Læsetid: 1 min.

Wikileaks-sikkerhedsbrist bringer informanter i fare

På grund af en sikkerhedsbrist hos Wikileaks er hundredtusinder af følsomme diplomatiske indberetninger endt på internettet i uredigeret form. Tysk avis har fundet filen, som risikerer at bringe amerikanske informanters liv i fare. Også Information har fået adgang til lækken
26. august 2011

Amerikanske diplomatiske kilder over hele verden risikerer nu at komme i fare, efter at det er lykkedes den tyske avis Der Freitag at finde en fil på internettet, der giver adgang til upublicerede og helt ucensurerede diplomatiske indberetninger fra det mest følsomme af alle Wikileaks' læk. Filen er fundet frit tilgængeligt på internettet og kan låses op med et kodeord, der også kan findes gennem research på nettet.

De diplomatiske indberetninger fra USA's ambassader over hele verden, som whistleblowerorganisationen sammen med sine mediepartnere begyndte at offentliggøre i december sidste år, er hidtil kun blevet offentliggjort, efter at følsomme oplysninger om informanter er redigeret bort.

Det er efter Der Freitags afsløring i går også lykkedes Information at finde frem til filen med de diplomatiske indberetninger. Stikprøver viser, at indberetninger indeholder en række følsomme oplysninger om informanter, som har været censureret i hidtil publicerede indberetninger.

Amerikanske informanter i lande som Saudi Arabien, Pakistan og Syrien optræder med fuldt navn.

Kritisk for kilder

Ifølge den tidligere danske ambassadør Jørgen Ørstrøm Møller er sikkerhedsbristen først og fremmest problematisk for de kilder, der blev lovet anonymitet, men nu risikerer eksponering:

»Hvis du lever i et land som Myanmar eller Syrien med vanskelige vilkår, og dit navn kommer offentligt frem, efter du har givet udtryk for, hvad du mener til amerikanske diplomater, så kan du godt komme i en ubehagelig situation,« understreger han.

Wikileaks' stifter, Julian Assange, forsøgte i weekenden at overtale Der Freitag til at holde afsløringen af sikkerhedsbristen tilbage, men har ikke villet udtale sig til citat om sagen.

Kommentatorer påpegede i går, at sikkerhedsbristen er et alvorligt slag mod Wikileaks' troværdighed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

analyser og forklaringer på de almindelige spilteorier på undergrundsvirksomhed og agenter's
områder kunne man godt men at især information burde kunne levere

Mansour Heydari

Jamen det er da bare possitiv at verdensborgere kan frit læse alle de hemmelige aftalere og aktioner som de amerikanske diplomater og terrorister går og laver rundt i verden.

bidrag yderne til, og journalisterne på information.dk har hidtil, stort set, kun fortolket verden forskelligt, men hvad det kommer an på, er at forandre verden, bla.a ved at udøve anti-astrologi, mod-astrologi.

Brian Pietersen

Altså, det er ikke fedt at give oplysninger om forholdt til andre som kan hjælpe med at få ændret de forhold, og så kan alle se hvem der har givet oplysningerne væk.

Det hindrer jo på mange måder at tingene ændres.

Det kan være Chaos Computer Club og deres WL-entusiaster nu vil genoverveje om det var en god idé i første omgang at lægge Domscheit-Berg på is, når nu det står klart at Julian Assange endnu en gang har sløset med sikkerheden.

Jeg tænker på stakkels Bradley Manning. Selvom det i første omgang var hans egen uforsigtighed, der fik ham i fedtefadet, så viser det sagens alvor.

Niels-Holger Nielsen

Dobbeltmoral er dobbelt så godt

Det forekommer mig, at denne artikel ikke skelner mellem fløjteblæsere og CIA-spioner, men det er svært at afgøre, artiklen er en halvkvædet vise. Der føres ikke bevis for at det er Wikileaks, som er skyldig i sjuskeriet. Enhver amatørdetektiv ville overveje om det måske var DDB, der var lækkens fader.
Hvad der derimod står helt fast er, at Der Freitag er dobbeltmoralsk. Der Freitag burde da have givet Wikileaks en chance for at rydde op, hvis lækken er deres skyld. Jeg mener, hvis Information kan finde filen, så kan alverdens efterretningstjenester nok også.