, som tilsyneladende nu er begyndt at handle ud fra princippet om, at det er bedre at lave noget lort end at stå fuldstændig stille....

Tom W. Petersen

I dagens avis er et Ritzau-telegram, hvori Britta Schall-Holberg meget bekymret advarer mod statsministerens beslutning om nedlæggelse af regionerne. Det er vejen bort fra nærhed og demokrati, mener hun.
Den anelse er hun som bekendt ikke ene om. Og adskillige prominente venstrefolk, heriblandt partiets ordfører Ellen Trane Nørby, har udtalt sig skarpt mod planen.
Og nu har LLR og Haarder så i Rønne lanceret deres beslutning. Ikke noget med, at det er et oplæg til demokratisk diskussion, for eksempel med uenige venstrefolk. Nix, ingen diskussion, ingen forsøg på at overbevise nogen om fornuften i beslutningen - sådan blir det, FÆRDIG.
Er sådanne folk demokrater? Man må virkelig frygte det næste skridt, hvis disse magtfuldkomne mænd ikke bliver sat fra bestillingen ved det forestående valg. Vi ved jo, hvor hedt de drømmer om privatisering.
Og hvad siger de nedtromlede venstrefolk? Ingenting?

Torben K L Jensen

Helt sikkert har det været aftalt spil.Tænk på at det
DF der fik lov til at komme med den skøre ide og
at de konservative har været modstander fra starten
det ved alle,så fint nok for venstre så tæt på valget.De
kan nu koncentrere sig om rød bloks udspil om en
vækstpakke som de kommer til at fremlægge selv.