Læsetid: 4 min.

Kontroversiel dokumentarist går undercover som diplomat

Mads Brügger rejste i sin prisvindende dokumentarfilm 'Det røde kapel' til Nordkorea forklædt som kommunistisk teaterdirektør. I sin næste film, 'Ambassadøren', fortsætter han rollespillet, men nu som skruppelløs diplomat i Centralafrika. Det er underholdende og afslørende – men er det også i orden?
Mads Brügger rejste i sin prisvindende dokumentarfilm 'Det røde kapel' til Nordkorea forklædt som kommunistisk teaterdirektør. I sin næste film, 'Ambassadøren', fortsætter han rollespillet, men nu som skruppelløs diplomat i Centralafrika. Det er underholdende og afslørende – men er det også i orden?
4. august 2011

En solrig dag i oktober 2010 ankommer en dekadent, hvid mand iført lyst jakkesæt, ridestøvler, manchetknapper, cigaretrør og mørke solbriller til Den Centralafrikanske Republik med papirer i lommen, der dokumenterer hans status som liberisk diplomat.

Officielt er han der for at åbne en tændstikfabrik med job til de lokale, uofficielt er han mere interesseret i at få adgang til landets store reserver af diamanter.

Journalist og dokumentarist Mads Brügger vrider genrebegrebet til det yderste i sin nye dokumentarfilm, Ambassadøren, hvor han forklædt som diplomat forsøger at udstille nogle af de mange problemer med korruption, magtmisbrug og nepotisme, som hærger i en fejlslagen afrikansk stat.

Filmen, der er en del af projektet New Danish Screen, får først premiere til oktober, men i går blev de første levende billeder lækket til pressen i form af en to minutter lang trailer, der viser, hvad publikum har i vente. Det er som sædvanlig i tilfældet Brügger det uventede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian de Coninck Lucas

Hvorfor skulle det ikke være i orden? Eftersom finans, industri, banker og store medier insister på IKKE at skrive eller tale om diverse kartellers (diamanter, heroin, olie, våben...take your pick) meget skrupelløse metoder for at komme til fadet før "de lokale", er han jo nødt til at gå "undercover".

Der er ting som "man i mainstreamen" næsten ikke kan tale om. Det er for kontrovesielt, og derfor nemmere at afskrive som konspirations teori og så lade det ligge.

Se bare John Perkins' bøger for eksempel. Aldrig har en forfatter være så længe på NY Times bestseller liste uden at at blive nævnt i selvsamme avis.

Magnus Pranov

Den skal ses. Uanset hvad man måtte mene om Mads Brügger og hans metoder, så legitimeres hans projekter af de reelle problematikker de afdækker. Hvis ikke hans film kan sætte et større fokus på nepotisme og korruption i Afrika, så kan ingen.

Den virkelighed, som Mads Brügger plejer at afdække, er en utroværdig konstruktion. Jeg er fortsat irriteret over, at han fx ikke kunne nøjes med at lade Nord-Korea udstille sig selv, men fandt det nødvendigt for projektet at opfinde falske konflikter, og præsentere dem som "virkelighed". Brügger lader konsekvent sine egne kvikheder skygge for den historie, han burde fortælle...

Magnus Pranov

Tom Paamand

Lidt krakilsk kunne man hævde, at enhver journalistisk afdækning af virkeligheden er en konstruktion, men at netop konstruktionen kan gøres mere eller mindre synlig. Personligt synes jeg nu ikke at kvikhederne overskygger historien i Det Røde Kapel.

Olav Bo Hessellund

Tom Paamand,
Set i bakspejlet, kan jeg kun give dig ret. Mads Brüggers metoder indtil nu har også givet mig både myrekryb og grund til at krumme tæer.

Men lad os nu give manden en chance - og lad os se frem til, at hans dokumentarfilm bliver vist engang....

Heinrich R. Jørgensen

Der var ikke basis for at Mads Brügger kun have succes med at lave sine mockumentaries, hvor undergravende research dokumenteres og iscenesættes som politisk-indigneret underholdning, hvis journalister, politikere, erhvervsfolk og medier gjorde en seriøs indsats for at oplyse om de samme emner.

Uanset om emnet er Nordkorea, EU eller Afrika, er det muligt helt bogstaveligt at få indsigt i forhold, de fleste aldrig har hørt om og endnu færre reelt evner at forestille sig (eller selv har oplevet).

Anne Marie Pedersen

Ja. Det er selvfølgelig det, det handler om Heinrich. Hvor er alle de andre tændte journalister, der sætter noget på spil. Jeg er ved at brække mig over journalister, der altid skal se pæne og nydelige ud. Og som helt sikkert ikke ved noget som helst eller skal risikere noget.

Må hellere stoppe nden jeg indigneret ryger ud af en tangent om problemerne ved den måde vi uddanner og ikke mindst udvælger studerende til journalister.

Niklas Monrad

Det er altid godt at se de magtfuldkomne i afslørende dagslys.

Jeg har ikke set den første film (som jeg tvivler på er i stand til at overraske), men har bestemt fået appetit på den anden.

Henrik Brøndum

@Annemarie Marie Petersen

Tusind tak for din aabne bekendelse til risikoen ved Gnavpotteriets ulyksageligheder.

Det er jo mest os maend 50+ der er i fare for at ryge i den gnavne potte - men vi har vel haab naar nogen i yderkanten af vor kreds saaledes giver os indsigt!

Kristian Rikard

»Jeg har haft de mest uhyggelige oplevelser, man kan berede et menneske, men også de mest fantastiske oplevelser,« siger han.
Tillykke, tillykke Mads Brügger, så er der da een, der har haft noget ud af projektet, formodentligt finansieret af mine skattepenge.

»Han havde gejlet dem op til, at jeg skulle komme, så de kunne tage sig bedst muligt ud. Men flere af dem var blevet så påvirkede af blandingen af sol, papvin og majs-djævlebryg, at de var gået i trance og hoppede rundt og hujede, mens jeg så bare sad i skyggen og kiggede på. Det var en forfærdelig oplevelse,« siger Mads Brügger.

Hvorfor var du ikke selv med på "bølgen" Mads Brygger?. Da havde det nok ikke været en så forfærdelig oplevelse.

Alt godt til kulturmøder.

M.v.h.

Paul Peter Porges

Netop Brüggers brug af utraditionelle metoder, gør hele projektet troværdigt for "den almindelige tv-seer". Endnu en dokumentar om Afrikas problemer, ville ikke få folk op af stolene. Metoderne har mange etiske problemer, men de tjener alligevel det formål, at åbne folks øjne for _hvorfor_ der er problemer i Afrika og ikke kun symptomerne.

Metoden med utraditionelle metoder som appetitvækker er brugt med dygtighed af mange journalister. Min irritation går blot på, at Brügger ikke på samme professionelle vis evner at fremvise det groteske i virkeligheden, men selv opfinder de konflikter, han fokuserer på. Det ville så være et flot kneb, hvis det fiktive så netop udstillede det virkelige. I stedet er de blot flove kunstgreb uden relevans...