Læsetid: 2 min.

Praktikanter arbejder gratis under dansk EU-formandskab

Det er uhørt, at Udenrigsministeriet ansætter 26 ulønnede praktikanter i 11 måneder, når studerende kun kan opnå merit og dermed SU i de seks, mener forsker. Ministeriet afviser al kritik
20. august 2011

Med ansættelsen af 26 ulønnede praktikanter risikerer det danske udenrigsministerium at undergrave den danske arbejdsmarkedsmodel.

Når Danmark har EU-formandskabet i 2012, bliver topmødet gennemført med hjælp fra 26 universitetspraktikanter. Praktikanter der ud over et mindre tilskud hverken får løn, SU eller merit for deres arbejde i fem af de 11 måneder, de er ansat ved Danmarks Faste Repræsentation ved EU i Bruxelles, som forbereder og gennemfører topmødet. Som universitetsstuderende må et praktikforløb nemlig maksimalt vare tre til seks måneder for at være meritgivende og dermed give ret til SU.

»Når offentlige myndigheder begynder at bruge praktikanter på denne måde, er der ingen argumenter for, at andre skal lade være,« siger arbejdsmarkedsforskeren Henning Jørgensen, professor ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet. Han mener, at det underminerer vores arbejdsmarkedsmodel.

»Vi har regulerede uddannelsesmæssige praktikforløb, og de er op til fem-seks måneder. Resten er almindelig ansættelse, og dermed er der stor risiko for, at den studerende udfylder en fast stilling,« siger Henning Jørgensen

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brian Knudsen

Jeg tror aldrig, at vi kan nå bunden med denne regering ved roret. Det ender vel med at de fleste af os skal arbejde gratis som praktikanter, mens en lille udvalgt elite skal voldride os til vi ikke kan mere. Derefter kan vi lægge os til at dø, da vi ikke bidrager til noget som eliten kan bruge.

Ja slaveriet er ved at blive genindført ad bagdøren, fordi middelklassen tror, at man kan klare sig selv, hvilket arbejdsgiverne udnytter og vil udnytte groft i fremtiden.

Man arbejder ikke gratis - færdig.

Det er det samme med Michelin restauranterne der har kokke (uddannede kokke) i 'praktik' helt ulønnet i f.eks. 6 mdr.

Men een ting er når et privat firma gør det, dem kan man i det mindste boycotte. Noget andet er når regeringen gør det; man kan ikke boycotte regeringen :-(

Fyr de ansvarlige, og lad os så få et 'regime-change'.

Der er her nogle faktuelle fejl: Størstedelen af praktikanterne står med al sandsynlighed ikke "uden SU" i fem måneder af praktikperioden. Det står dem frit for at bruge af deres tolv ekstra klip under praktikken, som det også er normal praksis under mange andre ulønnede praktikpladser af et helt års varighed (bl.a. ved de danske ambassader).

Jo, det er yderst problematisk med ulønnede stillinger, som kun velbeskafne unge i realiteten vil komme i betragtning til, men hvori ligger nyheden? Dette er ikke noget, UM har opfundet til lejligheden. (Mere om formandskabet og UM's nedskæringer kan forresten læses på Udenriget.dk, bl.a. her: www.udenriget.dk/?p=303.)

Jette Abildgaard

Danmark har - desvaerre ikke overraskende - naaet den ultimative BUND!

Slaveriet, som Danmark ioevrigt aldrig var interesseret i skulle ophoere, er nu genindfoert!

Anne Marie Pedersen

Øh, Søren, hvordan kan det være praksis på ambasader, når man i udlandet ikke må bruge mere SU end til det antal måneder, som man kan få merit til?

Det er et skråplan af organiseret og systematisk løntrykkeri at mennesker arbejder gratis, hvadenten det kaldes praktik, virksomhedspraktik, aktivering eller slaveri.

Det har stået på i årevis og har i dag nået et foruroligende stort omfang. Og det bliver ikke bedre af at staten står bag og at fagforeningerne ser passive til.

Vi må tilbage til en tilstand hvor arbejde aflønnes på normale løn- og arbejdsvilkår.

Spørg jer selv: Hvem er det der tjener penge på at folk arbejder gratis?

Michael Kristensen

Dette er der intet nyt i. Det er da almindelig kendt, at praktikanter på danske ambassader og generalkonsulater verden rundt arbejder under kritisable forhold til en ussel løn for at Udenrigsministeriet kan spare penge. Har selv arbejdet som praktikant i et halvt år på et generalkonsulat og kan derfor personligt berette om, hvordan praktikanter blev sat til at udføre fastansattes stillinger for at spare penge - i øvrigt uden betaling for overtid (som man har en del af, fordi man i forvejen har skåret så meget i ansatte at en person skal udføre to personers arbejde)

Hvis ikke det offentlige går foran med at betale aftalt løn, er vi ilde farne. Det er simpelthen uanstændigt og et udtryk for manglende forståelse for den respekt, den enkelte har krav på i et demokratisk samfund.

Michael Kristensen

Diplomatisk arbejde i sig selv er enormt interessant og noget jeg personligt godt kunne tænke mig at arbejde med, men efter at have fået et kig ind i UM og "magtens korridorer" må jeg konstatere, at Rasmus Knus har helt ret: UM har et kæmpe problem og er i den grad gennemsyret af imkompetence, besynderlige prioriteringer, urealistike mål der skal nåes og meget dårligt arbejdsmiljø grundet karriere-mennesker, der kun tænker på egen deres egen karriere og ikke har nogen skrupler med at udnytte og træde på folk under sig for at kravle op af rangstigen

Michael Kristensen, tak for at minde os om det dyrebareste, vi har ofret: ancienniteten, der gjorde, at folk kunne kvalificere sig og være sikre på at blive karrieremæssigt belønnet efterfølgende.

Den regering der har skabt en enorm ungdomsarbejdsløshed, har nu tænkt sig at benytte slavearbejdskraft.
Og samtidig er der titusinder af voksne arbejdsløse, der mangler et job for ikke at ryge ud af systemet.

Bortset fra, at denne kompetence måske kan give de unge nogle point, minder det faktisk om nazisternes slavearbejdere. Og dog, for de kostede trods alt et skive brød og en skål kartoffelsuppe.

I modsætning til i andre lande, så får de studerende jo faktisk SU under perioden, eller en del af perioden, dvs. de cirka 11 måneder, som praktikken varer.

Men ellers er jeg enig i, at de burde ansættes som f.eks. studentermedhjælpere...

Kristian Rikard

Som sædvanlig, skulle jeg lige til at sige, er jeg helt uenig. Det er utroligt interessant at diskutere sådan noget her ud fra ideale forudsætninget etc. etc.
Men der er altså ingen, der tvinger de studerende til at søge disse ubetalte job. Min egen erfaring siger mig dog, at der er ikke så lidt forskel på teori og praksis. Jeg har i starten af mit arbejdsliv faktisk haft to "studiejob" alla dem her. Og tro mig, da jeg søgte ind i centraladministrationen, så man lige overfladisk om mine karakterer var ok, og så var det ellers "alt det andet", der talte. Og så taler vi alstså om 26 høveder, som jeg ikke tror gør megen sommer. Og at kalde det undergravende for aftalesystemet
er vist at svinge sig lige lovligt højt op på den hvide hest.
Selvfølgelig bør man nære betænkeligheder ved sådan nogle ordninger, men en lille smule realisme omkring, hvordan den virkelige verden ser ud, kunne man godt savne en gang imellem.
I UM og FM f.eks. har det altid været sådan, at man høvlede både 50, 60 og 70 timer af om ugen som sekretær/fuldmægtig på ubetalt overarbejde,
hvis man var interesseret i at komme "i karrieren".
Er det retfærdigt, er det i overensstemmelse med ideale fordringer NEJ.

Du har helt ret, Kristian Rikard, det er alt andet end retfærdigt - og blot fordi det er eller har været sådan, betyder det ikke, at det skal fortsætte med at være det. Der er noget sundt ved, at studerende i praktik prøver rent faktisk at tjene penge på det, de præsterer - og kan lade deres SU hvile sålænge, så de har råd til at finansiere endnu mere dygtiggørelse.

Hanne Christensen

Kristian Rikard.

Du kan da vel ikke for alvor mene, at det er ok, at folk må arbejde gratis, blot fordi det pynter på et cvm og der med giver større mulighed for job efterfølgende?

Det gælder jo os alle sammen. Mit job giver mig da nye erfaringer hver dag, skal jeg så arbejde gratis? Og jeg kan fortælle dig, jo højere man kommer i hierakiet, jo større daglige erfaringer. På den måde burde lønskalaen jo se omvendt ud. En gadefejer burde have størst løn, da det gentagne fejetag vist ikke bidrager meget til yderligere erfaringer. Mener du det?

I øvrigt er dette gratisarbejde ikke noget man har gjort i årevis. Da jeg studerede ar det uhørt, at man skulle arbejde gratis. Jeg havde selv en veninde, der tjente til studiet ved at arbejde i UM. I øvrigt havde man ikke den slags praktikophold. Spørgsmålet er, om det er indført for netop at få adgang til billig eller gratis arbejdskraft.

Jeg er enig i, at overarbejde også ofte ses ullønnet. Det er ganske enkelt en uskik, hvis ikke den pågældende har ledelsesansvar, og havde kunnet uddeligere arbejdet. Men jeg er enig i, at også det gratis overarbejde girber om sig blandt fx DJØFere.

Men det er da også rystende at læse, hvor ladt DJØFs formand agerer på oplysningerne. Det virker jo som om, han er fuldstændig ligeglad. Jeg kender til tilfælde, hvor menige ansatte har klaget til DJØF over at de blev pålagt mænder af gratis overarbejde i en offentlig virksomhed. Også her var DJØF mere på arbejdsgivers end på arbejdstagers side. Læser man DJØF-bladet vil man også se, hvordan fagforeningerne lefler for karrierefolkene; de kurser de udbyder er en omgang snobbekurser.

Når vi ser på det virksomehdspraktikordningen - som reelt er tvangsarbejde over for ledige - står de etablerede fagforeninger også og ser fuldstændigt passivt til. Ja, tilmed har de deltaget i allokering af denne gratis arbejdskraft.

Spørgsmålet er derfor, om det er tid til et opgør med fagforeningerne. De er blevet for borgerliige og gør ganske enkelt ikke nok for medlemmerne og for at sikre det helt basale i et ansættelsesforhold, nemlig at der følger løn med jobbet. Når fagforeninger begynder at acceptere ulønnede job, ja, så har de spillet fallit. Så er det tid til en udskiftning.

Hanne Christensen, i virkeligheden behøver der vel bare at være tale om en demokratisering af fagbevægelsen, så man går til direkte i stedet for indirekte valg.

Leif Højgaard

Peter Hansen - enig som sædvanlig var jeg ved at sige - dine html tags ser også ud til at virke. Så vist heg har eksperimenteret med er det kun italic, bold og http links der gåt igennem. Stort applaus.

EU går jo bl.a. ud på at sikre billigst mulig arbejdskraft og gratis er meget billigt.

Jeg glæder mig til, at fagforeningerne opdager, at de er nødt til at få afskaffet denne form for udnyttelse af deres medlemmer, det vil sige ulønnet praktik og ikke mindst de offentlige "løn"-"tilskuds"-"job"...

Britta Hansen

@Brian K. og Jette A.: Jo, de KAN falde dybere!

Som jeg skrev til min A-Kasse den 10. august 2011:
'Som arbejdssøgende oversætter (tysk/engelsk/ dansk) blev jeg forbløffet over at se et jobopslag på Jobnet.dk (altså jobcentrenes officielle site) udgivet af Beskæftigelsesministeriet, hvori de søger en STUDERENDE til at overtage oversættelsesopgaver!
https://job.jobnet.dk/cv/FindJob/details.aspx/2951815
Det bliver ikke mindre ironisk, når der til sidst anføres pligtsætningen: 'Beskæftigelsesministeriet opfordrer alle interesserede uanset alder, køn, religion eller etnisk tilhørsforhold til at søge stillingen.'

Annoncen er aktiv endnu. Og selv om der er tale om en lønnet stilling, er det totalt forargende, at selve B-ministeriet hyrer studerende i stedet for uddannede fagfolk!

Jeg fik omgående svar fra min A-kasses formand med både tak for info og følgende kedelige besked:

'Vi havde således for nogle år siden en voldgiftssag om studentermedhjælp, som vi fandt skulle omfattes af overenskomsten. Desværre tabte vi sagen, men dengang var vi heller ikke i stand til at køre fælles sag med andre organisationer.'

Der er noget fuldkommen råddent her i DK!

Jette Abildgaard

B. B. Hansen,

Er det ikke saadan, at alt hvad der kommer fra Beskaeftigelsesministeriet, er noget der kan, skal og er designet til at oedelaegge mennesker?

Jeg bliver mere og mere lykkelig for at jeg ikke laengere bor i Danmark og endnu mere lykkelig for, at jeg ikke betaler til en Dansk fagforening!

Kristian Rikard

Jette Abildgård,
Jeg mener helt seriøst, at selv med en beskæftigelsesminister som CHF og hans efterfølger(e), kan en regering trods alt ikke ændre helt basalt på den danske velfærdsmodel i løbet af 7-8 år effektivt. Jeg indrømmer, at CHF har prøvet alt, hvad han kunne - men som jeg tidligere har givet udtryk for, synes jeg at han har været kraftigt overvurderet i de ministerposter, han har beklædt.
Som jeg ser det, er han en middelbegavelse, der nåede toppen omkring 2002/3 og derefter rendte ind i det meget velkendte problem, at evnerne ikke rigtigt rakte til opfyldensen af egne(og her partiets) ambitioner. Sådan lidt alla Plummer og andre. Og det er jo ret katastrofalt, når vi taler om landets finansminister - specielt i krisetider :-(.

Men når du så kækt skriver, at du er lykkelig over ikke længere at bo i Danmark og betale til samhället, så ville det vel logisk set være rimeligt, om du så også holdt dig helt væk i fremtiden. Også når du måtte få behov for det danske sundhedsvæsen?

PS: Jeg ved, at jeg er Peter Hansen og Hanne Christensen et svar skyldig, men jeg har svært ved at finde gode argumenter for min sag, som
ikke lyder for tåbelige - så giv mig lidt tid :-)

Britta Hansen

@Kristian:

HELT ærligt! Hvad er det for noget, du tilråder Jette? At holde sig helt væk? Fordi hun tillader sig, at kritisere Danmark, sit fæderland? Fordi hun er 'Nestbeschmutzer'.

Ja, Jette skriver, at hun er glad for ikke at leve her. Nu. Med den udvikling, der er. Hvorfor Jette er glad for, ikke at betale til A-kassen ved jeg ikke. Men at opfordre Jette, at holde sig væk i fremtiden er helt vildt oprivende for mig.

Hvad med at kigge på Jettes kommentarer set udefra og alle sammen være med til at gøre DK til et land (igen), der er værd at leve i og værd til at være stolt over!!

Britta Hansen

...må hellere stave 'fædreland' korrekt og også korrigere, at Jette skrev hun var glad for, ikke at betale til en dansk fagforening (og ikke A-Kasse, som jeg skrev).

Kristian Rikard

B.B.Hansen,
Jeg kender ikke JAs livsforløb eller cv, jeg ved heller ikke hvad "Nestbeschmutzer" betyder, eller om det er midlertidigt eller permanent hun
opholder sig i udlandet. Jeg kommenterer hendes kommentar i den sammenhæng den optræder her, og i relation til selve blogoplægget.

Jette Abildgaard

Tak B.B. Hansen...du er soed!!

og Kristian Rikard,

Hvad faar dig til at tro, at du har rettigheden til at smide mig ud af mit eget faedreland? Du er maaske offentligt ansat, for de har (tager) retten til noget saadant i dit (vort) forrygende faedreland, ved jeg...eller rettere, har jeg erfaret paa min egen krop!!??

Det Danske Sundhedsvaesen??? Kristian...ALLE EU lande har et sundhedsvaesen og, det Danske er IKKE bedre eller vaerre end de andre!!!

Jeg er stadig lykkelig for ikke at betale til en Dansk fagforening...jeg bor ikke i landet, faar intet derfra - udover at blive svinet til af landets administratorer, saa hvorfor i alverden skulle jeg betale for Jer??

Er du ansat hos det offentlige Kristian? Eller maaske hos en helt anden ORGanisation???

Kristian Rikard

B.B. Hansen,
Jeg stopper her. Nej jeg er ikke offentligt ansat, og nej jeg genkender heller ikke mig selv i den retorik som ORG., redox eller andre bruger.
Jeg har en del erhverversfaring fra blandt andet UNDP, UNFPA og SPC (CPS) såvel som store danske virksomheder som multinationale,
og jeg stemmer ikke borgerligt, hvis jeg stemmer. Parti-/politik og retorik interesserer mig ikke synderligt :-)

Men jeg forstår ikke, hvad du vil med Danmark, når det samme Danmark som jeg holder meget af, øjensynligt sviner dig til!

Jette Abildgaard

Kristian Rikard,

Jeg tror det er mig du skrev til her, og ikke B.B. Hansen, ikke...!?

Jeg bor permanent i udlandet (siden 2000) og har 'KUN' faaet oedelagt min IRSKE indkomst af Danske offentligt ansatte en gang indtil videre...:(

Kig ioevrigt hvornaar EU's lovgivning for ''fri'' bevaegelighed blev aendret ......mellem 2009 og 2010 og vid at jeg har en udtalelse fra ansatte hos EU, at en af grundene til denne omlaegning ...var undertegnedes oplevelser i sit eget faedreland, deraf min vrede...ikke mod Danmark som jeg rent faktisk elsker meget hoejt, men mod nogle af de individder som 'administrerer' landet...!!

Desuden Kristian...saa kan man sagtens elske sit faedreland, uden at elske de mennesker som skal forestille at lede det, ikke!? og husk.....mennesker som jeg, vi er ikke i en position hvor vi har noget valg og, maa heller ikke stemme, da vort lands administratorer ikke mener vi behoever blive behandlet indenfor Menneskerettighedskonventionen!?

Glad for du ikke er medlem af organisationer som ORG o) saa nu vil jeg gerne tale med dig igen, men smid mig venligst ikke ud af mit eget land!! Jeg har lige saa meget ret til mit eget faedreland som du og alle andre Danskere...ok!?

God soendag!

Jette Abildgaard

P.S. Kristian Rikard

dit hverv skulle jo helst ikke praege din personlige mening vel....

Jeg har da ogsaa arbejdet multinationalt, og for nogle af verdens stoerste firmaer, men de har ikke paa nogen maade aendret mine personlige meninger

Hvad der derimod har aendret min personlige mening, er mit arbejde med at kaempe for menneskerettigheder, imod slaveri og lignende fordi man derigennem faar indsigt i ting, man ofte helst ikke ville have vidst noget om og, nu gaar ogsaa jeg...o)

Britta Hansen

Kristian, beklager at jeg skal forstyrre dig i din tilbagetrækningsfase. Men for mig er det her desværre ikke slut endnu.

Jeg kender heller ikke JAs CV eller noget som helst. Også jeg tager Jettes udsagn om, at 'Jeg bliver mere og mere lykkelig for at jeg ikke laengere bor i Danmark og endnu mere lykkelig for, at jeg ikke betaler til en Dansk fagforening!' ud fra præcis den sammenhæng, som det kom i: næmlig dårlige forhold i Danmark, i dette tilfælde pga. praktikanternes gratis arbejde for regeringen, overført på diverse andre dårlige forhold her i landet I DAG. (Som sagt ved jeg heller ikke, hvordan det med fagforeningen kommer ind i billedet fra Jettes side - især, da formanden for den fagforening, hvis A-kasse jeg er medlem i, vitterligt har opført sig korrekt og blot har tabt en voldgiftssag i forb. med gratis arbejde under titlen 'praktik', hvilket jo ikke taler imod ham eller dem....). Måske er det denne del af sagen: '...men dengang var vi heller ikke i stand til at køre fælles sag med andre organisationer.'

Men især FORDI vi ikke kender noget til Jette er det rigtigt forkasteligt, at forvise hende landet! Ved du, om hun har været skatteyder og i så fald i hvor lang tid? Har hun måske samlet 'point' nok til at komme hjem til DK og - i værste tilfælde - få gavn af sin socialstatus her i landet? (Og det er ikke her, jeg ønsker at komme ind på det danske sygehusvæsenets kvalitet eller det modsatte!) Eller sagt på en anden måde: har ikke enhver person - etnisk dansk eller ej, og herboende eller ej - krav på de samme rettigheder, som personens indfødsret eller erhvervet borgerret giver vedkommende? Og er det en betingelse, at være GLAD for regeringen og tilstandene i landet, at en person må få gøre krav på disse rettigheder?

Nej, nej, Kristian. Det handler om det der med 'Nestbeschmutzer' (og undskyld udtrykket, som jeg troede var et kendt begreb. Jeg kan ikke give dig et tilsvarende dansk udtryk, men i overført betydning er meningen 'én, der sviner sin egen rede til').

Jeg vil påstå, at du har reageret ud fra din mave. Forarget over nogen, der melder fra over sit land i dets nuværende tilstand. Jeg mener, det var en stor fejl. Uhensigted og uovervejet, men alligevel en stor fejl, da det - set i et lidt større perspektiv - kunne have meget alvorlige konsekvenser!

I mine øjne skylder du Jette en undskyldning - og derefter kan det være slut med denne diskussion.

Jette Abildgaard

Aah Britta Hansen,

Lad nu bare Kristian vaere sur lidt o)

Jeg kunne jo godt have givet ham mit CV med mine 34 aar paa arbejdmarkedet, mine aar hos bl.a Bank of America, Apple og med salg og udvikling af undervisningprogrammer til den Irske regering- og det Irske offentlige system ..ioevrigt samtidigt med jeg laeste - og selv betalte mine studier - til forskel fra de fleste danske studerende...etc.etc. , men det ville ikke aendre paa min vrede over at danske offentligt ansatte fuldt bevidst oedelagde mine bevilgede Irske dagpenge, som jeg fuldt lovligt overfoerte til MIT faedreland og, som var med til at udloese at EU aendrede samme lov, saa ikke flere kan blive udsat for det samme svineri, og at mit faedreland nu ikke vil betale mig erstatning, men hellere vil bruge millioner paa at svine mig yderligere til!!! Mere du gerne vil vide Kristian??

Men, dette er jo kun mine oplevelser i landet og, jeg ved desvaerre ogsaa alle de andre ulovlige ting der foregaar...eller rettere, jeg kender til nogen af de ting der foregaar...altsaa indtil Information finder alle de ting vi endnu ikke er informerede om..... og, saadan har det vaeret laenge, ikke?? Forestil Jer, hvor mange mennesker der har faaet oedelagt helt utroligt meget i vort land gennem de seneste 10 aar......det er ganske enkelt grotesk og jeg er ikke den eneste der er vred over den udvikling Kristian, men forsvar dig dog i stedet for at stikke halen mellem benene, for det faar mig blot til at grine o)

Hvad fagforeninger angaar.....min udtalelse her kom ganske enkelt fordi en anden skrev noget om fagforeninger, som kun goer noget for velstillede, tror jeg det var.....men, naar man ikke bor i landet og, intet faar fra landet, saa er der jo absolut ingen grund til at betale til det......mit land hjaelper jo i hvert fald beviseligt ikke mig...tvaertimod har jeg jo oplevet lige noejagtigt det modsatte....

Og...sundhedssystemet her .....det er lige saa daarligt som i vort land...blot begynder ventetiderne her at komme ned, fordi vi fik udviklet et simpelt reminder-system, men det er en helt anden historie..!!

Tak for de soede ord Britta og, Kristian...husk, at naar man er sur, saa far man hurtigere rynker.....saa keep smiling o)

Og, jeg tror i skal skynde Jer at laese dette indlaeg, for det er vist et af de indlaeg der hurtigt bliver tippet til debatvaerten tror denne “Nestbeschmutzer” - sjovt ord - hvis jeg kunne udtale det.....o)

Enig med B.H. vedr. studentermedhjælp til Beskæftigelsesministeriet til oversættelse af bl.a. taler!! under EU-formandskabet:
https://job.jobnet.dk/cv/FindJob/details.aspx/2951815

Det er forargerligt, når der er ledige fagfolk. Det siger også noget om provinsialitet og manglende sans for og ønske om kvalitet og professionalisme.

Til sammenligning har norske ministerier en fælles oversættelsesafdeling, de kan anvende.