Læsetid: 2 min.

Forskningen strømlines af tælletrang

Forskning i dag handler om at publicere i de mest prestigefulde tids-skrifter, der bliver citeret mest. Men den nye tælletrang i akademia får også mere prestigefulde britiske tidskrifts-redaktioner til at råbe vagt i gevær
24. august 2011

Mange danske universitetsinstitutter bliver i disse dage evalueret af internationale forskerpaneler. Ingen institutter kan undsige sig, at evalueringen ser på forskernes publiceringsomfang og kvalitet. I den sammenhæng indgår tidsskriftslister, der rangerer tidsskrifter og »impact factor«, dvs. hvor ofte en artikel i det pågældende tidsskrift citeres.

Kritisk forskning

Tidsskriftslister og citationer er også genstand for stor opmærksomhed i udlandet. Senest har tidsskriftet Organization viet et nummer til at se kritisk på listerne og den nye tælletrang i akademia. I denne primært engelske debat er omdrejningspunktet især den række af uintenderede effekter, som rangering af tidsskrifter, fokus på impact factor og antal citationer har.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

I Danmark har ekspertundsigelsen og fra forskning-til-faktura matraet formodentlig spillet en rolle, som kunne være en undersøgelse værd. I den aktuelle politiske situation er det iøjnefaldende, at kun den del forskningen, der passer til ideologien, accepteres. Kanonisering af fortiden - fra kultur over demokrati til "kold krig" - samt økonomiske og juridiske reguleringindsatser fylder så meget hos de bevilgende, at den kritiske samfundsforskning betragtes som tendentiøs venstreorienteret demokratiundergravning. Men alle kan med meget lille indsats kigge tilbage i vídenskabshistorien og finde ud af, at den forskning, der rykker og skaber udvikling, oftest er uafhængig af politiske og økonomiske interesser.