Læsetid: 1 min.

Svenske tal for selvmord var forkerte

Rapport med tal for sindslidendes selvmordsrater i Sverige og Danmark viser sig at være forkert. Den svenske sundhedsstyrelse havde indberettet forkerte tal til rapporten. Sandheden er, at de svenske sindslidendes selvmordsrate er næsten dobbelt så høj som danskes
9. august 2011

Det er et mildest talt fejlagtigt billede, en ny sammenlignende Nordisk Råd-rapport af psykiatriindsatsen i de nordiske lande tegner. Som omtalt i Information i går, viser rapporten, at selvmordsraten for danske psykiatripatienter er 18 gange større end blandt svenske nemlig på 5,6 pr. 100.000 indbyggere over 18 mod 0,31 i Sverige.

Men tallet der også blev omtalt i den pressemeddelelse, Sundhedsstyrelsen sendte ud i forbindelse med rapportens offentliggørelse i juni viser sig nu at være forkert. Det korrekte, svenske tal er 10,6 eller næsten dobbelt så højt som det danske.

Det oplyser ledende overlæge fra psykiatrien i Region Nordjylland Jan Mainz, der er ansvarlig for den danske del af rapporten.

Korrigeret rapport

Efter Informations omtale af rapporten i går, var han i kontakt med Sosialstyrelsen i Sverige.

»Og nu viser det sig, at tallene er forkerte. Det korrekte, svenske tal er 10,6. Dermed viser det slet ikke det billede, som de første data viste,« siger Jan Mainz.

»Det er en uheldig situation. De svenske tal blev indrapporteret og også søgt verificeret i forbindelse med rapportens tilblivelse og her dukkede der ikke noget op, der tydede på, at de var forkerte,« siger Jan Mainz.

Han har ingen forklaring på, hvorfor de svenske myndigheder indrapporterede et forkert tal i første omgang.

»Der er formentlig tale om en simpel fejl i behandlingen af de meget store mængde data, der indgår i rapporten. Vi korrigerer nu rapporten og sender en ny version ud,« siger Jan Mainz.

Også Information beklager på den måde at have viderebragt forkerte oplysninger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Stoltze

Nå, så kan jeg bedre forstå det. Psykiatrien har været - og er - meget kritiseret her i Sverige, siden en reform i 1995 som betyder at mange er henvist til såkaldt "öppenvård" i kommunerne. Der har været fokus på det i forbindelse med vold begået af psykisk syge, som er faldet igennem maskerne. Mordet på Anna Lind var sådan et tilfælde.
Hvis der under dette system skulle være en exceptionel lav selvmordsrate havde det været underligt. Mærkeligt at fejlen ikke blev fanget undervejs i rapportarbejdet.

Merete Nordentoft

Der er formentligt ikke den store forskel på selvmordsraten blandt psykiatriske patienter i Danmark og Sverige.
De første beregninger som blev trykt i Nordisk Råds rapport var helt oplagt forkerte og næsten absurde.
De tal der nu præsenteres (5.6 selvmord blandt psykisk syge i Danmark per 100.000 versus 10,5 i Sverige) er mindre forkerte, men de afspejler nok først og fremmest at langt flere tælles med som psykiatriske patienter i Sverige. I Danmark medregnes som psykiatriske patienter kun de som har haft kontakt til psykiatrisk afdeling i løbet af et år (godt og vel 100.000 mennesker), mens man i Sverige er medtalt alle som har fået en psykiatrisk diagnose, hvad enten de har haft kontakt med en psykiatrisk eller en somatisk afdeling. Antallet af psykiatriske patienter per 100.000 indbyggere er derfor meget større i Sverige end i Danmark og dermed kan de også begå langt flere selvmord.
Datagrundlaget har ikke været det samme i Danmark og Sverige.
Problemet er under alle omstændigheder meget alvorligt, og man må håbe at politikerne vil fastholde interessen på problemet selvom det ikke er 18 gange så slemt som i Sverige

Anne Marie Pedersen

Nu handler selvmordtal om rigtig meget andet end hvordan mennesker har det. Det er ikke nødvendigvis et tal for, hvor godt eller dårligt et system er.

Jeg kan sagtens finde mange andre grunde til at kritisere psykiatrien.