Nyhed
Læsetid: 3 min.

SF'ere indleder kamp om ny rød regerings ministerier

Oppositionen gør sig tanker om, hvordan et nyt regeringsapparat skal skrues sammen, og nu melder SF'ere sig på banen med forslag om oprettelse af et 'Ligebehandlingsministerium'. Men det er uklogt at diskutere ny ministeriestruktur i offentligheden, når valget ikke engang er vundet endnu, lyder det fra S
Trine Pertou Mach mener, at det bør være en vigtig del af venstrefløjens projekt at markere forskellen til den borgerlige regering — eksempelvis med forslaget om at oprette et Ligebehandlingsministerium. Arkiv

Trine Pertou Mach mener, at det bør være en vigtig del af venstrefløjens projekt at markere forskellen til den borgerlige regering — eksempelvis med forslaget om at oprette et Ligebehandlingsministerium. Arkiv

Indland
19. august 2011

'Ligebehandling' er et område, som skal have sit eget ministerium. Sådan lyder opfordringen fra Trine Pertou Mach, spidskandidat for SF København. I en kommentar i Information i dag tager hun hul på debatten om, hvilke ministerier en ny regering bør oprette efter et valg.

»Jeg kommer ikke til at sidde i det lokale, hvor der skal diskuteres, hvilke ministerier vi skal oprette efter valget. Det foregår bag lukkede døre, og derfor synes jeg, det er fornuftigt at melde ud nu,« siger Trine Pertou Mach til Information. Hun mener, at der må et Ligebehandlingsministerium til, hvis Danmark skal kunne overholde menneskerettigheder og opprioritere indsatsen for at skabe lighed:

»Vi har i dag en ligestillingsminister, men hun tager sig kun af kønsmæssig ligestilling. Der er behov for et ministerium, som kan tage sig af alle former for ligebehandling for at hindre diskrimination. For eksempel er seksuelle minoriteter ikke et individuelt spørgsmål det er et samfundsanlæggende, og hvis vi skal gøre spørgsmålet til en del af den politiske debat og sikre os mod diskrimination, skal der et ministerium til, som samler indsatsen.«

Forslaget bakkes op af SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge.

»Det er ikke noget, vi som parti har en samlet holdning til. Men jeg mener, at det ville være en god idé. I dag ligger noget af indsatsen i Energistyrelsen, noget ligger i Justitsministeriet. Det kunne være smart at få tingene samlet,« siger hun.

Det er også for nylig vedtaget at lave et Ligestillingsudvalg i Folketinget, hvorfor det ville være udmærket ræson i at oprette et tilhørende ressortministerium, mener Pernille Vigsø Bagge.

Ligeledes melder menneskerettighedsordfører Kamal Qureshi sig i koret af SF'ere, der ønsker det nye ministerium indført. »Det vil være godt at opprioritere ligestilling generelt, så også etniske minoriteter bliver en del af det. Lige nu flagrer det rundt mellem ministerier, hvor ingen vil tage ansvar for noget som helst,« siger han.

Men hos Socialdemokraterne er der dog ikke meget begejstring for SF'ernes snak.

Overdrevet forslag

Politisk ordfører Henrik Sass Larsen mener, at det vil være »lidt overdrevet« at tildele området et helt ministerium:

»Det lyder voldsomt at oprette et helt ministerium kun for det. De funktioner burde kunne varetages af andre ministerier. Det er vigtige opgaver, men et selvstændigt ministerium er for meget,« siger han og understreger, at det desuden virker uklogt at diskutere, hvordan ministerier skal indrettes, før valget overhovedet er vundet.

»Det er ikke ret klogt at gøre sig for mange overvejelser i offentligheden om den slags, før vi også er sikre på at have vælgernes opbakning.«

På samme måde vil SF's gruppeformand, Ole Sohn, ikke endnu tage stilling til, om der skal oprettes et Ligebehandlingsministerium.

»Vi har ikke været involveret i diskussioner om, hvordan man skal lave ressortfordelinger. Det vigtigste er måske heller ikke så meget formen, som det politiske signal. Jeg er enig i, at ligestilling og ligebehandling skal højere op på dagsordenen,« siger han og tilføjer: »Men det drøfter vi til den tid. Nu koncentrerer vi os om at vinde valget.«

At annoncere et nyt ministerium vil efter Trine Pertou Machs vurdering dog netop være en måde at vinde valget på:

»Som venstrefløj skal vi i valgkampen profilere os på, at vi gerne vil gøre noget markant anderledes, end den borgerlige regering har gjort i 10 år. For mig er det her en del af vores samfundsforandrende projekt,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Borregaard

Befolkningen, hvem er de, er det mennesket på gadeplan - hvorfor skulle vi lade noget falde ud af Helle Thornings gucci taske, deres eneste forpligtigelse er, at stemme på os, længere er den ikke. Og når i har stemt for os, skal i nok få mere end rigeligt med kendskab til vores ideologi for fremtidens Danmark, er i utilfredse med denne lukkethed, kan i snakke med jeres selvbestaltede Marineminister på havets bund.

Åh ja, ja ja, man taler om, at repræsentere befolkningen, redde kommende generationer fra modpartens tanketorsk, gøre hverdagen for mennesket på gadeplan lettere, må sgu give Trine Pertou Mach ret, det ville være rart, og blive delagtiggjort i andet end tal - for når det kommer til stykket, har økonomerne afsagt sin dom, og den siger at, "politikerne er magteløse" gennem følgende beskrivelse - såvel blå som rød bloks muligheder for på kort sigt at afhjælpe dansk økonomis kriseproblemer er yderst begrænsede.

Selv om dommen for vækstmulighederne har været afsagt over de senste uger, taler man gennem mudderkastning stadigvæk kroner og ører, x trilliarder, nu hvor overdrivelsen fremmer forståelsen, det eneste vi ikke hører noget om er, hvorledes man via tiltag, vil redde det samfund som er ved at, undergrave sig selv inden fra grundet en håbløs lovgivning ved rigide regler og stigende kontrol, med den følge, at det arbejdende folk kommer til at lide af arbejdsstress, og de arbejdsløse kommer til, at lide af dårligt selvværd, som følge af den magteløshed de grundet markedet er underlagt, hvilket igen fører hjemmelivsstress med sig.

Begynd nu, at se på hvorledes, vi kan ændre de negative tendenser inden fra, accepter da for en i hoved h......, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) spår, at stress og depression bliver en af de største sygdomsfaktorer i år 2020. Kom nu ud på gaden, i bruger alt, alt for meget tid på Christiansborg, og den nye tendens er, at i nu også som en anden kendis stiller op til Vild med dans og Til middag hos mv., i stedet for, at tage ud blandt den øvrige befolkning, som i hævder at repræsentere - det er sgu ikke svært, at forstå, hvorfor i kaldes for levebrødspolitikere…

mvh.

Lyder som et de vigtigste spørgsmål i dagens Danmark.. maybe not..

Helle Walther

Jeg synes også den gode Trine skal afvente valget,
og så bliver det jo i sidste instans regeringslederen der fordeler posterne med Søvndal og Vestager, hvis CV vinder som målingerne spår. Jeg synes det virker som om det er steget nogle FT kandidater i R til hovedet, at de ligger bedre i målingerne.
Vestager har begge ben på jorden og hun skal nok klare den hurdle med HTS og VS.

Helle Walther

SF og især R , det smuttede.

Dorte Sørensen

Et ligestillingsministerium ja hvorfor ikke. Men er det ikke endnu mere væsentligt om vi igen skal have et reelt socialministerium og ikke bare se socialpolitikken som beskæftigelsespolitik. Der er sandelig mange ting der trænger til ændringer.

Martin Hansen

Nedlæg integrationsministeriet og få så rejst den rigsretssag mod samtlige integrationsministre tilbage til Bertel Bims.
Og glem ikke de medskyldige embedsmands-håndlangere, der er mange sorte får, der trænger til en tæt klipning i den flok.