Læsetid: 1 min.

Regeringen vil lukke regioner

Ekspertudvalg skal finde afløseren for regionerne. VKO-flertallet har nemlig aftalt at nedlægge dem fra 2013
20. august 2011

De fem regioner er fortid, hvis VKO-flertallet fortsætter efter det kommende folketingsvalg. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er blevet enig med Dansk Folkeparti og løsgængeren Pia Christmas-Møller om en såkaldt politisk forståelse om at nedlægge regionerne fra den 1. januar 2013.

To ekspertudvalg får til opgave inden årets udgang at komme med en anbefaling af, hvordan sundhedsområdet i stedet bør organiseres og hvordan regionernes øvrige opgaver klares.

»Derefter følger de politiske forhandlinger om den fremtidige sygehusstruktur,« forklarer finansministeren.

Eksperter skal rådgive

På forhånd har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foreslået at erstatte regionerne med tre sygehusbestyrelser. Men om det bliver statsministerens model og om der for eksempel stadig kommer til at sidde politikere i bestyrelserne kan finansministeren endnu ikke afsløre. Aftaleteksten taler kun om, at 'sygehusvæsnet forankres i staten'.

»Vi har netop besluttet, at disse ekspertudvalg skal rådgive os, så vi får den mest effektive og ensartede patientbehandling. Det er jo hele formålet med øvelsen,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Når regeringen nu vil nedlægge regionerne, som netop den daværende indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen opfandt, skyldes det ifølge Claus Hjort Frederiksen, at »vi er blevet klogere«.

Selv om Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, har afvist statsministerens model, så forventer hun, at partierne nok skal blive enige. Dansk Folkeparti ønsker sygehusene underlagt sundhedsministeren.

»Det her bliver jo nationalt. Det er det, som er så væsentligt. Og jeg synes, at man skal have respekt for, at vi nu laver det her udvalgsarbejde og så ser, hvad de kommer frem til. Men det er jo den vej, det peger, når det skal være et nationalt sundhedsvæsen. Det siger sig selv,« siger Pia Kjærsgaard.ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det går rigtigt godt med VK0's centralisering, som nu er ved at antage helt utilslørede antidemokratiske former: ved en lokumsaftale fjernes et demokratisk lag fra det danske demokrati og det erstattes med bureaukratisering og embedmandsvælde