Analyse
Læsetid: 3 min.

Selv en valgsejr genopliver ikke VKO

Uanset om Lars Løkke Rasmussen taber eller genvinder regeringsmagten, så er VKO-æraen nu endegyldigt forbi
Konservative folketings-medlemmer mødte i går vælgere på Strøget i København. Her er det justistminister Lars Barfoed (tv.), økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (i midten) og Adam Helge Møller (th.).

Konservative folketings-medlemmer mødte i går vælgere på Strøget i København. Her er det justistminister Lars Barfoed (tv.), økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (i midten) og Adam Helge Møller (th.).

Scanpix 2011

Indland
27. august 2011

Lad os starte med en lille quiz. Hvilken partileder sagde fredag følgende om at forhandle med regeringen:

»Jeg synes ikke, de skulle have været så ultimative. Det er noget helt nyt, at man bare bliver præsenteret for en færdig pakke og så kan man sige ja eller nej.«

Var det Helle Thorning-Schmidt (S)? Var det Margrethe Vestager (R)? Var det Villy Søvndal (SF)? Nej.

Gentagne gange har de godt nok hver især sagt noget lignende i løbet af de forløbne år. Men denne gang for første gang var det Pia Kjærsgaard (DF).

Foran Folketingssalen på Christiansborg stod hun iført sit vanlige smil men lagde ikke skjul på sin frustration over det forhandlingsforløb om regeringens vækstpakke, som blev afbrudt torsdag aften, men aldrig blev optaget igen »og så bliver der bare lige pludselig udskrevet valg«.

Æra endegyldigt forbi

Lige netop dén type frustration fra dén partileder er historisk. Siden regeringsskiftet i 2001 har Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti været en fast skyggepartner for VK-regeringen. På trods af flere sammenstød og uenigheder undervejs, har VKO-blokken været en dundrende stabil flertalsakse i dansk politik. Fundamentet i den er sådan set allerede udhulet. Det skete, da den tidligere Ny Alliance-MF'er Malou Aamund (V) grundlovsdag i år forlod Folketinget og dansk politik og lod sit mandat falde tilbage til Liberal Alliance.

Men uanset, om Lars Løkke Rasmussen eller Helle Thorning Schmidt vinder, så vil VKO's æra endegyldigt være forbi efter valget 15. september.

Lige som de sidste ti år har ført til de forandringer i danskernes hverdag og livsvilkår, som flere af dem fortæller om i dagens Information, så har VKO-dominansen også forandret måden, vi har tænkt politik på i det seneste årti.

Det loyale støtteparti

Anders Fogh Rasmussens kontraktpolitik blev godt nok udtænkt inden valget i 2001. Men den ville aldrig have sat sig så tungt på hele den politiske tænkemåde, hvis ikke VK havde haft et så stabilt og loyalt støtteparti i Dansk Folkeparti til at bære løfterne om skattestop osv. igennem.

Tidligere finansminister Thor Pedersen (V) og DF-næstformand Kristian Thulesen Dahl fik godt hjulpet på vej af en bragende højkonjunktur, der først og fremmest gjorde eventuelle uenigheder til et spørgsmål om, hvordan goderne skulle fordeles til perfektion udviklet den modus, der blev gentaget hvert år til finanslovsforhandlingerne: Mod præcise imødekommelser på enten kerneområder som udlændingepolitik, retspolitik og ældrepolitik eller på omhyggeligt udvalgte ideologiske nedslagspunkter som f.eks. professor Bent Jensens Koldkrigscenter eller bevarelsen af danske »mindesmærker i udlandet« som der, hvor Dannebrog angiveligt faldt ned fra himlen i Estland; DF har vedvarende båret regeringen igennem, også når ministrene kom i selv ganske store vanskeligheder.

Vidtgående forandringer

Den eneste minister, som DF har fået fyret, et den nuværende justitsminister og K-formand, tidligere forbrugerminister Lars Barfoed. Det skete for hans håndtering af sagen om forgiftede polske hindbær men hans åbenlyse skepsis over for folkepartisternes indflydelse spillede nok mere ind.

Samtidig har det konstante flertal givet VKO mulighed for at tage ganske vidtgående beslutninger med et ganske smalt mandattal.

Tænk bare på beslutningen om krigsdeltagelsen i Irak og beslutningen om at gennemføre kommunalreformen.

VKO's hårde opstramning af udlændingelovgivningen og af retspolitikken har i sig selv forandret Danmark. Men at have regeringsflertallet betyder forandringsmuligheder, der går langt videre end ved ren lovgivning. Gennem mulighederne for at sammensætte råd og kommissioner og udpege medlemmer til offentlige bestyrelser har man som flertal i høj grad mulighed for at påvirke, hvad danskerne tænker og taler om. Danmarks Radios bestyrelse, kulturkanonen og Globaliseringsrådet er bare eksempler på, hvordan VKO på forskellige måder har grebet mulighederne.

Flertalskonstellationen overlevede lige 2007-valget efter Ny Alliances imploderede, men er blevet rystet flere gange siden. Den smuldrede med Malou Aamunds farvel i sommer, og uanset om Lars Løkke Rasmussen genvinder regeringsmagten, er VKO-æraen endegyldigt forbi.

Vi fik en forsmag på, hvad det kan betyde af langvarige forhandlinger med skiftende flertalskonstellationer i sommer, da Løkke først og fremmest fik landet tilbagetrækningsreformen med radikale stemmer. Men hvordan man forener to støttepartier med så forskellige udgangspunkter som Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, har vi til gode at se. En ny æra bliver det i hvert fald.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Så meget på basis af en simpel valgprognose. Hvorfor ikke bare skrive:

Det ser ud til at VK ikke kan få flertal alene med O, så selv hvis rød blok taber, er VKO-æraen slut for denne gang. Det har den i øvrigt været siden Malou Aamund forlod folketinget.

Altså, ikke engang en nyhed.

Hvad skal vi med al det andet ammestuesnak? Det er sgu lige klamt nok at servere for folk, som betaler for ydelserne.

Tre uger på det niveau bliver den rene smalkost. Tag jer nu sammen.

Inger Sundsvald

Og hvad er det for en gang ævl at præsentere det som noget banebrydende - og så i en quiz :( hvad konen kan finde på at rable af sig. Lyt dog til hvad hun siger af sludder og vrøvl, og lad være med at pakke det, ind som om hun siger noget klogt om økonomi eller noget som helst andet.

Inger Sundsvald

Det komma landede da vist et mærkeligt sted ;-)

Fantastisk billede! ;-)

VKR = 'dreamtream' :)

De konservative er ude og sælge et falsk budskab. De har haft 10 år til at frasige sig samarbejdet med Pia, og nu skal vi tro på at de ikke mente det. Bvaaaa!

Martin Hansen

At de konservative i vild panik før lukketid prøver at vaske stanken fra DF af sig for at tækkes folkestemningen er ynkeligt, patetisk og hyklerisk. Som Søren Lom påpeger, har de jo haft rig mulighed for at hakke bremsen i tidligere.

De kunne feks. ha' forhindret en masse tvangshjemsendelser til tortur og forsvindinger af desperate flygtninge, børneudvisninger og en eksploderende underklasse af ny-fattige på start'hjælp'. Men nej, det fik Juristen, Actionmanden og Kanon-Brian vist ikke tid til mellem alle snapsene...

Så alt er vel ved det gamle, ganske som konservative helst foretrækker det...

Morten Kjeldgaard

Dorte Jepsen, Det Konservative Folkeparti, 86%. Det er hvad man finder, når man svarer "Hverken enig eller uenig" på samtlige spørgsmål i TV2s "Test din Holdning".

Leif Højgaard

Tre mænd søger job på uvant gadearbejde ved det store stygge Storkespringvand blandt proletariatet og langt fra de trygge bonede gulve og mørke korridorer hos inderkredsen. Hvis det ikke lykkes at få et job denne gang kan der nok findes noget papkasseaktivering til d'herrer.

Lykke Johansen

Hæhæ .. sjov kontrast mellem ordene under billedet: - "Konservative folketings-medlemmer mødte i går vælgere på Strøget i København..." og så den virkelighed, billedet viser: Nemlig tre dystert udseende K-politikere, der snakker med sig selv - og ingen potentielle vælgere i sigte.

Som den konservatiive kommentator Niels Krause-Kjær udtrykker det på Politiken.dk efter nyheden om Vestager-Barfoed-alliancen:

»Hvis man var i tvivl om, at VKO-blokken var død, så må man sige, at nu er ligstanken begyndt at brede sig.«

http://politiken.dk/politik/ECE1373918/loekke-det-er-en-tilstaaelsessag-...

Brian Pietersen

@Steen Sohn

Altså V og K gør alt for at få magt, og det gælder også et samarbejde med O.

Jeg kan så godt forstå at O ikke vil samarbejde med V og K igen, men igen, der er ikke så mange valg der.

Søren Jensen

Er der tale om et manipuleret billede? Synes Brian Mikkelsen er meget skarp i forhold til sine omgivelser, og det har han da aldrig været kendt for...

@ Rasmus Knus

Ja fantastisk billede, men jeg kan ikke afgøre, om de også har de sorte langskaftede på som del af uniformeringen ?

Nå, men allerede de grønne jakker ser jo flotte ud.

Mogens Kristensen

Alle kan se at venstre og de konservastive er ved at gå i bådene før lukketid.

Thorsten Lind

Dem havde jeg helt glemt, eller måske fortrængt:
Grønjakkerne ~ Tabere fra.... var det 80érne?

Måske står gutterne og venter på at blive headhuntet til topposter i erhvervslivet.
Brian har jo overvejet en kometkarriere i det private,
hvis han taber valget.....Ha! Dream on Brian.

Brian Pietersen

@Thorsten Lind

Kometkarriere i det private, han må ha en rig kone.

Thorsten Lind

@Brian Pedersen

Fætter Højben har ikke levet forgæves......:-)

Thorsten Lind

...kometkarriere hvor som helst de vil ha´ham,
hans privatliv rager ikke mig.....Heldigvis! Th

Lykke Johansen

@Brian pedersen.

Brian Mikkelsen HAR da en rig kone:

- "Erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K) er en holden mand, da hans kone, Eliane Wexøe-Mikkelsen, er god for en større million-formue gennem sin familievirksomhed, Wexøe A/S."

http://www.erhvervsbladet.dk/bygge-og-anlaeg/ministerfrue-haardt-ramt-af...

Brian Pietersen

@Lykke Johansen

Tak for info.

c¨,)

Lykke Johansen

Hæhæ, Brian Pedersen. Det var så lidt. Utroligt, hvad en kombination af min nogenlunde hukommelse (om Brians kone og formue) og GOOGLE kan fremtrylle. ;-)

Kan vi ikke snart få en paneldebat hvor deltagerne er: Søren Pind, Ole Birk Olesen, Jesper Langballe og Brian Mikkelsen;-) Så kan vi ved selvsyn se hvad vi kan forvente med en blå blok i spidsen for landet.-)