Læsetid: 8 min.

Folketingsvalg 2011 – Dag 1

Få overblik over dagens vigtigste udmeldinger og rapportering fra partiernes pressemøder
Få overblik over dagens vigtigste udmeldinger og rapportering fra partiernes pressemøder
Indland
26. august 2011

17:34

I dag blev dagen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev valg.

Nedenfor har vi samlet de vigtigste politiske udmeldinger og reaktioner fra valgkampens første dag.

Læs Information i morgen lørdag for at få analyse, baggrund og perspektiv på valgkampen.

16:30

Enhedslisten holder nu pressemøde, hvor partiets ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen,  ridser partiets linje op i valgkampen. Hun kæver indflydelse, fx. når der skal laves finanslov

Hun understregede, at selvom der er mange uenigheder mellem Enhedslisten og S-SF, så ser hun frem til samarbejdet, hvis rød blok skulle vinde.

Vi vil holde Helle og Villy fast på på deres løfter og sørge for, at det ikke kun er en ny regering, vi får, men også en ny poltik

Vi forventer ikke at få al vores politik gennemført, men vi forventer at få indflydelse.

Hun slog især fast at Danmark under en rød regering skal være et foregangsland på klimaområdet og, at der fremover skal føres en anstændig udlændingepolitik

15:45

Ny Gallup måling viser – meget overraskende – næsten dødt løb mellem blokkene med henholdsvis 50,3% til rød blok og 49,5% til blå. Se målingen her. Det bliver nok ikke sidste gang vi kommer til at se opsigtsvækkende meningsmålinger de næste par uger.

14:40

De radikales formand, Margrethe Vestager holder nu pressemøde.

Hun understreger, at partiet har tre overordnet fokus områder: Fortsatte reformer, bedre uddannelse - fra folkeskole til universiteterne og en anstændig udlændigepolitik.

Om de tre punkter siger hun:

1. Det er nødvendigt at blive ved med at reformere det danske samfund, så vi kan klare fremtidens udfordringer. Vi går til valg på ansvarlig økonomisk politik og bedre uddannelse. Vi har lyttet til økonomerne, der anbefaler en reformdagsorden. Vi ønsker også at standse de skattelettelser, der gives til boligejere og i stedet lette skatten på arbejde.

2. Uddannelse er vores andet vigtige punkt. Vi skal vise tillid til folkeskolelærerene og lade være med fra centralt på Christiansborg at tro, at vi ved bedre end de uddannede lærere. Derudover skal vi blive ved med at efteruddanne lærerne, så de kan undervise i noget de selv er blevet undervist i.

3. Asylbørnene skal ud af asylcentrene, og enhver borger i dette land skal have lov til at tage sin ægtefælle med til landet. Vi synes det er en borgerret at man som dansker kan bo i sit eget land med sin ægtefælde. Vi kan ikke se hvad problemet er, hvis man kan forsøgte hinanden og i øvrigt bidrager til samfundet.

Margrethe Vestager siger endvidere, at hvis partierne bag efterlønsreformen står med flertal, så bliver den gennemført uanset om S-SF er imod en sådan reform.

Helle Thorning må tage notits af, hvis der er flertal for efterlønsreformen

14:00

De fleste kommentatorer og iagttagere er enige om, at det er en presset statsminister, som i dag har udskrevet valg. Som vores egen politiske reporter påpegede har det faktum, at det ikke har været muligt for regeringen at finde et flertal for sin boligpakke været afgørende for at valget blev udskrevet i dag.

Den tidligere konservative pressechef og politiske kommentator Niels Krause Kjær mener også, at det ikke er et optimalt udgangspunkt at udskrive valg fra, da VKO ikke længere kan gå til valg som en samlet enhed.

Pia Kjærsgaard siger selv til Ritzau, at netop boligpakken har været et område, hvor det for regeringen og DF har været umuligt at nå til enighed omkring:

Jamen, det burde der bestemt have været. Der må vi klart tillægge regeringen, at der ikke var en vilje. De kunne ikke finde ud af det. Vi har bestemt været imødekomne, men de har været meget ultimative.

13:25

Valgkampens første duel mellem de to statsministerkandidater bliver afholdt allerede i aften på TV2 kl 19:15. To timer senere, kl 21:15, er det DRs tur til at afholde topduel mellem Thorning og Løkke

13:21

Valgkampen er lige skudt i gang, men for dem som allerede ved hvad de vil stemme og/eller er træt af politisk valgflæsk, er der måske råd at hente hos denne Facebook-gruppe:

Lad os alle sammen (alle stemmeberettigede) gå ned og brevstemme på baggrund af hvad partierne indtil nu har præsteret. Så falder det cirkus som vi snart skal trækkes igennem til jorden - og så kan politikerne gå rundt og bide negle indtil valgdagen og journalisterne kan afspadsere.

Besøg gruppen: Brevstem til valget

13:00

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, gør det nu klart, at i valgkampen må hvert parti »klare sit.« DF går i øvrigt til valg på sin økonomiske politik:

Vi går til valg på en solid økonomisk politik. Vi synes, vi har temmelig mange resultater, hvor vi kan sige, at vi har været med. Det har vi gjort med god grund for at sikre velfærden i samfundet.

Ritzau: Pia Kjærsgaard: Hvert parti må klare sit

12:30

Pressemødet med Thorning-Schmidt er nu færdigt. Hun fastholdt, at en kommende S-ledet regering bliver nødt til at vente på valgresultatet for at kunne lægge sig fast på en politik. På et spørgsmål om hvorvidt hun stadig gik til valg på en bevarelse af efterlønnen svarede hun ja, men medgav at det var op til vælgerne at give dem mandat til det. Hun fastholdt også, at det var Socialdemokraternes politik, at danskerne skulle arbejde en time mere.

12:05

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, holder netop nu pressemøde.

Danmark har tabt 175.000 arbejdspladser. Ungedommen er blevet glemt og arbejdsløsheden blandt de unge er tredoblet.

Efter ti år med VKO er Danmark gået i stå. Danmark har brug for en ny kurs. Den kurs består af samarbejde- ikke blokpolitik. I stedet for splittelse skal vi have fællesskab; fællesskab så vi kan skabe vækst,  da vækst er forudsætningen for velfærd.

Herefter nævnte hun mange af de tiltag, som allerede er lanceret i 'Fair Løsning' såsom offentlige investeringer og bedre og hurtigere uddannelse. Hun fremhævede også »det historiske samarbejde« med SF og gjorde det klart, at S går til valg på en S-SF regeringen. Til spørgsmålet om, hvordan de Radikale stod i forhold til en plads i regeringen, sagde Thorning-Schmidt, at hvis de tre partier kunne blive enige om et regeringsgrundlag, så hun ingen hindring i en regering bestående af de tre pariter. 

Det samarbejde, vi har med SF, bygger på tillid og respekt. Vi vil gerne samarbejde hen over midten, og De Radikale er meget velkomne i et regeringssamarbejde.

Vi har tidligere lavet store politiske aftaler med De Radikale, og det kan vi gøre igen, siger Helle Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt vil ikke tage stilling til, om hun kan blive som Socialdemokraternes formand, hvis hun taber valget.

Det her valg handler ikke om mig. Vi går ind i valget for at vinde. Vi diskutere ikke plan b. Vi har kun en plan a,

Hun besvarer netop nu spørgsmål fra de tilstedeværende journalister.

11:26

Ifølge Informations politiske reporter,  Marchen Neel Gjeertsen, der var til stede under pressemødet på Marienborg var statsministerens begrundelse for at udskrive valg netop nu, at det nu var tydeligt, at der var to veje for Danmark.

Statsministeren lagde vægt på de reformer som VKO og til dels R har gennemført det seneste år og som omhandler dagpenge og efterløn. Han hæftede sig især ved at regeringen sammen med disse partier havde betalt regningen for krisen, og at hvis man ønskede at Danmark ikke ville ende i en gældsfælde, så skulle man stemme på en af disse partier

Dét, der ikke blev sagt under pressemødet var, hvordan regeringens forhandlinger om bolig/vækstpakken med Dansk Folkeparti havde udviklet sig i løbet af de sidste par dage. Det lykkedes ikke regering at få flertal for sin boligpakke, og det kan være en af grundene til, at valget netop udkskrives nu, vurderer hun

Alt andet lige har de seneste dage været præget af problemer for regeringen, og måske derfor nævnte statsministeren heller ikke at forhandlingerne om en vækstpakke med DF brød sammen i går, fordi partiet ikke bakker om om det helt centrale i regeringens vækstpakke; nemlig de tiltag, som skal optø det frosne boligmarkedet. Man kan sige, at det er et valg, der starter med en splittelse i blå blok, og det er næppe det statsministeren ønskede at fremhæve på sit pressemøde.

Opsigtsvækkende var det dog, at det ikke var muligt at stille spørgsmål til statsministeren efter valgudskrivelsen;

Det blev bemærket af flere af de tilstedeværende journalister, at statsministeren ikke ønskede at svare på spørgsmål efter valgudskrivelsen

11:17

Dansk Folkepartis formand siger til DR Update, at hun er glad for at valget er kommet nu, og at hun håber på en »sober tone« i løbet af de tre uger

11:00

Fra statsministerens pressemøde:

Vi har ført en ansvarlig økonomisk politik. Der er færre arbejdsløse end, da vi kom til i 2001. Vi er en lille åben økonomi og derfor har krisen også ramt os. Men regering har lavet et ansvarlig budget for dette land.

Vi har ikke brug for mere gældsættelse og højere skatter. Danmark har brug for sikkerhed om den økonmiske linje - det må vi ikke kaste over bord

10:50

En meningsmåling udført af Voxmeter for Ritzau foretaget i perioden 15. - 19. august 2011 giver 95 mandater til rød blok (S, SF, R, Ø) og 80 mandater til blå blok (V, K, O, I). Der er flere detaljer her.

10:28

Finansminister Claus Hjort Frederiksen bekræfter, valget udskrives i dag. Han begrunder det med at forhandlingerne med Dansk Folkeparti om boligpakken bliver for langstrækte, hvilket ville skabe usikkerhed på arbejdsmarkedet.

Vi kunne sikkert være nået frem til et resultat, men tiden er knap. Derfor har vi besluttet, at vi skal have luften renset med et valg,«

siger Claus Hjort Frederiksen.

10:02

Fra Ritzau: Statsminister Lars Løkke Rasmussen udskriver valg i dag klokken 11 på Marienborg. Valget bliver den 15. september.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil komme med en udtalelse. Det vil ikke være muligt at stille spørgsmål, hedder det i en skriftlig meddelelse fra Statsministeriet.

Valget bliver udskrevet efter en dramatisk uge, hvor regeringen har præsenteret en vækstpakke og en finanslov med et dundrende underskud på 85 milliarder kroner. Samtidig er presset steget og steget på statsministeren for at udskrive valg.

Lars Løkke Rasmussen mødtes fredag morgen med en række ministre, hvoraf flere ifølge Ritzaus oplysninger længe har udtrykt ønske om et hurtigt valg.

Trods de tiltagende rygter om valg er det alligevel overraskende, at Lars Løkke Rasmussen vælger at udskrive valget, inden man har landet en aftale med Dansk Folkeparti om en vækstpakke.

Ifølge Ritzaus oplysninger er aftalen om vækstpakken ikke på plads. Det er ikke muligt at få kontakt til Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, og det er dermed forsat uklart, om forhandlingerne er brudt sammen.

I værste fald risikerer Lars Løkke Rasmussen dermed at skulle gå til valg med det værst tænkelige udgangspunkt - et sammenbrud i samarbejdet i den borgerlige fløj.

Valgkampen bliver nu et opgør mellem Lars Løkke Rasmussens blå blok og oppositionens kandidat Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt, der har opbakning fra den røde blok bestående af Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten.

9:45

Rygterne svirrer, men Informations twitter-redaktør tror ikke rigtigt på det...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Jeg hørte nyheden om valg den 15 september i Poul Friis´ telefonprogram i P1-formiddag. Man må sige, at Løkke Rasmussen har ”format”

Det bliver i så fald det eneste fornuftige Lars Løkke nogensinde har foretaget sig!!!

Vibeke Binderup Dyrst

Lad os nu se...........

Yes, nu er der endelig basis for noget borgerlig politik med Vestager ved roret, ups HTS.

Inger Sundsvald

Nu skal man jo ikke glæde sig for tidligt. Han kan jo træde frem og sige at man har en aftale med DF.

Måske erklærer han undtagelsestilstand.

Anna-Marie Nyberg Kristiansen

Måske har han solgt Danmark til Frankrig

Hmmm - ja - man kan jo aldrig vide...

Anna-Marie,
det er jo den måde, man normalt siden Middelalderen har ordnet Danmarks økonomiske problemer: Sælge ud af arvesølvet (især den de,. der giver landet indtægter)!

og så får vi rødt flertal uden de asociale radikale...

Mac Snagit

Hvorfor er de radikale asociale?

Kære Mac Snagit

HTS er ikke rød, med mindre det er en variant af lyseblå

Mareridtet er slut mht. til at være statsminister. Cirklen er sluttet fra COP15 til Grænsebommerten:

S. 286 i “Projekt Løkke” :

“Angela Merkel nægtede flere måneder efter COP15 at mødes med Løkke, fordi hun ikke mener, at statsministeren har indsigt i international politik. Statsministeriet har flere gange forsøgt at få sat et møde op mellem de to statsledere for at drøfte den økonomiske krise og blandt andet Grækenlands trange økonomi, men kansleren har ikke fundet tid til at tage imod”.

I en analyse i Frankfurter Rundschau står, at Danmarks nye regler for at styrke grænsekontrollen er et perfekt eksempel på elendig politisk håndværk. Den viser, hvordan man med utilstrækkelige midler løser et ikke-eksisterende problem, samtidig med at man irriterer sine bedste europæiske allierede.

http://www.fr-online.de/politik/meinung/daenemarks-boese-botschaft/-/147...

Anne Albinus

Hvor mange statsoverhoveder har Løkke egentlig haft kaffeslabberas med i hans tid på pinden? Udover Obama erindrer jeg ikke nogle.

Torben K L Jensen

Ha,Ha,Ha,hm-HA

Har vi noget tilbage at sælge?

Brian Pietersen

@Jesper wendt

Ja, jeg har ikke solgt mig selv, jeg stemmer stadig rødt.

c¨.)

Aldrig har så mange mennesker glædet sig så meget over tryk på en knap ;o)

Jeg er skeptisk.

Hvis han udskriver valg i dag vil det jo tyde på selverkendelse og forbindelse til virkeligheden.

Egenskaber som hidtil har været totalt fraværende, når man taler om Lars Løkke og regimet.

Men det er altid rart at blive positivt overrasket.

Jeg tror, det er, fordi Helle Thorning Schmidt afslutter runden af politikerportrætter på P1 imorgen. Derefter vil ingen længere ønske at stemme på andet end rød blok.

Rasmus Knus, er det ikke at foregribe sig lidt på situationen.

Sören Tolsgaard

Læs: Derefter vil alle ønske at forgribe sig på HTS :)

Peter Tage
Bare lige t.o. Lars Løkke Rasmussen var på rundrejse inden COP15 og talte med diverse statsoverhoveder, men hele hans erfaring er jo Frederiksborg Amt. Han er en klassisk indenrigspolitiker. Miljø-og international politik har aldrig interesseret ham. Det er et stort handicap for en statsminister ikke at interessere sig for international politik.

Synes jo faktisk ikke, at det er så mange dage siden at LLR sagde: "Tiden er ikke til valg, tiden er til handling."...

Dorte Sørensen

Hvorfor går det så så dårligt for Danmark ,når reger ifølge Løkke Rasmussen har gjort det så godt.
PS: Det er smart af Løkke Rasmussen at han har udskrevet valget 2 dage før Socialdemokraternes Kongres.

Dorte Sørensen

rettelse - der skal stå regeringen - beklager fejlen

Det siger meget om Lars Løkke Rasmussen, når han startede sin pressemøde i dag uden at hilse folk goddag.

Dorte Sørensen

Hørte DR s Jens Ringberg (eller hvordan det staves) sige at valgkampen vil kører på hvornår Søvndal vil indrømme at han vil stemme for DF , R og regeringens Efterlønsaftale. Men skal valget ikke tages først så vælgerne selv kan afgører om de ønsker denne aftale. Både R, S og SF har sagt at de vil rette sig efter vælgernes dom.
Ligeledes mente JR at valget vil dreje sig om Thorning kan regne og i det hele taget er god nok til at betræde statsministerposten. Ja så her kan siges ,at Løkke Rasmussen har haft 2 år på prøve, hvor han vist sine manglende evner til den post.

Anna-Marie Nyberg Kristiansen

Erik Karlsen

Lige precis...han er mig noget middelalderlig, den uløkke

Jette Abildgaard

Husk at saette et stort X for mig...ud for Enhedslisten!!!

Jeg, som ikke er omfattet af Menneskerettighedskonventionen - (altsaa i mit eget land, andre steder er jeg) kan jo desvaerre ikke selv komme at goere det!!

Skulle I falde over nogle stemmesedler med blaa krydser paa....BRAEND dem!!!

Jesper Jepsen

Så mangler vi bare nogle politiker der fortjener at blive valgt, for dem der er der nu fortjener ikke folkets tillid. En støre børnehave og tøsefornærmede teenagere skal man lede læge og forgæves efter her i landet.

Valget hander ikke om at vælge til eller fra men mellem hvad er værst, pest eller kolera.. og vi får sikkert begge uanset hvem vi er så uheldige at få på tinge.

Inger Sundsvald

Nu tror jeg ikke på noget før den sidste stemme er talt op.
Men valget synes let, hvis man tager ham på ordet, for så står valget mellem ”ukontrolleret gæld eller varig velfærd”. Det første har han vist, at blå blok står for, det sidste er, så vidt jeg er orienteret, rød bloks intention.

Hvad DRV angår, så er det sikrest ikke at spilde en stemme på dem. Vestager siger ligeud, at hvis de ikke får opfyldt deres politik og forskellige krav, så er de ikke med på det ”røde” hold.

Frank Fristed Pedersen

Det er ikke mange dage siden at tiden slet ikke var til valg, men til handling, i følge Løkke. At han så udskriver valg alligevel siger en del om hvor rådvild regeringen er i øjeblikket.

Men skønt at valget kom, for så kan vi endelig finde ud af om folket er interesseret i at have Løkke som statsminister. Det har vi jo egentlig aldrig fået lov at tage stilling til, da han fik jobbet forærende af sin forgænger.

Syntes egentlig at det burde udløse valg automatisk hvis en statsminister trækker sig, i stedet for blot at han/hun blot udpeger en afløser. Især i disse moderne tider, hvor folketingsvalg er mere og mere personfikserede og hvor man reelt stemmer om statsministerkandidater.

Ja, så er tiden igen oprandt, hvor Eldorado tegner sit omrids i horisonten, hvis vi er så fremsynede at stemme på enten S, R, K, Ø, DF, V, SF.....
Der er ikke det der ikke er muligt nu - og ikke den sten de ikke vil fjerne fra vore veje. Machiavelli har ikke levet forgæves - han jubler fra hvor han nu end befinder sig! Som så mange, mange, mange, mange gange før vil vi ligeledes efter endt valgkamp, når tropperne har dannet deres liga, til vores (forventede) skuffelse
indse at der blot var tale om et fatamorgana - et af den velkendte slags! God valgkamp alle sammen :)

Brian Pietersen

@Iben Hansen

Machiavelli havde netop vundet ,hvis vi ikke stemmer og dermed er med til at have indflydelse på vores lands udvikling.

Nogle partier bruger Machiavelli mere end andre.
Jeg kan personligt ikke lide ham, brug demokrati hele vejen igennem, og hvis man taber,m så kæmper man videre.

Kristian Rikard

Skal vi ikke allesammen i det mindste glæde os over, at vi langt om længe for en formand for Folketingetets prædium, der måske nok ligner Trotski en smule, men har hjertet på rette sted :-)

Det er vel på tide at DK får den første kvinde som statsminister. Men jeg er bange for at hendes gucci-sæt ikke egner sig som arbejdstøj til den store oprydning der venter hende.
Hun skal ihvertfald ikke ringer til Villy for at låne arbejdstøj, manden har forlængst solgt sit tøjskab inkl tilbehøre

Christian De Coninck Lucas

Gud til danskerne: "Stem blankt, jeg nægter at lægge navn til mere poppet pladder."

"Vi har ført en ansvarlig økonomisk politik. "

Med ufinansierede skattelettelser for 45 mia. kr. om året er det vist endnu en usandhed.

Det bedste ville være, hvis den kommende røde regering simpelthen bare vedtog en lov, der nulstillede samfundet til d. 19. november 2001.

Brian Pietersen

@Christian de coninck

Gud, hvem er Gud??

Brian Pietersen

@Peter Hansen

Ja, det skal der da arbejdes kraftigt på.

c¨,)

Kristian Rikard

Peter Hansen,
Vi kunne jo også prøve det gamle trick med at vække Holger Danske - og høre hvad han har at sige om verdenssituationen :-)

Brian Pedersen:

"Gud, hvem er Gud??"

Han hentyder selvfølgelig til at de der kalder sig kristne bør stemme blank, det ville i så fald betyde et let valg for venstrefløjen.

Heinrich R. Jørgensen

Iben Hansen:
"Machiavelli har ikke levet forgæves "

Det er sandt. Til gengæld er han blevet misfortolket, misforstået og misbrugt i en grad, som få andre i historien. Århundreders bestræbelser på at defamere ham og hans betragtninger, skyldes dog ikke, at han var en inkarneret kyniker uden skrumpler. Det er snarere det modsatte der er tilfældet. En stor humanist, usædvanlig observant og skarp i tanke, og realistisk og pragmatiker.

Christian De Coninck Lucas

Brian:

Aner det ikke, men jeg hører ham/hende nævnt i alle mulige underlige sammenhænge på Christiansborg!

Christian De Coninck Lucas

Bilderbergs: "We could care less, just keep pumping money into banking, war and oil."

Brian Pietersen

@Heinrich

Ahhh

Fyrsten, som han skrev efter at have været indespærret, det er et realpolitisk værk, det er magtens tale, det blodigste af dem alle.

Bare for en ordens skyld: Mine 2 tidl. kommentarer i denne tråd stammer fra en anden artikel tidl. idag i Information : "Statsministeren udskriver valg i dag".

Bjarne Hansen

Jesper Jepsen:

Jeg stemmer EL altså Rød blok, i håbet om at det så ikke bliver værre.

For med en Blå Regering igen, da vil det helt sikkert bliver helt ad helvede til.

Sider