Læsetid: 1 min.

Uden vækst, ingen velfærd

Dette valg handler om økonomi før noget andet. Men der er ikke én sandhed i økonomidebatten, og økonomerne har forskellige udgangspunkter for deres analyser. Informations økonomiske panel tager udgangspunkt i forskellene i stedet for at skjule dem.
1. september 2011

Dette valg handler om økonomi før noget andet. Men der er ikke én sandhed i økonomidebatten, og økonomerne har forskellige udgangspunkter for deres analyser.

- Nina Smith, hvorfor skal vi fortsætte med at stile efter vækst?

»Uden økonomisk vækst ville samfundet få store problemer. BNP udgør grundlaget for hele vores velfærdssamfund, fordi det er det, man kan beskatte. Vi bliver flere og flere mennesker, som får brug for det velfærdssamfund og det skattegrundlag, som BNP udgør. Derfor er vi afhængige af, at borgernes beskatningsgrundlag vokser løbende gennem de næste årtier.«

- Er det ønskeligt at blive ved med at vækste sig ud af problemerne?

»Vi har jo indrettet et samfund, hvor rigtig meget foregår ude i markedsøkonomien. Da velfærdssamfundet blev opbygget, og kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet, fik de økonomisk frihed. Den markedsmodel skal vi beholde, hvis vi fortsat ønsker ligestilling mellem kønnene. For uden et skattegrundlag til at finansiere god velfærd, ville vi være nødt til selv at tage os af børnene, de ældre og de syge, fordi der ikke vil være ordentlig pasning og omsorg til dem. Det råderum kan vækst skabe. Det er romantisk at tro, at vi kan komme ud af problemerne ved at arbejde mindre og bede familierne tage sig mere af hinanden.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu