Nyhed
Læsetid: 2 min.

Margrethe Vestager: Valg eller kriseindgreb nu

Den radikale leder erklærer sig nu parat til at give økonomien det spark bagi, som S-SF længe har efterspurgt, og opfordrer Lars Løkke Rasmussen til enten at udskrive valget nu eller droppe skræmmekampagnerne og samle Folketinget om et kriseindgreb
Den radikale leder erklærer sig nu parat til at give økonomien det spark bagi, som S-SF længe har efterspurgt, og opfordrer Lars Løkke Rasmussen til enten at udskrive valget nu eller droppe skræmmekampagnerne og samle Folketinget om et kriseindgreb
Indland
17. august 2011

Efter længere tids tilløb er Radikale Venstre klar til at kickstarte økonomien, og gruppeformand Margrethe Vestager finder det uansvarligt, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen lader efteråret gå med en langtrukken og uforsonlig valgkamp.

Enten må han udskrive valget nu eller invitere oppositionen til forhandlinger om et svar på krisen.

»Der er mange realpolitiske nøgletal, der gør, at vi står i en anden situation, end da vi diskuterede 2020-planer før sommeren. Selv om vi har lavet gode ting på langt og mellemlangt sigt, er der behov for en fælles løsning, der tager politisk ansvar nu og her for at skabe job og øge beskæftigelsen,« siger Margrethe Vestager. Dermed imødekommer hun S og SF, der længe har krævet politisk handling.

»S-SF har haft den position, at de ville fremrykke offentlige investeringer for 10 milliarder. Vi har ikke udelukket noget, men ønsket at vente og se, hvad der lige præcis skulle til, mens regeringen bare har været helt imod. Men situationen er altså ikke til at opføre et skue-spil, der handler om vores uenigheder,« siger hun og opfordrer direkte Lars Løkke Rasmussen til at tage ansvar for situationen.

»Vi kan ikke vente i to-tre måneder. Det ansvarlige vil være at tage valget hurtigst muligt, og uanset hvem der vinder samle alle partierne og vise vælgerne, at vi kan samarbejde om at løse de her problemer. I modsat fald bliver vi nødt til at sætte valgkampen på standby og finde ud af, hvad der skal til,« siger Vestager. Uanset om et eventuelt indgreb kommer før eller efter et hurtigt valg, peger Vestager på incitamenter til øjeblikkelige klimavenlige og energibesparende initiativer i både offentligt og privat regi.

Meldingen glæder socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov: »Det er helt rigtigt set af Vestager. Der er akut behov for at kickstarte væksten og skabe arbejdspladser, og der ved vi, at fremrykninger af f.eks. renoveringer af dagsinstitutioner, skoler etc. er det mest effektive, og det fremgår jo også af vores plan, at der skal være fokus på klimavenlige investeringer,« siger han.

Stasminister Lars Løkke Rasmussen åbnede i aftes døren på klem for en ny vækstpakke i kølvandet på fremlæggelsen af finanslovsudspillet i næste uge: »Det er åbenlyst, at sådan som tingene har udviklet sig hen over sommeren (...), så skal vi overveje, om vi kan gøre et eller andet for at skabe noget mere optimisme« sagde Løkke til TV 2 News.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Pietersen

c¨,)

Brian Pietersen

Kære Magrethe Westager

Hvordan kan du bede statsministeren om at tage ansvar nu???

Har du stadig dine sanser i behold??

c^,)

Morten Kjeldgaard

Margrethe Vestager ligner mere og mere lederen af oppositionen.

Brian Pietersen

@Morten Kjeldgaard

nej, det gør hun godt nok ikke i min verden.

det er ikke engang tæt på.

Brian Pietersen

Det vigtigste for mig personligt er så, at der kommer en ny regering, så den så helst, hvor man ikke er tvungen til at have de radikale med.

men, det er brugbart.

c¨,)

Lykke Johansen

Lur mig! Løkke og Hjort tror, de er geniale, og gider da ikke nedlade sig til at høre på, endsige føje Margrethe Vestagers iøvrigt glimrende og nødvendige udspil.

Løkke og Hort pønser på noget smart og vælgertiltrækkende, som de vil fremlægge, når de om en ugestid fremlægger deres forslag til finansloven. Det vil handle om (mere) økonomisk bestikkelse til "udvalgte" vælgergrupper og om tiltag, der vil være totalt "uspiselige" for oppositionen. Hvilket for gud ved hvilken gang skal få oppositionen til at fremstå som uansvarlige og uduelige som regeringspotentiale, når de ikke vil bakke op om "Løkkeposen".

Men jeg er sikker på, at med den manglende evne til at regere landet,de gennem 10 år har vist, og deres dilettantiske (endnu ikke udskrevne) valgkamp, så skyder de sig ikke kun i fødderne. De taber taber hovedet - og valget!

Jeppe Brogård

Løkke har satset på finansieringskapitalens krav. Det er dem om massive sociale nedskæringer som tak for, at skatteyderne reddede finansieringskapitalen.

Det kan man sige mange ting om. Det har altid været Venstres politik. Det er logisk, at de sociale modtagere skal afgive penge til finansieringskapitalen. For de penge, som staterne lånte, for at redde bankerne, de kommer jo fra bankerne. Og de skal selvfølgelig betales tilbage til bankerne.

Så kan man selvfølgelig ikke forvente, at der også skal være penge til sociale ydelser. Og heller ikke til skoler eller idrætslokaler.

Man kan heller ikke forvente, at finansieringskapitalen i den situation skal tage notits af, at den gren de sidder på er den samme, som den de saver over.

Man skal vist være fagøkonom for at holde kæft nu.

Kristian Rikard

Jeg har tidligere talt for, at Marghrete Vestager bliver finansminster i den nye regeting. Nu vil jeg gerne have lov til at genfremsætte forslaget - ikke mindst efter at have set Deadlineher til aften.

S+SF vil ALTID bruge flere penge.

Narkomanerne kræver uophørligt flere injektioner til deres Keynesianske kasinoøkonomi.

Hvis andre mener det er fornuftigt at bruge penge på nødvendige udgifter tages det som en beskæftigelse på at narkomani er normalitet.

Lad Villiarderne flyde.

Brian Pietersen

@Jeppe Brogård

c¨,)

Brian Pietersen

@Egon Maltzon

ja, jeg er også villig til at betale mere i skat med dem siddende i regeringen af den simple grund, at skattepengene, får alle noget ud af.

Tag fra de rige, giv til de fattige, så skal i se vækst.

Morten Thomassen

Lad os nu bare få det valg. Så bliver der regeringsro. Ikke det underlige magtvakuum vi har haft alt for længe.

Jette Abildgaard

Jesper Wendt,

Lyder jo skoent, men jeg er bange for du lever i en droemmeverden!!

Proev at foretille dig, hvis man i vort land begyndte at foelge Menneskerettighedskonventionen og, alle os, der i dag ikke har stemmeret i vort faedreland, kunne faa lov at stemme...hvad mon der saa ville ske ved valget o)!!!! I et saadant utaenkeligt chenario kunne din droem maaske komme lidt taettere paa virkeligheden!!

Ak ja.....de konventioner.....hvorfor foelge dem naar man kan bryde dem.......ikke lille dk!?

Morten Kjeldgaard

@Brian,

Jo det gør hun, for hun siger det, Helle Thorning burde have sagt. Et par smældende ørefigner til statsministeren. Hun roder ikke rundt med såkaldt humoristiske svar på Venstres smædekampagne, her er kontant svar på tiltale.

Kristian Rikard

Sådan som jeg opfatter det helt pragmatisk, så får vi som skrevet ovenfor en ny regering ledet af HTS. Men hvis R får nok stemmer, kan de også kræve finansministerposten, da de har den bedste kandidat. Så må S blive nødt til at forbigå Bødskov og de andre soldater og SF. Iøvrigt synes jeg man skulle oveveje hende fremmedarbejderen fra den anatoliske højslette og NETTO som socialminister. Hende kan jeg godt li' :-)

Sålænge vore politikere leder af den grundlæggende forkerte indstilling, at de er nødt til at fratage befolkningen den økonomiske betryggelse for at tvinge den til aktivitet, bliver det ikke bedre. Nedgangen i væksten, de stigende antal på overførselsindkomst og de nedslidte på arbejdsmarkedet vidner om, at netop en garanteret tryghed imod at falde socialt igennem er den bedste garanti for mod og vilje til at yde sit bedste. Tryghed er den bedste faktor til sund motivation, mens utryghed kun fører til desperat handlen på et ufuldstændigt grundlag.

Øh..hvem er: "fremmedarbejderen fra den anatoliske højslette og NETTO "?

Kristian Rikard

Kender du ikke Özlem - hun er god nok. Hun tog turen direkte frra den tørkeramte højslette omkring Ankara og durch ind i Folketinget.

Jo-tænkte på om det var hende du mente. Ikke netto, men føtex.

Men det kan jeg støtte. Bedre socialminister kan landet ikke få. Hun skal have meget af Støjbergs resort tilbage til socialministeriet også.

Kristian Rikard

Hun taler også forbavsende godt dansk - taget i betragtning af, at hun er førstegnagsindvandrer.

Dorte Sørensen

Kristian Rikard
Med at give Margrethe Vestager Finansministerposten så fik Danmark igen en kompetent og dygtig fagøkonom, som Lykketoft ,på den post. Det vil jeg også være mere tryk ved end med Sass Larsen (eller hvordan det staves). Derudover er det radiale venstre og blevet vist respekt og vil formodentlig kvitter med at arbejde hel hjerte for et regeringsarbejde for hele Danmark og ikke som de sidste 10 år, hvor der er regeret hen over hovedet på knapt ½ af den danske befolkning.

Brian Pietersen

@Morten Kjeldgaard

Det er ok du synes det, men jeg har det fint med den måde de har handlet på indtil videre.

Jeg er generelt ikke så personfikseret, hvis vedkommende kan sit arbejde, er jeg tilfreds.

Det handler først og fremmest om, hvad partiet står for.

Nu skal der først stemmes, så må man se om der overhovedet er mandater til en ny regering.

c¨,)

Liliane Morriello

Hvor har Fru Vestager dog bare ret, vi er nødt til at se handling nu og her. Man kan ikke lade landet leve i limbo på denne måde, det har vi snart gjort siden Januar. Reelt set har landet ikke haft en ledelse og stået uden regering i snart 8 måneder, og ikke nogen fornuftig ledelse i snart 10 år.

Brian Pietersen

@Lilliane Mrriekko

Du har ret.

Margrethe er så ikke den første der gør opmærksom på det.

c¨.)

Brian Pietersen

hov, undskyld trykfejl Morriello. c¨,)

Claus E. Petersen

Jeg tror at Vestager og resten af de "anstændige" har en nærmest fobisk angst for heller ikke at komme i regering ved dette valg.

- Det ER bare ikke nemt at være Radikal Venstre Politiker. Hvis du er med, så er du jo implicit imod, og hvis du er imod, så støtter du jo implicit dem som er med.
Så er det meget nemmere at sige "det finder vi ud af hen ad vejen", og så lade andre om at være ansvarlige for alle de grimme ting.

Hvad Margrethe Vestager siger, er jo indlysende rigtigt: Der er brug for, at politikerne nu kommer "foran kurven" i stedet for hele tiden at halte bagefter. Fremrykning af offentlige investeringer synes at være på sin plads, og der er også brug for hurtigt muligt at få vedtaget en bankpakke 4, så den kan være på plads, når/hvis situationen på de finansielle markeder spidser yderligere til.

Når det er sagt, skal man dog ikke undervurdere, at Margrethe Vestager jo også er i valgkamp. Så dette er naturligvis også et taktisk indlæg i denne. Og et klogt sådan, da hun lægger pres på statsministeren og samtidig indirekte støtter den politik, som Helle Thorning hele tiden har stået for.

Line Trasborg

Hvilke penge vil hun bruge?

Skal vi op på at bruge 70-80% af vores løn på at betale skatter, moms, afgifter og så videre? Eller vil hun sydeuropa vejen med umådeholdent låneoptag og så bare håbe på det bedste?

Det er jo nemt at sige: Jeg vil sørge for arbejdspladser. Det siger alle politikere. Det svarer til at sige: "Vi vil velfærd". Meningsløst.

Sætter man ukritisk skatten op betyder det færre danske arbejdspladser fordi folk derfor samtidig får brug for en stigning i bruttolønnen for at kunne svare deres nye udgifter til staten. De eneste, der i den sidste ende kan betale for dette er virksomhederne med mindre staten har en idé om at tvinge samtlige borgere til at investere i diverse nye stats-ejede virksomheder (hvilket i realiteten bare betyder man vil bruge borgernes skatte-penge på at føre retssager i EU da det er eklatant ulovligt - og med god grund).

Endnu en gang øre-pis.

Vibeke Binderup Dyrst

Vestager vil kick-starte økonomien.

Løkke vil "skabe optimisme". Hvad i al verden betyder det?
Samme slags optimisme som blev udløst af friværdiboblen? -Eller hva?

Dorte Sørensen

Det lyder godt for et samarbejde med S og SF, da de længe har ville kick-starte Økonomien, som SR- regeringen også havde stor succes med i 1990´erne. Derudover er det ikke kun Vestager. der efterlyser valget nu så vi kan komme i gang med genopretningen.

Martin Stoltze

Helt rigtig og stærk udmelding af Vestager. Selv Barfoed giver hende ret i dag. Problemet for Løkke er, at hvis han udskriver valget nu så bøjer han sig for et stadigt stigende tryk, og hvis han venter så nøler han. Stakkels mand, det må være surt at være en parentes i politik.

Thomas Bjarke

Vesterager har ikke travlt med at tækkes vælgere, der uden meget sans for økonomi bare ønsker mere velfærd, hun har heller ikke, som VKO, travlt med at vedligeholde fremmedfrygt. Hun er lige hvad vi har brug for. Hun klæder jo Løkke af som den uduelige levebrødspolitiker han er... Hun burde blive statsminister.

Morten Kjeldgaard

Lars Løkkes taktik er at fremlægge en vækstpakke i forbindelse med finansloven, som oppositionen vil have svært at undlade at stemme for. Dermed har han fjernet det punkt fra oppositionens valgprogrammer og kan gennemføre en lynhurtig blitz-valgkamp på 2-3 uger med massive skræmmekampagner om den truende røde fare.

Har vi hørt hvad den vækstpakke kommer til at handle om? Nej. Det bliver uden tvivl et copy-paste arbejde fra S+SFs visioner fra tidligere på året, men det bliver holdt hemmeligt til sidste øjeblik. Alle husker vel Villy Søvndals tur rundt på diverse erhvervsvirksomheder, og regeringsmedlemmernes beskyldninger mod erhvervslivet om forrædderi.

Karakterisktisk for Lars Løkke Rasmussens manipulerende herskerstil ønsker han at "skabe optimisme", men måden at skabe optimisme på er fandme at udskrive et valg. Det vil jo være et klart signal om, at nu sker der noget. Hele forestillingen illustrerer, at regimet blæser fuldstændigt på vælgerne, og desforuden at regimet er af den opfattelse, at ca halvdelen af landets borgere uhæmmet kan skides på -- men det er jo nok bare en vane efter 10 års misregimente.

"Så skal vi overveje, om vi kan gøre et eller andet for at skabe noget mere optimisme", sagde Lars Rasmussen.
Det er da en god idé. Det er jo det, økonomien drejer sig om: optimisme.

Men jeg tror ikke, at du kan øge optimisme, lille mand! (Eller hvad med at uddele vingaver til dine venner?)

Søren Blaabjerg

Det bedrøvelige i den aktuelle politiske situation er, at der (fortsat) er konsensus omkring væktfilosofien, og den traditionelle måde at tænke økonomi på, og det gælder lige yderste højre til yderste "venstre" i det politiske spektrum, dvs. der er i realiteten intet sted, man helhjertet kan være bekendt at sætte sit kryds ved ved det kommende folketingsvalg, hvis man er uenig i denne filosofi.

Der er kun "det mindst ringe", og ja, det kunne da for så vidt godt være Margrethe Vestager & Co. Efter mit umiddelbare personlige skøn trods alt et langt bedre alternativ end S-SF for slet ikke (med gængs børnehavesprog) at snakke om "blå stue".

Dorte Sørensen

Morten Kjeldgaard
Her bare en lille sidebemærkning. Både Løkke Rasmussen og Fogh Rasmussen har mange gange først stemt imod oppositionens forslag i Folketinget for så selv at fremsætte lidt af forslaget som deres egne og dermed kunne sige, det har vi taget hånd om - se hvor gode vi er osv.……………..

Morten Kjeldgaard

@Claus Pedersen skrev

Jeg tror at Vestager og resten af de “anstændige” har en nærmest fobisk angst for heller ikke at komme i regering ved dette valg.

Nu er "anstændig" ikke et skældsord for ret mange i dette forum. De fleste anser det for en relativ god ting at være anstændig. Men selvfølgelig, vi ser Venstre åbent og trodsigt stjæle af div. fotografers ophavsret, fotografer, som forsøger at tjene til dagen og vejen gennem deres forretning. Vi har ret til det, mener Venstre. Så anstændighed... nej, jeg kan godt se det, det ligger ikke lige til.

Men bortset fra det: "fobisk angst"? Det karakteriserer vist mere det siddende regime, der ikke tør møde vælgerne. Citatet ovenfor er det der kaldes projektion, Claus.

Henrik Darlie

De radikale har skudt valgkampen igang, også i dette fora.

I borgerlige øjne er det, der i privat regi er 'investering', gældsætning. Men det forholder sig omvendt - risikoen for den private lånoptagning til 'investering' er langt mere usikker end dem, der kan sætte et helt BNP i den gode ende som sikkerhed, og som bruger pengene fornuftigt på forbedring af infrastruktur, energi-uafhængighed og sikring af basale kilder til liv.

Philip C Stone

Regeringen har sværere og sværere ved at henvise til de resultater som den har opnået, og satser nu på en skræmmekampagne. Vestagers udspil har gjort denne kampagne mindre troværdig. Det er bl.a. blevet vanskeligere for regeringen at påstå at oppositionen er splittet, og dermed ikke regeringsduelig.

Det er også opmuntrende at læse at "Vestager peger på incitamenter til øjeblikkelige klimavenlige og energibesparende initiativer i både offentligt og privat regi."

Vi er på vej fra en overflodsøkonomi til en knaphedsøkonomi, vi kan allerede se at omkostningerne fra klimarelaterede katastrofer stiger støt. Vestagers prioritering er den helt rigtige.

Morten Kjeldgaard

Peter Hansen skrev:

I borgerlige øjne er det, der i privat regi er ‘investering’, gældsætning.

Lige præcis. Kan man forestille sig en stor virksomhed udtale: "Vi har afskediget medarbejdere og skåret til benet overalt. Udvikliingsafdelingen er nedlagt, vi har ikke længere råd til nyinvesteringer."

Næh, vel?

Morten Kjeldgaard

Line Trasborg, VK0 overtog fra SR en sund økonomi i vækst, og en lav arbejdsløshed. En butik med orden i økonomien. På 10 år er det hele soldet op i en gigantisk forbrugsfest og danskerne er mere forgældede nu end nogensinde før i Danmarkshistorien.

Er det den slags "økonomisk ansvarlighed" du taler for? Skal vi igen overlade magten til den personkreds, der har soldet statens værdier op og foræret dem til deres vælgere og politiske venner?

Claus E. Petersen

@Morten Kjeldgaard

Nu har RV igen og igen stemt for love der forringer forholdene for de svagest stillede i landet, men alligevel hævder partiet at være socialt-liberalt.

Det eneste jeg kan se som en rød tråd i det parti er grænseløs egoisme, opportunisme og fraværende lyst til selv at tage ansvar for noget som helst.

Brian Pietersen

@Claus Petersen

Ja, man skal passe på dem, de er meget svære at stole på, lettere utilregnelige.

men, kan være vi bliver positivt overraskede.

Det vil være klart at foretrække, at de ikke er tungen på vægtskålen.

c¨,)

kan allerede fornemme det i den næste artikel hun er i.

Philip C Stone

@ Søren Blaabjerg

Jeg er bange for at vi sidder i saksen. Med vores nuværende samfundssystem kan arbejdsløshed kun modvirkes med vækst, men det er også vækst, der i form af stigende råvarepriser og klimaforandringer, undergraver denne vækst, og på længere sigt vores fremtid. Den eneste kortsigtede løsning jeg kan se svarer til Vestagers forslag om at sætte gang i i de klima- og
energirelaterede investeringer. Mit håb er at De radikale og Enhedslisten tilsammen vil kunne skubbe S og SF længere i denne retning. Men eftersom vores samfund er baseret på vækst, vil en løsning af vores problemer kræve nogle langt mere omfattende ændringer i den måde vores samfund er organiseret på. Jo hurtigere vi tager fat i denne diskussion, jo bedre forberedt vil vi være.

Line Trasborg

Hej Morten.

Jeg har svært ved at få øje på hvad det er for værdier der er "soldet op". Det er i hvert fald ikke skoler og hospitaler du taler om, de står endnu og har aldrig nogensinde fået så mange penge som nu. Prøv selv at se efter hos Danmark Statistik.

Personligt synes jeg det er FINT at pengene er hos folket fremfor hos staten. At lade det være suspekt at erhvervslivet har tjent penge under en VK regering, er det samme som at finde det suspekt der er ansat folk i det offentlige under en S-SF regering. Det er jo ikke nøgternt "forkert" at gøre, det er bare den politik de ønsker at føre hver især.

Det er jo derfor vi har Folketingsvalg, for at vi, borgerne, kan anvise hvilken retning vi foretrækker.

Gorm Petersen

Hvis hun ville give økonomerne et spark bagi i stedet for økonomien, var der håb.

Jeg har set valgplakater hvor MV med halvt lukkede øjne forkynder at hun skam "lytter" til økonomerne.

At "lytte" er som at lytte til musik. Man slår den kritiske sans fra, og lader sig forføre.

Hvis hun fortsat tror på økonomernes grundtese:

Der eksisterer ikke arbejdsløshed - kun mangel på arbejdskraft (prøv at læse om DREAM) lades alt håb ude.

Den radikale Elsebeth Gerner er rektor for designskolen. Hun har fået partiet til at tro, at Danmarks niche skal være at lade "den kreative klasse" - max 100 personer - designe superdyrt modetøj til den internationale overklasse, og så beskæftige hele resten af Danmarks befolkning med at klippe hæk og passe børn for den kreative klasse.

Husker en tegning fra 2006, hvor den kreative ikke kunne mase sig ud i sin baghave fordi den var fyldt med folk med hæksakse.

Skal superdyrt modetøj og smykker til saudiarabiske prinser være Danmarks eneste indtægtskilde ?

Er det klogt at sige til den halvdel af danskerne hvis indlæringsevne er under gennemsnittet: "I skal på skolebænken og terpe, terpe, terpe" når selv ikke de klogeste inden for industri kan sige, hvilke færdigheder der er brug for, og når antallet af højtuddannede arbejdspladser der i 2010 blev udflaget til lavtlønslande, var ca. samme størrelsesorden som lavtuddannede arbejdspladser ?

R skal udvikle en helt ny ideologi.

Brian Pietersen

@Gorm Petersen

Ja, nytænkning skal der til. c¨,)

Line Trasborg

Hejsa Gorm:

Der vil jo altid være en del af befolkningen, der har arbejde der består i at servicere en anden del af befolkningen. Frisører, fysioterapeuter, tjenere, gartnere, prostituerede, læger, reklamefolk og langt flere falder allesammen delvist eller helt indenfor den kategori.

Det kan vi jo bare ikke rigtig leve af som et samfund.

I hvert fald ikke hvis vi gerne vil købe varer i udlandet, og med vores adgang til råvarer vil det nok være svært at forestille sig vi IKKE havde brug for det.

Om det er svineflæsk, medicin, smykker eller hvad det er vi eksporterer er sådan set lige meget, men en eksport skal der til for at vores handelsbalance ikke går skævt. Alternativet er et xeno-fobisk DF samfund, hvor alle skal holdes ude og hvor vi skal klare os selv. Det kan vi sikkert nok, der bliver så vidt jeg ved rigeligt produceret de fødevarer vi har brug for til at holde os allesammen mætte, men skal det så være 2.000 bønder der beskæftiger resten af os ved at passe deres børn, klippe deres hår og male deres hus?

Vi kan ikke ignorere handelsbalancen i længden. Vi kan låne os frem en tid, men i længden falder hammeren.

Sider