Læsetid: 2 min.

Ministeren vil offentliggøre erhvervsskolers resultater

Flere skal tage en erhvervsuddannelse, og frafaldet skal nedbringes senest i 2015. Undervisningsminister Troels Lund Poulsen kræver blandt andet større åbenhed om skolernes resultater
Undervisningsminister Troels Lund Poulsen mødes i disse dage med repræsentanter fra uddannelsesverdenen til det årlige møde på Sorø Akademi.

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen mødes i disse dage med repræsentanter fra uddannelsesverdenen til det årlige møde på Sorø Akademi.

Sofie Amalie Klougart

10. august 2011

»De faglærte er på mange måder rygraden i vores samfundsøkonomi,« bedyrede undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V), da han i går indledte det årlige møde for uddannelsesverdenen på Sorø Akademi.

Med afsæt i en situation på erhvervsuddannelserne, ministeren selv har betegnet som »nedsmeltning«, fremsatte Troels Lund Poulsen en række forslag til reform af erhvervsskolesystemet: Uddannelsesparatheden skal styrkes, et nyt basisforløb for mindre uddannelsesparate unge skal indføres sammen med et hurtigere spor til de kvikkeste prøveformerne skal gennemgås, og så skal erhvervsskolernes resultater offentliggøres:

»Det vil gavne alle med en større viden om, hvem der er gode, og hvor der er plads til forbedring,« siger ministeren.

Hensigten er, at erhvervsskolerne med folkeskolen som forbillede skal måles på faglighed altså elevernes karakterer men også frafald og trivsel kan blive parametre for de resultater, der altså skal gøres tilgængelige for alle.

Hellerup-poderne

Forslaget udløser en trækken på skuldrene fra erhvervsskoleledernes formand, Peter Amstrup:

»Jeg ved ikke, hvad det skulle hjælpe,« siger han og understreger, at skolerne allerede gør flittig brug af benchmarking.

Til gengæld glæder Peter Amstrup sig over Troels Lund Poulsens idé om et nyt basisår:

»Det virker som et mere radikalt forslag, og dem er der brug for,« siger han.

Som Information skrev i går er det trods en række politiske initiativer og flere ressourcer gennem de seneste ti år ikke lykkedes at nedbringe det store frafald på erhvervsskolerne. Situationen er i dag, at næsten 10.000 unge står uden en praktikplads, og frafaldet på erhvervsuddannelserne er på 46 procent.

Over det næste halve år skal skolerne gennemgå et eftersyn, der skal føre til konkrete politiske initiativer og ministeren udtrykker sig tydeligt om sit succeskriterium:

»I 2015 skal vi se et markant lavere frafald, samtidig med at flere vælger erhvervsskolerne,« siger Troels Lund Poulsen, som betoner, at eftersynet skal gennemføres så hurtigt, at ny lovgivning kan vedtages allerede i det nye år.

På mødets første dag blev manglen på praktikpladser af adskillige af oplægsholderne nævnt som medvirkende årsag til, at alt for få gennemfører deres erhvervsskoleforløb.

Formand for LO Harald Børsting efterlyste flere penge til vækst og derigennem flere praktikpladser:

»Hvad fanden tror I, at der ville ske, hvis Hellerup-poderne ikke kunne komme i 2. g, fordi der ikke var plads?« lød hans retoriske spørgsmål.

Netop praktikpladsbolden havde Troels Lund Poulsen på forhånd kastede videre til det kommende eftersyn. Dog pointerede ministeren, at han sammen med transportministeren har drøftet uddannelsesklausuler i forbindelse med større anlægsprojekter.

Vækst, vækst og lighed

Jørn Neergaard fra Dansk Arbejdsgiverforening efterlyste forskellige optagelseskrav på erhvervsskolerne, et nyt talentspor og ligesom ministeren en ny grunduddannelse rettet mod de frafaldstruede elever.

»En investering i en dygtig elev er en investering i fremtiden,« sagde han.

I det hele taget var det samfundsøkonomiske afkast af erhvervsuddannelserne i fokus på mødet, hvor professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen advarede mod et ensidigt fokus på at få flere til at tage en uddannelse uden samtidig at skele til kvaliteten.

Paradoksalt nok var det også økonomiprofessoren, der mindede mødedeltagerne omde øvrige gevinster af uddannelse: Lige muligheder, demokratisk viden, bedre sundhed og kontrol over sit eget liv.

»Det er det centrale baggrundstæppe,« konstaterede Torben M. Andersen.

 

Side 18: Kronik: Forudsigelige frafald

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne Marie Pedersen

Det er utroligt som ministre ønsker offentliggørelse af alt muligt på andres vegne.

Hvad med at offentliggøre, hvem der bidrager med partistøtte.

Har Troels lavet noget som helst andet end "ranglister" i sin tid som undervisningsminister??
De kan jo ikke bruges til noget som helst fornuftigt. Det er jo blot en konstatering af, at nogle steder går det godt, andre steder går det mindre godt...men hvad gør vi ved det??

Mest af alt famler højrefløjen i blinde over, hvad de skal stille op med erhvervsskole og dens markante frafald.

Det er uforståelig, hvor lidt forståelse ovenstående har for mennesket og dets adfærd.

"Har Troels lavet noget som helst andet end “ranglister” i sin tid som undervisningsminister??"

Som skatteminister formåede han at 'tilpasse' SKAT til nye realiteter, nemlig at opgaverne ikke skal kunne løses. Diverse tåbeligheder i embedsudøvelsen bragte ham sombekendt i pæn faglig miskredit hos en række af landets førende skattefagfolk (http://epn.dk/samfund/politik/article2306458.ece).

"De kan jo ikke bruges til noget som helst fornuftigt. Det er jo blot en konstatering af, at nogle steder går det godt, andre steder går det mindre godt…men hvad gør vi ved det??"

Den ideologiske pointe er netop at vi ikke behøver at gøre andet end at blafre med ranglisten, så skal markedskræfterne i os alle nok fixe sagen. Troels Lund Poulsen forestiller sig vitterligt at svaret på udfordringerne er pavlov'sk pædagogak til enhver lemming er leanet komplet igennem. Ordnung muss 'rein!