Nyhed
Læsetid: 1 min.

En rød regering vil rette op på Rønns løftebrud over for irakere

Oppositionen vil efter et valg give afviste irakere den økonomiske støtte, som VK-regeringen lovede at give i en aftale fra 13. maj 2009 med den irakiske regering. Dagen efter brød VK aftalen
Oppositionen vil efter et valg give afviste irakere den økonomiske støtte, som VK-regeringen lovede at give i en aftale fra 13. maj 2009 med den irakiske regering. Dagen efter brød VK aftalen
Indland
19. august 2011

Hvis magtbalancen skifter efter valget, vil en ny rød regering give afviste irakiske asylansøgere, som frivilligt rejser hjem, en særlig støtte med sig. Det drejer sig om den økonomiske og uddannelsesmæssige støtte, som VKO i 2009 lovede den irakiske regering at give de afviste irakere. En støtte, som tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech trak tilbage umiddelbart efter indgåelsen af aftalen.

»Danmark har indgået en aftale med Irak om en særlig støtte, og det skal vi leve op til,« siger integrationsordfører for Socialdemokraterne, Henrik Dam Kristensen, og bakkes op af både Radikale Venstre og Enhedslisten.

Oppositionens tilkendegivelse kommer, fordi den tidligere danske diplomat Flemming Pradhan-Blach, som var med i forhandlingerne med den irakiske regering i Bagdad, i en ny bog bekræfter, at støtteordningen specifikt blev fremhævet over for den irakiske regering som en væsentlig del af hjemsendelsesaftalen: »Birthe Rønn besluttede ophøret af denne støtte, som jeg har forstået det, dagen efter at aftalen var underskrevet mellem Irak og Danmark. Vi vidste ikke under forhandlingerne, at støtten ville ophøre,« siger han i bogen, som udkommer i dag, og som er skrevet af Esben Geist og journalist ved Information Anton Geist.

Oppositionen er derfor ikke i tvivl om, at VKO brød sin aftale med den irakiske regering, da Birthe Rønn Hornbech den efterfølgende dag trak støtteordningen tilbage uden at gøre den irakiske regering opmærksom på det.

»Det var et klokkeklart løftebrud. Derfor skal støtteordningen selvfølgelig gennemføres straks, så de afviste irakere kan få den støtte, som VKO har lovet,« siger politisk ordfører for Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen.

Hverken tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech eller hendes efterfølger, Søren Pind, ønsker at kommentere sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lad os også huske det værste brud: Fogh Rasmussen lovede at asylsøgere med børn skulle have bedre vilkår. Dagen efter udskrev han valg, vandt formodentlig tildels pga. den aftale, men stadig er der ikke sket noget afgørende.

De kaldte det "kontraktpolitik"...

Jette Abildgaard

Jamen, det er jo godt med alle loefterne - igen! Problemet efter disse 10 aar i helv.... er, at det er uendeligt svaert (menneskeligt umuligt) at tro paa noget om helst, fra nogen om helst fra denne 'borg', hvor alle som en burde skiftes ud med helt nye mennesker....og Irakerne dette gik ud over....hvad med dem.....og hvad med de mennesker det kommer til at gaa ud over efter diverse loeftebrud naar naeste valg (2011) er overstaaet!

Muligt at jeg er den eneste, men jeg har mistet alt, ganske enkelt hvert eneste lille gran af haab til alle disse individder, som alligevel udelukkende sidder i huset for egen...og udelukkende egen - vindings skyld og, ikke engang proever at skjule det!!

Kan andre mon sige andet efter alle disse oedeleggende aar??

Imal Agazadeh

Jeg er lidt bange for, at et rødt flertal skal bruge al tiden på at rette op på det, de blå har udrettet - og decideret rydde op efter dem.

Brian Pietersen

@Imal

ja, det er der ikke noget at gøre ved, vi kan sige, at vi har god dokumentation på det, så når de brokker sig over hvorfor man ikke er nået længere, så kan man vise dem alt dert lort de lavede.

c¨,)

Jette Abildgaard

Hvad bliver det ioevrigt til med alle rigsretssagerne mod BRH og resten af slaenget??

Irakere...ud!
nordiske borgere...ud!
danskere...ud!
muslimer....ud!
romaer.....ud!
oest europaere...ud!
andre europaere....ud!
statsloese...ud!

BRH + V + K + O ....de eneste tilbage efter 2011!!

Vibeke Binderup Dyrst

Af en eller anden grund undrer det her mig slet ikke bag på mig.
Derimod undrer det mig, at den regering ikke er væltet for længst.
Det undrer mig også at oppositionen mere er opposition af navn end af gavn. Ikke meget alternativ eller modspil der.
Jette A, mon ikke din liste er meget meget længere?

Vibeke Binderup Dyrst

*
Af en eller anden grund undrer det her mig slet ikke.

Ok ja.
Listen bliver meget længere:

De handicappede: UD
De utilpassede arbejdsløse: UD
De fede : UD
De alkoholiserede: UD

0.s.v.0.s.v.0.s.v

Med ovenstående mener jeg selvfølgelig at regeringen med sine allesteds beskæringer og samfundsforringelser- ikke kun overfor asylansøgeres rettigheder men også begår løbende løftebrud overfor alle slags outfits.
Outfits der i de fleste ikkedokumenterede handicappedes tilfælde enten bliver sendt i arbejdslejre, ( læs: tvansgaktivering uden løn) eller sat i tvangsbehandling.

Så er det vel forståeligt at unge og andre begår terrorlignende handlinger? Regeringen har jo selv skabt dem!

Jette Abildgaard

Eva og Vibeke,

I har jo desvaerre helt ret....jeg orkede blot ikke at fortsaette listen i gaar aftes...tak for at fortsaette for mig!

Det jeg mente med at starte listen var, - jeg tror ikke et oejeblik paa at roed blok hverken kan eller vil rette op paa alt dette her, for hvis man paa nuvaerende tidspunkt skal have ryddet op i lille DK, er jeg alvorligt bange for der skal kraefter til udefra. Som det er i dag, er det jo desvaerre helt ligegyldigt hvem og hvad man er, for hvis en offentligt eller statsansat ikke synes man er helt efter bogen* saa er det jo blot ud eller, i en eller anden boks hvori man faar sit liv oedelagt!

Naar jeg efter ordet 'bogen' saetter en *, er det fordi jeg tror, at de eneste som er i besiddelse af denne opskrift paa, hvordan 'man' skal vaere for at vaere 'rigtig' i Danmark....det er DF, som til gengaeld aendrer listen loebende og, efter forgodtbefindende!!

Jeppe Bundgaard

Èt uoplyst folk er demokratiets største fjende. Det baner netop vejen for, at politikerne kan slippe afsted med alt deres spin og deres populistiske tiltag...
På vej på arbejde sidder ALLE med næsen dybt begravet i Urban eller Metroexpress, hvor nyhedsformidlingen er reduceret til "artikler" der kommer fra Reuters/Ritzau.
Når folk så kommer hjem fra arbejde, står den på nyhedstime på DR og TV2, hvilket heller ikke just er oplysende nyhedsformidling. Igår så jeg så, at skole elever skal til at se "News Skole" i timerne.... Jeg er rystet!
Jeg håber virkelig at det er for at lære dem at se igennem røgslør og politisk spin, og lære dem at danne deres egen mening på et oplyst grundlag men jeg tvivler desværre meget på!!!

Jeg glæder mig så meget til Februar, hvor jeg i en alder af 34, starter på journalisthøjskolen, for man bliver jo nødt til at ændre kulturen i faget indefra.

Jette Abildgaard

Jeppe Bundgaard,

Enig...men u-oplysning er vel maalet i vort lille faedreland, ikke!? I hvert fald nuvaerende politikeres maal!

Tilllykke med at vaere kommet ind paa jounalist studiet!

En eneste lille bemaerkning med paa vejen herfra: Pas paa, du ikke - som desvaerre mange andre i baade dette og andre fag - glemmer dit nuvaerende maal med uddannelsen...og ellers rigtigt meget held og lykke!!

Martin Hansen

Det ville være mere betryggende, hvis en kommende rød regering meldte ud, at de selvfølgelig har tænkt sig at rulle hele det ækle apparat af apartheid-love og menneskerettighedskrænkelser, som VKO-regimet har opstillet og INFICERET den danske stat med.

Og fjernede og retsforfulgte alle de embedsmænd, der kun har været alt for villige håndlangere for denne fascist-junta.

Men uvist af hvilke årsager har rød blok stadig ikke opdaget, at Danmark styrtbløder pga. alle de mange sindssyge tiltag, som Dansk Folkeparti har indført under deres regeringstid.

Danmark styrtbløder kvalificeret arbejdskraft, demokratisk overskud og retssikkerhed. Og Helle og Villy danser stadig dødevals med Pia i en tæt omfavnelse, som vil gøre det umanerligt svært for dem at få vasket ligstanken af igen efter et valg...