Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ventetid og boliguro dulmer væksten

Valgkampen vil lægge boligmarkedet dødt den næste måned. Sådan kan regeringens vækstplan ende som en decideret væksthæmmer, vurderer økonom. Alligevel afviser finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) Socialdemokraternes tilbud om lynforlig
Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, delte i går roser ud på Strøget i København. Samtidig opfordrede hun regeringen til at lave et hurtigt forlig hen over midten om boligpakken, selv om der er udskrevet valg.

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, delte i går roser ud på Strøget i København. Samtidig opfordrede hun regeringen til at lave et hurtigt forlig hen over midten om boligpakken, selv om der er udskrevet valg.

Keld Navntoft

Indland
27. august 2011

Boligkøberne stod til at blive forgyldt af gaveregn fra både S-SF og regeringen. Nu ender de i stedet som gidsler i valgkampens vækstdebat. Sammenbruddet i VKO's vækstpakkeforhandlinger og udskrivelsen af valget betyder, at boligudspillene ikke gavner, men snarere svækker væksten.

Det vurderer professor i økonomi ved Aalborg Universitet, Nina Smith, som hører til den række af økonomer, der har frarådet både regeringen og S-SF at kaste milliarder efter boligmarkedet, fordi det ikke vurderes at have den store effekt.

Den uheldige timing gør dog forslagene endnu værre, forklarer hun.

»Uroen gavner bestemt ikke væksten i denne måned. Der vil næppe blive handlet ret mange huse, og en hel del af forbrugerne er tilbageholdene, fordi de ikke ved præcis, hvilke udsigter de har. Uden at sætte præcise tal på, kan man sige, at det uden tvivl vil være med til at dæmpe væksten,« siger Nina Smith, der kalder vækstudspillene på boligområdet »panikagtige.«

Hurtig aftale bedre

Også formand for Ejendomsmæglerforeningen Steen Winther-Petersen kritiserer regeringen for ikke at kunne levere et flertal:

»Hvis VK havde afstemt forslagene med DF, havde de kunnet indgå en aftale. Men nu ender det i mudderkastning, som betyder, at boligmarkedet ligger stendødt. Man kunne også have afstemt det med S-SF, hvis villigheden er der. Men for 14 dage siden var det ikke opportunt, og nu bliver uroen til voldsom skade for boligejerne,« siger han, der hellere så en hurtig aftale.

S-SF og VK deler ideerne om, hvordan boligmarkedet bedst stimuleres via midlertidige skattelettelser og nedsættelse af tingslysningsafgiften, men så længe de diskuterer i stedet for at lave en aftale, vil det ramme boligmarkedet hårdt, forklarer han.

Minister afviser forlig

»Politisk uro er gift for boligmarkedet. Den vækstpakke skulle være kommet for et halvt år siden, så den ikke faldt sammen med valget. Det her vil holde boligmarkedet i en skruestik, indtil der foreligger en aftale mellem partierne,« siger Steen Winther-Petersen, der dog ikke tror på, at VK er villige til at fravige valgstrategien for at indgå en bred aftale.

S-formand Helle Thorning-Schmidt opfordrede i går regeringen til at lave et hurtigt forlig over midten om boligpakken, selv om der er udskrevet valg.

»Inden dagen er omme, kan vi have etableret en politisk aftale om den her lettelse til boligmarkedet, og jeg tror, der er rigtig mange, der er ved at købe bolig, som vil være glade for at vide, hvad der egentlig gælder,« sagde hun til Ritzau umiddelbart efter valgets udskrivelse.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen takker dog nej til tilbuddet om en lynaftale: »Nej. Det kan man ikke. Nu fører vi valgkamp og så må vi tage fat, hvor vi slap, efter valget,« siger han til Information, men anerkender, at det rammer de danskere, som ville købe bolig i september.

»Det er klart, at det er et problem for boligkøberne, der havde set frem til en skattelettelse. Men for boligejere er det vigtigt, at der kommer en afklaring af de store linjer i den økonomiske politik, og at der er troværdighed om den. Så må jeg sige til køberne, at de må vente de her tre uger,« siger Claus Hjort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Helle Thorning-Schmidt i valgkampsfrakke, wauw. Den er flot. Nu mangler vi bare at se den smælde.

Der er altså ingen vækst i stigende boligpriser, kun mere gæld, faldende produktivitet og ringere konkurrenceevne. Det burde de sidste ti års politik have bevist over for alle.

Ja det sætter jo samtidig lønnen under pres.