Nyhed
Læsetid: 4 min.

Forsøg med prævention til mænd stoppet

De første forsøg med prævention til mænd er stoppet på grund af bivirkninger, der minder om dem, p-piller til kvinder kan give. Mænd er mere følsomme, konkluderer mandlige forskere, mens en kvindelig gynækolog slet ikke tror, at mænd vil have p-piller
En udbredt idé blandt mænd er det, at prævention er noget, som kvinder sørger for, mener gynækolog Christine Felding: »Meget få mænd opfatter det som deres ansvar. Det er kvindens forbandede pligt. Hvis de skulle tage en pille hver dag, så ville det jo ikke være for deres egen skyld, men for kvindens, fordi det er dem, der bliver gravide,« siger hun.

En udbredt idé blandt mænd er det, at prævention er noget, som kvinder sørger for, mener gynækolog Christine Felding: »Meget få mænd opfatter det som deres ansvar. Det er kvindens forbandede pligt. Hvis de skulle tage en pille hver dag, så ville det jo ikke være for deres egen skyld, men for kvindens, fordi det er dem, der bliver gravide,« siger hun.

Thomas Vilhelm

Indland
10. august 2011

Selv om det er over 50 år siden, at p-pillen blev opfundet, så kæmper forskere og medicinalindustri stadig med at finde en lignende løsning til mænd. De første forsøg med indsprøjtning af et testesteronhæmmende stof, blandt 400 mænd i parforhold fra forskellige verdensdele, var derfor ellers lovende, da det det blev sat i gang. Men i marts blev det stoppet på grund af bivirkninger blandt den ældre gruppe af 40-årige. Hver tiende af mændene blev deprimerede, tog på i vægt, fik mindre sexlyst og akne.

»Det er jo ikke værre end kvinders bivirkninger ved brug af p-piller, men jeg spørger også mig selv, hvorfor vi har p-piller til kvinder med så mange bivirkninger,« siger doktor i medicin Michael Zitzmann fra Münster Universitet i Tyskland, der har stået for den tyske del af forsøget. Forsøgene blev stoppet af World Health Organization, der står bag afprøvningen af den nye prævention til mænd.

P-piller til kvinder kan give bivirkninger i form af vægtforøgelse, mindsket lystfølelse og nedsat sindsstemning, ligesom præventionen i sjældne tilfælde kan give blodpropper, forklarer overlæge og professor på Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet Øjvind Lidegaard.

»Vi må konstatere, at troen på og lysten til at skabe prævention til mænd af en eller anden grund ikke er særlig fremherskende, derfor er det trods utallige forsøg gennem årene ikke lykkedes,« siger Øjvind Lidegaard.

Han mener, at prævention til mænd vil være en dødssejler, så længe den nedsætter mænds lystfølelse.

»Medmindre det er medicin mod livstruende sygdomme, så vil der ikke være mange mænd, der er villige til at tage medicinen, hvis den påvirker deres libido. Det er en følsom ting, som gør det rigtigt svært at lave prævention til mænd,« siger han.

Modvilje

Gynækolog Christine Felding mener, at det mest af alt skyldes modvilje, når der Jeg tror ikke, du får mange mænd til at tage prævention hver dagendnu ikke er udviklet en p-pille til mænd.

»Mænd er egentlig ikke interesserede i at få en p-pille, fordi det der med prævention er noget, som kvinder sørger for. Meget få mænd opfatter det som deres ansvar. Det er kvindens forbandede pligt. Hvis de skulle tage en pille hver dag, så ville det jo ikke være for deres egen skyld, men for kvindens, fordi det er dem, der bliver gravide« siger Christine Felding.

Selvom forskerne gerne vil finde p-pillen til mænd, så risikerer den at blive syltet, hvis medicinalindustrien ikke kan se en god forretning i den. Og det kan blive svært, så længe modviljen og mistroen mod præventionsmidler er stor blandt mænd.

»Jeg tror ikke, du får mange mænd til at tage prævention hver dag, ligesom de færreste mænd vil lade sig sterilisere, fordi de så frygter at miste deres libido,« siger Christine Felding.

Men mænds modstand mod en p-pille til dem selv skyldes primært, at det ikke opfattes som maskulint at tage p-piller, mener mandeforsker Kenneth Reinicke på Roskilde Universitet.

»Der er nogle rodfæstede forventninger om, at p-piller er lig med medicin til kvinder, og selv om det er kønsstereotypt, så kan det holde opfindsomheden nede, fordi vi har svært ved at forestille os, at det kan blive succes,« siger Kenneth Reinicke.

Magtfuld

Når bivirkninger ved prævention til mænd kan stoppe et forsøg, selv om der er nogenlunde de samme bivirkninger ved p-piller til kvinder, så handler det om, at mænd også er det beskyttede køn, mener Reinicke.

»Man kan ikke byde mænd helt så meget som kvinder, sådan er den overordnede samfundsmæssige betragtning af køn, og den spiller ind på forskningen og udviklingen af prævention, men hvis der var store kommercielle interesser i den pille, så ville de betragtninger nok vige,« siger han.

Men måske har mændene eller medicinalindustrien bare ikke opdaget, at der kan være stor magt i at kunne bestemme, hvem man vil have børn med.

»Det ville appellere meget til mænd, at de er i kontrol og kun får de børn, de selv vil have, derfor kunne der være kommerciel interesse i det. P-pillen til mænd er derfor både maskulinitetstruende og en vej til større selvbestemmelse,« siger Reinicke.

Christine Felding kunne godt håbe på, at mændene ville få øjnene op for mulighederne:

»Men jeg tillader mig at tvivle på, at det vil blive den samme salgssucces som til kvinder, fordi det simpelthen ikke indgår i mænds hjerner, at de skal tage noget hver dag, for at en anden person ikke skal belemres med en uønsket graviditet.«

Michael Zitzmann og de øvrige forskere, der deltager i forsøgene med prævention til mænd, arbejder dog videre med nye medikamenter. Og norske forskere skulle ifølge internetmediet forskning.no have fundet en hormonfri behandling til mænd, der skal testes næste år. Indtil da er Klaus Rifbjergs polemiske spørgsmål fra 1970'erne stadig aktuelle:

»Hvorfor kom p-pillen til kvinder først? Er det, fordi den (selvfølgelig) er opfundet af mænd, men først skal prøvekøres på det ringere, mindre væsentlige kvindemateriale, som kan få lov at døje med eventuelle bivirkninger i form af cancer, blodpropper etc.? Eller handler det måske dybest set om, at manden ikke vil manipulere med sin fysiologi af angst for at miste sit slægtsbevarende overherredømme?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er Information begyndt at købe artikler hos Det Bedste ???

Som et minimum kunne vi jo starte med at høre lidt om hvorvidt mænd er interesserede i en p-pille eller ej.

Der refereres ikke til nogen viden på dette punkt i artiklen.
Kun 3 personers gætterier på området.

Og ret så overskriften ved samme lejlighed.

Prævention og p-piller er ikke det samme.

Leif Højgaard

Jamen - Det Bedste - gik det ikke ind i 2005 ?

Martin Kristensen

Artiklen er vist skrevet efter hensigten "Vi ønsker at promovere en sag - Find noget vi kan bruge"

Det er ihvertfald ikke fakta der tynger den:

- Mænd er i høj grad ansvarlig for at undgå graviditet; via kondom som næsten altid er mandens ansvar (femidom er aldrig rigtig slået an - er kvinder mon ikke interesserede i at beskytte sig?)

- Der er næsten præcis lige så mange mænd som kvinder der bliver steriliseret i Danmark

http://www.sexogsamfund.dk/Default.aspx?ID=67

- P-pillen til kvinder kom først fordi konsekvenserne for dem ved at blive gravide tidligere var meget større end konsekvenserne for en mand ved at blive far til et barn han kunne benægte (dette er tildels stadig tilfældet - man kan ikke benægte p.g.a. DNA men man kan nægte at tage ansvar) og dumme svin derfor kunne efterlade kvinden med ansvaret.

Forskere og gynækologer der stupidt der efter P-pille skandalerne stadig kan være fortalere for P-piller og sterilisation til mænd og kvinder har slet ikke fattet menneskekroppens fintfølende kirtel- og forplantnings-organers funktioner og betydning.

Sådanne kvaksalvere kunne derfor gøre meget bedre nytte, hvis de blev frataget deres autorisation til at arbejde med mennesker og efterfølgende blev omplaceret på dyrlægeklinikker hvor de frit kunne operere og maltraktere på kortlevende kæledyr såsom hunde og katte og lignende.

Ligestillingen mellem p-piller og de forsøg der er lavet med kemisk prævention til mænd er en tilsnigelse. Der var alvorlige bivirkninger, og derfor er forsøget stoppet.

Jacob Lorensen

Sikke en gang ævl. Der er mange måder at undgå p-piller og dermed risiko. Kondomer, f.eks., typisk mandens ansvar. Kunne selv ikke drømme om at tilføje mig selv eller min partner en unødvendig risiko for bivirkninger ved at bruge p-piller.

John Fredsted

Og her har vi så atter et pseudo-problem (som kvinderne så kan se sig sur-blinde på) skabt af den absurde forestilling om, at kønnene bør være fuldkommen ens.

Kvinderne fødes med alle de kønsceller, æggene, som de nogensinde vil have. De får ikke én eneste mere i hele deres liv. Mændene derimod producerer millioner af kønsceller, sædcellerne, hver eneste dag. Det er da en forskel, der skulle være til at få øje på.

P-pillen til kvinden forhindrer hende i at få ægløsning. Skulle en p-pille til mænd forhindre produktionen af millioner af sædceller, eller hvordan? Og hvis det skulle være tilfældet, hvordan forestiller man sig så, at manden sådan rigtig for alvor skulle få en ordentlig erektion?

Man vil vel ikke som kvinde undlade at brokke sig over en mere eller mindre konstant slap diller hos kæresten eller ægtemanden, eller hvordan?

Peter Nygaard

"»Mænd er egentlig ikke interesserede i at få en p-pille, fordi det der med prævention er noget, som kvinder sørger for. Meget få mænd opfatter det som deres ansvar. Det er kvindens forbandede pligt. Hvis de skulle tage en pille hver dag, så ville det jo ikke være for deres egen skyld, men for kvindens, fordi det er dem, der bliver gravide« siger Christine Felding."

Som så mange andre har påvist. Det her er forbandet løgn og latin. Alle i min generation har haft mærke i pungen efter et kondom, indtil vi opdagede at det ikke var så godt et sted at opbevare det. Mænd er sku da skide bange for, at rende ind i en uønsket graviditet.

Hvad er det her for noget gætværk?

Derudover er det sku da bare positivt hvis mænd er kritiske overfor bivirkninger og siger fra, hvor de kan. Det er vel i alles interesse?

Christian Harder

@John Fredsted

Jeg hørte om dette medikament for ca. et år siden. Ideen skulle angiveligt være, at gøre sædcellerne 'ukampdygtige' ikke hindre selve produktionen.
Mht. erektion var det meningen at de mandelige p-piller blot skulle indtages netop før seksuel omgang og derfor forsøgte man sig med kombinationen p-pille/viagra. Hvorvidt pillen havde negative effekter på den naturlige erektion meldte historien intet om, såvidt jeg husker...

John Fredsted

@Christian Harder: Tak for den oplysning. Så må jeg vist hellere trække lidt i land med 'mit sure opstød'.

Gynækologen Christine Felding fremsætter en påstand om at mænd ikke er interesseret i prævention? Men påstanden må stå for hendes egen regning.

Personligt, ville jeg nok tage en pille, hvis den var uden bivirkninger. Og jeg synes ikke min partner skal tage en pille, hvis der er bivirkninger ved det.

Har feministerne ikke opdateret deres mande syn siden 50'erne? Jeg ville gerne møde den mand, der i dag er lige glad om han får nogle uplanlagte børn rundt omkring. Man kan ikke længere bare smutte (synes jeg er positivt) og de fleste er bevidst om, hvad det betyder for barnet.

Jeg har stået i situationen med en uønsket graviditet. Og det er altså ikke noget man bare gør for sjov!

Hvad angår, at kvinder er mere villige til at tage p-piller med bivirkning, så er det vel dels fordi det giver dem en frihed og dels fordi det gør præventionen til deres ansvar, frem for at lade det være op til manden, og mennesker er nu engang mest trygge, når de selv har kontrollen.

Archibald Nomdeplume

Som andre har påpeget er Christine Feldings udtalelser fyldt med væselord. Det er sjusket journalistik at basere en artikel på en interviewees følelser og fornemmelser.

Christine Felding har dog fuldstændig ret i at vi mænd ikke vil tage en p-pille dagligt for at undgå at en kvinde får et barn. Vi vil tage en p-pille hver dag for at undgå at en kvinde får et barn og vi skal betale til dets opvækst uden at få samme rettigheder i forbindelse med et forældreskab som kvinder har.

Archibald Nomdeplume

Inger, Marie og Maja kan jeg udbede mig en forklaring om påp hvilket grundlag at I konkluderer at de mandlige kommentatorers indlæg har bund i et kønsforsvar?

Det må meget gerne indeholde en gendrivning af den kritik der er fremsat med hensyn til Christine Feldings antagelser om mænds tanker og hvordan mænd vil bruge en hypotetisk p-pille til vores køn.

Det ville også være på sin plads hvis I forholder sig til de beviste falskheder Christine bramfrit kaster om sig med, fx. at kvinder skulle vælge sterilisation markant mere end mænd, som Ib Ling gendrev i sin kommentar http://www.sexogsamfund.dk/Default.aspx?ID=67 eller at hele beskyttelsesbyrden ligger på kvinder og så samstille den med brugen af kondomer (som jo rigtigt nok er faldende blandt de unge, men stadig bruges af dem uden fast partner i trediverne som jeg selv).

Af ren anekdotisk karakter har jeg været i et forhold hvor vi brugte kondom fordi min kæreste havde bivirkninger ved p-piller, indtil vi i fællesskab købte et pessar. Mere anekdote, jeg havde bestilt en sterilisation, men blev nødt til at afbestille, da jeg ikke har økonomi til at vedholde den brugerbetaling der kom på fra i år.

Så, har I nogle faktiske argumenter til at modgå kritikken med, eller slår den kun til skolegårdsagtig pegen og grinen?

Når avisen nu ikke kan andet end bringe rygter så må vi jo selv.
http://www.forskningsradet.no/servlet/Satellite?c=Prosjekt&cid=119373161...
Det er et lille firma som kun har dette ene projekt på repertoiret, ved ikke hvor meget kapital der er bagved.
http://www.spermatech.com/
Måske følgende citat siger mest om hele projektet:
"Are you interested in investing in Spermatech?"